Урок "Китай. Особливості економічного розвитку"

Про матеріал
конспект розроблено з урахуваннями формування в учнів ключових компетентностей
Перегляд файлу

КИТАЙ

Цілі уроку:

  • освітня: формувати в учнів знання про особливості економічного розвитку країни
  • розвивальна: вдосконалювати вміння складати комплексну економіко – географічну характеристику країни, визначати місце Китаю в Азійсько -Тихоокеанському регіоні та серед країн світу
  • виховна: виховувати самостійність, уважність, відповідальність.

Базові поняття: ЕГП, промисловість, сфера послуг, сільське господарство, транспорт, зовнішньоекономічні зв´язки.

Обладнання: підручник, атлас

Тип уроку: засвоєння нових знань

Ключові компетентності: спілкування державною мовою, основні компетентності у природничих науках і технологіях, уміння вчитися впродовж життя

Хід уроку

  1. Організаційний етап

 

  1. Актуалізація опорних знань

Перевірка знань учнів назв азійських країн та їхніх столиць: «країна - столиця», «столиця - країна»

Питання:

  1. Які країни входять до субрегіону Східної Азії?
  2. Які галузі визначають міжнародну спеціалізацію Японії?
  3. Які країни є найбільшими економічними партнерами Японії?
  1. Мотивація навчальної діяльності

Епоха давньокитайської цивілізації починається на зламі ІІІ-ІІ тис. до н. е. і завершується катастрофою імперії Хань у 220 р. н.е. основні періоди в історії Давнього Китаю мають традиційні назви за найменуванням династій та царств: Інь (Шан), Чжоу, Цінь та Хань. За цей час земля Китаю стерпіла багато воєн, завоювань, втрат та відродження. Так, яскравим прикладом відродження країни . Велика Китайська стіна, яка була зведена із величезних за довжиною захисних стін, які були об´єднані між собою.

Протягом ХІІ – ХХ століть Китай потерпав від загарбницьких зазіхань Монголії та Японії. І лише 1 жовтня 1949 року було проголошено КНР, що дало початок новому етапу в історії країни.

За 69 років (станом на 01.10.2018 р.) своєї незалежності та 41 рік економічних реформ, які почалися після смерті Мао Цзедуна, китайці змогли примножити свій економічний потенціал у шість разів, а доходи населення – у чотири.

  1. Вивчення нового матеріалу

«Візитна картка»

Офіційна назва: Китайська Народна Республіка

Столиця: Пекін

Площа: 9,6 млн. км²

Населення: 1,4 млрд. осіб

Державний устрій: унітарна держава

АТП: 23 провінції, 5 національних автономних округів, 4 міста центрального підпорядкування (Пекін, Шанхай, Тянцзінь, Чунцін), 2 особливих адміністративних райони Сянган (Гонконг) та Макао (Аоминь)

Національне свято: 1 жовтня – День утворення КНР

 

Економіко – географічне положення

На карті світу Китай дещо нагадує величезну чашу, боки якої впираються в територію двох сусідніх держав – Росії та Казахстану.

Завдання 1.

За картою атласу визначте, з якими ще країнами межує Китай

(Монголія, Киргизстан, Таджикистан, Індія, Непал, Бутан, М´янма, В´єтнам, Лаос, КНДР).

Китайський сухопутний кордон – найдовший у світі. Береги омиваються водами Жовтого, Східно-Китайського та Південно-Китайського морів.

 

Природно – ресурсний потенціал

На території Китаю зосереджені різноманітні природні умови і ресурси.

Рельєф. Тут межують найбільше на земній кулі Тибетське нагір´я та широка Велика Китайська рівнина; безжиттєві пустелі північної та північно-західної частини країни і родючі поля Великої Китайської рівнини.

Більшість гір і пустель розташовані в Західній (континентальній) частині, де переважають малообжиті простори, а найбільші рівнини з родючими ґрунтами – у Східній (приморській) частині. За природними умовами Східний і Західний Китай – це ніби дві різні країни. Умовний кордон між ними проводять за 105 меридіаном.

Клімат. У Східному Китаї клімат мусонного типу. Літні мусони приносять рясні опади. Літо спекотне, а зима холодна у північних і центральних районах, а на півдні – порівняно м´яка і тепла. У Західному – клімат різко континентальний, із суворими малосніжними зимами, теплим літом у межигір´ї та холодним у високогірних районах із великими амплітудами температур. Опадів мало, особливо на північному заході, де розташовані пустельні та напівпустельні території.

Завдання 2.

Використовуючи матеріал підручника та атласи охарактеризуйте поверхневі води та земельні ресурси Китаю.

Мінеральні ресурси. Китай посідає одне із перших місць у світі за запасами кам´яного вугілля, залізної та марганцевої руд, бокситів, цинку, олова, сурми, вольфраму, молібдену, ртуті, титанових руд. Великими, також, є поклади урану та золота, родовища нафти та газу.

Населення Китаю

У Китаї проживає 21% населення планети. У період з 1959 до 1980 року країна характеризувалася великим показником природного приросту – до 20 осіб на 1000 жителів на рік. У результаті проведеної демографічної політики природний приріст значно зменшився й нині становить 9 осіб на 1000 жителів.

Китай – багатонаціональна країна, де проживають представники більше 30 народностей. Однак 92% населення складають китайці (хань). Серед інших, найчисленнішими національностями є чжуани, уйгури, тибетці, монголи, мяо, маньчжури, корейці. Кожна із них складає 1% населення країни

Завдання 3. Розрахуйте середню густоту населення в Китаї

Даний показник є досить високим – 136 осіб/км². Проте в окремих частинах країни, враховуючи особливості ПРП, показник густоти населення є дуже низьким. Так, у Східному Китаї, у деяких районах Великої Китайської рівнини густота населення сягає 1000 осіб/км², а в багатьох районах континентального Китаю вона становить менше 3 осіб /км².

Майже 62% населення країни проживає в сільській місцевості, особливо низький рівень урбанізації в Західному Китаї та на півдні країни. Проте, швидкими темпами відбувається процес урбанізації на сході. Саме тут сформувалися міста-мільйонери. Загалом їх у країні більше 90. До найбільших належить – Шанхай (23,7 млн), Пекін (20,4 млн), Чунцін (13,3 млн), Гуандун (12,5 млн), Тяньцзінь (11,2 млн), Шеньчжень (10,7 млн).

Господарство Китаю

Промисловість.

Китай лідирує у світі за обсягом виробництва понад 100 видів промислової продукції.

Завдання 4. За допомогою карт атласу і підручника визначте спеціалізацію та особливості розміщення промислових виробництв Китаю.

У Китаї швидкими темпами розвивається енергетика – І-ше місце у світі (13 електростанцій – АЕС, ТЕС) на ГЕС припадає 20,2 % виробленої електрики. Найпотужнішою ГЕС Китаю є «Санься» на р. Янцзи.

Чорна металургія продукує понад 800 млн тонн сталі, а за виробництвом алюмінію посідає І-ше місце у світі.

Обсяги машинобудування набирають швидкого темпу розвитку, зокрема, це стосується верстатобудування, виробництва електроніки й побутової електротехніки, авіакосмічне машинобудування (супутники, ракетоносії, міжпланетні станції).

Розвиток хімічної промисловості зорієнтований на виробництво мінеральних добрив, полімерних матеріалів, побутової хімії та фармацевтики.

Сільське господарство.

Основні райони землеробства зосереджені на сході та півдні країни. У галузевій структурі с/г переважає частка рослинництва -60%. Проте за поголів´ям більшості видів худоби та птиці Китай посідає І-ше місце. Найбільше значення мають свинарство, скотарство, птахівництво, шовківництво, а рибальство займає першість на світовому ринку.

Зовнішні економічні зв´язки

Експорт: електронна техніка, побутові прилади, одяг, меблі, текстиль

Імпорт: електронна техніка, нафта та нафтопродукти, промислове обладнання, руди металів.

Основні партнери: країни Східної Азії, США. Стратегічний партнер – Україна.

 

  1. Закріплення знань

Завдання 5. За картами атласу та підручника знайдіть та поясніть розбіжності господарської спеціалізації Східного та Західного Китаю.

  1. Підсумок уроку
  2. Домашнє завдання

Опрацювати текст параграфа

Позначити на контурній карті:

  • Кордон Китаю із сусідніми країнами
  • Умовний кордон між Західним і Східним Китаєм
  • Найбільші промислові центри Китаю
docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
25 січня 2019
Переглядів
3998
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку