Урок-конференція «Увага! Увага! Вірусні захворювання!»

Про матеріал
Діти знайомляться з причинами виникнення інфекційних захворювань, їх ознаками, вчаться піклуватися про своє здоров’я та використовувати первинні засоби для захисту від інфекцій.
Перегляд файлу

Урок-конференція «Увага! Увага! Вірусні захворювання!»

Мета: ознайомити учнів з причинами виникнення інфекційних захворювань, їх ознаками, з поняттями «віруси, епідемія, пандемія», розповісти про шляхи поширення вірусів  та ефективні засоби профілактики хвороби; навчити учнів піклуватися про своє здоров’я та використовувати первинні засоби для захисту від інфекцій; розвивати вміння правильно діяти при контакті із хворими, вміння попередити зараження, виховувати свідоме ставлення до власного здоров’я.

Хід уроку:

І.Організація класу:

(Заходить Лікар)

Лікар: Здрастуйте, діти!                                                                                                         Діти: Здрастуйте!                                                                                                                            Л.: Здоров'я в порядку?
Діти: Спасибі зарядці!
Л.: Зараз перевірю. Прошу всіх рівненько стати,
Все, що накажу — робити:
— Всі дихайте...
— Не дихайте...
— Все в порядку, спочивайте...
— Дружно руки підіймайте...
— Все прекрасно, — опускайте...
— Нахиліться..., розігніться...
— Станьте прямо..., усміхніться...
Лікар :А я тепер зроблю ще одну процедуру — всім поміряю температуру.
Л.: Чудово! Оглядом я задоволений,
Бо ніхто з дітей не хворий,
Всі веселі і здорові,
До уроку всі готові!

ІІ.Повідомлення теми та мети уроку:

1.(Лист від президента країни Бурляндії)

-Шановні громадяни України! В нашій країні склалася дуже небезпечна ситуація. Мешканці почали хворіти, перестали виходити на вулицю, посміхатися та спілкуватися. Допоможіть знайти причину такої ситуації!

2.Слово вчителя:

-Терміново починаємо конференцію для обговорення теми «Вірусні захворювання. Їх профілактика».

ПЛАН КОНФЕРЕНЦІЇ 1. Вірусна інфекція, що це? 2. Механізм та шляхи проникнення вірусних агентів в організм людини 3. Вірусні захворювання, шляхи пер...

План конференції: 1. Вірусна інфекція, що це? 2. Механізм та шляхи проникнення вірусних агентів в організм людини 3. Вірусні захворювання, шляхи передачі, їх профілактика

ІІІ.Основна частина

1.Слово вчителя:

-Сьогодні до нас завітали інфекціоністи, вірусологи, епідеміологи  та експерти для того, щоб розповісти нам багато цікавого.

ЕМБЛЕМИ МЕДИКІВ Лікар-інфекціоніст Лікар-вірусолог Вірусологи Інфекціоністи Епідеміологи Експерти

Емблеми медиків: Лікар-інфекціоніст, лікар-вірусолог, вірусологи, інфекціоністи, епідеміологи, експерти.

2.Робота з тлумачним словником:
— Хто знає значення слів інфекція, мікроби, вірус?
— Ось яке наукове тлумачення мають ці слова у словнику:
Інфекція — проникнення до організму людини чи тварини збудника хвороби, зараження.
Мікроб — найдрібніший, здебільшого одноклітинний організм, помітний тільки під мікроскопом.
Вірус — збудник інфекційного захворювання, який розвивається в клітинах людей, тварин і рослин.

3.Виступи лікарів.

Лікар – інфекціоніст:                                                                                                                  -Інфекція—це комплекс процесів, які відбуваються під час взаємодії інфекційного агента (вірусу) з організмом хазяїна.

Типи вірусних інфекцій.  

1. Гострі інфекції: характеризуються швидким перебігом захворювання; 2. Латентні інфекції: що характеризуються наявністю латентного періоду, коли вірус перебуває у стані провірусу, тобто є частиною клітинного геному. 3. Хронічні інфекції: коли вірус постійно присутній у клітинах організму в малій кількості.                                                                                                      4. Повільні інфекції: за яких латентний період становить великий проміжок часу, навіть до 20 років.

Інфекціоніст:                                                                                                                            6 шляхів проникнення вірусу в організм людини:                                           Повітряно - крапельний (через органи дихання) - грип, віспа, паротит, ГРЗ, епідемічний паротит;                                                                                                                 З їжею - ентерит, ящур;                                                                                                       Через шкіру (пошкоджену чи непошкоджену)—віруси сказу, віспи, герпесу, папіломи;                                                                                                                                Через кров ( під час переливання крові, хірургічних чи стоматологічних операцій)—гепатит, СНІД;                                                                                          Статевий— герпес, СНІД;                                                                                                              За допомогою переносників (комахи, кліщі)—енцефаліт, жовта лихоманка.

Вирус оспы в микроскоп - фото  Вирус ВИЧ в микроскоп - фото   Вирус гриппа в микроскоп - фото

    Віспа                                    СПІД                               Грип         

Вирус герпеса в микроскоп - фото   Картинки по запросу "фото вірусу гепатит"    Картинки по запросу "клітина коронавіруса"

Герпес                                         Гепатит С                               Коронавірус

Лікар-вірусолог:

-Вірусні захворювання - це захворювання людини, що виникають у зв'язку з проникненням в клітини людського організму і розвитком у них різних вірусів, які являють собою дрібні форми життя, що складаються з молекули нуклеїнової кислоти, носія генетичної інформації, оточені захисною оболонкою з білків.

Вірусолог:

-Вірус розмножується, живлячись вмістом клітини, в результаті чого клітина руйнується і гине. За останні 40 років відкрито близько 20 нових раніше не відомих вірусів, деякі з яких викликають смертельно небезпечні захворювання: віруси гепатитів C, D, E, G вірус Марбург, вірус Ебола, вірус Зіка, вірус Західного Нілу, вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) та інші.

Інфекціоністи:

-Натуральна віспа. Збудник віспи натуральної—вірус, стійкий до дії фізичних і хімічних чинників. Люди, які виживають після віспи, можуть частково або повністю втрачати зір, і практично завжди на шкірі залишаються численні рубці в місцях колишніх виразок. Збудник інфекції передається шляхом безпосередніх контактів, повітряно-крапельним способом, від здорових носіїв і тварин, і може зберігати життєздатність на одязі і постільній білизні. Всі невакциновані люди сприйнятливі до зараження; природного імунітету до натуральної віспи не буває. Натуральна віспа- найбільший серед вірусів людини. Називали раніше  чорна віспа . Характеризується важким розвитком, лихоманкою, висипом на шкірі та слизових оболонках, після яких часто утворюються рубці.

-Вітрянка (вітряна віспа) захворювання переважно дитячого віку, що характеризується бульбашковим висипом. Збудник - вірус із сімейства герпесвірусів, у зовнішньому середовищі нестійкий і гине через кілька хвилин. Джерело вітрянки - хвора людина. Заразною він стає за 2 доби до появи висипки і зберігає цю здатність до підсихання кірочок. Вітрянкою можна заразитися від хворого оперізувальним лишаєм, так як збудник цих захворювань один і той же. Передається вітрянка повітряно-крапельним шляхом. Після вітрянки розвивається стійка несприйнятливість. Повторні захворювання вітрянкою бувають вкрай рідко. Інкубаційний період триває від 10 до 23 днів.

Грип - це інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке відноситься до групи гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ). Вірусів грипу існує дуже багато (на даний момент виявлено близько 2 тис.). Найстрашнішими вважаються віруси групи А, так вони можуть інфікувати не лише людей, але й тварин, швидко змінюють свою структуру. Грип А (H5N1) або «Пташиний грип» Грип А (H1N1) або «Свинячий грип». Ці віруси спочатку було виявлено у тварин, а потім у людей. І найстрашніший грип COVID-19 «Коронавірус».

Цей вірус може не проявляти ознак інфекції на протязі 28 днів. Тільки потім зявиться температура, сухий кашель. 

Лікар-імунолог:

C:\Users\Елена\Desktop\віруси.jpg     C:\Users\Елена\Desktop\віруси.jpg

-Імунна система захищає нас від хвороб. Вона знищує мікроби і віруси, а також злоякісні клітини. Якщо імунітет послаблений – віруси атакують, людина починає хворіти.

4.Гра «Віруси й органи». (Учні діляться на 3 групи).

Перша група — органи: вони стоять у центрі, друга група — імунітет: діти беруться за руки і утворюють кільце навколо органів; третя група — віруси, що будуть атакувати організм.

(Таким чином проста гра отримує змістовне навантаження, і діти можуть побачити, як віруси потрапляють до органів, коли імунітет не здатен їх захистити).

або                                                                                                                                        гра — «Броунівський рух». За правилами цієї гри діти рухаються класом у вільному порядку, а вчитель може промовляти, наприклад, слово «щеплення» — тобто, віруси не можуть об’єднуватися, бо працює імунітет. А коли вчитель вигукує слово «захворіли», мікроби і віруси об’єднуються і можуть захопити організм здорової людини.

 – Звідки взялися хвороби?

               Їх створили злі мікроби.
               Це – маленькі злодіяки,
               Хулігани, розбишаки,
               Що живуть усюди,

               Де є повно бруду:

               У болоті і грязюці,

               У смітті та у пилюці,

               Під брудними нігтями,

               Пазурами й кігтями...

               Той, хто руки не помиє,

               Їх ковтне та захворіє.

               І тому, малята,

               Слід вам пам’ятати:

               Будете вмиватися,

               Митися, купатися –

               Повтікають злі мікроби,

               Разом з ними всі хвороби!

               Щоб ніколи не хворіти,

               Треба руки з милом мити.

               Вимий вушка, носик, шию

               Не в калюжі, не в помиях,

               А чистенької водички

               Набери собі з кринички.

               Мий всі овочі та фрукти,

               Тільки свіжі їж продукти.      

 

5.Робота експертів:

(робота в групах)

1 група – складає список ознак захворювання на грип, коронавірус.                          • Посилення виділення з носа (нежить).                                                                        • Ніс закладений, дихання утруднене.                                                                              • Кашель, при коронавірусі – сухий кашель.                                                                       • Біль у горлі, вухах, охриплість голосу.                                                                                             • Висока температура, слабкість.

2 група – складає правила профілактики захворювання (що треба робити, щоб не захворіти).

•дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом;                         •прибирати і провітрювати кімнату;                                                                •загартовуватись;                                                                                                              •робити щеплення;                                                                                                    •займатися спортом;                                                                                                           •мити овочі і фрукти, термічно обробляти продукти;                                                           •при коронавірусі користуватись антисептиками, одягати маску, не торкатися свого обличчя, уникати скупчення людей, при приході додому ретельно (10-15 хв) мити руки. 

6.Слово лікаря:

-Миття рук — не просто звичка. Це спосіб уникнення багатьох інфекційних хвороб. Обов’язкове миття рук перед їжею і після відвідування туалету — не просто примха. Це необхідність, покликана захистити наш організм від безлічі хвороботворних мікроорганізмів, які скупчуються на руках. Руки — наш головний інструмент, який ми постійно застосовуємо в побуті. Ми торкаємося найрізноманітніших предметів: дверних ручок, поручнів, грошей або комп’ютерної мишки. Проте всі ці речі зовсім не стерильні — на них знаходять притулок тисячі хвороботворних мікроорганізмів. Торкаючись цих забруднених речей, ми переносимо частину мікробів на свої руки.

-Зараз у світі визнано критичний стан, пандемія  - епідемія, що характеризується найбільшим поширенням інфекційного захворювання на території усієї країни та сусідніх держав, багатьох країн світу, континентах. Дуже важливо притримуватись усіх правил безпеки.

Картинки по запросу "правила гігієни під час епідемії"  Картинки по запросу "правила гігієни під час епідемії"

3 група -  складання правил для людей, які контактували із хворою людиною.

Спостерігати за своїм організмом;                                                                                   при зміні температури звернутися до лікаря;                                                           пройти тест, виявити хворобу;                                                                               перестати контактувати зі здоровими людьми.

ІV.Підсумок уроку

 1.Слово лікаря:

-На цьому наша конференція закінчується. Ми відправимо листа мешканцям країни Бурляндії. Нехай вони проведуть дослідження, здадуть аналізи на різні віруси та вилікують захворівших.

-І наостанок всім бажаю:
Здоров'я - це сила!
Здоров'я - це клас!
Хай буде здоров'я
У вас і у нас!

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
24 березня 2020
Переглядів
952
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку