Урок "Контроль зовнішніх циліндричних поверхонь"

Про матеріал
Випускаєма продукція машинобудівним виробництвом повинна відповідати усім стандартам та проходити ретельний контроль якості перед тим, як надійти в продаж. Адже тільки висококваліфіковані фахівці володіють різноманітними методами контролю якості готової продукції та мають вміння правильного користування контрольно-вимірювальними інструментами.
Перегляд файлу

Тема уроку: «Контроль зовнішніх циліндричних поверхонь»

Мета уроку:

- навчальна:

  • сформувати в учнів знання про контрольно- вимірювальний інструмент та його використання;
  • навчитись послідовності контролю та вимірюванню зовнішніх циліндричних поверхонь;
  • навчитись налагоджувати  інструмент та читати показання ;
  • навчитись правильно підбирати інструмент для вимірювання деталей відповідно до необхідної точності вимірювання, величини вимірюваного розміру.
  • навчитись робити висновки;
  • вміти застосовувати знання на практиці.

- розвиваюча : розвивати вміння чітко формулювати свої думки, логічно та послідовно викладати їх ; вміння самостійно аналізувати, робити висновки.

- виховна: підвищити допитливість, відповідальність та інтерес до вивчення спеціальної технології і супутніх предметів; виховувати почуття колективізму та взаємодопомоги; виховувати вміння слухати і аналізувати відповіді учнів.

Тип уроку: комбінований

Методи проведення уроку: бесіда, фронтальне опитування, елементи інтерактивних технологій, робота в группах, проблемне питання.

Матеріальне-технічне забезпечення уроку:

  •  комп’ютер
  • опорний конспект
  •  мультимедійний проектор
  •  презентація викладача
  •  конспекти учнів
  •  наочність (ШЦ-I, ШЦ-II, ШЦ-III; Штангенглибиномір; мікрометр МК 0-25; МК 50-75;калібр - скоба, деталі для виконання вимірювань.
  • презентації учнів

Міжпредметні зв'язки: допуски та технічні вимірювання, технічне креслення

ХІД УРОКУ:

I. Організаційний момент

1.Привітання

2. Перевірка наявності учнів та їх готовності до уроку

II Актуалізація опорних знань учнів

Сьогодні наш урок буде проходити в нестандартній формі. Ваша група поділена на дві підгрупи, де вам потрібно буде змагатися між собою при виконанні завдань протягом уроку. За кожну правильну відповідь кожна з груп буде отримувати фішку зі знаком якості. Група , яка отримає найбільшу кількість фішок отримає високі оцінки. Пам’ятайте, що завдяки продуктивній, колективній роботі та взаємодопомозі ви зможете досягнути чудових результатів.

Хотілося б зауважити, що поведінка також може вплинути на загальний бал. При невиконанні  правил поведінки у вигляді викриків, відповідей без дозволу з групи буде знято один знак якості. Дані правила поведінки прописані в інструкції ( Додаток №1), яка знаходиться у вас на столі та необхідна для нагадування правил при виконанні завдань протягом уроку. Будь ласка перегляньте їх.

На попередніх уроках ми познайомилися з різними видами  контрольно – вимірювальних інструментів, точністю їх виміру, конструкцією та перед тим, як перейти до вивчення нової теми, давайте згадаємо пройдений матеріал, за допомогою опитування. Кожна група по черзі відповідає на запитання, але якщо відповідь відсутня, то на це питання може відповісти група – суперник. Для того щоб визначитись, яка з груп відповідатиме першою, пропоную провести жеребкування. Прошу по одному члену з групи підійти до мене і взяти картку з порядковим номером групи.

Питання:

  1. В чому полягає контроль виробів в механічних цехах (в оцінці правильності геометричних розмірів і форм згідно кресленню, параметрів шорхості поверхонь, якості матеріалу, тобто відсутності раковин, тріщин, рихлості,)
  2. Назвіть та покажіть, які засоби контролю геометричних розмірів використовують в механічних цехах? ( ШЦ-I, ШЦ-II, ШЦ-III; штангенглибиномір, штангенрейсмас, мікрометр, калібр - скоба, калібр - пробка)
  3. Назвіть та покажіть, який вимірювальний інструмент відноситься до штангенінструменту?(ШЦ-I, ШЦ-II, ШЦ-III; штангенглибиномір, штангенрейсмус)
  4. Назвіть конструктивні особливості, призначення, точність вимірювання  ШЦ-I? (штанга; рухома рамка; шкала штанги; губки для внутрішніх вимірювань; губки для зовнішніх вимірювань; лінійка глибиноміру; ноніус; гвинт для зажима рамки).
  5. Яка різниця між ШЦ-II та ШЦ-III?( ШЦ-III у відмінності від ШЦ-II не має верхніх загострених губок і пристрою для подачі рамки )
  6. Назвіть основні конструктивні особливості, призначення, точність вимірювання  штангенглибиноміру? (рамка; штанга; рамка мікрометричної подачі ; ноніус . Відлік по ноніусу  0,05 мм. ШГ- призначено для вимірювання в деталях глибини, висоти, виступів)
  7. Що називається ціною поділки шкали? (значення вимірюваної величини, що відповідає одній поділці шкали)
  8.  Назвіть конструктивні особливості, призначення, точність вимірювання мікрометра? (скоба; п’ятка ;мікрометричний гвинт; стопор; стебель; барабан; тріскачка. Мікрометр МК – призначений для вимірювання зовнішніх розмірів та довжини гладких деталі з точністю до 0,01мм)
  9. Що називають калібрами? Наведіть приклади.(безшкальний вимірювальний інструмент , призначений для перевірки чи знаходження контрольованого параметра між допустимими межами)
  10. Назвіть конструктивні особливості та призначення штангенрейсмуса?

(призначений для вимірювання висоти й виконання розмічувальних робіт при виготовлені деталі Скадаєтья з: основи, вимірювальної ножки, розмічувальної ножки, рамки,  ноніуса, гвинта та  гайки мікрометричної подачі, штанги, рамки мікрометричної подачі, затиску рамки мікрометричної подачі, затиску рамки).

III. Мотивація

Насьогодні Ваша професія контролера ВТК дуже затребувана на підприємствах не лише нашого міста, але і за його межами. Важливо, щоб  випускаєма вами продукція відповідала усім стандартам і проходила ретельний контроль якості  перед тим як надійти в продаж. Як ви розумієте, якість продукції залежить від професіоналізму контролера. Адже тільки висококваліфіковані фахівці володіють різноманітними методами контролю і повинні правильно користуватися вимірювальними інструментами.

Сьогодні я підготувала для вас ребуси з зашифрованими словами. Розгадавши ребуси ви зможете визначитись з темою нашого уроку, яка складається з декількох слів.

Група, яка найшвидше визначиться з темою, отримає фішку зі знаком якості.Ребуси відображені на дошці, але для більш комфортного для вас перегляду переверніть аркуш з №1, який лежить у вас на партах та спробуйте розгадати. (Додаток№2)

(відповідь учнів)

Тому тема нашого сьогоднішнього уроку звучить так:  «Контроль зовнішніх циліндричних поверхонь»

Для більш якісного запам’ятовування матеріалу у вас на столах лежать опорні конспекти (Додаток 3), які зараз стануть вам у пригоді, а вдома ви вклеїте до своїх зошитів.

IV Вивчення нового матеріалу

Проблемне питання: Як Ви вважаєте, за допомогою, якого КВІ ми можемо вимірювати зовнішні циліндричні поверхні?( ШЦ-I ,ШЦ-II, ШЦ-III, мікрометр, калібр-скоби)

Вимірюють і перевіряють зовнішні розміри різними контрольно- вимірювальними інструментами, котрі вибирають залежно від необхідної точності вимірювання , величини вимірюваного розміру і характеру виробництва.

В машинобудуванні розрізняють три типи виробництва:

- одиничне;

- серійне;

- масове.

В одиничному виробництві деталі виробляються окремими штуками або невеликими партіями, які надалі не повторюються.

В серійному виробництві виготовлення деталів виконується періодично повторюючими партіями.

Масове виробництво характеризується виготовленням однакових виробів впродовж довгого часу.

Проблемне питання: Давайте подумаємо, який інструмент ми віднесемо до кожного з типів виробництва?(відповіді учнів та обґрунтування відповіді).

Зараз ми розглянемо послідовність вимірювання циліндричних поверхонь деталей кожного з інструментів.

На попередньому уроці кожна з учениць групи отримала випереджувальне завдання підготувати презентацію з нового матеріалу.

Виступ учениці з презентаційним матеріало на тему: «Послідовність вимірювання циліндричних поверхонь ШЦ-I»

 Звичайно, вміння правильно користуватися вимірювальними інструментами є дуже важливим завданням для контролера ВТК, але й без вміння читати показання розмірів, неможливо визначитись з якістю деталей.

Для вимірювання діаметрів вала також використовують ШЦ-II та  ШЦ-III  з точністю відліку 0,05мм. Ці штангенциркулі мають  мікрометричну подачу, яку застосовують для точної установки розміру. Зараз розглянемо послідовність  вимірювання ШЦ-II та  ШЦ-III:

  1.  Звільняють затискні гвинти рухомої вимірювальної губки і мікрометричної подачі
  2. Закріпивши рамку мікрометричної подачі за допомогою мікрометричної пари , доводять губки до змикання з вимірюваною поверхнею деталі, не допускаючи перекосу й досягаючи нормального вимірювального зусилля. Це здійснюють великим і вказівним пальцями правої руки, підтримуючи штангу рештою пальців правої руки, а лівою рукою підтримують губку штанги.
  3. Фіксують рухомі вимірювальні губки стопорним гвинтом.
  4. Знімають штангенциркуль з деталі.
  5. Зчитують значення виміряної величини, причому кількість цілих поділок за основною шкалою штанги і дробової частинки поділки  - за шкалою ноніусу з точністю відліку 0,05мм.

Для перевірки зовнішніх циліндричних поверхонь з точністю до 0,01 мм використовують мікрометри про які підготувала інформацію зі своєю презентацію

Виступ учениці з презентаційним матеріало на тему: «Послідовність вимірювання мікрометром».

При виробництві великих партій деталей для прискорення контролю технологічного процесу і забезпечення високої точності виконавчих розмірів, деталі контролюють граничними калібрами.

Для контролю валів використовують калібр – скоби, які мають прохідну й непрохідну сторони. Прохідна сторона (ПР) має розмір, що дорівнює найбільшому граничному розміру вала, а непрохідна (НЕ) – найменшому.

Процедуру контролю деталі здійснюють так:  прохідна сторона калібру – скоби повинна проходити через перевірювану поверхню ( діаметр) вала, а непрохідна не повинна проходити через неї. Якщо жодна зі сторін не проходить – брак виправний і навпаки, якщо обидві сторони скоби проходять через перевіювану поверхню – брак невиправний. Застосування великого зусилля при контролі приводе до передчасного зносу контролюючих поверхонь інструменту.

V Закріплення нових знань

  1. А зараз для перевірки засвоєння матеріалу ви отримаєте перше завдання  у вигляді тестів. У вас на столі лежать картки з питаннями до  тесту, де потрібно вибрати та відмітити правильну відповідь.

На виконання завдання –  2  хв. (Додаток №4).

А зараз, вам групам, необхідно обмінятися між собою картками з завданнями, відчути себе викладачами та перевірити один одного. Погляньте на дошку та перевірте завдання.

(отримання фішок зі знаком якості)

  1.  Друге завдання.

«Доповни речення пропущеними словами»

На виконання завдання – 2  хв (Додаток № 5)

Для перевірки завдання обміняйтесь завданням та перевірте один одного. (отримання фішок зі знаком якості)

  1. Третє завдання. «Краща група підприємства»

Так як ви повинні бути спеціалістами своєї професії та надалі працювати на одному з найяскравіших підприємств - АО «Мотор Січ» і  саме від вас буде залежати якість продукції, її довготривалість та безпека людей, бо товарами підприємства є не тільки товари народного використання, але й виготовлення двигунів літальних апаратів. Тому контролер ВТК повинен мати гарні практичні навики по вимірюванню деталей . Зараз на деякий час треба уявити себе робітниками підприємства та провести правильні вимірювання кожної з поверхонь відповідно до завдання за допомогою вимірювального інструменту, який лежать у вас на столі. Результати вимірювань позначити на кресленні.

( Додаток №6)

(отримання таблички з написом ВТК кожній групі на стіл)

Будь ласка, знову обміняйтесь між собою виконаними завданнями і перевірте один одного.

(отримання фішок зі знаком якості)

VI Підведення підсумків уроку.

Групи, будь ласка порахуйте кількість отриманих на уроці фішок. Перемога тієї команди, яка отримала їх найбільшу кількість.

Виставлення оцінок.

Сподіваюсь, що теоретичні знання отримані сьогодні на уроці ви зможете ефективно застосувати на практиці та у роботі на підприємстві.

Впевнена, що кожна з вас бажає стати професіоналом своєї справи і зможе проводити якісний контроль розмірів до їх відповідності з розмірами на кресленнях.

VII. Домашнє завдання

1.Опрацювати опорний конспект

2. Знайти і записати у робочий зошит сучасні засоби контролю циліндричних поверхонь в умовах серійного та масового виробництва.

3. Підготувати кросворд, використовуючи основні поняття з вивченої теми. (10 – 12 балів.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №1

Інструкція

Правил поведінки під час виконання завдань на уроці

 

  1. Вести себе спокійно;
  2. не можна гомоніти, відволікатися самому і відволікати увагу товаришів сторонніми розмовами;
  3. завдання вислухувати до кінця;
  4. не викрикувати з місця, а піднімати руку;
  5. відповідати з дозволу викладача;
  6. не перебивати товаришів, а дати можливість висловитися.

 

При невиконанні правил поведінки з групи буде знято один знак якості, знизить загальну кількість фішок та вплине на оцінку кожного з членів групи.

 

Кожна думка важлива.

Не бійся висловитися!

Ми всі – партнери!

Обговорюємо сказане, а не людину!

Обдумав, сформулював, висловив!

Говори чітко, ясно, красиво!

Вислухав, висловився, вислухав!

Тільки обґрунтовані докази!

Вмій погодитися і не погодитися!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Додаток №3

Опорний конспект

Тема уроку:________________________________________________________

Вимірюють і перевіряють зовнішні розміри різними контрольно- вимірювальними інструментами, котрі вибирають залежно від необхідної точності вимірювання , величини вимірюваного розміру і характеру виробництва.

В машинобудуванні розрізняють три типи виробництва:

- одиничне;

- серійне;

- масове.

В одиничному виробництві деталі виробляються окремими штуками або невеликими партіями, які надалі не повторюються.

В серійному виробництві виготовлення деталів виконується періодично повторюючими партіями.

Масове виробництво характеризується виготовленням однакових виробів впродовж довгого часу.

Табл.№1

Інструмент

Точність вимірювання

Послідовність вимірювання

Вимірювання з точністю до 0,1 мм або 0,05 мм проводиться штангенциркулем ШЦ-I (мал.1) або  ШЦ – II, ШЦ – III

http://www.funlib.ru/cimg/2014/101912/5438471 Мал.1 Штангенциркуль

ШЦ - I

 

0,1 мм

1.Перевірка нульового положення штангенциркуля на просвіт;
2.Вимірювальні поверхні губок доводять до необхідного розміру шляхом зіткнення з перевірюваною поверхнею;
3.Закріплюють рамку і читають розмір.

Увага! при читанні показань штангенциркуль слід тримати прямо перед очима.

Для вимірювання з точністю до 0,01 мм використовують мікрометри (мал.2) з межою вимірювання 0—25, 25—50, 50—75, 75—100, 100—150, 150—200, 200—300 мм

C:\Users\LG\Desktop\микро.jpegа)

C:\Users\LG\Desktop\ьопрт.jpeg б)

Мал.2 Мікрометр

а) вимірювання деталі закріпленої в стійці,

б) вимірювання при вертикальному положенні осі

0,01мм

1.Перевірку мікрометра на «нуль»;
2.Лівою рукою підтримують скобу посередині, злегка притискаючи п'яту до поверхні, що перевіряється.
3.Далі починаємо затискати вимірюваний предмет вже не барабаном, а з допомогою тріскачки, як тільки деталь обжалась, почули клацання, на цьому вимірювання закінчені. 
Увага! Закручувати треба тільки тримаючи за нарізку на самому кінці обертового барабана - тоді при упорі вимірювальних торців в деталь ця частина барабана почне крутитися, видаючи звук, як тріскачка. Це означає, що вимірювальні торці вперлися в деталь і треба знімати показання. (Якщо крутити за великий барабан, то можна ненавмисно перекрутити прилад і зірвати його.)

Штангенциркуль ШЦ – II,  ШЦ – III

 

0,05 мм

1.Перевірка нульового положення штангенциркуля на просвіт;
2.Вимірювальні поверхні губок доводять до необхідного розміру шляхом зіткнення з перевірюваною поверхнею;
3.Закріплення рамки мікрометричної подачі;
4. Великим і вказівним пальцями правої руки обертають гайку мікрометричної подачі до зіткнення з вимірювальною поверхнею, підтримуючи штангу іншими пальцями правої руки; лівою рукою підтримують губку штанги і закріплюють рамку з допомогою затискача

При виробництві великих партій деталей розміри контролюють граничними калібр – скобами (мал.3)

C:\Users\LG\Desktop\рпамвс.jpeg

Мал.3 Калібр - скоба

а , б- положення валу між губками скоби;

в – положення скоби в руці контролер

 

ПР = Dmax
НЕ = Dmin

 

     Прохідна сторона калібру - скоби повинна проходити через перевірюючу поверхню (діаметр) валу, а непрохідна не повинна проходити через неї. Якщо жодна з сторін не проходить - шлюб поправний і, навпаки, якщо обидві сторони скоби проходять через проверяемую поверхню - брак невиправний. 

Увага! Застосування великих зусиль при контролі призводить до передчасного зносу контролюючих поверхонь інструменту.

Домашнє завдання:

1. Опрацювати опорний конспект

2. Знайти і записати в робочий зошит сучасні засоби контролю циліндричних поверхонь в умовах серійного та масового виробництва. 

3. Підготувати кросворд, використовуючи основні поняття по вивченій темі уроку( 10-12 балів)

 

 

 

 

 

 

Додаток №4

Закріплення нових знань

Тестові завдання

Група №____

Виберіть правильну відповідь

1.Результат вимірювання розміру мікрометром відраховується як:

а) сума відліків по шкалі стебла та барабану;

б) відлік по шкалі стебла

в) відлік по шкалі барабану.

2. Визначте правильний розмір відображений на малюнку ШЦ-I:

а) 7, 9мм;

б) 6,9 мм;

в) 6,3 мм.

3. Виберіть правильну методику контролю діаметру валу:

C:\Users\LG\Desktop\рис.jpeg

а) правильно;

б) неправильно.

4. Визначте правильний розмір:

Как пользоваться микрометром

а) 17,25мм;

б) 20,25 мм;

в) 17,75мм.

5. При вимірюванні ШЦ-II, соті долі міліметра визначають по:

а) шкалі штанги;

б) шкалі ноніуса;

в) мікрометричній рамці.

6. Контролювати деталі в масовому виробництві доцільно за допомогою:

а) мікрометра;

б) штангенциркуля;

в) граничних калібрів.

Відповіді

1

2

3

4

5

6

а

б

а

в

б

в

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №5

Закріплення нових знань

«Доповни речення пропущеними словами»

Група №____

  1. При вимірюванні ШЦ ціле число міліметрів відраховують

по _________________________ до нульового штриха ноніуса

  1. При вимірюванні ШЦ десяті долі міліметра відраховують по_______________
  2. Для точної установки розміру ШЦ-2 має мікрометричну __________
  3. Високоточний інструмент, призначений для вимірювання лінійних величин абсолютним методом, з точністю вимірювання 0,01мм. називається ________________
  4. Перед вимірюванням деталі мікрометр перевіряють на ________________
  5.  Щоб не перевищити зусилля притискування рухомої п’ятки до об’єкта вимірювання, користуються __________________
  6. ________________ має дві вимірювальні поверхні: один розмір відповідає найбільшому граничному розмірові, а другий – найменшому.
  7. При вимірюванні штангенциркулем, ліва рука повинна перебувати за _______________ штангенциркуля.

 

 

Відповіді

  1. При вимірюванні ШЦ ціле число міліметрів відраховують по (міліметровій шкалі) до нульового штриха ноніуса
  2. При вимірюванні ШЦ десяті долі міліметра відраховують по .(шкалі ноніуса )
  3. Для точної установки розміру ШЦ-2 має мікрометричну (подачу)
  4. Високоточний інструмент, призначений для вимірювання лінійних величин абсолютним методом, з точністю вимірювання 0,01мм називається ( мікрометр )
  5. Перед вимірюванням деталі мікрометр перевіряють на (нульове положення)
  6. Щоб не перевищити зусилля притискування рухомої п’ятки до об’єкта вимірювання, користуються (тріскачкою)
  7. ( Калібр – скоба) має дві вимірювальні поверхні: один розмір відповідає найбільшому граничному розмірові, а другий – найменшому.
  8. При вимірюванні штангенциркулем, ліва рука повинна перебувати за (губками)  штангенциркуля.

 

Додаток №6

Закріплення нових знань
«Краща група підприємства»

Група №_____           Деталь№_________

 

Практична частина. Заміряти поверхні деталі «Вал» за допомогою контрольно-вимірювального інструменту згідно табл.№1 і проставити на ескізі розміри.

 

 

 

 

 

 

Табл.№1

Поверхня

Вимірювальний інструмент

Пов.1

Штангенциркуль ШЦ-I

Пов.2

Штангенциркуль ШЦ-II або ШЦ-III

Пов.3

Мікрометр МК 0-25

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
18 вересня 2020
Переглядів
1006
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку