Урок "Корупція крізь призму мистецтва"

Про матеріал
В матеріалих підібрано інформацію про зображення проявів корумції від античноті до сьогодення.
Перегляд файлу

Інтернет-форум: Корупція крізь призму мистецтва

Мета:

  1. Сформувати в учнів уявлення про соціальне явище корупції та її шкоду, крізь призму мистецтва.
  2. Ознайомити учнів з відомими корупційними схемами та  надихнути приєднуватися до антикорупційного руху.

Обладнання:

Персональний комп’ютер, комп’ютерні файли (презентація, відео, посилання на інтернет-ресурси тощо).

Випереджаючі завдання для учнів:

  1. Намалювати малюнок на антикорупційну тему,
  2. Пригадати твори українських письменників в чких згудується корупція, зловживання владою…,
  3. Поцікавитись, які пам*ятки архітектури Вінницької області потребують реконструкції.
  4. Скласти антикорупційні гасла.

1 слайд

Починаючи з 2004 року, з ініціативи ООН, щорічно 9 грудня в усьому світі відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією. Мета цього Дня – поглиблення розуміння проблеми корупції та боротьба з нею.

Корупція – це зло, яке завдає величезних економічних збитків, а ще – це історія, релігія, етнографія, культура.

Сьогодні крізь призму мистецтва ми дізнаємось, як корупція впливає на життя суспільства. Адже саме через твори мистецтва можна зрозуміти державний та соціальний устрій тої чи іншої країни, епохи. 

 

Тут джерело життя стає рікою

І живить океан любові і добра.

Мистецтво Ваше – поза грою,

В шляхетному єднанні пензля і пера.

Буяють фарби, світло крізь тумани…

Що буде завтра?

Хто ми нині є?

Мистецтво справжнє, щире, нелукаве,

Несе красу і сили нам дає.

 

 

 

2 слайд

Зображення корупції у живописі.

Мистецтво завжди запрошує до діалогу: у цьому випадку його мета — показати, як корупція змінює життя кожного з нас. Адже те, що ми вже й не помічаємо у реальному житті, ріже око у творах класичного мистецтва….

https://novadoba.kiev.ua/wp-content/uploads/2021/12/342.pngЩе у 15 столітті нідерландський  художник Давид Герард написав картину  «Суд Камбіса», що зображує здирання шкіри з продажного судді. Ця картина  відноситься до жанру повчальних зображень. Твір був призначений для зали суду аби бути нагадуванням служителям Феміди про їхній обов’язок та присягу дану народу.

3 слайд

 

А 9 грудня 2021 до міжнародного дня боротьби з корупцією антикорупційна ініціатива Європейського союзу в Україні та національний художній музей вирішили привернути увагу українців до проблем незвичайною виставкою.

Увага на екран

Відео про виставку.

Крізь призму мистецтва, та  століть розглядаємо корупцію на нашому заході.

Зараз прошу перейти за посиланням(посилання на дошку падлет), яке я додала у чат, та поширити на «Антикорупційній дошці» ваші малюнки, які ви підготували до сьогоднішнього заняття.

Дякую, за ваші роботи.

____________, скажи, чому ти намалювала саме таку роботу?

 Дякую________

Сподіваймося, що корупція символічно залишиться лише на картинах - як нагадування про далеке минуле.

4 слайд

Зображення корупції в скульптурі

Раніше, коли йшлося про корупцію, насамперед передбачався підкуп служителів Феміди. Чого не скажеш про Афіни. Саме Афіни прославилися як місто у якому  зародилася демократія і виборний суд.

Перикл - Великие ораторыПеред першим судовим засіданням всі обрані народом судді повинні були принести клятву, в якій вони зобов’язувалися всі рішення приймати із законом і совістю. Суд уважно вислуховував обидві сторони і не приймав ніяких подарунків в якості підкупу. Засідання було відкрите для народу, і кожен присутній міг вплинути на рішення суду.

Перікл був видатним державним діячем і патріотом. Він віддавав всі свої сили і час турботі про Афіни і їх громадян. Він був чесний і безкорисливий.  Афіняни 15 разів переобирали Перікла правителем їх полісу. За Перікла в Афінах остаточно затвердилася демократія.

А зараз із Греції відправамось до Одеси.

Скажіть, чи були ви хоч раз в Одесі? А чи заєте ви, що саме в Одесі знаходиться монумент корупції? І має вигляд цей монумент екзотичного фрукта.

Чи знаєте ви, який вигляд має монумент?

5 слайд

Усе сталось у 18 столітті коли Катерина II видала указ про будівництво в Одесі морського торгового порту. Однак указ імператриці не був здійснений за її життя. Павло I збирався його відмінити.

  Одеські купці, дізнавшись про те, що Павло I має намір відкликати виділені кошти на будівництво порту і розвиток міста, відправили цареві під конвоєм декілька возів із загадковими фруктами (апельсинами). Імператор дуже любив ці фрукти. У той час вони (апельсини) вважалися екзотичними, і їх було важко дістати.
      На наступний день після отримання щедрого подарунка, оцінивши винахідливість одеситів, імператор відновив указ матері про виділення 250000 золотих на будівництво порту і розвиток міста. З тих пір порт почав активно будуватися, а Одеса – процвітати.

 Ну, що здогадались про що мова?  Ні? Можливо, склавши пазл ми разом дамо відповідь на питання.

Скористайтесь посиланням, яке я поширила в чаті(посилання на дошку падлет), та складіть пазл.

 

А _____________, поділись скріншотом зображення на дошці джамборд. У відповідному розділі.

 

Так усе правильно, Монуме́нт апельси́ну або памятник хабарю, що врятував Одесу. Це помаранч з відрізаною частиною де розмістили фігуру імператора Павла І, що розглядає привезений з Одеси фрукт.

6 слайд

Зображення корупції в літературі.

У нас найкращий уряд, який можна купити за гроші. -  так свого часу писав американський письменник, Марк Твен.

Художня література — це підручник життя, завдання якого: показати, дійсність у формі художнього відображення .Сукупність творів Української та зарубіжної літератури, що описують корупцію, хабарництво, кумівство, зловживання владою надзвичайно велика.

Давайте разом перерахуємо  такі твори українських письменників

(Сковрода «Всякому місту звичаї і права, П.Мирний «Хіба ревуть воли, як ясла повні, П.Куліш «Чорна рада»,  І.Котляревський «Наталка полтавка)

Дуже дякую, молодці.

Зараз перегляньте відео та вкажіть назву та автора твору.

Мультик «Енеїда»

Правильно «Енеїда» Котляревського. Автор писав:

ЕНЕЇДА – Іван КОТЛЯРЕВСЬКИЙ: текст поеми, аналіз та скорочений переказ -  Радіо МаксимумВсім старшинам тут без розбору,
Панам, підпанкам і слугам
Давали в пеклі добру хльору,
Всім по заслузі, як котам.
Тут всякиї були цехмистри,
І ратмани, і бургомистри,
Судді, підсудки, писарі,
Які по правді не судили
Та тілько грошики лупили
І одбирали хабарі (…) 

І саме ці рядки  вказують на те, що Іван Котляревський в поемі "Енеїда" засуджуює хабарництво і продажність.

«Сповідь можновладного чиновника»  -  гумореска, яку підготував до нашої години спілкування______________.

 

 

Дякую ___________ за гумореску.

 

7 слайд

Архітектурна корупція.

З усіх видів мистецтв архітектура найбільш різнопланово пов’язана з суспільством, його історією, культурою, політикою, соціально-економічним устроєм.

Україна пройшла довгий і складний шлях свого історичного розвитку. В її самобутній архітектурі збереглась історико-культурна спадщина багатовікових національних традицій.

Зараз, під час війни, гостро постає питання збереження багатої архітектурної спадщини нашої країни не лише від  окупантів, а й від знахабнілих  чиновників, та забудовників, які розробили цілі схеми загарбання національного надбання. І з початком війни вони продовжують робити те саме, хоча і з меншою резонансністю.

Відео про архітектурну корупцію

Ми побачили, що посадовці, забудовники не гребують нічим, навіть мистецтвом.

Скориставшись своїм гаджетом, та відсканувавши кюар код ви можете більше дізнатись про архітектурну корупцію

А чи заєте ви які памятки архітектури Вінницької області потребують реконструкції?  

Прошу перейти за посиланням, яке я поширюю у чаті, і виконати завдання.: Знайдіть відповідність між зображенням та назвою памятки архітектури

Прошу спробувати _____________________.

Нажаль, ще у 2021 році було прийнято рішення, що  ці памятки архітектури  держава реставрувати не буде.

 

 

 

 

8 слайд

Музичне мистецтво

«Обов'язок молоді - боротися з корупцією» - казав Курт Кобейн американський музикант і композитор, соліст  гурту Nirvana.

Арсен Мірзоян — український співак вірменського походження, автор пісень та заслужений артист України. Пише пісенні композиції у різних жанрах: альтернативний рок, попрок, джаз. Творчі експерименти співака додали до його пісенної скарбнички так звані  пісні-мініатюри різної тематики.

«Е- дкларація» - пісня яку пропоную прослухати. Та подумити над питанням: «Який вид корупційної схеми висміяв співак?»

______________,  на твою думку якиі корупційні схеми висміяв співак?

Дякую _________________.

Еван Колін він  же Іван Юртен український хіп-хопер. Розпочав свій творчий шлях  зовсім нещодавно, наприкінці лютого. До цього хлопець з музичною освітою був професійним фотографом, та писав пісні виключно для душі. З початком повномаштабного вторгненя творчому Евану треба було висказати свої емоції. Його влучні речення, вислови, фрази підсумовують суть пісні.

Незвичний флоун (Флоу – це правильна швидкість читання, бездоганна техніка написання і відтворення тексту під «драйвовий» біт.)та відверті слова принесли виконавцю багатотисячну аудиторію прихильників.

«Хабар» назва репу уривок з якого я пропоную вам прослухати, та поміркувати над питанням : «Яка основна думка даної композиції?»

 

А скориставшись своїм гаджето, та відсканувавши  кюар кодо, що на ерані, ви зможете зіграти інтерактивну гру «Гроші, метри, два авта». Цікаві сюрпризи гарантую! Ви дізнаєтесь, як на зарплату чиновника можна купити мерседес і заміський будинок. У грі показують  вам статки чиновника — ви пробуєте вгадати, скільки він заробляє на місяць.

9 слайд

Зображення корупції у театральному мистецтві

3 квітня 2021 у Довженко-Центрі відбувся показ вистави «Тимчасові незручності».

У виставі пропонується  нетиповий погляд на питання корупції в українському суспільстві. Це — висловлення про побутову та державну корупцію, та про незахищеність людей.

Завдання : Давайте разом переглянемо уривок із цієї вистави. А переглядаючи згадаємо антикорупційні гасла .( Стоп корупція, Хабарі вбивають країну, Доброчесність долає корупцію, Майбутнє без корупції, Ні корупції, Україна без корупції, Сприятимеш корупції- припиниш еволюцію.)

Відео « Тимчасові незручності»

То, що згадали антикорупційні гасла? Перейдіть за посиланням у чаті(посилання на дошку падлет). І давайте разом створимо стіну слів.

Дякую ви гарно попрацювали

А відсканувавши кюар код ви зможете переглянути документальний перфоманс «Тимчасові незручності»

10 слайд

Кіномистецтво

Кінематограф –  галузь культури діяльність якої повязана з виробництвом фільмів, в тому числі і на корупційну тематику.

 

У 2019 році , у Великобританії  в прокат вийшов фільм  «Корупція» сюжет якого  розгортається на тлі подій, пов’язаних з проведенням Олімпіади у Лондоні. Тоді особливо гостро постали питання продажності поліції, нелегального будівництва .Усе разом це складає олімпійську спадщину міста, яка асоціюється  у лондонців саме з корупцією.

Просканувавши кюаркод ви зможете переглянути стрічку  «Корупція».

 

Телебачення є потужним засобом масової інформації адже у профілактиці корупції  відграє важливу роль. На Українському телебаченні є передачі , ток –шоу, які висвітлюють випадки  проявів зловживання владою, кумівство, підкупом посадовців.

У 2021 року програма «Схеми: корупція в деталях» отримала Перше місце і головну нагороду Національного конкурсу журналістських розслідувань.

Задля формування активної позиції щодо запобігання та протидії  корупції створюється соціальна антикорупційна реклама. Учні 10 класу не стоять осторонь проблеми корупції у нашій країні, та створили власний відео ролик.

 11 слайд

Висновок

Корупція є однією з найактуальніших соціальних проблем сучасності. Деякі дослідники вважають, що корупція стала основною політичною проблемою кінця XX століття і створює реальну загрозу національній безпеці та демократичному розвитку держави. Корупція негативно впливає на всі сторони суспільного життя: економіку, політику, управління, культуру, громадську свідомість, міжнародні відносини.

Адже ми не лише країна війни, Чорнобиля, корупції, ні, ми ще – країна мистецтва, дивовижної музики, країна моди і людей, які здатні заради свободи побороти найбільше зло.

Україна – це фенікс, який завжди воскресає, які б лиха не валились на її долю.

 

docx
Додано
22 січня
Переглядів
74
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку