урок "Краса та мудрість прислів'їв і приказок"

Про матеріал
Даний урок допоможе здобувачам освіти заглибитися у світ народної мудрості: значення прислів'їв та приказок, їх різницю. Учні зможуть проявити свої тврчі здібності та вміння складати твір.
Перегляд файлу

Тема. РМ КРАСА і МУДРІСТЬ У ПРИСЛІВ'ЯХ ТА ПРИКАЗКАХ

 Мета: подати відомості про прислів'я та приказки як видів усної народної  творчості, навчити їх відрізняти; формувати комунікативні вміння, розвивати логічне, абстрактне мислення, кмітливість, спостережливість, допитливість;  виховувати почуття поваги до фольклору, шанобливе ставлення до кмітливості та мудрості нашого народу.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Обладнання: виставка літератури, прислів'я для гри «Знайди свого партнера».

ПЕРЕБІГ УРОКУ

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ        

II. ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ Й МЕТИ УРОКУ

III. ЗАСВОЄННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

1. Бесіда з учнями

1. Що таке загадка?                                                                                                                        2. Які загадки бувають за формою?                                                                                             3. Які ви знаєте види загадок?                                                                                                       4. Що таке прислів'я?                                                                                                                     5. Що таке приказка?                                                                                                                     6, Чим прислів'я від рівняється від приказки?                                                                                   7. Наведіть приклади прислів'їв та приказок.

2. Гра «Знайди свого партнера»

Учитель заздалегідь готує прислів'я, розрізані на два фрагменти: початок і закінчення. Потім кожен учень отримує картку лише з однією половинкою. Школярі ходять класом, намагаючись знайти свого партнера, тобто учня, у якого друга половинка пари.

3. Конкурс «Знавець прислів'їв»

Один учень виходить із класу. Решта загадують будь-яке прислів'я. Повернувшись, учень ставить учасникам гри по черзі різні запитання (не більше 10). Кожен має дати відповідь, у якій було б вжите слово, що міститься в задуманому прислів'ї. Учасник має відгадати прислів'я Той, хто відповів на запитання останнім, виходить із класу, і починається другий раунд.

3. Гра «Свій — чужий»

 Клас поділяється на дві команди: «Козенята», та «Вовки». «Козенята» називають фразеологізм, «Вовки» мають назвати його значення. Якщо «Вовки» не помилилися, то той, хто ставив питання, переходить до групи «Вовків». Якщо ж «Вовки» помилилися, то той, хто відповідав переходить до групи «Козенята». Виграє та команда, у якої залишиться най більша кількість гравців.

4. Гра «Відгадай прислів'я»

 Учитель заздалегідь готує картки, на кожній із яких пише одне відоме прислів'я. На уроці можна перед грою ці прислів'ї повторити. Потім клас ділиться на дві команди. Представник першої команді витягує з купки одну картку з прислів'ям і за дві-три хвилини за допомогою своєї команди складає Коротеньке оповідання, яке б ілюструвало це прислів'я. Саме прислів'я вимовляти не можна. Друга команда слухає оповідання й на­магається відгадати. За кожне правильно складене оповідання та відгадане прислів'я команда отримує по два бала.

Робота з пам'яткою: Як писати твір за прислів'ям

1. Оберіть прислів'я, яке припало до душі.

2. Пригадайте ситуації, у яких використання прислів'я буде доречним.

3. Придумайте вступ, основну частину, висновок.

4. Запишіть план до твору.

5. Напишіть твір.    

6. Перевірте написане.

5.Виконання письмової роботи

 Напишіть твір-роздум «Народ скаже, як зав'яже».

IV. ПІДСУМОК УРОКУ

V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

 Завершити роботу над твором.

 

docx
Додано
13 листопада 2023
Переглядів
163
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку