Урок-квест "Моя Україна" з презентацією

Про матеріал
Урок-квест "Моя Україна" з презентацією про природні зони України та Харківшини включає в себе завдання з різних предметів: географії, математики, української літератури та інших. Рухаючись по станціях і виконуючи завдання, діти наближаються до приза, пізнаючи по дорозі багато цікавої інформації.
Перегляд файлу

Урок-квест «Моя Україна»

для учнів 7-8 класів

Тема: Моя Україна

Мета: - збагатити і закріпити  знання дітей про свою Батьківщину, про державні та народні символи України;

- створення умов для самореалізації та соціалізації;

- активізація пізнавальної діяльності учнів;

- підвищення інтересу до вивчення математики та інших предметів;

-  розвивати увагу, уяву, мислення, словниковий запас, мовлення;

- виховувати повагу до державних та народних символів, гордість за свою країну;

- сприяти формуванню у дітей почуття патріотизму, любові до Батьківщини, української мови, рідного краю.

 - підвищення загальної культури учнів;

Обладнання: ноутбук, презентація «Україна - моя Батьківщина», карта України (кожній команді), картки із завданнями, карта скарбів (школи), «частинки карти скарбів» -підказки; відповіді для перевірки на контрольних пунктах, лінійки, листочки для обчислень, солодкий приз.

Основні поняття: Україна, Київ, Дніпро, Чорне і Азовське море, гори Карпати, державні та народні символи України, цікаві і маловідомі факти про природу Харківщини.

Очікувані результати:

- учні збагатять свої знання про Батьківщину для подальшого застосування в житті;

- зрозуміють хто такий патріот, вчитимуться розвивати в собі почуття патріотизму, щоб в подальшому стати гідними громадянами своєї Батьківщини;

- згадають знання про символи країни, масштаб карти та сторони світу;

- дізнаються цікаві факти про рідний край

- вчитимуться оптимізму і баченню прекрасного.

Форма проведення.  Урок-квест

Хід уроку

1. Організаційний момент

Дорогі учні, я рада бачити вас в стінах нашої школи після тривалого літнього відпочинку засмаглими, здоровими і веселими. Пролунав дзвоник і сьогодні почнеться наступна сходинка до здобуття знань.

2. Повідомлення теми і мети уроку

Зараз ми з вами переглянемо невеличку презентацію, разом відправимось в подорож, під час якої ви дізнаєтесь щось нове про свій край і згадаєте важливі й цікаві факти про нашу країну, які ви вже знаєте і вивчали на різних предметах у школі.

Потім, ми пограємо в гру-квест, отримуючи за правильні відповіді певні підказки, які можуть привести вас до солодкого призу. Більш детально з правилами цієї гри я ознайомлю вас після перегляду презентації, яка має назву «Моя Україна»

3. Актуалізація опорних знань

Перегляд першої частини презентації «Моя Україна»

 

Питання та розповідь під час презентації «Моя Україна»

  1. А хто пам’ятає, яка площа України? (603 628 км²)
  2.  З якими країнами межує? (7-Білорусь, Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія, Молдова, Росія).
  3.  Скільки областей має? (Автономна Республіка Крим, 24 області)
  4. Які природно-ланшафтні зони ви знаєте, а які з них є в Україні? (арктичні, тайгові, мішано-лісові, лісостепові, степові, пустельні, субтропічні, тропічні, екваторіальні, рівнинні та гірські ландшафти)
  5. Як називаються моря України? (Чорним і Азовським морями.)
  6. Які річки України ви знаєте? (Дніпро, Сіверський Донець, Південний Буг, Дністер, Дунай. Сян, Західний Буг, Ворскла, Берестова, Мерчик, Вошива і т.д.)
  7. Які озера України ви знаєте? (Сиваш, Ялпуг, Кундук, Синевир)
  8. А які з природно-ланшафтних зон є на Харківщині?(наведіть приклади)

Інформація до презентацій

1.Соляні шахти Донбасу

Глибоко під землею сховане головне багатство та диво унікального місто Соледар  Донецької області в Україні. Це справжня  шахта, але відмінність її у тому, що видобувають тут  біле золото – сіль.
  Цікаво те, що сьогодні 95% солі, що видобувається на Україні, припадає на Артемівське родовище, що знаходиться на південному сході Донбасу. Шахтні підземелля Соледару становлять собою систему розгалуженого багатокілометрового лабіринту, який сформувався в результаті видобування солі. Ця шахта є недіючою, хоча за її стінами активно продовжують видобувати сіль. Колись приблизно 280 млн. років тому на цьому місті було Пермське море. Тож ласкаво просимо до царства «Соляної королеви» на трьохсотметрову глибину! 
2. Олешківська пустеля

Оле́шківські піски́ — другий за розмірами піщаний масив (арена) у Європі, розташований у Олешківському районі за 30 км на схід від міста Херсона, за Дніпром, та за 30 км від узбережжя Чорного моря. Власне дніпровські піски займають площу 161 200 га. Назва походить від назви міста Олешки. Піски складені з безмежних барханів(«кучугурів»), висотою близько 5 м, давніх піщаних  відкладень Дніпра.

3. Буцький каньйон

Розмістився на Черкащині. Річка Гірський Тікач. Ущелина має глибину до 30 метрів і довжину – 2,5 кілометри. Найкрасивіша частина знаходиться трохи нижче від водоспаду Вир. Цей каньйон відомий як серед любителів сплавів, так і серед прихильників наметового таборування.

4. Шацькі озера. Озеро Синевир

Озеро Синевир — найбільше озеро України в 2008 році було визнано одним з семи чудес нашої країни. Озеро розташоване на висоті 989 метрів над рівнем моря, його глибина сягає 22 метри.

5. Заповідник  Асканія Нова

Заповідник був заснований у 1874 році Фрідріхом Фальц-Фейном. Нині до складу заповідника входять ділянка заповідного степу, акліматизаційний зоопарк і дендропарк, а також Інститут тваринництва степових районів ім. М. Ф. Іванова «Асканія-Нова» — Національний науковий селекційно-генетичний центр з вівчарства. У заповіднику починалася наукова діяльність багатьох вчених, зокрема С. І. Медведєва, І. К. Лопатіна.

Має 13 відділів (у тому числі ботанічного парку та заповідного степу і зоологічного парку), 9 лабораторій, науковий музей; веде експериментальне господарство і 4 племінні заводи сільськогосподарських тварин.

Площа заповідника становить 33 307,6 га, з них 11 054 га — «абсолютно заповідна» степова зона. Асканійський степ вважається типчаковоковиловим. У заповіднику є не менше 1155 видів членистоногих, 7 видів земноводних та плазунів, 18 видів ссавців, у різні пори року пролітає понад 270 видів птахів, з яких 107 видів залишаються на гніздування. Крім того, тут ростуть 478 вищих рослин.

У заповіднику виявлено 6 видів судинних рослин з Червоного списку МСОП, 9 видів з Європейської червоної книги, 20 з Червоної книги України, 2 з Додатку І Бернської конвенції (разом — 26 видів)

6. Лемурійське рожеве озеро

На півдні України причаїлось справжнє диво – рожеве «Мертве море». Незвичайне озеро з яскраво рожевою водою та білосніжними від соляних кристалів берегами  заховалось подалі від людських очей на півдні Херсонщини. На Лемурійське озеро, що на Херсонщині, туристи їдуть навіть із-за кордону, бо з точки зору лікувальних властивостей – Лемурійське озеро є унікальним, дивовижним місцем,

7. Печера Кришталева (Кривченська) - Карстовий лабіринт довжиною 22 метри отримав свою назву за невимовно красиві гіпсові кристали, що прикрашають стіни печери, розташована біля с. Кривче Борщівського району. Вона одна із найбільш вивчених в області, її галереї електрифіковані і обладнані для відвідування туристами. Загальна протяжність розвіданих ходів становить 22 км, а електрифікований туристичний маршрут – 2800 метрів. За незвичайну красу Кришталеву називають підземною перлиною Поділля.

Печера Оптимістична розташована біля с. Королівка Борщівського району (довжина розвіданих ходів становить 214 км) і занесена в книгу рекордів Гіннеса як найбільша у світі гіпсова печера і як друга за загальною довжиною печерних ходів, поступаючись лише печерній системі Флінт-Мамонтова у США. На дні ходів, крім суглинистого матеріалу, часто зустрічається річкова галька карпатських порід.

8. Водоспад Шипіт та Хортиця

Краще гір можуть бути тільки гори з спадаючими потоками води. Водоспад Шипіт біля підніжжя гори Гемба, в українських Карпатах — один з найкрасивіших водоспадів в Україні. Незважаючи на те, що водоспад відносно невеликий, у красі його можна порівняти з африканським мега-каскадом Тугела.

Хортиця

Найбільший острів на Дніпрі в районі міста Запоріжжя нижче Дніпрогесу, унікальний природний та історичний комплекс. Тягнеться з північного заходу на південний схід, довжина 12,5 км, ширина в середньому 2,5 км.

 

4. Повідомлення нового матеріалу

Перегляд другої частини презентації «Харківщина»

Харківщина

Харківську область було утворено 27 лютого1932 року, Область розташована на сході України. Вона межує з Луганською, Донецькою, Дніпропетровською, Полтавською, Сумською областями України та з Бєлгородською областю Росії

Ха́рківська о́бласть— область у Слобідській Україні в межах Придніпровської низовини і Середньоруської височини. Область розташована в зонах лісостепу і степу. Клімат— помірно континентальний

Площа—31415 км²

Населення 2 694 007осіб, в тому числі міського 2 208 029 осіб і сільського 552 919 осіб.

Система річок Харківської області має певні особливості. Найбільшою річкою області є Сіверський Донець— найбільша річка Лівобережної України (довжина 1053 км) (Оскіл,  Уди, Межова, Багата, Орель, Орчик, Самара, Коломак,  Мерло)

1.Солоне озеро

В 1962 році тому біля села Антонівка Кегичівського району вчені збирались видобувати газ та нафту, які знаходились під соляною шапкою глибоко під землею, але діставшись газу, плани змінились, бо він йшов під надто великим тиском. В результаті бурова вишка провалилась під землю, на щастя ніхто не постраждав, а на місці бурової утворилося дуже глибоке бездонне солоне озеро з цілющою солоною водою.

З часом води стає менше і вона стає менш солоною, але до сих пір в ній неможливо втонути, бо вона тримає на плаву і це добре, бо ж озеро бездонне…

2.Соляна печера

Штучна соляна печера м.Золочів створена з лікувальною метою органів дихання та руху.

3.Гомольшанські ліси

В 50 км від Харкова в Зміївському напрямку в долині рік Сіверський Дінець і Гомольша знаходиться заповідний парк Гомольшанські ліси. Він унікальний перш за все своєю флорою і фауною. В дубових рощах можно запросто зустріти оленя, диких кабанів, косуль, зайців, лис… А на озерах ростуть водяні лілії.

Але відомі Гомольшанські ліси не тільки природою. Тут є і археологічні пам’ятники: древні городища (Сухогомольшанське або Великогомольшанське), скіфські кургани-могильники, руїни козацького Свято-Миколаївського монастира – нагадування про часи запорожського козацтва.

Якраз тут колись-то проходив древній Муравський шлях, по якому в 16-18 веках переміщувались торговці, кочівники, посли, і здійснювали набіги на Русь кримські татари.

До речі, що зручно для туристів – тут дозволяється ставити палатки.

4. Крейдяні гори

В 135 км від Харкова на північному сході області розкинувся Національний природний парк "Дворічанський".

Візитка парку – крейдяні гори на правому березі ріки Оскол.

Але це не все, що є тут цікавого. В парку живуть більше 30 видів звірів, птахів і рослин, занесених в Червону книгу України. Тому прогулянка буде цікавою та захоплюючою і для дітей, і для дорослих. Так, наприклад, в Дворічанському парку можно спостерігати за білими цаплями, бугаями, гусями, лебедями, куропатками, коршунами, орлами. А в поймі ріки Оскол гніздиться дуже рідкісний птах - велика поганка або чомга.

З Крейдяних гір можна спуститися вниз, до піщаних пляжів випити мінеральної води із джерел і побродити по сосновому лісу.

Важлива інформація: так як парк  знаходиться в прикордонній смузі, бажано мати при собі документи.

5. Кицівська пустеля

Ми звикли, що типовий пейзаж Харківської області – це лісостеп. Але насправді наші края можуть похвалитися ще й власною пустелею. Вона  називається Кицівські піски або Кицівська пустеля, і розташована на правому березі Сіверського Донця біля села Кицівка Чугуївського району.

Раніше тут був танковий полігон, тому дивіться під ноги – в Кицівських пісках можно знайти дуже незвичні сувеніри: снаряди, пулі, дріб. Звичайно вже старі та стріляні, але це все таки не зовсім безпечно.

Водяться в пустелі і звірі: лисиці, ховрахи, над пісками парять хижі птахи, а в тіні каменів ховаються  ящірки.

На початку літа Кицівська пустеля перетворюється в запашну оазу: в пісках цвітуть чебрець та  безсмертник, голубий льон.

6. Великобурлуцький степ

В 80 км від Харкова розташований ландшафтний парк Великобурлуцький степ. На площі в 2000 гектар можно побачити степових сурків та бабаків в звичному для них середовищі проживання.

Раніше популяція сурків в Україні була в 10 разів більша, ніж зараз. Тварини постраждали від браконьєрів, що ловили їх заради цінного бабачого жиру.

А ще в Великобурлуцькому степу водяться незвичайні птахи. При зустрічі вам може здатися, що то попугай чи колібрі – настільки у них яскравий колір. Та ні – це  рідкі жителі Харківської області, які називаються золоті щурки. Гніздяться ці птахи колоніями в піщаному кар’єрі не менш яскравого кольору.

7. Природний парк Слобожанський

Головні й найбільш живописні достоїнства цього національного парку - болота. За екостежиною завдовжки 3км за 2 години ви зможете подивитися 3 торфових болота. Екскурсія платна: для дорослих - 10 грн, для дітей – 7 грн. Але це чисто символічна плата за те, що ви зможете побачити. Например, хижу ролину росянку, яка їсть комах. Або бобрів, які будують тут плотини. Або червонокнижного сірого журавля,  або черепах, кабанів, ласк і куниць  – це вже як вдасться.

На території парку є три організованих місця відпочинку "Березовий гай", "Щедра галявина" і "Лісове озеро" з альтанками, столами, навісами, місцями для мангала и туалетами.

8. Каньйон в Балаклійському районі

Ось уж зовсім мало, хто знає, що і  в нашій області є справжній каньйон. І хай це не ГрандКаньйон, як в США, та місце дійсно унікальне. Той, хто його знайде, не пожалкує – фотографії вийдуть рідкісної краси.

Знаходиться каньйон в Балаклійскому. районі між селами Чепель и Протопопівка.

Орієнтиром вам послужить сама більша скеля. Якщо стояти до неї обличчям, треба йти вліво і зайти в ліс. Пару хвилин  – і перед вами відкриється сам каньйон.

Високі стіни з твердої крейди відрізняють його від інших об’єктів Харківської області. Каньйон дуже нагадує кримські каньйони і ущелини, тільки в зменшеному вигляді.

9. Голубе озеро

В Нововодолажському районі, в селі Новоселівка, розташовано неймовірної краси кар’єр. Горно-збагачувальний комбінат вже більше 100 років добуває в цих місцях кварцевий пісок, та мало хто знає  про розташоване тут голубе озеро.

Білий, чистий пісок під ногами, прозора голуба вода – пейзаж, який нагадує тропічний екзотичний острів. Єдиний мінус – охорона комбінату частенько ганяє туристів.

10. Гора Кремінець

Гора Кремінець - вища точка в Харківській області, яка знаходиться в місті Ізюм. В ясний день з вершини гори видно Святогорський монастир. Ще тут можно побачити кам’яних скіфських ідолів, а також меморіал, присвячений Великій Вітчизняній війні, прекрасну панораму, залишки древніх дозорних укріплень. Цікаво, що гора складається з залишків кремнію, того каменю, за допомогою якого раніше разводили вогонь.

Недалеко від гори знаходиться кар’єр, який часто відвідують туристи. Можливо, в честь кремнію і була названа гора, хоча є й інша версія – в XIV столітті на вершині знаходилось "кермен" — татарське укріплення, а через 300 років на цьому місці уже стояли козацькі дозори.

11. Козача Гора

Над південною окраїною Коробових Хуторів стрімкою стіною піднімається над Дінцем Козача гора, яка зберігає багато легенд.

В XVII столітті черкаські козаки заснували тут Миколаївський монастир – зараз   ще можно побачити  його розвалини. За розповідями предків в ньому ховались від переслідувань влади і запорожські козаки. Коли звістка про наближення карателів досягла монастиря, монахи почали ховати цінності: золото закопали в долині, яку стали звати Золотою, а срібло зсипали прямо в озеро, яке стали звати Білим.

Охочі знайти скарб неодноразово пірнали в Біле озеро, та досі безрезультатно. Правда, срібло в воді все ж таки є – лабораторні дослідження показали, що зміст в місцевій воді йонів срібла набагато вищий, чим в других водоймах Харківської області.

5. Початок гри

Ми теж з вами сьогодні будемо шукати скарби, і у нас будуть підказки - частинки карти. Але щоб їх отримати потрібно буде щось виконати, як в будь-якому фільмі чи казці, і звісно, хто справиться найшвидше і без помилок, той і знайде скарб.

Правила гри:

  1. Грають 4 команди.
  2. Кожний член команди повинен мати чистий листок паперу й ручку
  3. Кожна команда зобов'язана дотримуватися правил гри .
  4. Гра проходить на території школи за певними маршрутами для кожної команди.
  5. Гра триває на протязі уроку.
  6. Перемогу отримує та команда, яка найшвидше досягне фінішу.
  7. Завдання командам видаються і за кожну перемогу команда отримує частину карти, а з іншого боку карти літера-підказка про кінцеву точку маршруту.
  8. Гра проводиться без підказок, але уважні гравці можуть знайти підказки по дорозі.
  9. Учасникам не обов’язково проходити всі етапи, хто здогадається раніше за літерами-підказками слово і місце знаходження скарбу. Той і переможе.

Завдання до квесту

1 етап «Розминка»

Завдання однакове для всіх, виграє той, хто справиться зі завданням швидше і точніше за інших.

Треба позначити на карті місто Красноград за його координатами, потім виміряти відстань від нього до крайніх точок України на сході, заході, півночі та півдні, отриманий результат перевести за допомогою масштабу в км, округливши до сотень, і знайти суму цих відстаней.

Географічні координати м.Красноград

Широта: 49° 22' північної широти
Довгота: 35° 27' східної довготи

 

Красноград-Форос          658,3 км південна точка

Красноград-Грем’яч        514 км північна точка

Красноград-Соломоново 1243,4 км західна точка

Красноград- Рання Зоря  445,4 км східна точка

Сума відстаней: 660+510+1240+450≈2860 км

2 етап «Шифрування»

Для виконання завдання потрібно добре знати абетку і пронумерувати кожну літеру, отримавши таким чином найпростіший шифр, замінити в заданому слові літери на цифри і виконати вказані дії над ними.

1) Красноград=15+21+1+22+18+19+4+21+16=128

2) Берестова=2+7+21+7+22+23+19+3+1=105

3) Роздолля=21+19+10+6+19+16+16+33=140

4) Шкаврове=29+15+1+3+21+19+3+7=98

3 етап « Хто це?»

Отримавши картинку, визначити, хто на ній зображений.

4 етап «Мовні перлинки»

Скласти і записати з окремих слів прислів’я

1)  Не, слово , вилетить, горобець, спіймаєш, не. (Слово не горобець, вилетить не спіймаєш)

2) Що, віл, не , перо, вивезеш, і, написано. (Що написано пером, не вивезеш і волом)

3) Може, людина, вбити, слово, врятувати, і, слово, може. (Слово може врятувати людину, слово може і вбити.)

4) Викидають, свій, не , пісня, не, вставляють, з, слово, не, і. (З пісні слова не викидають і свого не вставляють)

5 етап «Інтелектуальний»

Відповіді на логічні запитання або загадки:

  1. Яка рослина не може померти? (безсмертник).
  2. Частина прямої, обмежена з однієї сторони (промінь).
  3. Частина слова без закінчення ( основа слова).
  4. Як називають обрядові зимові пісні? (щедрівки, колядки).

Всі його люблять, всі його чекають, а хто на нього подивиться — кожен скривиться 
(Сонце)

Мене просять і чекають, а як покажусь — утікають. 
(Дощ)

Є на світі кінь — всьому світу не вдержати. 
(Вітер)

Живе — лежить, помре — побіжить. 
(Сніг)

І в огні не горить і в воді не тоне. 
(Лід)

 

По соломі ходить, а не шелестить. 
(Тінь)

 

Всі його люблять, всі його чекають, а хто на нього подивиться — кожен скривиться 
(Сонце)

6 етап «Рахування»

Завдання з математики пов’язані з знанням географії України

Наприклад, висота найвищої гори України, якщо відповідь не знають її можна вирахувати виконавши математичне завдання, відповідь в якому дає цю цифру.

1. Найнижча точка України                 ( …. =-5 м)   Куяльницький лиман

481,92 : 12 - 45,16=

2. Довжина найдовшої річки                (….=1121 км)   Дніпро

6,25 * (153,08 + 26,28)=

3. Площа найбільшого озера України     (…=149 кв.м)   Ялпуг

(12,58 * 25 – 397,2 : 2,4)=

4. Висота найвищої гори України          ( … = 2061 м)   Говерла

2473,2 * 4,5 : 5,4 =

6. Підсумок уроку                                  

Підводимо підсумки квеста, всі учасники отримують призи.

 

 

 

 

 

 

 

Додатковий матеріал        

 

  1. Координати  м.Красноград (  )  і 4 карти України з масштабом, 4 лінійки.
  2. 4  карточки зі словами: Красноград, Берестова, Шкаврове, Роздолля.
  3.   4 картинки з  відомими людьми
  4. 4 карточки з прислів’ями.
  5. картки з запитаннями або загадками
  6. Приклади з відповідями

 

Не, слово , вилетить, горобець, спіймаєш, не.

 

 

Що, віл, не , перо, вивезеш, і, написано.

 

 

Може, людина, вбити, слово, врятувати, і, слово, може.

 

 

Викидають, свій, не , пісня, не, вставляють, з, слово, не, і.

 

 

  1.             Яна Клочкова— українська плавчиня, Герой України, володар орденів «За заслуги» III ступеня, Орден княгині Ольги I ступеня та ордена «Золота Зірка». Яна здобула. Найбільше золотих медалей у складі збірної України — вона ставала олімпійською чемпіонкою 4 рази, за що її прозвали «золотою рибкою».
  2.             Ліни Костенко – приклад для українців. Усе своє життя геніальна поетеса та письменниця не боялася влади та відкрито говорила всю правду про неї. Своїм життям та творчістю геніальна письменниця заслужила титул сумління нашої нації. Вона не скорилася, коли радянська цензура заборонила друкувати її твори, вона не мовчала в складні для України часи.
    Ліна Костенко є лауреатом Шевченківської премії, премії Антоновичів, премії Петрарки, Міжнародної літературно-мистецької премії ім. О.Теліги, вона нагороджена Почесною відзнакою Президента України і Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.
  3.             Григорій  Савич Сковорода

Сковорода є єдиним європейським філософом, який доводив вірність власного бачення світу всім своїм життям. Мислитель говорив, що у кожної людини в житті є своє призначення, завданням кожного з нас є пошук єдино вірного шляху, особливої місії на землі. Сковорода вчив, що найнеобхідніше зазвичай дається людині легко і без зайвих турбот. Якщо ж бажане не дається – значить, і домагатися володіння ним не слід, оскільки дії людей наперекір долі тягнуть за собою всесвітній хаос.

Замість поширеного тоді зубріння філософ-богослов прагнув, щоб його учні освоїли в першу чергу вміння мислити, аналізувати, робити власні висновки. Подібне новаторство не прийшлося до вподоби владі того часу, нерідко кар’єра вчителя закінчувалася безславно. Проте успіхи учнів педагога-просвітителя можна розглядати як об’єктивний показник якості його викладання. У 1805 році в Харкові засновано університет – перший ВНЗ нового часу в Україні, другий за престижністю після Києво-Могилянської академії. Кошти, необхідні для початку роботи навчального закладу, зібрали поміщики регіону після ініціативи Василя Каразіна. Вони зібрали 618 000 рублів, суму на той час просто фантастично велику. Потім виявилося, що більшість поміщиків-меценатів були учнями Сковороди

  1.             . Легендарний український музикант, співак та композитор, лідер гурту «Скрябін» Кузьма (Андрій Кузьменко),  зображений на медалях фінішерів головної дистанції Львівського півмарафону Grand Prix Lviv Half Marathon, що відбувся 29 жовтня 2017 року

 

 

           Картинки по запросу видатні українці    Похожее изображение

 

 

 

 

 

По соломі ходить, а не шелестить.   (Тінь)

 

 

Живе — лежить, помре — побіжить. (Сніг)

 

 

І в огні не горить і в воді не тоне.  (Лід)

 

 

Мене просять і чекають, а як покажусь — утікають.  (Дощ)

 

 

Є на світі кінь — всьому світу не вдержати. (Вітер)

 

 

 

1. Найнижча точка України                    481,92 : 12 - 45,16=

 

 

2. Довжина найдовшої річки               

6,25 * (153,08 + 26,28)=

 

 

3. Площа найбільшого озера України     (12,58 * 25 – 397,2 : 2,4)=

 

 

4.Висота найвищої гори України          2473,2 * 4,5 : 5,4 =

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу карта острів скарбів

 

Похожее изображение

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

К

А

Л

И

Н

А

Ось небо блакитне і сонце в зеніті

Моя Україна  - найкраща у ……..світі.

Моя Україна – це ліс і озерця,

Безмежні степи і чарівні ….джерельця

Красиві пейзажі і гори  високі,

Маленькі струмочки і ріки  …..глибокі.

Міста старовинні і замки прекрасні,

Великі будівлі  - нові і …..сучасні.

Сади чарівні, мальовничиї села,

Моя Україна – це пісня ….весела.

Це щира, багата, як світ, її мова,

Крилата така, мелодійна, ….чудова.

ЇЇ обереги – верба і калина,

Найкраща у світі – моя Україна!

Бо нам найрідніша Вітчизна і мати,

То як же нам дітям її не…..кохати.

 

doc
Додано
9 грудня 2021
Переглядів
828
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку