Урок-квест "Такі різні, загадкові, дивовижні..."

Про матеріал
Узагальнити і систематизувати знання учнів за темою «Природа материків»; вчити працювати з контурною картою Земної кулі; розвивати логічне мислення, інтуїцію, самостійність; пробуджувати у дитини радість творчості та пізнання; розвивати вміння розв’язувати нестандартні завдання, головоломки; розкодовувати шифрограми, криптограми, кросворди; розвивати логічне мислення; формувати здатність до переключення на іншу ідею; збагачувати словниковий запас, допитливість; виховувати відповідальність, почуття товариськості, взаємодопомоги; виховувати культуру харчування; дбайливе ставлення до власного здоров’я.
Перегляд файлу




 

 

 

Мета: узагальнити і систематизувати знання учнів за темою «Природа материків»; вчити працювати з контурною картою Земної кулі; розвивати логічне мислення, інтуїцію, самостійність; пробуджувати у дитини радість творчості та пізнання; розвивати вміння розв’язувати нестандартні завдання, головоломки; розкодовувати шифрограми, криптограми, кросворди; розвивати логічне мислення; формувати здатність до переключення на іншу ідею; збагачувати словниковий запас, допитливість; виховувати відповідальність, почуття товариськості, взаємодопомоги; виховувати культуру харчування; дбайливе ставлення до власного здоров’я.

Обладнання: мапа подорожі, рюкзак, картинки фруктів, завдання для команд,. скринька бажань

Тип уроку: урок-квест Тривалість: 40 хвилин

Сюжет.    Юні мандрівники   на літаках подорожують материками Землі. У них завдання дістатися до Антарктиди і там отримати від її


мешканців скриньку бажань. Вони віддадуть її взамін на корисні сувеніри з кожного материка.

Механіка гри. У квесті беруть участь дві команди. Команди подорожують двома літакати. У кожної команди своя мапа зі своїм маршрутом. На материку мандрівників зустрічають його жителі (учні старшокласники) і пропонують виконати цікаві завдання. За правильно виконане завдання жителі дарують корисний подарунок (сувенір) зі своєї батьківщини. Зібравши у рюкзак 5 сувенірів кожна команда прибуває до Антарктиди, де мешканці найхолоднішого материка подарують мандрівникам скриньку бажань. Звичайно, правильно виконавши останнє завдання.

 

 

Перебіг уроку-квесту

І. Організація класу

 

  1. Вправа « Давайте привітаємось»

- Діти, давайте привітаємось сьогодні незвичним способом.

Діти за сигналом ведучого починають хаотично рухатися по кімнаті і здороватися з усіма, хто зустрічається на їхньому шляху. Здороватись треба певним чином:

  1.   раз плеснули в долоні здороваємось за руку.
  2.   рази плеснули в долоні – здороваємось плечима. 3 рази плеснули в долоні здороваємось спинами.

Сьогодні у нас не звичайний урок, а урок-квест. Чи знаєте ви, що означає слово «квест»?

В перекладі із англійської, слово «квест» означає пошук, пошук пригод, істини.

А що ми будемо з вами шукати, дізнаєтеся згодом.

  1.       Емоційне налаштування на урок Вправа «Формула щастя»

Складіть із трьох слів свою формулу щастя.


Н-д, моя формула: сім'я, працювати, любов

(Діти на сонечках пишуть формулу щастя і зачитують)

ІІ. Повідомлення теми і мети уроку

А помандруємо ми сьогодні материками планети, пізнаючи їх красу та загадковість. Дорога далека, тому мандрувати будемо літаком.

В одній дуже цікавій книзі, яка має назву «Королева холоду», я прочитала, що на материку Антарктида зберігається скринька бажань. Вона здійснює одне найзаповітніше бажання людини. Колись вона належала самій Сніговій Королеві! Але згодом була нею втрачена. Тепер кожен може стати її власником. Хочете її отримати?(Відповіді дітей)

Але все не так просто. В книзі написано, що її охороняють мешканці холодного материка. Їх можна задобрити лише корисними подарунками із 5 інших материків. Вони хочуть скуштувати те, чого ніколи в житті не їли!

Ви готові до мандрівки материками?(Відповіді дітей)

Але скринька лише одна. Тому отримають її найшвидші та найерудованіші мандрівники, виконавши завдання на кожній зупинці.

ІІІ. Робота над темою уроку

  1. Вправа «Очікування»

В кожного з вас є маленький паперовий літак. Напишіть на ньому, чого ви очікуєте від сьогоднішнього уроку-квесту.

  1. Поділ на команди.

Літаки у вас блакитні і зелені. Поділіться за кольором на команди, виберіть капітана та назву своєї команди. Кожна команда отримує мапу Землі із визначеним маршрутом. У кожної команди свій маршрут.

  1. Хвилинка спостережень. Прогноз гідрометцентру.

Ви готові стати справжніми мандрівниками? Тоді вирушаймо в нашу подорож, але перш за все треба дізнатися, чи погода сприяє подорожі.

«Хвилинка прогнозу погоди» (Пора року, день, місяць, температура, стан неба, опади). Заповнення календаря.


Погода сприяє, отже, можна вирушати. Отримайте мапу і ознайомтеся з маршрутом.

(Мапи для команд)

Завдання «Блакитна планета»

Кожен мандрівник повинен вміти користуватися мапою. Тож ваше перше завдання перед початком мандрівки підписати материки Землі.


D:\Квест\КВЕСТ 2 Мал\карта конт.jpg

Зупинка «Євразія НАШ найбільший материк»

Наша подорож розпочинається із материка, на якому ми з вами проживаємо. Жителі Азії пропонують вам виконати завдання.

В Євразії розташовані найвищі на планеті гори Гімалаї.

Завдання: розшифрувати назву найвищої вершини найвищих на планеті гір, забравши літери, що повторюються.

 

 

 


(Джомолунгма)

 

 

 

E:\Квест\КВЕСТ 2 Мал\манго 2.jpg


Маленькі жителі Китаю дарують вам манго. Вони розповідають, що цей фрукт використовується в медицині при лікуванні захворювань, пов’язаних з нервовою системою, а також при депресивних станах. Вживання цього сонячного фрукта допоможе подолати стрес і покращити настрій. Також завдяки


високому вмісту мікроелементів плоди можуть застосовуватися як кровоспинний засіб. Користь манго відома в профілактиці онкології. До складу манго входять вітаміни С, А, Е і вітаміни групи В. Манго корисний для імунітету.

Всі ми знаємо, що є люди, які з віком починають страждати від безсоння. Так от при цій проблемі фрукт манго так само здатний принести користь. Допомагає плід і при підвищеному рівні холестерину, а також для зміцнення серцево м'яза.

Зупинка «Африка найспекотніший материк»

Жителі африканського племені Мурсі зустрічають гостей.

http://4.bp.blogspot.com/--BBBB3QrRK8/Ud61kynFEEI/AAAAAAAACuY/1mQzT87a22M/s1600/African+village.jpgЗавдання:відшукати тварину за описом. З’єднати опис тварини з малюнком.

 

 

 

 

 

 

 

E:\Квест\афр твар.jpg


https://i.pinimg.com/originals/61/d7/9c/61d79c924e316c3e77f55eaf34befb73.png https://pngimg.com/uploads/ostrich/ostrich_PNG8.png http://pngimg.com/uploads/cheetah/cheetah_PNG14865.png

https://i.pinimg.com/originals/ec/3c/c4/ec3cc43693dd911209c7edea8afa3da1.png
https://bumper-stickers.ru/44526-thickbox_default/jiraf.jpg
https://mozok.click/uploads/fotos/2017/biology2017/biology2017-49.jpg

Найбільшим птахом на Землі є чорний африканський страус. Самка цього птаха несе великі і важкі яйця. Чи доводилося вам бачити страусине

https://eustat.files.wordpress.com/2015/06/wpid-wp-1433586005382.jpgяйце?


 

 

 

 

 

 

системи.


Вага яйця страуса може досягати 2 кг 200 г.

До складу страусиного яйця входить величезна кількість поліненасичених кислот, необхідних для хорошої роботи серцево -судинної


Через низький вміст холестерину і жиру продукт вважається дієтичним, його можна вживати всім категоріям громадян, від дітей до людей похилого віку.

Селен, що міститься в яйці страуса здатний зміцнювати імунну систему людини, запобігати раку.

Шкаралупа яєць в основному складається з кальцію, тому вона теж вживається в їжу і є дуже корисною для організму. При нестачі кальцію в дитячому віці спостерігається затримка росту і пізнє прорізування зубів.


Ось такі корисні яйця несе найбільший птах на Землі.

Зупинка «Північна Америка - найдовший материк».

E:\Квест\КВЕСТ 2 Мал\ЗНАЙДИ РІЧКИ.jpgВідшукайте і обведіть зеленим кольором назви річок, що протікають в Північній Америці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Як відомо, корінними жителями Північної Америки є індіанці. Тому саме вони за правильну відповідь дарують вам кедрову шишку.

E:\Квест\КВЕСТ 2 Мал\індіанці.jpgНасіння кедра надзвичайно корисне, незважаючи на свій маленький розмір. Вміст білка в них становить 16-17%. Його склад багатий амінокислотами, поліненасиченими жирними кислотами, вітамінами груп A, B, C, D, E, P і мінералами: калієм, кальцієм, магнієм, фосфором.

D:\Квест\КВЕСТ 2 Мал\кедрові горіхи.jpgВключення в раціон кедрових горіхів позитивно позначається на роботі серця і судин,

нервової системи, печінки (особливо її головної функції – кровотворенні). Регулярне вживання насіння сприяє відновленню гостроти зору, зміцненню імунітету.

Користь кедрових горіхів сприяє їх застосуванню не тільки для лікування, але й з метою профілактики захворювань органів травлення, анемії.

Сучасна медицина включає кедрові горіхи у виробництво різноманітних фармацевтичних засобів.


E:\Квест\КВЕСТ 2 Мал\кокосове молоко.pngЗупинка «Південна Америка - найвологіший материк».


Використовуючи підказки, розшифруйте слова. Ви дізнаєтеся, які тварини населяють материк Північна Америка.

За правильну відповідь отримайте від  індіанців кокос.

E:\Квест\КВЕСТ 2 Мал\кокос 1.jpgКокос це кістянка. І ця кістянка виявилася надзвичайно багатою найрізноманітнішими корисними властивостями. Причому людський організм кокос здатний забезпечити всіма необхідними для нормальної життєдіяльності речовинами.

М’якоть кокоса є відмінним захисником організму від багатьох загроз з боку непроханих гостей.

Клітковина і вітаміни в кокосі стимулюють роботу кишечника, нормалізують процеси перетравлення їжі та всмоктування поживних речовин.

Користь кокоса також у тому, що він дуже добре впливає на зір. Відбувається це за рахунок вмісту в ньому вітаміну А.


Відомі глистогінні та протимікробні властивості кокосового молока.

Кокосове молоко підтримує багато систем організму при ГРЗ і хворобах сечового міхура.

Але, мабуть, найбільш корисні властивості кокосового масла люблять косметологи.

Зупинка «Австралія - найменший материк»

https://cdn2.vectorstock.com/i/1000x1000/27/46/australia-aborigines-vector-21242746.jpgАвстралійці радо зустрічають мандрівників на своїй батьківщині.

Розгадавши ребус, ви дізнаєтеся, яку рослину вирощують в Австралії.

 

 

 

E:\Квест\арахіс ребус.jpg

 

(арахіс)

E:\Квест\арахіс мал.pngАвстралієць з радістю дарує нам арахіс. Він запитує:

- Чи полюбляєте ви арахіс? Я знаю, що в

інших країнах його вважають горіхом. Але це не так. Арахіс-рослина родини

арахіс 2бобових. До горіхів він ніякого відношення не має, хоча і називають його «земляний горіх».


Якщо розглянути хімічний склад цього смачного родича квасолі і гороху, то відразу стане зрозуміло, чому він користується такою популярністю.

По-перше, плоди арахісу дуже поживні. Це стає можливим тому, що половину харчової цінності арахісу займають жири. У 100г арахісу їх міститься до 50 г.

Багатий арахіс і вітамінами різних груп. Рекордсменом серед них можна назвати вітамін PP. Його в 100 г арахісу майже 20 мг.

В арахісі міститься велика кількість вітамінів групи В. Широко представлені в продукті і макроелементи.

Дослідження хімічного складу арахісу показали повну відсутність в ньому холестерину. Зате калорійність 100 г продукту цього досить висока - майже 600 ккал.

Зупинка «Антарктида –найхолодніший материк»

«Королевою холоду» є материк Антарктида. Тут найнижчі температури повітря на Землі. Поверхня материка – це велетенська льодова пустеля. На материку немає постійного населення. Сьогодні тут перебувають науковці, що ведуть спостереження за природою, та численні туристи. Нині цей континент приваблює людей все більше і більше. Там знаходиться Українська наукова станція «Академік Вернадський».

Ось українські науковці нас і зустрічають. Пропонують виконати фінальне завдання.

Завдання: складіть речення із розсипаних частинок слів, з’єднуючи їх стрілками.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Землі, де можна знайти

Імператорських пінгвінів.)

Ви молодці! Імператорський пінгвін за активну пошукову роботу вручає вам скриньку бажань.

  1. Рефлексія.

Вчитель.

-Діти, у вас є літачки очікування. Прочитайте і скажіть, чи справдилися ваші              очікування              від

D:\Квест\КВЕСТ 2 Мал\рефлексія.gifуроку-квесту.

А тепер посадіть свій літачок на

материк, де завдання для вас було найцікавішим.


 

docx
Додано
4 січня
Переглядів
95
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку