Урок " Квінт Горацій Флакк"

Про матеріал

Матеріал до уроку на тему: " Біографія Квінта Горація Флакка" для 8-го класу.

Перегляд файлу

Тема: Квінт Горацій Флакк(65-8 рр. до н.е). “До Мельпомени”. Тема мистецта і призначення митця у творі. Пам”!ятник як символ вічності поезії. Розуміння автором  значення свого доробку.

 

 

Мета: ознайомити учнів з біографією Горація; провести роботу над виразним читанням; зробити аналіз твору; визначити основні теми творчості поета.

 

Обладнання: ілюстрації до біографії, текст вірша Горція “ До Мельпомени”.

по-різному

 

Хід уроку

  1. Актуалізація опорних знань

 

  1.  Порівняти Енея і Турана.
  2. Назвати головні риси вдачі Енея.

 

 

  1. Мотивація навчальної діяльності

 

Мій пам'ятник стоїть триваліший від міді.

Горацій

Яким може бути пам’ятник?
(Відповіді учнів.)
Пам’ятник — від слова пам’ять. Отже, зводять пам’ятники, щоб люди пам’ятали про інших, шанували їх, не забували про їхні досягнення. Такий пам”ятник поставив собі і Горацій.

 

 

  1. Вивчення нового матеріалу

 

Життя і творчість Горація

(65-8 рр. до н.е)

За походженням належав до самнітів - найхоробріший народ давньої Італії, вороги Риму. Цей народ воював за свою волі та справедливість, та все ж бу поневолиний в рами.

Горацій народився у м. Веноза. Жили вони бідно, окільки належали до рабів, мали кімнатку на чотири кути і мирилися з цим.

 Своє ім”я Горацій отримав у спадок:

Квінт - традиційно батики мали право обирати ім”я лише першим чотирьом дітям, п”ята дитину  називали за числівником.

Горацій - вибір батька. Був такий район.

Флакк - прізвище хазяїна.

 

П”ята дитина народжується у колонії, у містечку яке заселене римськими завойовниками.

 Коли синові виповнилося 9 років батько вирішив, що син має змінити їхній соціальний стан, а це було можливо лише тоді, коли ти маєш освіту. Разом із сином вони пішки разом із рабами вирушають до Риму. Де батько віддає сина у найкращу школу до найсуворішого вчителя Орбіля, який навчав юнаків палкою і силою. Батько купує синові найкращий одяг, щоб він не відрізнявся від заможні дітей.  А сам влаштовується педагом. На той час педагогом називали людину, яка супроводжувала учня до школи.

6 р. сидів із сином на останній парті, що вплинуло на успіхи Горація, вони були прекрасні.

 

Після Риму  Горацій вирушає до Афін, де вивчає діалектику (живу мову, етику( звичаї).

 

Шукаючи істину вивчає філософію різних філософських шкіл, але не вступає в жодну. Студіює грецьку, бо для римлян знання грецької була ознакою статосу. Із захопленням читає грецьких поетів: Сапфо, Архілоха, Алкея.

 

Самостійно робить спроби віршувати грецькою, поки не розуміє, що це всеїдно, що носити дрова до лісу. Адже переграти греків на їхньому полі майстерності - неможливо.

Горацій завжди старався дотримуватися незалежності і завжди був не на стороні  диктатури , та коли на полі бою з'являється вбивця Цезара Марк Брут, Горацій приєднується до нього. Чому? Для нього були близькі ідеї, а саме: пам”ять підкорених предків; протест проти диктатури; ідеї демократії і гармонії; право бути військовим чоловіком громадянином.

Горацій за два роки робить великі успіхи, його назначають командиром легіону військового трибуналу.

 У 22 роки юнак командує 4000 тис., військом і бере участь у битвах, де завжди досягав успіху. Але коли прийшов час воювати проти римських загарбників, війська Брута зазнають поразки, головнокомандувач закінчує життя самогубством, війська розбігаються, а Горація кидає щит прямо на полі бою і більше не торкається політики.

 

Другий етап у житті Горація.

 

Після поразки Горацій повертається додому, де не застає батька в живих та без домівки і даху над головою. Це був ще один болючий удар по поетові, та він не здається. Вирішує писати вірші - сатири, які були на даний час популярним і за це можна було заробити непогані і швидкі гроші, та влаштовується у кантору .

Сатири Горація набирають успіху, у нього було багато прихильників і багато ворогів. На одні із таких зустрічей Горацій знайомиться із Вергілієм, після чого його життя поступово починає змінюватися.

Вергілй знайомить його  із найближчим другом Римським  імператором 2 людиною в державі Гаєм Меценатом( багатий нащадок, покровитель мистецтва, геніальний піарник). Із другої спроби знайомства Горацій дружить безпереривно із Меценатом аж 25 років. За що піарник дарує йому маєток у Сабінських горах.

Їхня дружба була такою щирою і вірною, що Горацій присвячує Меценатові свою першу книгу сатир.

Горацій дійшовши до таких вершин, що йому доручено написати текст Ювілейного гімну, який виконується раз на 100 років до дня заснування Риму.

Він стає на держаному рівні визнаний першим римським поетом.

Горацій прожив 33 роки, але залишив після себе значну спадщину - 10 книг.

 

Правило успіху Горація

“Так хочу жити, щоб підкорялися речі мені, а не я їм корився!”

      

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Юрченко Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Зарубіжна література 8 клас (Паращич В.В., Фефілова Г.Є.)
Додано
14 листопада 2021
Переглядів
961
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку