Урок «Леся Воронина – сучасна письменниця, авторка багатьох книг для дітей. Пригодницько-фантастична повість «Таємне Товариство боягузів, або засіб від переляку № 9»

Про матеріал
Ознайомити учнів із життям і творчістю сучасної української письменниці, авторки багатьох книг для дітей Лесі Ворониної; розпочати роботу над опрацюванням змісту програмової пригодницько-фантастичної повісті письменниці (I-ХІІ розділи), звертаючи увагу на особливості її сюжету та композицію; розвивати творчу уяву школярів, логічне мислення, пам’ять, увагу; вміння раціонально використовувати навчальний час; грамотно висловлювати власні думки; сприяти формуванню позитивного світогляду; виховувати почуття поваги до творчості Лесі Ворониної, прагнення до самовдосконалення та самореалізації в ім’я добра.
Перегляд файлу

Предмет _______________________ Клас ___ Урок № ___  Дата___/___/___  

 

Прізвище вчителя __________________

 

 

 

 

 

Тема уроку: «Леся Воронина – сучасна письменниця, авторка багатьох книг для дітей. Пригодницько-фантастична повість «Таємне Товариство боягузів, або засіб від переляку № 9»

Мета: ознайомити учнів із життям і творчістю сучасної української письменниці, авторки багатьох книг для дітей Лесі Ворониної; розпочати роботу над опрацюванням змісту програмової пригодницько-фантастичної повісті письменниці (I-ХІІ розділи), звертаючи увагу на особливості її сюжету та композицію; розвивати творчу уяву школярів, логічне мислення, пам’ять, увагу; вміння раціонально використовувати навчальний час; грамотно висловлювати власні думки; сприяти формуванню позитивного світогляду; виховувати почуття поваги до творчості Лесі Ворониної, прагнення до самовдосконалення та самореалізації в ім’я добра.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

Теорія літератури: сюжет.

Обладнання: портрет Лесі Ворониної, текст повісті, підручник, презентація, бук-трейлер, дидактичний матеріал (тестові завдання, картки).

Методика та прийоми проведення уроку: бесіда, розповідь, контроль і самоконтроль, самостійна робота, робота у групах, «вільний мікрофон».

Епіграф уроку:

Смілива не та людина, яка декларує свою

                                                        сміливість і надимає щоки, а та,

яка долає свій страх.

                                                                                                           Леся Воронина

План уроку:

  1. Організаційний момент.
  2. Перевірка домашнього завдання.
  3. Мотивація навчальної діяльності, оголошення теми та мети уроку.
  4. Актуалізація опорних знань.
  5. Сприйняття й засвоєння нового навчального матеріалу.
  6. Узагальнення і систематизація знань.
  7. Підсумок уроку.
  8. Оцінювання учнів.
  9. Домашнє завдання.

Хід уроку

І. Організаційний момент.

Добрий день, шановні діти!

Нумо всі ви підведіться!

Всі приємно посміхніться.

Продзвенів уже дзвінок,

Починаємо урок!

ІІ. Перевірка домашнього завдання.

IІІ. Мотивація навчальної діяльності, оголошення теми та мети уроку.

  1. Психологічна настанова учнів і внутрішня мотивація щодо виконання мети уроку.
  2. Опрацювання епіграфа уроку.

ІV. Актуалізація опорних знань.

1.   Проблемні питання й завдання.

  1. Як ви вважаєте, що таке страх? (Природна реакція людини на небезпеку).
  2. З якими словами асоціюється у нас це слово? (Розпач, сльози, переляк, біль).
  3. Назвіть антоніми до слова страх. (Радість, посмішка, сміх, захоплення).
  4. Хто такі боягузи? Відповідь свою обґрунтуйте.
  5. Як ви вважаєте, чи соромно бути боягузом?
  6. Дайте визначення повісті як літературному жанру. Чим цей жанр відрізняється від оповідання? (Повість – епічний прозовий твір, який характеризується однолінійним сюжетом, а за широтою охоплення життєвих явищ і глибиною їх розкриття посідає проміжне місце між романом та оповіданням).
  7. Який твір називається пригодницьким? Наведіть приклад.

V.  Сприйняття й засвоєння нового навчального матеріалу.

  1. Вступне слово вчителя.

На сьогоднішньому уроці ми ознайомимось із пригодницькою повістю сучасної української письменниці Лесі Ворониної, що має таку інтригуючу назву – «Таємне Товариство боягузів, або засіб від переляку № 9». У ній, як і в наших улюблених казках, добро перемагає зло. Але цікаво те, що герої-переможці в ній не відважні богатирі й мужні воїни, а, як не дивно, боягузи. Не так часто в книгах боягузи є позитивними героями – частіше їх зневажають, соромлять і роблять «фоном» для відчайдушних сміливців.

Отже, разом із головним героєм повісті Климком, ми поринемо у світ незвичайних пригод і побачимо, як пройшовши випробування, він поборов свій страх і став сміливим. Але перед розглядом твору давайте ж дізнаємось хто така Леся Воронина, а допоможуть нам у цьому учні, які мали випереджувальні завдання.

  1. Розповідь про Лесю Воронину.

Учні зачитують свої повідомлення. Учитель доповнює.

ЛЕСЯ ВОРОНИНА

(Нар. 1995 р.)

Відома українська письменниця Леся Воронина (справжнє ім’я Воронина Олена Анастасіївна) народилася  21 березня 1955 р. у Києві в письменницькій родині. Літературні псевдоніми: Гаврило Ґава, Ніна Ворон, Олена Вербна, Сестра Лесич.  Назвали Лесею на честь Лесі Українки, та в паспортному столі не захотіли за­писувати, сказали: «Таково імені нєту», а Леся, мовляв, – похідне від Лари­си або Олександри, тож мама записала мене Оленою. Та я все життя – Леся. Дід – Прохор Воронин – був письменником, тато – художником-оформлювачем та реставратором. Мама перекладала книжки з кількох європейських мов.

Маленька Леся почувалася білою вороною, бо розмовляла у російськомовному Києві українською. Рано почала читати. І сама дуже швидко почала вигадувати різні історії. (Мені здавалося, що це є в кожної людини. З подивом дізналася, що такі здібності мають не всі, а діти ж люблять різні цікаві історії! Я й ста­ла таким собі неформальним лідером у садку, а потім у школі. Мої одноклас­ники страшенно любили слухати ті ку­медні побрехеньки. А ще я вміла досить точно копіювати й пародіювати інших, вигадувала різні сценки. Та хоча зрос­тала в літературному середовищі, пись­менники здавалися мені якимись осо­бливими, унікальними – куди вже мені до тих небожителів?! Але все одно пи­сати почала рано (для себе, десь у пер­шому класі).

Навчаючись у школі, зацікавилася українським фольклором, співала у хорі «Гомін», а також захопилася східними двобоями та йогою. 1972 р. вступила на заочне відділення філологічного факультету Київського держуніверситету ім. Т. Г. Шевченка, який закінчила 1979 р. За роки навчання встигла попрацювати кур’єром у Спілці письменників України, лаборантом у школі, електромонтером на деревообробному комбінаті, екскурсоводом у Музеї народної архітектури та побуту в Пирогово та на багатьох інших роботах. Мандрувала Україною (автостопом) та Польщею (на байдарках). 1987–1991 рр. – редактор відділу літератури та мистецтва журналу «Україна». З 1991 року працювала у дитячому журналі «Соняшник» (з 1992 до 2006 – головний редактор часопису). Нині – автор та ведуча програм на радіо Культура. Член Спілки письменників України, член Асоціації Українських письменників. Пише для дітей, бо вважає,  «що найкращі люди – це діти й підлітки, вони щирі й безкомпромісні. Вони вірять, що світ можна змінити на краще, вміють дружити й жертвувати собою заради іншого, сприймають життя оголеними нервами. Це вже потім на людині наростає захисний панцир і вона вчиться йти на компроміси, пристосовуватися й відмовлятися від найцінніших речей заради грошей, слави, посади…»

  1.  Історія написання твору.

В одному з інтерв’ю Леся Воронина зауважила: «Мені здається, що найгірші вчинки людина робить під впливом страху. Наше суспільство ніби й справді заражене вірусом страху, і я дуже хочу, щоб ми його позбулися. Щоб ми не привчали своїх дітей змалечку пристосовуватися й озиратися на всі боки, втягнувши голову у плечі. Отож, герої моєї пригодницько-фантастичної повісті, потрапляючи у небезпечні, а часом і неймовірні ситуації, вчаться долати переляк і  перемагати власну слабкодухість, рятуючи інших. А ще я переконана, що сміх – це неймовірно сильна зброя, адже всі паскудства у світі роблять люди, цілковито позбавлені почуття гумору».

  • Перегляд бук-трейлера.

4.  Робота над змістом повісті  «Таємне Товариство боягузів, або засіб від переляку № 9» .

4.1. Теорія літератури.

Події у художньому прозовому творі  викладено в певній послідовності відповідно до задуму автора з таким розрахунком, щоб якнайповніше розкрити характери героїв, ставлення письменника до зображуваного. Це сюжет.

Сюжет – послідовність подій, яка складає зміст художнього твору. Сюжет складається з певних частин: експозиція – письменник розповідає про час і місце дії, знайомить з героями; зав’язка – подія, від якої починається історія героїв твору; розвиток дії ; кульмінація – найнапруженіший момент в житті героїв; розв’язка – чим закінчується історія. У творі може бути змінений порядок елементів сюжету, може бути відсутнім якийсь з елементів, а кульмінацій буває кілька.

  • Опрацювання статті у підручнику (стор. 228-229).

4.2. Виразне читання та переказування І-ХІІ розділів твору.

4.3. Бесіда за запитаннями (І-ХІІ розділи).

  1.  Хто такий Кактус? ( Кактус – це Сашко Смик, сусід головного героя Клима).
  2. Коли саме розпочалася ворожнеча між Сашком і Климом? (Битися хлопці почали ще лежачи у візочках).
  3. Зачитайте, як після літніх канікул змінився Кактус? (Він став схожий на гібрид жирафа з орангутантом. Тобто виріс одразу на дві голови й накачав м’язи, як у Шварценеґґера).
  4. Що трапилося із Климком після останньої зустрічі із Сашком? (Хлопчик несподівано полетів у люк).
  5. Куди саме потрапив Клим? ( Климко потрапляє до ТТБ).
  6. За що Климу стало соромно, коли він побачив себе на великому екрані? (Він побачив вулицю, по якій щодуху мчала якась зіщулена перелякана істота. Це був Климко, який тікав від Кактуса).
  7. Що запропонував механічний голос Климу? Як відреагував на це хлопчик? (Взяти участь у таємному експеременті. Схрестивши безіменний і середній пальці, пообіцяв стати агентом ТТБ).
  8. З ким познайомився Климко після того, як якась сила спрямувала його до старого будиночку? (З двома хлопцями, яких Клим прозвав Зайцем і Жуком).
  9. Яке завдання-випробування чекало Клима ввечері? (Рівно о 21.00 стояти біля банку й грати жалісну пісеньку про байбачка).
  10. Повернувшись додому, про що довго думав Клим? ( Чи можна порушити клятку, яку дав ТТБ?)
  11. Яка важлива місія постає перед головним героєм твору? Зачитайте. (І головне, що порятунок людства залежить тільки від нього! Виявляється, що головне – це вміти здолати свій СТРАХ).
  12. Хто з рідних працював у банку, де повинен був пройти своє випробування Клим? (Бабуся).
  13. Які захоплення були у бабусі Солі? (… готує найсмачніші пиріжки і понад усе на світі любить квіти).
  14. З ким проживав Климко? ( З мамою, батьком, бабусею).
  15. Де були батьки Клима? (На розкопках в Єгипті).
  16. Чому бабуся ніколи не дозволяла нікому підливати свої квіти?
  17. Що робили хлопці на площі біля банку? (Співали і розважали людей).
  18.  Що подумали люди про хлопців? (Що вони бідні сироти і почали кидати їм гроші і цукерки).
  19. Що попросив банкір у хлопців? (Щоб байбачок віщував йму майбутнє).
  20. Яке було пророцтво байбака? (Він дав банкіру листок, на якому було написано, шо його зараз пограбують).
  21. Що трапилось з банкіром? (На площу в’їхало двоє на мотоциклах і вони вкрали кейс банкіра).
  22. Що сказали Жук і Заєць Климу після цього пограбування? (Щ він пройшов 1 випробування і далі йому треба розказати їм план банку, хлопець погодився).
  23. Як хлопці проникли до банку, а потім на галявину, що була зображена на картині? (Жук і Заєць розрізали картину навпіл і проникли на галявину).
  24. Що дивного побачили хлопці на тій болотистій галявині? (Прибульців жаб, їх бенкет).
  25. Як хлопці врятувалися від прибульців? (Їх врятував Клим, вчасно встрибнувши в рятівне віконце).
  26. Що розказали хлопці Климу про прибульців?

  1.  Як Клим перестав боятися Кактуса?
  2. Розкажіть про те як Клим потрапив в полон до прибульців.
  3. Що вони йому повідомили? (Що в 3.00 ночі прибуває їх основний десант і вони захоплять землю).
  4. Як Клим втік з полону? (Прибулець заснув, коли наївся мух).
  1. Узагальнення і систематизація знань.
  1. Розгадування кросворду  «Герої ».

Відгадайте героя твору за його першою літерою.

  • Сашко Смик.
  • Заєць.
  • Байбачок.
  • Соля.
  • Клим Джура.
  • Синьоморди.

 

 

С

 

 

 

 

 

С

 

 

 

 

З

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

К

 

 

 

 

Д

 

 

 

 

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Конкурс лідерів «Впізнай героя».

Перегляд ілюстрацій до твору.

3. Складіть інформаційне гроно до слів:

 школяр

Клим  боягуз

   «поганський Паганіні»

   член ТТБ

  1. Робота з підручником (стор. 200-201).

5.  Гра „Займи позицію”.

- Чи можна вважати Климка боягузом? Чому?

- Як би ви вчинили, опинившись у такій же ситуації, як Климко?

  1. Підсумок уроку.
  1. Повернення до епіграфа.
  2. Інтерактивна вправа «Рефлексія».
  1. Що  цікавого ви дізналися на уроці ?
  2.  Що вас найбільше вразило?

VIII. Оцінювання учнів.

Відзначення досягнень учнів в оволодінні темою уроку, їхнього ставлення до роботи на уроці; аналіз здібностей, що сформувалися під час вивчення теми; окреслення перспектив подальшої навчальної діяльності.

IX. Домашнє завдання.

  1. Опрацювати біографію Лесі Ворониної у підручнику (стор. 186).
  2. Прочитати 13-24 розділи повісті, вміти переказувати їх зміст, намалювати ілюстрацію до одного з розділів повісті.
  3. Виписати портретні характеристики Клима, Кактуса, Зайця і Жука.
  4. Підготувати повідомлення про прибульців, життя на інших планетах або козаків-характерників.

 

 

 

Кросворд «Герої твору»

Відгадайте героя твору за його першою літерою.

 

 

 

С

 

 

 

 

 

С

 

 

 

 

З

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

К

 

 

 

 

Д

 

 

 

 

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "леся воронина"

ЛЕСЯ ВОРОНИНА

(Народилася 1955 року)

 

docx
Додано
10 березня 2021
Переглядів
12749
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку