Урок "Листок. Зовнішня будова листка".

Про матеріал
Розглянути особливості зовнішньої будови листка, як бічної частини пагона, ознайомити учнів з різноманітністю форми листків, їх типами жилкування, та їх прикріплення до пагона.
Перегляд файлу

 

Тема уроку: Листок. Зовнішня будова листка.

 

Мета уроку:  Розглянути особливості зовнішньої будови листка, як бічної

частини пагона, ознайомити учнів з різноманітністю форми листків, їх типами жилкування, та їх прикріплення до пагона. Розвивати вміння працювати з об’єктами дослідження, підручником, таблицями. Виховувати любов до природи.

 

Обладнання: гербарій листків різної форми та з різним типом жилкування, живі рослини з листками різної форми; до комплекту роздавального матеріалу до уроку входить гербарій пагонів з листками дуба, клена, смородини, акації жовтої, суниці, малини, каштана, горобини, ясена та інших рослин.

 

Тип уроку:   Вивчення нового матеріалу.

 

 

                              Хід уроку.

 

І. Організація класу.

  Прийом "Мій настрій"  -  учні дарують одні одним заготовлені листочки дерев з побажаннями .

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

   Прийом « Доповни речення».

  1. Стебло – це…(вісь пагона )
  2. За напрямком росту  та розміщенням у просторі стебла бувають…

                                                          ( прямостоячі, виткі, повзучі, чіпкі )

  1. У внутрішній будові стебла розрізняють…( кору, камбій, деревину,

                                                                                                      серцевину)

  1. Органічні речовини рухаються…( по ситовидних трубках)
  2. Вода і розчинені в ній мінеральні речовини рухаються по…( деревині )
  3. Твірною тканиною стебла є…( камбій )

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів. Послухайте легенду про одне з найчудернацькіших дерев. І скажете чим же воно таке особливе.

  Легенда про баобаб

Створив Бог чудове насіння. Посіяв його у вологий ґрунт біля річки. Проросло насіння в могутній велетень баобаб. Та не сподобалося дереву місце, де воно росло, і почало жалітися всім поспіль на свою важку долю. Почув це Всевишній і вирішив полегшити життя рослині, зменшити рівень вологості. Пересадив Бог дерево на більш високе місце, але й тут баобабу не подобалося: низько, майже нічого не видно навколо. Тоді Бог переніс дерево на високу гору. «Ой, що це за життя, — знову стогнав баобаб. — На такій височині, такі вітри, що, того й дивись, усе листя обірвуть. Куди ж мені його сховати?»

Розгнівався Всевишній і скинув примхливу істоту з гори вниз. Упав баобаб у сухий ґрунт африканських саван, та так міцно вчепився за землю, щоби не загинути, що й приріс догори коренями. Зрозумів, що Бог розгнівався. З того часу так і кажуть: і росте догори коренями, і листя по півроку немає на ньому.

 

ІV. Оголошення теми, мети уроку.

   Вчитель разом з учнями формулюють тему, мету уроку, складають

    план.

                                          План

  1. Будова листка.
  2. Прості і складні листки.
  3. Жилкування листків.
  4. Листорозміщення на  стеблі.

 

1. Як ви пам’ятаєте, листок - це бічна частина пагона. На відміну від стебла та кореня, листок має обмежений ріст, тобто досягає певних розмірів, після чого вже не збільшується. Основними функціями листка є фотосинтез, дихання і випаровування води.

Яка зовнішня будова листка? Зазвичай листок складається з листкової пластинки і черешка (мал. 116). Черешок якнайкраще орієнтує листкову пластинку відносно сонячних променів. Листки із черешком називають черешковими (яблуня, малина, суниця), майже всі дерева мають такі листки. Існують листки без черешка. Такі листки називають сидячими (льон, гвоздика). У деяких рослин основа листка розростається та охоплює стебло над вузлом (пшениця, жито, кукурудза) (мал. 116). Біля основи листків деяких рослин можна побачити особливі вирости - прилистки (мал. 116). Вони мають вигляд розміщених парами листочків (горох посівний), лусочок, колючок тощо й виконують переважно захисну функцію.

 

2. За кількостю листкових пластинок листки бувають прості та складні. Простий листок складається із черешка та однієї листкової пластинки. Спільний черешок складного листка несе декілька листкових пластинок, кожну з яких називають листочком. За кількістю та розміщенню листкових пластинок вони бувають: трійчасті (суниця, конюшина), пальчаті (дикий виноград, люпин, конопля, каштан) і перисті: непарноперисті (біла акація, малина, шипшина) і парноперисті (жовта акація, горох, чина).

Картинки по запросу листки прості та складні

 

3. Які бувають види жилкування листка? Розташування жилок листкової пластинки має назву жилкування. Розрізняють сітчасте( піресте та пальчасте), паралельне, дугове і вилчасте жилкування (мал. 122). Сітчате жилкування утворює сітку завдяки багаторазовому галуженню: піресте жилкування типове для листків таких рослин, як яблуня, виноград, горох тощо, а пальчасте жилкування - у листках клена. Для паралельного жилкування характерне те, що жилки розміщені паралельно одна одній. Воно переважає у злакових (кукурудза, пшениця, жито) й деяких інших рослин (цибуля). За дугового жилкування жилки утворюють дуги. Таке жилкування характерне, наприклад, для конвалії чи подорожника. За вилчастого жилкування відгалуження жилок не з’єднуються перетинками і досягають краю листкової пластинки (деякі папороті, гінкго).

 

4. Яким буває листкорозміщення? Листкорозміщення - це певний порядок розташування листків на стеблі. Розрізняють листкорозміщення: почергове (спіральне), супротивне та кільчасте (мутовчасте) (мал. 119). За чергового, або спірального, листкорозміщення від вузла відходить лише один листок (яблуня, шипшина, пшениця), причому листки послідовно розташовані на стеблі один відносно одного по спіралі. За супротивного листкорозміщення на вузлі один навпроти одного розташовані два листки (м’ята, шавлія, калина, бузок). Коли ж від вузла відходить більше двох листків, то таке листкорозміщення називають кільчастим, або мутовчастим (олеандр, вороняче око, елодея). Зазвичай на пагонах листкові пластинки розташовуються так, щоб якомога менше затіняти одна одну. Таке розміщення листків на рослині називають листковою мозаїкою.

Картинки по запросу листкорозміщення

 

V. Узагальнення вивченого матеріалу.

Робота учнів у зошитах для лабораторних та практичних робіт.

Практичні дослідження

Тема: Будова і різноманітність листків.

Мета: Вивчити зовнішню будову листків, ознайомити з їх різноманітністю.

Обладнання: гербарій рослин, кімнатні рослини, малюнки різних типів листків.

  1. Розгляньте роздані вам зразки листків,зверніть увагу на їх зовнішню будову. Знайдіть черешок, листкову пластинку. Замалюйте та підпишіть частини листка.
  2. Розгляньте кімнатні рослини пеларгонії та традесканції. Визначте, як прикріплені листки на стеблі. (за допомогою черешка та сидячі )
  3. Розгляньте малюнки пагонів рослин, та пагони кімнатних рослин. Визначте розміщення листків на цих пагонах.( Почергово, супротивно,  мутовчасто )
  4. Розгляньте гербарії або кімнатні рослини з різним типом жилкування.

     Схематично їх замалюйте та підпишіть.

  1. Розгляньте листок липи, клена, шипшини, акації білої, визначте і

     запишіть, які з них відносяться до простих, а які до складних.

  1. Розгляньте складні листки будь – яких рослин і з допомогою вчителя,

підручника визначте  назви їх форм. Дані занесіть до таблиці:

 

        

              Назва рослини

 

             Назва форми листків

 

 

 

Прийом "Словничок". Учні записують нові біологічні терміни, які вивчили на уроці.

          Прийом « В разі потреби – допоможи один одному»

 У вазі розміщено листки різних рослин, учні по черзі витягають їх і дають їм характеристику згідно плану уроку

 

VІ. Підсумок уроку. Домашні завдання.

   1.Опрацювати матеріал підручника.

2.  Підготувати повідомлення про значення листків у природі та житті людини.

3. Поміркуйте!  Інколи листкова пластинка простих листків має глибокі вирізи, які сягають центральної жилки чи основи листка. Як такі прості листки можна відрізнити від складних?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
11 лютого 2020
Переглядів
8111
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку