Урок "Література рідного краю (Запорізька область). Презентація збірки Олени Музики"

Про матеріал
Урок-презентація має на меті ознайомити учнів з життєвою долею та першою збіркою Олени Музики, допомогти учням розкрити грані творчого таланту авторки; удосконалювати навички виразного читання, уміння аналізувати прочитане, самостійно робити висновки. Учитель прагне виховувати в учнів шанобливе ставлення до митців свого краю як до особливо обдарованих людей, співців рідної землі.
Перегляд файлу

Урок літератури рідного краю (Запорізька область). 10 клас.

Тема : Презентація збірки Олени Музики «Так просто»

Мета :

освітня: познайомити учнів з життєвою долею та першою збіркою Олени Музики, розкрити грані творчого таланту авторки; удосконалювати навички виразного читання, уміння аналізувати прочитане, самостійно робити висновки;

розвивальна: зацікавити учнів літературою письменників-земляків; розвивати зв’язне мовлення, навички критичного мислення, уміння давати оцінку прочитаним творам, висловлювати власні судження;

виховна: виховувати в учнів шанобливе ставлення до митців свого краю як до особливо обдарованих людей, співців рідної землі;

виховувати почуття патріотизму, любові до своєї малої батьківщини.

Ключові компетентності :

спілкування державною (і рідною у разі відмінності) мовою: формування умінь розуміти україномовні тексти різних жанрів і стилів; цінувати красу і багатства української мови;

інформаційно-цифрова компетентність: формування умінь працювати в різних пошукових системах для отримання потрібної інформації;

уміння вчитися: формування умінь користуватися різними джерелами інформації; постійно поповнювати власний словниковий запас.

ініціативність і підприємливість: формування умінь презентувати власні ідеї та ініціативи чітко, грамотно, використовуючи доцільні мовні засоби;

обізнаність та самовираження у сфері  культури: формування умінь висловлювати власні судження;

екологічна грамотність і здорове життя: формування умінь бережливо ставитися до природи як важливого чинника реалізації особистості.

Предметні компетентності:

Літературознавча :

ознайомити учнів з життєвим шляхом поетеси Олени Миколаївни Музики та її творчим доробком, зокрема збіркою «Так просто»; удосконалювати навички виразного читання, уміння аналізувати прочитану поезію; формувати уміння виразно та чітко робити висновки щодо прочитаного.

Наскрізні лінії : «Громадянська відповідальність», «Екологічна безпека та сталий розвиток»

Тип уроку: засвоєння нових знань і формування вмінь та навичок, урок-презентація

Обладнання: портрет Олени Музики, збірка «Так просто», публікації в газетах, тексти віршів збірки, шаблон таблиці, стікери-зірочки, ноутбук.

Перебіг  уроку

На дошці написана тема уроку, епіграфи: 

Поезія – це завжди неповторність,

Якийсь безсмертний дотик до душі.

      Ліна Костенко

 

Тут все моє. Від мене і про мене.

Все, що було. І те, що досі є.

Усе впереміш – зріле і зелене.

То не важливо. Головне – моє!

                                                      Олена Музика

І. Організація початку уроку.

1. Привітання.

 2. Емоційне налаштування. Енергізатор «Я – зірка».

(Звучить тихо легка музика). Сядьте зручніше й заплющіть очі. Зробіть два глибоких вдихи й видихи. Уявіть, що над вами висить золота зірка. Це – ваша зірка. Вона піклується, щоб ви були щасливими. Відчуйте її тепло. Уявіть, що ви теж випускаєте промінці ясного світла й це світло йде до всіх дітей у класі. Тепер надішліть своє світло людям, яких немає в цій кімнаті: батькам, знайомим, друзям. Попрощайтеся з зіркою та розплющіть очі.

Учитель:

 Діти,  сподіваюся, що ви відчуваєте у душі тепло, спокій, рівновагу. І саме цей настрій буде основою нашого уроку.

ІІ. Актуалізація опорних знань, умінь, навичок. Мотивація навчальної діяльності.

Звучить пісня “Запорізький вальс” у виконанні Т.Білої та О. Ліщук.

Електронний ресурс. – Мотив доступу: https://drive.google.com/drive/folders/1lpe5y1vFPK83DKZaobGkchVp4mID359o

Коли пісня стихає, говорить учитель:

Учитель.

   Щойно прозвучала пісня, яка присвячена нашому рідному краю – Запорізькому.

  • Хто з вас пам’ятає автора цієї пісні? (Учні відповідають).

Так, правильно, автором і композитором цієї пісні є запорізька письменниця  Ліщук Ольга, з творчістю якої ми знайомилися на попередньому уроці літератури рідного краю. А сьогодні на уроці ми презентуємо збірку поетеси, яка живе і працює поруч із нами – у м. Василівці. Епіграфом до нашого уроку взято слова Ліни Костенко та Олени Музики, бо сьогодні ми розкриємо для себе багатство внутрішнього світу нашої поетеси та переконаємось, що її вірші  – це неповторність, це ніжний дотик до душі кожного з нас.

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

Учитель.

- Саме презентації першої збірки Олени Миколаївни Музики присвятимо сьогоднішній урок літератури рідного краю.

- Учні самостійно визначають мету уроку.

Учитель підсумовує: так, дійсно, на уроці ми намагатимемось доторкнутися до чарівного світу поезії Олени Миколаївни, ближче познайомимось з авторкою, тематикою та особливостями художнього таланту поезій збірки; спробуємо осмислити почуте й прочитане.

IV. Сприйняття і засвоєння нового матеріалу.

Учитель.

    До сьогоднішнього уроку ви ретельно готувалися, заздалегідь ознайомилися зі збіркою поезій. Ви працювали у групах, маючи випереджувальні завдання.

Коротку розповідь про життя і літературну діяльність Олени Музики  готували учні-біографи. Їх і послухаємо.

Учень-біограф.

     Ми дізналися, що Олена Миколаївна народилася в місті Запоріжжі. Пізніше батьки переїхали в с. Верхня Криниця Василівського району Запорізької області, де Олена і закінчила 9 класів у місцевій школі. Освіту вчителя отримала у Запорізькому педагогічному училищі № 1 та Запорізькому державному університеті. Після закінчення навчання повернулася до рідної школи, де працювала  учителем молодших класів та викладала українську мову та літературу. Зараз працює методистом  у КУ «СЦЗО» ВРР ЗО. Перші спроби віршування були ще у студентські роки, а повернулася до цього заняття у зрілому віці. Друкувалася у місцевих періодичних виданнях, журналах «Хортиця» та «Дивослово», альманахах деяких Міжнародних фестивалів.

Учитель.

Перш ніж поговоримо про збірку «Так просто», давайте надамо слово групі  рекламних агентів.

Рекламний агент

Вихід у світ першої збірки - то свято душі письменника. Бо до того писав для себе, а тепер з нею має можливість познайомитись широкий читацький загал. Непояснені загадки природи, людської душі… Якщо комусь і дано наблизитись до них, то поетесі Олені Музиці – це особливо вдалося.

Впевнений: вас не розчарує ані зміст книжки, ані її оформлення. На обкладинці на фоні блакитного неба проста ромашка радує очі своїми вузенькими білими пелюсточками навколо сонячної жовтої серединки.  Зворушлива біла ромашка є справжнім символом України. З ромашкою асоціюються такі поняття, як чистота і невинність, юність і любов, ніжність і вірність.

    Відклавши всі буденні клопоти, почитайте ці поезії. Впевнений: не пошкодуєте. Вони мають ту здатність, що й промінь весняного сонця, чашка гарячого чаю, погляд добрих очей.

Учитель

    Рекламна агенція чудово впоралася із своїм завданням – подала повну інформацію про збірку. Ви її тримаєте в руках, удома уважно прочитали.

У кожного з вас залишилось певні враження від прочитаного. Групі учнів потрібно було підготувати анотацію до збірки – цей вид роботи нам знайомий з уроків мови. Давайте пригадаємо.

  • Що таке анотація? (Відповіді учнів)

Учень подає анотацію.

Збірка «Так просто» побачила світ цього, 2020 року, у Запоріжжі, у видавництві «Статус». До збірки увійшли вірші, написані впродовж 2008-2020 років.

Передмову до книжки написала сама авторка, звернувшись у ній до свого читача. Книгу Олена присвятила своїй матері, Надії.

Збірка «Так просто» - перша збірка поетеси. До збірки увійшли вірші різних років. Для зручності поезії розташовані за розділами:

«Крила» – вірші українською мовою;

«Я есть» - твори різних років;

«Присвяти»;

«Поэт, пешы исчо!» - пародії та жарти.

    Книга розрахована на широке коло читачів.

Учитель

    Творіння поета – це пережите, передумане, переболіле, це сама правда життя. Святість родинних почуттів, замилування красою рідного краю, прекрасних людських почуттів, філософські роздуми про життя  – це все те, чим пройняті поезії збірки.

    Давайте спробуємо бодай схематично окреслити обшири того дивовижного світу, який ми називаємо лірикою Олени Музики.

    Після читання поезії збірки у кожного з вас, напевне, виникли думки, з якими б ви хотіли поділитись або просто почитати вірші, які вам припали до душі. За браком часу, всі ми цього не зможемо зробити, тому у ході роботи пропоную вам заповнити таблицю, яка є у кожного на парті, а в кінці уроку ще й скласти колективний відгук про книжку.

Палітра мотивів поезій Олени Музики

№ з/п

Назва вірша

Мотиви, проблематика

 

 

 

 

Учитель.

    Більшість з нас люблять пейзажну лірику. А Олена Миколаївна оспівує красу нашого краю по-особливому. У поезіях пейзажної лірики авторка створює такі словесні картини, які оживають перед читачем, ніби розмовляють з нами.

Отже, слово поезії.

    Учні читають напам’ять поезії «Осіннє», «Осінній вірш», «Хризантеми», «Падають яблука».

Учитель

    Тема любові є невичерпною, бо невичерпним є духовний світ людини. Кажуть, здатність до любові є мірилом людської душі. Почуття  любові, як ніяке інше, прагне висловлення. Ось чому кохання дуже часто дає поштовх до творчості, до самовираження.

Звернувшись до окремих поезій любовної лірики Олени Музики, прислухаймось до власного серця, створімо атмосферу довіри, тепла і затишку. Такі поезії треба просто слухати, слухати серцем.

    Учні читають напам’ять поезії «Чекаю»,  «Так хочеться», «Я загубилася в цьому листопаді», «Волошки».                  

Учитель

    У поезіях Олени Музики порушено також ряд філософських питань: це питання сенсу людського життя, швидкоплинності часу, проблеми життєвого вибору. З якою щирістю та життєвою мудрістю підходить лірична героїня творів до пошуку відповідей на ці питання. Кожен має власним шляхом дійти висновків щодо перелічених питань, нам не допоможуть чиїсь роздуми та міркування, але лірика Олени Музики наблизить кожного з нас до відкриття власних неповторних істин, вчитиме мислити.

    Учні читають напам’ять поезії «Крила», «Не твої журавлі», «Сонячний зайчик».

Учитель.

    Діти, впродовж уроку ви працювали із таблицею «Палітра мотивів поезій Олени Музики». Давайте поділимося своїми спостереженнями.

Далі учні коментують написане, обмінюються думками, враженнями.

Учитель.

    Наш урок ми розпочали зі слів Олени Музики, що стали епіграфом нашого уроку. Підсумовуючи урок, дамо відповідь на питання: Яка ж вона – лірична героїня поезії Олени Музики? Який він – голос авторської душі?

    Застосовуючи метод “гронування”, висловіть свої думки з цього приводу.

Учні малюють “гроно” своїх думок.

Наприклад:

Лірична героїня (риси вдачі)

- Благородство, витонченість душі

- Вірність собі, своїм принципам

- Іронічність

- Максималізм

Учитель.

На початку уроку ми з вами домовилися скласти колективний відгук про збірку «Так просто». Давайте послухаємо  ваші думки.

Орієнтовні відповіді учнів:

  • Зустріч з прекрасним, частина якого поезія – це неповторне.
  • Кожен вірш – це ніби ніжний дотик до душі читача.
  • Як легко, невимушено, образно можна передати красу нашої природи…
  • Поезії збірки притягують до себе.
  • Якби я був композитором, поклав би їх на музику.
  • Будемо сподіватись, що невичерпне джерело поетичної творчості поета не пересохне.

V. Підбиття підсумків уроку. Рефлексія.

     - Діти, ось і закінчився наш урок-презентація. Дякую вам за плідну роботу на уроці, а авторові ми подумки подякуємо за щирість і відвертість, за велику любов до всього прекрасного. Сподіваюся, що ви порекомендуєте книгу Олени Музики своїм рідним, близьким, знайомим. Вірю, що із сьогоднішньої зустрічі ми візьмемо у наші серця любов до прекрасного, уважніше будемо ставитись до того, що оточує нас, задумаємось над своїм місцем у житті. І всі разом з нетерпінням будемо чекати виходу наступної книги поетеси.

     - Очікування «Святковий салют». Перед кожним із вас є стікер у вигляді зірочок. Якщо вам сподобався наш урок, ваші очікування здійснилися, якщо вас схвилювали прочитані вірші, то прикріпіть зірочки до дошки, і ми побачимо святковий салют на честь виходу першої збірки поезій Олени Музики «Так просто».

VI. Мотивація оцінок. Коментування ходу виконання домашнього завдання.

  1. Скласти невеликий твір або статтю до газети на тему «Моя зустріч з поезією Олени Музики».
  2. Намалювати ілюстрації до поезій збірки (за бажанням).

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаних джерел

 

  1. Дребот У.Т.  Як готуватися до уроків літератури рідного краю. Режим доступу: https://sites.google.com/site/klmetod/zagalna-seredna-osvita/movi-i-literaturi/ukraienska-mova-ta-literatura/krok-do-profesionalizmu/ak-gotuvatisa-do-urokiv-literaturi-ridnogo-krau
  2. Література рідного краю в навчальних закладах Запорізької області: посібник для вчителів і студентів-філологів / [ред.-упор. : С. С. Журавльова, О. І. Харіна]. – Бердянськ, 2013.
  3. Музика О. Так просто: збірка віршів/Олена Музика. – Запоріжжя: СТАТУС. 2020. – 116 с.
  4. Фасоля А. Уроки літератури рідного  краю в системі особистісно зорієнтованого навчання. Електронний ресурс. -  Режим доступу: http://ozonlit.org/uroky-literatury-ridnoho-krayu-v-systemi-osobystisno-zorijentovanoho-navchannya
  5. Шуляр В. Уроки літератури рідного краю: технологія підготовки та проведення // Українська література в загальноосвітніх школах. – 2003. - №7. – с. 34-35.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Здорик Ірина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Музика Олена
    Дякую, Ірино Михайлівно. Дуже задоволена Вашим вибором віршів для аналізу. Приємно, коли професійний підхід і особистісні уподобання поєднуються і в результаті народжується хороший, живий урок. Успіхів Вам!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
14 березня 2021
Переглядів
2893
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку