" Загальна характеристика Франції"

Про матеріал

Розробка уроку географії в 10 класі( рівень стандарту) за новою программою. клаУчні класу обєднуються у групи за інтересом. В розробці подано сім додатків.

Перегляд файлу

 

Франція.     Особливості сучасного постіндустріального розвитку країни. Домінуючі складники третинного сектору. Промислові виробництва, що визначають міжнародну спеціалізацію країни. Особливості аграрного сектору

 

C:\Users\Лилька\Desktop\coloring-pages-eiffel-tower-coloring-page-clipart-best-eiffel-coloring-page-eiffel-tower.jpeg

 

                                     Лілія Селіверстова, учитель географії  

                                          Олександрівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст.

                                          Олесандрівської селищної ради,

                                         Вознесенського району Миколаївської області

 

 

 

 

 

Франція.     Особливості сучасного постіндустріального розвитку країни. Домінуючі складники третинного сектору. Промислові виробництва, що визначають міжнародну спеціалізацію країни. Особливості аграрного сектору

Цільова група:

  • учні 10  класу

Тривалість:

  • 45 хв

Мета:

  •  визначити провідні галузі господар­ства;
  • обґрунтовувати галузеву структуру господарства,
  • актуалізувати уміння працювати з картами атласу та підручником,
  •  виховувати  економічну культуру,любов до світу, аналітичні здібності, активну життєву позицію.

Операційні цілі( завдання):

 Після закінчення уроку учень

               знає:

  • основні показники, які визначають місце країни у регіоні та світі; домінуючі складники третинного, вторинного та первинного секторів економіки країни;

розуміє:

  • передумов й причин високого рівня розвитку господарства Франції;

вміє:

  •  показувати на карті найбільші міста країни, промислові райони, найбільші морські порти, аеропорти, фінансові та туристичні центри .
  • використовувати  тематичні карти для обґрунтування особливостей системи розселення та розміщення виробництва товарів і послуг у межах країни; рейтинги показників соціально-економічного розвитку країн для обґрунтування їхнього місця у світі та регіоні

може:

  • знаходити та систематизувати  необхідну інформацію для характеристики країни;
  • пояснювати  особливості спеціалізації сільського господарства та розміщення основних регіонів промисловості; вплив ТНК на економіку країни;
  • прогнозувати перспективи розширення економічних зв’язків України з Францією в рамках Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Методи і техніки:

  • рольова гра;
  • робота з різними джерелами інформації;
  • метод випереджувального завдання;
  • само оцінювання;
  • робота в групах

Обладнання:

  • політична та фізична карти Європи;
  • атласи;
  • під­ручники, схеми, таблиці, діаграми.
  • відео сюжет « Франція»

 Допоміжні матеріали: 

розрізана на частини карта Європи; конверти з завданням для груп; інформація й слайд-щоу для гіда; аркуш самооцінювання; контурні карти.

                                                        Хід уроку

І. Вступна частина

1.1.Привітайтеся з учнями , перевірте  їх  готовності  до  уроку. Налаштуйте  учнів на роботу.

1.2.  Пригадати з учнями карту Європи. Запропонуйте  скласти  карту  Європи за  регіонами  на  швидкість, назвавши найбільші  країни  і  їх  столиці.

 

ІІ. Основна частина

2.1. Оголосіть тему уроку та сформулюйте разом з учнями мету.

2.2. Запропонуйте учням  назвати з чим та з ким в світі асоціюється Франція( додаток 1)

2.3.Попросіть учнів за допомогою карт  атласу скласти  «візитну картку» країни.(додаток 2)

2.4. Використайте прийом « Кінозал». Запропонуйте учням оглянути відеоролик « Франція»

2.5. Об’єднайте клас на групи за інтересом ( додаток 3)

Перша група  « Картографи»  - за картою визначають ГП Франції

Друга група «Природознавці»- за допомогою карт атласу  вивчають природні умови та мінеральні ресурси Франції

Третя група «Демографи»- за допомогою підручника  вивчають демографічну ситуацію, яка склалась в країні.

Четверта група  «Промисловці» ( це учні, які мають глибокі знання з географії, вони отримали випереджувальне завдання: « Підготувати розповідь про промисловий сектор країни та  місце Франції у світі по найважливішим галузям економіки»

П’ята група «Аграрії» - малюють на дошці картосхему вирощення тварин та культивування рослин.

Шоста група « Логісти» - за допомогою підручника називають види транспорту країни та найбільші порти, магістралі та автошляхи.

2.6.Повідомте учнів що далі вони працюють  методом « творчої лабораторії»

2.7. Після завершення часу  представники груп   повідомляють здобуту інформацію.

2.8.Повідомте учнів, що на урок ви запросили гіда , який допоможе  краще вивчити культуру , архітектуру та звичаї Франції.( додаток4) Виступ гіда супроводжується слайд-шоу на екрані телевізору.

2.9. Попросіть учнів уявити, що у них є  можливість здійснити подорож Францією. Пів класу подорожують економ варіантом, пів – « все включено» . Запропонуйте  використовуючи Інтернет порахувати вартість поїздки в обох випадках.( додаток 5)

ІІІ. Підсумкова частина

3.1.Повідомте учнів, що вони працюватимуть з картами( додаток 6)

3.2. Підведіть підсумок уроку. Попросіть учнів заповнити  Картку самооцінювання(додаток 7)

3.3.Прокоментуйте домашнє завдання: опрацювати відповідний текст підручника; скласти схему зовнішньоекономічних зв’язків Франції та України

 

  ___________________________________________________________________________________

 

  Додаток 1

Синій, червоний і білий кольори — кольори прапору цієї держави. Девіз республіки — «Свобода, рівність, братерство». Гімн — «Марсельєза». Міста — Фужер, Коньяк, Баккара, Пломб’єр, місцевості — Шампань, Бордо, Ґасконь, Бурґундія, Божоле, Прованс, Савойя. Ви не один раз зустрічаєте ці слова у світовій лексиці. Кожна жінка світу прагне мати одяг від відомих модельєрів цієї країни. Традиційними стравами вважаються устриці, жаб'ячі лапки і цибулевий суп. Про яку ж країну Європи ми сьогодні будемо говорити з вами? Так, звичайно, це — Республіка Франція.            

Коли мова йде про Францію, перше, що згадують майже всі, — це покази колекцій всесвітньо відомих французьких модельєрів. Францію вважають «законодавицею» світової моди. І для цього є вагомі підстави, адже такі імена, як Коко Шанель, Крістіан, Діор, Жан-Поль Готьє, П’єр Карден та інші, давно стали «візитною карт­кою» країни.

Утім, Франція розуміється не лише на елегантному вбранні та аксесуарах. Це високорозвинена постіндустріальна держава, одна з країн «Великої сімки» — найрозвиненіших країн світу. За еконо­мічним потенціалом Франція посідає друге місце серед країн Захід­ної Європи (після Німеччини), одне з провідних місць у світі за об­сягом промислового виробництва, четверте місце за експортом капіталу, витрачає величезні суми на наукові дослідження та роз­робки. У галузевій структурі економіки основним видом діяльності населення стала сфера послуг. Саме ця держава найпопулярніша серед туристів.

 

Додаток 2

 «Візитна картка»

Офіційна назва — Французька Республіка.

Площа — 544 тис. км2.

Населення — 65,4 млн осіб (2009 р.).

Столиця — Париж.

Тип країни — високорозвинена економічно держава, країна «Великої сімки»

Державний устрій — президентська республіка, унітарна дер­жава.

Додаток 3

1 група   КАРТОГРАФИ        

Економіко-географічна  характеристика

Франція розташована на заході Європи. За своєю конфігураці­єю територія країни нагадує шестикутник, тому жителі іноді на­зивають її Гексагоном. До складу Франції входять острів Корсіка та низка дрібних прибережних островів, а також чотири заморські департаменти: Ґваделупа, Ґвіана, Мартініка й Реюньйон; замор­ські території: Нова Каледонія, Французька Полінезія, Французь­кі південно-антарктичні землі, острови Майотта, Уолліс, Футуна й спеціальна територіальна одиниця — острова Сент-П’єр і Міке­лон. Франція має значну довжину кордонів з розвиненими країна­ми. Більш ніж половина кордонів — морські, багато естуаріїв річок і бухти зручні для стоянки судів. Завдяки значній довжині мор­ських кордонів і володінням в Океанії Франція має 11 млн км2 ви­ключної економічної зони. 

2. група. ПРИРОДОЗНАВЦІ

 Природні умови і природні ресурси

Природні умови й ресурси Франції досить різноманітні, що обу­мовлено її фізико-географічним положенням і будовою поверхні. 3/4 її території розташовані нижче 500 м, є високі гори — Альпи та середньовисотні — Піренеї.

Середньорічна кількість опадів на більшій частині території країни становить 600–1000 мм, зимові температури позитивні, сні­говий покрив зазвичай відсутній, річки не замерзають. Найбільші з них — Луара, Сена, Ґаронна, Рона.

Завдяки великим розмірам території спостерігається значний діапазон кліматичних умов, що дозволяє поєднати рослинництво середньоєвропейського й субтропічного типів. Ліси займають 24 % території країни.

Франція небагата на мінеральні ресурси. Запаси кам’яного ву­гілля, зосереджені в основному в Лотаринґії, запаси нафти й при­родного газу є невеликими. Обмеженість паливних ресурсів достат­ньою мірою компенсується значним гідропотенціалом гірських річок, особливо Рони та її альпійських притоків. Більш значні за­паси уранових руд у Центральному масиві й Бретані та залізних руд у Лотарингії. На півдні — у Провансі й Ланґедоці — добувають боксити, а в Ельзасі й Лотарингії — калійну й кам’яну сіль.

Перевага рівнинних просторів із родючими окультуреними бу­рими лісовими й підзолистими ґрунтами в сполученні з помірним теплим і вологим морським кліматом сприятлива для розвитку сільського господарства. М’який клімат, мальовнича природа, ти­сячі кілометрів морських пляжів, великі можливості для розвитку туризму, альпінізму й зимових видів спорту в горах, багатство іс­торичних та архітектурних пам’яток, густа мережа доріг, готелів і ресторанів роблять Францію класичною країною для туризму.

 

3 група  ДЕМОГРАФИ

Населення Франції становить 59,3 млн чол.

Середня тривалість життя в країні висока — 79 років.

 Пересічна густота населення — 105 чол. на км2. У містах — 73 % населення, 90 % населення — римо-католики.

Для демографічної ситуації Франції характерний перший тип відтворення населення. Природний приріст низький — 3 ‰. На­слідком цього є «старіння нації».

Населення країни складають в основному французи (82 %). На­ціональними меншинами є корсіканці, баски, ельзасці, бретонці, фламандці, що проживають на окраїнах. Значну кількість (понад 4,5 млн осіб) складають іммігранти — портуґальці, алжирці, ма­рокканці та інші народи. Переважна кількість населення є християнами-католиками.

Середня густота населення у гірських районах не досягає й 20 осіб/км2, а в районах Парижа, Ліона та інших великих міст вона перевищує 300 осіб/км2.

Три чверті населення проживають у містах, головна форма місь­кого розселення — аґломерації, а для сільської місцевості — неве­ликі села й хутори. У 50 аґломераціях проживає близько 60 % на­селення країни.

У столичній аґломерації проживають 11,4 млн жителів. Столи­цю з передмістями називають Великим Парижем. Сучасний Па­риж — одне з найбільших і найкрасивіших міст світу. Столиця Франції — центр наукового й культурного життя країни. Тут роз­міщені провідні науково-дослідні установи й вузи. У 60 музеях зі­брано безліч художніх та історичних цінностей. 

Інші великі міста Франції — Ліон і Марсель — є центрами аґло­мерацій із населенням 1,3 млн осіб кожне.

Великі міста — Париж (10 млн осіб з приміською зоною), Марсель (1,2 млн чол.), Ліон (1,2 млн чол.), Лілль (1 млн чол.), Бордо, Тулуза, Ніцца, Нант, Страсбур, Тулон, Руан.

Місто Фужер — один із перших в історії виробників великих широких на тоненькій ніжці келихів, м. Коньяк — батьківщина однойменного­алкогольного напою, м. Баккара дало назву особливому коштовному сортові кришталю, м. Пломб’єр відоме нам як батьківщина сорту морозива.

 

4 група ПРОМИСЛОВЦІ

 Промисловість

Паливно-енергетична промисловість працює на імпортній на­фті і природному газі та з використанням власного кам’яного ву­гілля. В електроенергетиці провідну роль відіграють атомні елек­тростанції. За масштабами розвитку ядерної енергетики Франція поступається тільки США. У країні працюють більш ніж 50 енерго­блоків АЕС, на яких щорічно виробляється понад 75 % усієї елек­троенергії.

На частку машинобудування припадає більш ніж 2/5 робітни­ків і вартості промислової продукції. У структурі промислового ви­робництва найбільшу частку займають галузі загального (12 %) і транспортного (10 %) машинобудування. Автомобільна промис­ловість є однією з основ національної промислової структури. Дві найбільші в країні компанії — приватна «Пежо-Сітроєн» і держав­на «Рено» забезпечують відповідно 4 і 5 % світового виробництва легкових автомобілів.

   Французькі компанії посідають друге місце у світі (після Японії) з випуску енергетичного устаткування для електростанцій. Франція залишається потужною силою в ракетній промисловості Західної Європи. Проект «Аріанспейс» забезпечує провідні позиції країни в комерційних запусках супутників. На його частку припадає приблизно 50 % світового космічного ринку. Головна особливість машинобудування в цілому — його висока концентрація у Великому Парижі.

Франція входить до першої п’ятірки світу з виробництва й екс­порту хімікатів. Достатня сировинна база, високий рівень розви­тку новітніх технологій, сучасна організація праці дозволили Франції стати одним зі світових лідерів із виробництва мінераль­них добрив, синтетичного каучуку, пластмас, фармацевтичних за­собів, парфумерії. Потужні нафтопереробні та нафтохімічні комбі­нати знаходяться в портах. У Великому Парижі зосереджені підприємства парфумерії, фармацевтики, тонкої хімії.

Металургія — одна з потужних галузей промисловості країни. В минулому чорна металургія тяжіла до власних родовищ залізних руд та коксівного вугілля, нині вона зсувається в бік моря та пра­цює на імпортній сировині. Основу потужної кольорової промисло­вості складає алюмінієва галузь, працює на власній сировині та орієнтується на джерела електроенергії.

Важливими галузями французької промисловості залишають­ся також текстильна, швейна та харчова промисловість.

За останні 20–30 років у промисловості Франції відбулися іс­тотні зміни. Зменшилася матеріаломісткість та енергоємність га­лузей обробної промисловості. Відбувається згортання деяких важ­ливих старих галузей: виробництво сталі зменшилося на 1/3, випуск бавовняних і вовняних тканин — приблизно на 1/4.

Франція — одна з високорозвинених країн світу

У країні поряд із сучасною промисловістю потужний розвиток має сільське господарство і сфера обслуговування.

Місце Франції у світі:

1 місце в Європі за кількістю АЕС;

1 місце в Європі за виробництвом зерна (більш як 50 млн т на рік), яловичини, олії, сиру;

1 місце в Європі за загальним обсягом виробництва сільськогоспо­дарської продукції;

світовий законодавець моди;

1 місце в світі за кількістю туристів (60 млн на рік);

2 місце в світі за вартістю експорту сільгосппродукції;

2 місце в світі за збором винограду, експортом вина, споживанням його на душу населення (після Італії);

4 місце у світі за розвитком машинобудування (після США, ФРН і Японії);

4 місце у світовій економіці за обсягами ВВП;

4 місце у світі за обсягом зовнішньої торгівлі й експортом продукції (після ФРН, США і Японії);

разом із США і Німеччиною займає провідні позиції у світі за зби­ранням цукрових буряків.

Основна продукція: машинобудування, транспортне обладнання, сільськогосподарська; космічна, ракетна, авіаційна, атомна техніка, елек­троніка, засоби зв’язку, озброєння, автомобілі, рухомий склад заліз­ниць, промислове обладнання, пластмаси, синтетичні волокна і каучук. Виробник та експортер модного одягу і взуття, парфумів, косметики, ювелірних виробів.

Імпортує паливо (нафта, природний газ), тропічні фрукти, машини, робочу силу. Експортує озброєння, капітал, послуги.

 

 

 

 5 група  АГРАРІЇ

Сільське господарство

Хоча на частку сільського господарства країни припадає лише 4 % ВВП і 5 % економічно активного населення, воно дає 25 % про­дукції ЄС. Основою сільськогосподарського виробництва стали сприятливі природні умови і великі площі придатних для викорис­тання земель.

Провідною галуззю є тваринництво (2/3 вартості аграрної про­дукції). За виробництвом м’яса й молока Франція входить у трійку основних виробників світу. Основну роль відіграють молочне ско­тарство, свинарство та птахівництво.

Вирощують зернові, картоплю, цукрові буряки, олійні (рапс, соняшник). Щорічні збори зерна сягають 70 млн т, половина йде на експорт. Пшениці збирають до 38 млн т, решту нарівно станов­лять ячмінь і кукурудза. Франція є найбільшим виробником і екс­портером цукру серед країн ЄС. Вирощують різноманітні овочі, фрукти і квіти, в тому числі для виготовлення парфумів. Важливу роль відіграє виноградарство. За збором винограду, виробництвом, експортом вина, споживанням його на душу населення Франція посідає друге місце у світі, лише трохи поступаючись Італії. Фран­цузькі вина вважаються найкращими у світі.

C:\Users\Лилька\Desktop\507456214.jpg  П- пшениця

                                                                                  В- виноград

                                                                             О- оливи

                                                                                  С- цитрусові

6 група  ЛОГІСТИ

Транспорт та зовнішньоекономічні зв’язки Франції

Транспортна мережа країни має чітко виражений радіальний тип: майже всі основні магістралі йдуть від Парижа. У внутрішніх перевезеннях людей і вантажів перше місце посідає автомобільний транспорт. Франція посідає одне з перших місць у світі за забезпе­ченістю населення автомобілями (на 1000 жителів — 425 особис­тих автомобілів), густотою і якістю автомобільних доріг. Значну частину внутрішніх перевезень вантажів забезпечує залізничний і трубопровідний транспорт. Основним стрижнем водних шляхів є Сена, пов’язана мережею каналів з іншими річками країни.

Більша частина зовнішньоторговельних перевезень здійсню­ється морським транспортом. Морські перевезення становлять близько 300 млн т на рік, 3/4 морських перевезень іде через порти Марсель, Гавр, Дюнкерк і Руан.

Авіаційний транспорт має переважне значення для зовнішніх пассажироперевезень. Найбільшим центром є Париж, де діють ае­ропорти «Орлі», «Бурже» і «Шарль де Ґолль».

Найбільшими торговими партнерами є країни ЄС, США, Япо­нія. Держава експортує машини та обладнання, пластмаси, парфу­ми, сталь, прокат, алюміній, зерно, цукор, виноград, вина, сири, м’ясо. До Франції імпортується мінеральна сировина, ліс, деяка сільськогосподарська продукція (бавовник, кава, чай).

У середньому щорічно країну відвідують понад 80 млн турис­тів, що дає близько 2,8 % ВВП.

 

Додаток 4   

Франція — «заповідник» пам’яток історії й культури. Практично в кожному департаменті можна побачити шедеври архітектури різних епох і стилів, численні музеї й інші культурно-історичні об’єкти. Па­риж — центр світової культури. Тут неповторні музеї. Серед них Лувр (із кращим у світі зібранням мистецьких творів епохи Відродження), Версаль, Національний центр мистецтва і культури імені Ж. Помпіду, Єлісейський палац, Музей Оранжері, Палац Шайо, собор Паризької Богоматері (Нотр-Дам), Будинок інвалідів із собором XVII ст. (у ньому знаходиться прах Наполеона І), Марсове поле, символ міста — Ейфелева вежа (1889 p.), Єлисейські поля — головний проспект столиці, що за­кінчується Тріумфальною аркою.

Загальна кількість державних і приватних вищих навчальних закладів, включаючи університети, перевищила 450. У Великому Парижі міститься найбільший у країні Паризький університет, що складається з кількох університетів, три з яких утворені на базі знаменитої Сорбонни, засно­ваної у ХІІІ ст.

Франція займає перше місце в світі за кількістю туристів (60 млн туристів), що дає понад 2 млрд доларів прибутку. Тут сприятливий клі­мат, узбережжя морів, гірські масиви Альп і Піренеїв, численні джерела цілющих вод, культурна спадщина з двотисячолітньою історією.

Видатні особистості Франції:, Б. Паскаль,  А. Ам­пер, Ж. Фуко, П. Кюрі, Л. Пастер,  Ж.-І. Кусто,, Ж. Ламетрі, Д. Дідро, Ф. Рабле, Ж.-Б. Мольєр, В. Гюго, О. Дюма, Ж. Верн, О. де Бальзак, Г. де Мопассан, Стендаль, А. Камю, П. Гоген, А. Матісс, К. Моне, Ж. Ренуар, Г. Берліоз, Ж. Бізе.

Подорож по Парижу. Чудеса архітектури:  

 Шартрський собор, освячений у 1260 р. Чудесний храм, присвячений Діві Марії. Французи, як і українці, багато молитов посилають до Богородиці. Скульптура Богородиці («Троянда Франції») — данина багатовіковій традиції французів поклонятися Діві Марії як Богоматері-заступниці. На всіх іконах вона оточена символами: терновою гілкою, ліліями (символ непорочності), фіалками (символ покори). Діва Марія на вітражі — у трояндовому саду і тримає трояндову гірлянду — «Троянда без колючок».

Лувр - королівський замок, побудований Філіппом Августом у 1204 р., перебудований Карлом V у 1364 р. 400 років правління різних імператорів - різні стилі у Луврі. Сьогодні - це один із найбільших музеїв мистецтв світу (полотна і скульптури світових і французьких геніїв - Леонардо да Вінчі, Рафаеля, Тиціана, Рубенса, Ель Греко, Гойї, Пікассо, Ж. Латура та ін.).

Тріумфальна арка заввишки 50 м починає цю площу (побудована за наказом Наполеона у 1806 р.).

Собор Паризької Богоматері - у 1163 році на острові Сіте — історичному центрі Парижа, на місці старої єпископської капели св. Стефана, король Людовік IX у присут­ності римського папи урочисто заклав новий собор французької столи­ці Нотр-Дам — собор Паризької Богоматері. Собор будували поетап­но: у 1182 р було завершено його східну частину, у 1200 р.— західну, у ХІІІ ст.— західний фасад і його скульптурні роботи. Будівництво со­бору тривало до середини XIV ст. Паризький собор — це одна з перших споруд, в якій остаточно сформувався готичний стиль, хоча в ньому ще збереглися деякі особливості романської архітектури: масивні, круглі в плані стовпи, а також масивні стіни, деяка затемненість інтер’єру. Проте своєю величчю і красою собор полонить кожного, хто підходить до нього.

Єлисейські Поля - шлях тріумфів історії, прогулянок сьогодення, престижна вітрина Парижа, що має 628 будинків з обох боків.

Версаль (1661р.) - шедевр Короля-Сонця ЛюдовікаXIV. Резиденція, мисливський замок в околицях Парижа. Розкішний палацово-парковий ансамбль: сади зі скульптурами, фонтани, басейни, гроти. Є навіть ціла система каналів — «Маленька Венеція». Туристський ансамбль світової слави".

Монмартр - один із підвищених районів Парижа. Місце, де збирається мистецька еліта Франції. Тут багато кабаре. Одна з його перлин - церква Сакре-Кьор (Церква Серця Христового) - побудована у візантійському стилі (1874-1919 рр.). Церква, національного покаяння і примирення (побудована після Паризької комуни на місці вбитого колись архієпископа). Поруч — художній музей Монмартра, Музей воскових фігур.

Ейфелееа вежа (1889 р.) — емблема Парижа, на березі р. Сени. Символ нової індустріальної епохи. Багато митців виступали проти її спорудження. Будував інженер Ейфель. Висота її разом з антеною - 320,75 м.

Центр Помпіду, найзнаменитіший зразок стилю «Хай-Тек». Головний сучасний атракціон Парижа. Центр акустики, музики, тут є концертні та виставкові зали, кафе.

Мулен-Руж-«Червоний млин»(1889 р.) - кабаре. Різні музичні рев'ю, стриптиз-зали. Одна з пікантних родзинок Парижа.

 

C:\Users\Лилька\Desktop\92822568_il_fullxfull235672095.jpg

 

 

 

 

Додаток 5

Вартість поїздки

Бюджетний варіант

 « Все включено»

Ціна квитка на автобус  КИЇВ – ПАРИЖ- 1500 грн( в дорозі 42 години)

 Ціна квитка на літак БОРИСПІЛЬ- ШАРЛЬ ДЕ ГОЛЬ- 6.350 грн ( В ДОРОЗІ 4 ГОДИНИ)

 ЦІНА ХОСТЕЛУ ЗА ОДНУ НІЧ-1100 ГРН

ЦІНА 5 ЗІРКОВОГО ГОТЕЛЮ – 11 200 ГРН

 «Пепсі» - 71 грн

«Пепсі» - 71 грн

Вода – 19 грн.

Вода – 19 грн.

Їжа в кафе – 340 грн

Їжа в ресторані – 7.700грн

Ціна чизбургера в Франція становить близько:-83 грн

 

Квиток на місцевому транспорті – 49 грн

Toyota Corolla 1.6л 97кВт Комфорт (або аналогічний новий автомобіль)- 650000 грн.

Відвідування ;

  • Кабаре» МУЛЕН РУЖ»=112 Є;
  • Лувр –23Є
  • Екскурсія по Монмартру (20 €);
  •  Екскурсія «Серце Парижу – Нотр Дам та Латинський квартал» (20 €);
  • Версаль – 30Є

Відвідування ;

  • Кабаре» МУЛЕН РУЖ»=112 Є;
  • Лувр –23Є
  • Екскурсія по Монмартру (20 €);
  • Екскурсія «Серце Парижу – Нотр Дам та Латинський квартал» (20 €);
  • Версаль – 30Є

      Додаток 6

Картографічний  практикум

1. На контурній карті першими літерами їх назв позначте три найбільші міста Франції. Лінією покажіть напрямок руху між ними швидкісних поїздів «ТЛ^ГО». Нижче вкажіть назви міст, які він з'єднує.

2. Позначте два найбільші морські порти Франції знаками у вигляді невеликого якоря. Це міста:

3. Із наведеного переліку умовних знаків корисних копалин виберіть ті, якими Франція за­безпечена достатньо. Позначте розташування їх родовищ на контурній карті.

 

4 Лінією із короткими поперечними штрихами позначте найважливіший район приморського
відпочинку у Франції. Суцільною лінією обведіть найважливіший район гірського туризму.

5.  Позначте знаком      французьке місто, у якому працює Європарламент.

Укажіть його назву — .

Додаток 7

Аркуш самооцінювання

Вид діяльності

Максимальна кількість балів

 

     Самооцінка учня

« асоціативний кущ»

1

 «візитівка країни»

1

Робота в групах

4

« їдемо у Францію»- вартість поїздки

4

Картографічний практикум

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
4 липня 2018
Переглядів
6287
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку