Урок "Льодовики – багаторічні природні скупчення льоду. Особливості утворення і поширення льодовиків."

Про матеріал
Не в річках, не в озерах, а в льодовиках, які на сьогодні займають 11% площі суходолу. Кілька сотень тисяч років тому льодовики покривали північ Північної Америки та Євразії, (у тому числі значну частину України,). То була льодовикова епоха. Подібних наступів льодовика на материки було кілька. Льодовикові епохи змінювались міжльодовиковими. Ми живемо у післяльодовикову епоху. У льодовиковий період покриви льоду займали лише 1/3 суші.
Перегляд файлу

 

Тема. Льодовики – багаторічні природні скупчення льоду. Особливості утворення і поширення льодовиків.

Мета: навчальна – формувати в учнів знання про утворення  льодовиків  та їх різновиди, визначити процеси утворення: льодовиків, айсбергів,

з’ясувати значення льодовиків у житті людини та у формуванні клімату планети, ознайомити з поняттями «гірські льодовики», «покривні льодовики», «снігова лінія», «айсберг», визначити причину зміни висоти снігової лінії у широтному напрямку, сприяти розумінню процесів утворення льодовиків і вічної мерзлоти.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Обладнання: карта світу, карта України, атласи, презентація в Power Point, роздатковий матеріал (картки із завданнями, таблички).

Хід уроку:

І. Організація початку уроку.

II. Перевірка домашнього завдання.

Перш ніж ми відправимось у подорож ми повинні перевірити свою повну готовність.

 Це є дуже важливо, тому виконаємо такі завдання.

Прийом «Закінчити речення»

- водна оболонка землі    ..

- місце звідки починається річка…

- місце, де річка закінчується,тобто впадає в іншу річку, озеро, море…

- відносно невеликі ділянки суходолу,з усіх боків оточені водою …

- природне заглиблення заповнене водою…..

-надмірно зволожена ділянка земної поверхні з вологолюбною рослинністю,внаслідок якої утворюється торф…

Робота з картою показати найбільші річки світу: Волга, Дніпро, Амазонка, Ніл, Хуанхе, Міссісіпі, Янцзи,. Озера - Байкал,  Каспійське, Вікторія, Ейр, Танганьїка, Чад.

2.Робота з картками. (продовжити речення)

Картка 1

1. Льодовики   розрізняють— _____________________

2. Межа , вище якої сніг не тане протягом року — __________

3. Льодовик це__________________________

4. Які умови потрібні для утворення льодовиків   

5.Льодовикові відклади _________________________________

6.Льодовики визначають погоду і ………………..         

III. Актуалізація опорних знань та умінь учнів.

Бесіда за запитаннями

Ми  майже завершуємо вивчати велику тему Гідросферу, ключовим словом якої є вода.

ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів.

 Вчитель пропонує учням відгадати загадку, відповідь якої буде тісно пов’язана з темою уроку: «Яка вода по воді плаває? « (Лід ).

  1. У яких агрегатних станах перебуває вода у природі?
  2. За якої умови вода переходить з рідкого стану у твердий?

Частина гідросфери нашої планети перебуває у твердому стані. Сніг і лід покривають великі простори суходолу. Якби всі льодовики розтанули то рівень вод Світового океану піднявся на 60 м і більшість величезних ділянок суходолу були затоплені.

Чи знаєте ви де знаходяться основні запаси прісних вод на Землі?

 Не в річках, не в озерах, а в льодовиках, які на сьогодні займають 11% площі суходолу.

 Кілька сотень тисяч років тому льодовики покривали північ Північної Америки та Євразії, (у тому числі значну частину України,). То була льодовикова епоха. Подібних наступів льодовика на материки було кілька. Льодовикові епохи змінювались міжльодовиковими. Ми живемо у післяльодовикову епоху. У льодовиковий період покриви льоду займали лише 1/3 суші.

У наш час у льодовиках тримається 69% світових запасів резервної прісної води.

Отже, записуємо у зошити тему сьогоднішнього уроку (запис на дошці) та вирушаємо у мандрівку на розкриття великої загадки льодовиків та знайдемо цікаві факти їх утворення.

IV. Вивчення нового матеріалу.

Робота з підручником

  • Що таке льодовик?

(з підручника учнями зачитується визначення, записується у зошити).

Льодовик- це скупчення льоду на суходолі.    Показ презентації

Гляціологія – наука , що вивчає льодовики.

Метод «Мозкова атака».

  • Які умови необхідні для утворення льодовика?

(Запис на дошці. Приймаються всі відповіді на поставлене запитання, швидкий темп роботи. Аналіз запропонованих відповідей та визначення правильних тверджень.)Льодовики утворюються там,де протягом року випадає більше снігу,ніж він встигає розтанути. Такі умови створюються лише при від'ємних температурах зими і літа.

Метод «Діалог»

 - У яких районах земної кулі є такі умови для утворення льоду?

(Це вершини гір та місця суходолу за Полярним колом). тобто в полярних районах і в горах на великій висоті. Робота з атласом знайти де розміщені льодовики

Визначити спільні і відмінні риси між поняттями «льодовик» та «льодостав». Чи можна термін «льодостав» поправу віднести до нашої теми?

(Льодостав – лід на річці, а льодовик – лід на суходолі).

  1. Межа, вище якої сніг протягом року тне встигає розтанути, називається Сніговою лінією. Висота снігової лінії зменшується від екватора до полюсів, оскільки у цьому напрямку знижується температура повітря. Та у горах на екваторі г. Кіліманджаро снігова лінія проходить на висоті 4500 м, у горах помірних широт Альпах на висоті 3000м. У полярних широтах, де температура повітря постійно низька,снігова лінія проходить внизу на рівні моря. Вище снігової лінії нагромаджений сніг поступово ущільнюється і стає льодом. Льодовий покрив відбиває сонячне проміння назад у космос. У таких місцях немає грунту, відсутня рослинність, рідко оселяються тварини і птахи. Проблемне питання «Чи може утворитись льодовик у горах України?». (Робота із схемою).

Вища точка Карпат України - Говерла (2061м).

Побудуємо гору Говерлу на схемі, розмістимо її між Ельбрусом та Мак-Кінлі.

Чи досягає вона рівня снігової лінії? Ні. Тому яка буде відповідь на наше питання?

 За районами утворення розрізняють (гірські та покривні) льодовики

Розповідь учителя (запис у зошиті у вигляді таблиці)

Гірські та покривні льодовики

Гірські льодовики.

Гірські льодовики - це льодовики, що покривають вершини, схили та долини гір  вище снігової лінії.Під дією своєї величезної маси льодовики здатні рухатися – текти,льодовики спускаються вниз долинами у вигляді довгих язиків, що нагадують льодяні річки. При цьому льодовик, як і річка руйнує, переносить і відкладає гірські породи. На поверхні він виорює глибокі борозни і згладжує виступи.При цьому в льодовик вмерзають гірські породи і разом рухаються вниз. Нижче снігової лінії край льодовика тане.У цьому місці нагромаджуються принесені ним уламки гірських порід . Такі льодовикові відклади називаються мореною.

 Мають довгі льодові язики.

З  під краю льодовика витікають струмки, які живлять річки.

Найдовшим є льодовик Беринга  на Алясці – 220км.

Найбільші гірські льодовики є на вершинах гір Гімалаї, Тянь –Шаню, Паміру.

Покривні льодовики 

Покривні льодовики  покривають поверхню суходолу незалежно від його рельєфу.Вони утвор. В полярних широтах,де снігова лінія проходить дуже низько.Вони мають форму куполів, потужність яких понад 3 км. Лід у такому льодовику наростає у центрі купола і повільно стікає до країв. Краї льодовика, спускаючись в океан, відламується великими брилами. Брили сповзають у воду і перетворюються на айсберги. Температура льоду всягає – 60 град. Тому великі айсберги не тануть роками. Більша частина айсберга до -90% знаходиться під водою.

Покривні льодовики рухаються з швидкістю 25-130 м /рік.

Становлять  98,5% всіх льодовиків.

Найбільші покривні льодовики

           АНТАРКТИДА

           ГРЕНЛАНДІЯ

  ШЕЛЬФОВІ ЛЬОДОВИКИ

 

АЙСБЕРГИ  
(нім. Eisberg– “льодяна гора”) - величезні брили льоду, що відкололися від покривних льодовиків.

Вони є досить небезпечними, адже 10% його над водою, 90% - під водою.Це дуже небезпечно для судноплавства, прикладом є одна з найбільших катастроф 20 ст., коли найбільше судно «Титаник» під час першого рейсу затонуло, зіткнувшись із айсбергом.

 Айсберги рухаються від Полярних кіл аж до 30-х широт і поволі тануть. Тому над ними завжди утворюються тумани, які суттєво погіршують умови навігації.

З іншого боку айсберги люди тільки починають використовувати, їх спеціально постачають у місця де не вистачає прісної води.

 

ШЕЛЬФОВІ ЛЬОДОВИКИ    - є продовженням покривного льодовика у морі, виходячи далеко в море, їх нижня частина спирається на материковий шельф.  Ці льодовики утворюють єдине ціле з льодовиковим щитом материка.

Найбільший шельфовий льодовик    у світі - льодовик Росса.

 Його ширина близько 800 км,  довжина - понад 1 100 км.

Льодовики можна порівняти з гігантськими природними морозильниками, які дуже вихолоджують повітря. З поверхні льодовика постійно дмуть сильні вітри. Тому льодові щити на полюсах визначають погоду і клімат всієї Землі. Лодовики містять велику кількість близько 80 % « законсервованої» найчистішої  прісної води нашої планети.

Ми вже знаємо, що для утворення льоду потрібна температура нижча нуля градусів. Скажіть, як змінюється температура з висотою?

 

  1. Демонстрація краєвидів одних з найвищих гірських вершин Землі.

Рух і робота льодовика. (Перегляд відеофрагменту)

Розповідь учителя

  1. Будова льодовика.

(Область живлення, область руху) – позначити на схемах  .

  • Яку роботу виконує льодовик? 

Рухається по гірському схилу руйнує та шліфує ложе, переносить гірські породи на великі відстані і відкладає  їх.

 МОРЕНА  -  відклади  льодовика (розповідь учителя).

Швидкість руху льодовика зазвичай не велика, від десятків до сотень метрів на рік. Але бувають випадки дуже швидкого руху льодовиків. У Гренландії є льодовик, швидкість якого 7 км на рік. При швидкому сходженні льодовика можуть виникати стихійні лиха: льодяні обвали, снігові лавини, селеві потоки (це грязьові та грязьокам’яні потоки від інтенсивного танення льодовика. Ця вода біжить по руслам гірських річок).

  1. Льодовики є джерелом живлення гірських річок.

Багаторічна мерзлота - шари мерзлих гірських порід у надрах Землі. Багаторічна мерзлота утворюються в районах з холодним кліматом, де товщі гірських порід не встигають повністю розмерзнутися за теплий період. Багаторічна мерзлота займає майже 85 % території Сибіру в Азії. Найміцніший шар багаторічної мерзлоти – 1500м – знаходиться в центральній частині Середньосибірського плоскогір′я.

V. Підсумок уроку.

Бесіда за запитаннями.

Що таке снігова лінія? Від чого залежить її висота?

Чому в Українських Карпатах та Кримських горах немає льодовиків?

Що таке морена?

VI. Домашнє завдання.

 

 

 

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
7 лютого 2019
Переглядів
6332
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку