Захист проектів " Вода - джерело життя"

Про матеріал

матеріал для роботи над проктами , можно використовувати як урок так і в позакласній робдті

Перегляд файлу

ЗАСІДАННЯ КРУГЛОГО СТОЛУ « ВОДА – ДЖЕРЕЛО ЖИТТЯ» (захист проектів).

Для учнів 7 – 9 класів.

ЕПІГРАФ

Вода! У тебе немає ні смаку, ні кольору, ні запаху,  тебе не описати, тобою насолоджуються, не розуміючи, що ти таке. Ти не тільки потрібна, ти і є життя!"

                       Антуан де Сент-Екзюпері

 

 

 

Звучить музика до залу входить дівчинка, озирається навкруги, зупиняться(читає вірш)

 Тетяна Чорновіл

ОЧІ ПЛАНЕТИ

Супровід – музика для душі Ігоря Двуреченського.

 

Люди!

Я вам потрібна,

Мій стан – рідка, легка, як подих, і тверда.

Чуда

Краплинка срібна,

Хто не впізнав мене? Знайомтесь! Я – ВОДА!

 

Водень

І трохи кисню –

Для прохолоди, насолоди і пиття.

Згоден

З вас кожен, звісно,

Що Аш Два О – коштовна формула буття.

 

Білі

Снігів замети –

Це я, пухнаста і сипка, в зимовий час.

Хвилі

Морів планети

Для вас здіймаю на вітрах, лише для вас!

 

В росах

Між трав розлита,

Світанком неба в барви райдуги лечу,

В грозах

Палкого літа

Спадаю щастям життєдайного дощу.

 

В міру

Принад жадана,

В земному світі поряд з вами я живу.

В виру –

Стрімка, спонтанна,

Киплю, пульсую у джерелах, греблі рву!

 

Очі

Мої блакитні

Дивують всі безводні зоряні світи.

Хочу,

Земляни рідні,

Щоб ви любов мою зуміли зберегти.

Ведучий 1 

Сьогодні ми зібрались , щоб поговорити про природний скарб – воду .

Кожен клас працював над своїм проектом і зараз представить його.

Слово надається команді «Науковці» (9 клас)

 

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПРОЕКТУ « Що таке вода і звідки вона» 



1. Гіпотези походження води на Землі 

Існує декілька теорій походження води на Землі. Переважаюча більшість вчених переконана, що походження води тісно пов’язане з походження самої Землі. 
Згідно з однією з гіпотез вода у вигляді молекул Н2О знаходилася у початковому матеріалі первинної газопилуватої хмари, а потім і в атмосфері. Ця первинна щільна атмосфера сконденсувалася і дала життя Океану. За іншою версією, вода утворилася з первинних атомів гідрогену і оксисену після утворення протопланет з газопилуватої хмари. За сприятливих умов із них утворювалися молекули водню та кисню, а потім і молекули води. Разом з газами вона виходила на поверхню за аналогією виверження вулкану. 
Згідно з біохімічною гіпотезою вода утворилася вже після виникнення Землі як планети. Під інтенсивним впливом космічного та сонячного випромінювання з неживої матерії утворилася органічна. Більша частина води в подальшому була ув’язнена в гірських породах та в речовині мантії. 
Гіпотеза позаземного походження води стверджує, що під час диференціації речовини протохмари ближче до Сонця утворилися важкі планети – Меркурій, Марс, Венера, Земля – із щільністю менше 1г/см3. між цими двома групами планет могла утворитися планета (гіпотетично – Фаетон), густина якої була близькою до одиниці, тобто складалася здебільшого з води. Дуже швидко ця планета зруйнувалася під впливом гравітації Марса і Юпітера, а її уламки впали на близькі планети – Юпітер, Марс та Землю. 
Якась частина запасів земної води могла утворитися під час проникнення в атмосферу вуглецевих метеоритів. При цьому утворилися СО і СО2, які за температури вище 1000со з’єднувалися з Н і утворювали Н2О. 
За гіпотезою Оарта багато води надходило і надходить на Землю з кометами, ядра яких складаються переважно з льоду. 
Аналізуючи всі гіпотези, можна прийти висновку, що основна маса води на планеті земного походження. Вода входить до складу майже всіх гірських порід. Вона утворювалася в ході геологічної еволюції Землі і виникає тепер. 

 

2.
Звідки взялася на Землі вода? Питання, на перший погляд, банальне. Натомість однозначної відповіді на нього немає досі. У космосі літають різні комети, і деякі вчені схильні давати доволі неординарну відповідь на це хрестоматійне запитання, аргументуючи її існуванням саме комет.

Так, комета Лінеар уже двічі здивувала астрономів: вперше, коли раптово розпалася неподалік від Сонця, a вдруге – зовсім нещодавно, – коли нові дослідження з’ясували, що, найвірогідніше, вона складалася з дуже подібної на земну криги. І саме це підтверджує одну контраверсійну гіпотезу (так звану теорію панспермії), яка твердить, що вода в земні океани (принаймні частково) прибула з космосу. Відтак і саме життя, за тією ж гіпотезою, було занесене на планету ззовні. Щоправда, Лінеар – перша і наразі єдина відома астрономам комета, хімічний склад якої свідчить про вірогідність гіпотези панспермії.

Комета Лінеар має в діаметрі приблизно кілометр. У липні 2000 року вона раптово розпалась і після цього абсолютно випарувалась. Астрономи, звісно, здивувалися, чому це так легко сталося. Прилади зареєстрували велику хмару водню, яка виникла через розклад випаруваної води і швидко розпорошилась у космосі. За підрахунками, в ядрі комети було близько 3,3 мільйона тонн води. Про те, що ядра комет складені з льоду, ще півстоліття тому говорив американський астроном Фред Віпл, який запевняв, що комети – то буквально брудні снігові кулі, і їхні крижані ядра густо перемішані з пилом. Коли ж комета пролітає поблизу зірки, проміння світила розтоплює поверхню ядра. Виникають гази, які парують, пил викидається, і навколо ядра постає газова оболонка – так звана "голова” комети, за якою тягнеться хвіст.

Вода в космосі буває різною: одна, так звана "важка”, до складу якої входить ізотоп водню – на неї багаті комети в дальніх районах Сонячної системи – поза орбітою Нептуна (комети Галлея, Гейла-Бопа), і вона "важча”, ніж та "важка”, що її часом видобувають у земних океанах. Інша вода абсолютно ідентична з земною, і комети, що її містять, утворилися близько до Сонця. Відтак усе залежить лише від того, де комета народжується.

Мільярди років тому, як гадають астрономи, в тій сфері, де кружляє Земля, могло народжуватися багато комет. "Дощ” із таких комет міг наповнити водою земні океани. Слід, однак, визнати, що комети – не єдині кандидати на перемогу в суперечці про походження води. Інша контраверсійна теорія говорить, що воду принесли на Землю метеорити. Так само правдоподібною виглядає теорія, яка стверджує, що вода на нашій планеті була від самого початку, до певного часу ховаючись у її надрах.

(відео «Вода. Велика таємниця води»)4хв

Ведучий 2

Дякуємо за змістовну доповідь.

Слово надається 8клас «Вода – найважливіша речовина на Землі»

Хоча у світі немає предмета, який був би слабшим і ніжнішим за воду, але вона може зруйнувати найтвердіший  предмет.

                                                                              (Лао-Цзи, китайський філософ)

 

 

На Землі міститься 1 500 000 000 км³ води

або 1 500 000 000 000 000 000 тонн!!!  

 

C:\Users\Виктория\Desktop\Новая папка\img20.png

 

Водне середовище – це дивовижний світ, який чарує нас своєю свіжістю і чистотою. Він близький людству з моменту його зародження, і його значення просто неможливо переоцінити, адже вода – це, в принципі, і є життя, оскільки все живе харчується її цілющою чарівною силою.

Давно відомо, що всі явища природи на нашій планеті підпорядковані струнким і неймовірно суворим законам, не є винятком і круговорот води. Це ще одне підтвердження про велич і могутність вселенського Розуму. Ніщо живе не може існувати без води, будь то рідкісні краплі, що зрошують пустелю, або потужні зливи, дзюркотливі струмочки або мирні річкові потоки, легкий морський бриз або нищівні океанські хвилі.

У Всесвіті немає іншої речовини яка б могла замінити воду. Без води не може існувати жодна жива істота, не обходиться жодна галузь промисловості. Взагалі без води не існує життя  тому потрібно робити все можливе для того, щоб вода не забруднювалась.

   Контроль якості води – важлива вимога сьогодення. Вода, що використовується населенням для пиття і господарсько – побутових цілей, повинна відповідати повним санітарним нормам. 

     Згідно вимогам доброякісна  питна вода повинна:

  • Бути безпечною в епідеміологічному відношенні. Вона не повинна містити мікробів, вірусів та інших біологічних включень, небезпечних для здоров’я споживачів.
  • Бути нешкідливою за хімічним складом.
  • Бути прозорою, без кольору , не мати присмаку або запаху
  • Бути радіаційно безпечною.

В природі вода ніколи не буває цілковито чистою .У ній завжди містяться розчинені речовини. Найчистіша вода – це снігова і дощова, але і дощова вода містить розчинені  мінеральні  речовини, які перебувають в повітрі у вигляді пилу.

 Оскільки природна вода не буває цілком чистою, то у більшості випадків для безпосереднього вжитку вона непридатна. Тому її попередньо піддають очищенню як від механічних домішок, так і деяких розчинених солей, а інколи і від усіх сторонніх речовин. Характер очищення води залежить від того, для якої мети її вживають.

 - Людина споживає 600 т прісної води на рік.

- Щодня дорослій людині лише для пиття потрібно 2-2,5 л води.

- Людина на ¾ складається з води.

Людина споживає воду з водопроводу додатково її не очищує, та й не знає як це зробити.Тому щодня разом з питною водою в організм вводяться пестициди , домішки важких металів, нітрати , хлор та інші . 

     Кров Землі - це вода, а кровоносні судини - ріки, річки, струмки та озера. І це не просто порівняння, художня метафора. Вода на Землі відіграє ту ж роль, що й кров в організмі людини, і як нещодавно помітили вчені, структура річкової мережі дуже схожа на структуру кровоносної системи людини. «Візник природи» - так назвав воду великий Леонардо да Вінчі.

Воду п’ють і ліси, і поля. Без неї не можуть жити ні люди, ні птахи, ні звірі. Але вода не тільки нас «напуває», а й «годує» – на просторах морів і океанів вдень і вночі трудяться тисячі риболовецьких судів. Вода допомагає людині виробляти електроенергію, працюючи на гідроелектростанціях, вода миє людей, машини, дороги й міста. По воді перевозяться мільйони тонн вантажів і мільйони пасажирів. Без води неможливо зробити ні ліки, ні цукерки, ні гуму, ні тканину, та й взагалі, практично нічого.

Вода – джерело життя і одне з найцінніших багатств людини. Від води залежить не просто нормальне життя, а й саме існування людства

 

  Водний голод планети  полягає в необхідності нетримання певної кількості води в організмі, тому що йде постійна втрата вологи в ході різних фізіологічних процесів. Для нормального існування в умовах помірного клімату людині необхідно одержувати з питвом і їжею близько 3,5 літрів води на добу, в пустелі ця норма зростає, як мінімум до 7,5 літрів. Без їжі людина може існувати близько сорока днів, а без води значно менше - 8 днів. 

      Забруднена вода може бути причиною виникнення ряду гострих шлунково-кишкових інфекцій, як то холера, черевний тиф, паратифи, бактерійна й амебна дизентерія, гострі ентерити інфекційного характеру тощо. Це в значному ступені залежить від умов водопостачання, санітарної очистки населених місць, рівня санітарної культури і освіти населення.  

 ОЧИЩЕННЯ ВОДИ Основні стадії очищення води - це освітлення й знебарвлення, а потім знезаражування. Очищення природної води за допомогою електролітів застосовують дуже широко, і не дивно, що цей процес увесь час удосконалюється. Цей метод має таку перевагу, що при ньому у воду не потрапляють додатково іони хлору, і воду вдається очистити не тільки від колоїдних частинок, але й від розчинених газів, фенолів і радіоактивних сполук.  

 

 Вода являється найціннішим даром Природи. Вона – це джерело всього живого на Землі. Властивості води пояснюються її складом та будовою молекул. Вона має свої аномалії, які людина з цікавістю досліджує. Запаси питної води на Землі не являються невичерпними. В найближчому майбутньому природні води навряд чи стануть настільки чистими, що з них вдасться одержати питну воду високої якості традиційними методами. Тому треба удосконалювати старі й запроваджувати нові методи очищення й знезаражування води. 

Гордість краю, ніжність і краса!

Чом поникло все твоє багатство?

Це ж твоє, людино, вільне царство,

Все ж твоє: земля і небеса.

Чом річки у нас пересихають,

Риба задихається в ставках?

Про природу чом у нас не дбають?

Бо вона вже гине на очах.

Встаньте, люди, миром за природу,

За предвічну матінку для нас.

Щедрії дари і чисту воду

Нам вона сторицею віддасть.

 

Видео «Жива вода  »релакс 3 хв

 

Ведучий 1 Дякуємо , а продовжить нашу зустріч учні 7 класу

Проект « Вода в віршах, прислівях , приказках , піснях..»

Здавна люди поклонялися воді , оспівували в піснях ,віршах . Створювали приказки , прислів’я та інше .

Зараз ми обєднаємось в 3 групи і пограємо. Перед вами на столах лежать аркуші паперу , за 2хвилини вам треба написати якомога більше прислів’їв про воду

Прислів’я та приказки про воду

  • Не плюй у криницю, бо доведеться з неї ще води напитися.
  • Без води й борщу не звариш.
  • Без води і не туди, і не сюди.
  • Вода ума не мутить та й голови не смутить.
  • Ваша вода мокра, ще й зимна.
  • У воді стоїть, а води просить.
  • Вивели його на чисту воду.
  • Від великої води надійся шкоди.
  • Він, як вода, скрізь просочиться.
  • Він ані в воді не втоне, ані в огні не згорить.
  • Він без кінця воду варить.
  • Він із води сухим вийде.
  • Він такий, що й у ложці води втопиться.
  • Він і на холодну воду дує.
  • Він у десятьох водах митий.
  • Вода найде собі дорогу.
  • Вода греблю рве.
  • Вода в решеті не встоїть.
  • В решеті води не наносиш.
  • Вода все сполоще, крім лихого слова.
  • Вода в одного бере, а другому дає.
  • Води - хоч топитись, та нема де напитись.
  • Води - хоч мийся, ліса - хоч бийся, хліба - хоч плач.
  • Водою воду не загадиш.
  • В океані води не зміряєш.
  • Вчорашньої води не доженеш.
  • Не все переймай, що по воді пливе.
  • Чим глибша вода, тим більша риба.
  • Глибока вода не каламутиться.
  • Глибока вода тихо пливе.
  • Де вода, там і верба.
  • Де вода, там і біда.
  • За водою підеш, то й не вернешся.
  • З брудної води ще ніхто чистим не вийшов.

 

Ведучий Добре ми пограли переможці отримали призи .

Поети оспівують воду в своїх віршах

Т.Г. Шевченко

 

Фото - портрет Тараса Григоровича ШевченкаТече вода з-під явора
Яром на долину.
Пишається над водою
Червона калина.
Пишається калинонька,
Явор молодіє,
А кругом їх верболози
Й лози зеленіють.
Тече вода із-за гаю
Та попід горою.
Хлюпощуться качаточка
Поміж осокою.
А качечка випливає
З качуром за ними,
Ловить ряску, розмовляє
З дітками своїми

 

 

Надія Красоткіна

Надворі дощик

Надворі дощик, холодніше стало.
Від ранку вже дрібнесенько дощить.
А сонечка нема, тепла так мало,
І вітерець сьогодні не мовчить,
Про щось співає за вікном тихенько
То стихне, потім знову зашумить.
Він не спішить, а віє помаленьку,
Та не стихає й на коротку мить.
А дощик йде, довкілля поливає
І у шибки постукує весь час.
Щось дріботить, весь день не затихає
Й на вулицю не випускає нас.

Мікрофон з елемент гри.

 Дібрати влучні слова-характеристики

Розляглася земля неозора, а найкраща вода ... (прозора).

На землі калинове намисто, а найкраща вода...(чиста).

Тут діброва шумить невмируща, а найкраща вода ... (цілюща).

Ось і день проминув. Ніч коротка, а найкраща вода ... (солодка).

 Що приходить тихо, а йде з шумом? (Сніг.)                                                                                                                                                             Мене просять і чекають, а як покажусь — утікають. (Дощ.)

 Сидить дід за подушками і стріляє галушками. (Град.)

Сивий віл випив води повен діл. (Туман.)

Без очей, а сльози ллє. (Роса.)

Коли небо нижче від землі? (Коли дивишся у воду.)

Учні 7 класу разом

Збережімо річку і криницю.

Пізнаваймо глибше, до пуття

Відкриваймо кожну таємницю,

Зберігаймо воду і життя.

 

Звучить пісня « Мамина Криниця»

Завантаження...
docx
Додано
9 лютого 2019
Переглядів
1044
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку