Урок "М.Цвєтаєва (1892-1941) «Книги в червоній палітурці». Чарівний світ літератури й мистецтва у вірші. Знайомі образи з прочитаних книг"

Про матеріал

Перед читачем розкривається дитинство поетеси. Вечірній будинок освітлений тремтячим світлом люстри. Уроки приготовлені, і поки у виконанні матері звучать улюблені мелодії класичної музики, є час для насолоди улюбленими книгами. Вірш «Книги в червоній палітурці» говорить про те, що вони були неабияк зачитані і, можливо, видані давно, отримані з рук матері. Вся картина бачиться вже здалеку і тому забарвлена ностальгічною інтонацією.

Перегляд файлу

Тема. М.Цвєтаєва (1892-1941) «Книги в червоній палітурці». Чарівний світ літератури й мистецтва у вірші. Знайомі образи з прочитаних  книг.

Мета: навчальна: ознайомити учнів із життям і творчістю поетеси, викликати інтерес до неї; розвивальна: показати значення книги в житті людини, допомогти розкрити чарівний світ літератури і мистецтва, змальований у вірші М.Цвєтаєвої; виховна: виховувати прагнення до пізнання, любов до книги.

Міжпредметні зв’язки: музика, географія

Обладнання: глобус, фото поетеси, виставка книг, музичні твори Е.Гріга, Р.Шумана, Ц.Кюї.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Теорія літератури: ліричний герой

                                                                       Моїм рядкам, написаним так рано,

                                              Що і не знала я, що я поет..

   Моїм рядкам, як старовинним винам,

                                                                        Ще прийде слушний час.

      М. Цвєтаєва

І. Мотивація навчальної діяльності.

  Учитель. Спадають на думку слова мудреця Цицерона: «Дім, у якому немає книг, подібний тіла, позбутого душі». І це – справді так, адже  без книги життя людини стає сірим, одноманітним і буденним. Які книги читаєте ви. Розка­жіть про свої улюблені книжки і я просила кожного з вас принести і прорекламувати  ту книжку, яка у вашій домашній бібліотечці знаходиться на почесному місці.

        (Учні та вчитель рекламують книги, читацькі щоденники).

  •   Пригадайте, який письменник на свою пер­шу омріяну книжку, яка коштувала один долар, збирав кошти майже місяць. (Е. Сетон-Томпсон. Ця книжка називалася «Птахи Канади». Щоб її купити, Томпсон продав пару кролів, рубав дрова сусідці, переносив їх у двір, збирав метелики для колекції однієї англійки... І нарешті гроші було зібрано. Коли він купив цю книжку, то відчував себе найщасливішою людиною у світі.)
  •   Хто з відомих вам російських письменників у дитинстві мав бібліотеку? (О. Пушкін. У його батьків була велика бібліотека, він міг читати російською та французькою мовами. Улюбленим заняттям поета було сидіти на широкому під­віконні за шторою і читати. А перед смертю О.Пушкін попрощався з книжками, звернувшись до них: «Прощавайте, друзі!»)
  •   Ще один із відомих нам поетів мав велику бібліотеку - це Й. В. Гете. Він почав навчатися з трьох років. Знав багато іноземних мов, вчився у двох університетах, вивчав фізику, медицину, ботаніку, зоологію. Й. В. Гете написав 56 томів праць, 12 з яких - наукові.
  •   Г. К. Андерсен не мав жодної книжки. Ві­домий у всьому світі казкар народився у бід­ній сім’ї шевця і пралі. У тісній кімнаті стояла лава, на якій спав хлопчик, і стіл. Єдиною його іграшкою був саморобний дерев’яний солдатик. Проте це не завадило Г. К. Андерсену стати найзнаменитішим казкарем світу.
  •   Оскар Уайльд народився у сім’ї лікаря, матір письменника писала вірші. Майбутній митець не тільки мав бібліотеку, а й отримав блискучу осві­ту. Він навчався в Оксфордському університеті.

Отже, якщо людина чогось хоче, то, не зва­жаючи ні на що, може досягти своєї мети. Чи радієте ви книжкам, які отримуєте в подарунок?

 Учитель. Сьогодні ми з вами продовжуємо подорож країнами для знайомства зі світовою літературою. Погляньте на глобус. Тут відмічені країни, де ми з вами встигли побувати  всього за кілька місяців. (Учні називають кілька країн).

ІІ. Сприйняття і засвоєння  навчального матеріалу.

  1. Учитель. Тепер на кілька уроків затримаємося в російській літературі.
  2. Інтерактивний прийом «Дивуй!»

А чи знаєте ви, що була така поетеса Марина Цвєтаєва, яка змогла у вірші через ліричного героя передати захоплення іншими літературними героями. Хочете почути, як?  Тоді помандруємо світом поезії Марини Іванівни Цвєтаєвої.

  1. Оголошення теми і мети уроку. (Під музику Гріга )
  2. Вивчення нового матеріалу.  Знайомитися з Мариною Цвєтаєвою.

     Робота з епіграфом.

Учитель.  Вона була суперечливою, талановитою поетесою, приголомшливою жінкою, мала трьох дітей, яких безмежно любила, до речі доньку  звали – Аріадна. Вона не втомлювалася любити життя, але доля була до неї жорстокою.

 Ось така вона Марина  Цвєтаєва.

 

Т.Л. Ліричний герой – образ особи, що постає в уяві читача на основі  сприйняття почуттів,  переживань, роздумів  у ліричному творі (вірші).

 

Учитель. Запрошую до знайомства з віршем цієї поетеси «Книжки в червоній палітурці», написаному у 1908-1910 роках.

Завдання. Яких знайомих літературних героїв ви зустріли?

  (під музику Шумана)

Осмислення прочитаного.

Які дитячі захоплення М.Цвєтаєва відобразила у вірші? (музика читання)

Як поетеса називає книжки, як про них каже?

Чому дитинство поетеса називає  дитячим «раюванням». Як ви розумієте слово «раювання»? З чим воно асоціюється? (Щасливе радісне, безтурботне, світле дитинство)

Яких знайомих літературних героїв ви зустріли?

Чому імена цих героїв вживаються з епітетом «Золоті»

  1. Систематизація та узагальнення вивченого. Рефлексія.

Чому урок ми починали з музики Гріга, вірш читали під Шумана,  а закінчуємо Кюї?

Чому поетеса називає у своєму вірші саме цих композиторів? (їх музика спокійна, романтична, задушевна.)

Схарактеризуємо ліричного героя вірша:

  • Любить і знає художню літературу
  • музику
  • світову історію, дуже захоплюється ними.

 

6.Домашнє завдання виразне читання вірша, 

Гра «Сонечко»

   Індивідуальні завдання – підготувати виразне читання вірша поетеси «Бабусі», записати 5 прислів’їв про книгу.

8.  Підсумок уроку. Інтерактивний прийом «Градусник»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
27 грудня 2018
Переглядів
3577
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку