Урок "Мандрівка в світ членистоногих"

Про матеріал
Познайомити учнів молодшої школи з представниками тваринного світу. здатними викликати зацікавлення. здивування. бажання більш глибоко вивчати біологію в середній школі. Розвивати пізнавальний інтерес, зацікавити в читанні додаткової науково-популярної і художньої літератури. Розширювати світогляд учнів.
Перегляд файлу

     Тема. Мандрівка в світ членистоногих.

                                                                             

      Мета .Познайомити  учнів молодшої школи з представниками тваринного світу. здатними викликати зацікавлення. здивування. бажання  більш глибоко вивчати біологію в середній школі. Розвивати пізнавальний інтерес, зацікавити в читанні додаткової науково-популярної і художньої літератури. Розширювати світогляд учнів.

 

                                 Хід заходу

  1. Вступне слово вчителя

 

Добрий день, дорогі діти!

Сьогодні ми з Вами здійснимо невеличку подорож до країни  Членистоногих.

Серед цих тварин є чимало таких. які здатні викликати різноманітні емоції у людини: захват. здивування. цікавість,а іноді  і страх.

         Чому я обрала для сьогоднішньої розмови саме членистоногих?  Це найчисленніша і найрізноманітніша група тварин, що населяють нашу планету. До неї належить більше половини видів тварин. які живуть сьогодні на Землі.

         -Чому група одержала назву членистоногі?

          (Діти висловлюють свої припущення)

     -Так у всіх тварин цієї групи кінцівки складаються з окремих члеників, рухомо з”єднаних між собою. Такі кінцівки здатні до складних і точних рухів.(слайд 1. Різноманітність кінцівок членистоногих).

      До цієї групи тварин належать відомі вам  річкові раки (представники класу Ракоподібні),  павуки (клас Павукоподібні) і звичайно ж. комахи . Іх на Землі найбільше.  За деякими підрахунками на кожного мешканця Землі припадає декілька десятків особин комах.  А населення Землі сьогодні складає уже більше 7 мільярдів.

  1. Основна частинаа.

Отже. починаємо нашу мандрівку країною членистоногих.

Перша наша зупинка Клас Ракоподібні.

Ми вже згадували сьогодні нашого знайомого річкового рака. Настав час познайомитися з його родичами

    - Дрібні організми, особливо вусоногі рачки балянуси (морські жолуді).. обліплюючи днища кораблів,  роблять їх більш шершавими, а це значно знижує швидкість руху судна.

     Відомі випадки, коли “морські жолуді”  вирішували результат  морських баталій. Так, наприклад, під час першої світової війни англійський крейсер “Брістоль”, який довго знаходиться в морі,через обростання відстав від своєї ескадри і не зміг вступити в бій. (Слайд 2. Вусоногі рачки -балянуси - морські жолуді)

 

    Ципридина - маленький рачок з двома маленькими рухливими стулками. Під час другої світової війни японські солдати.застосовували сушених рачків, як джерело слабкого світіння.Вони насипали невелику кількість порошку на долоні і змочували кількома краплинами води. Випромінюваного світла було достатньо для того, щоб прочитати карту або повідомлення (донесение) але непомітне для супротивника.

(Слайд 3. Рачок ципридина)                                                           

   Цікавим різновидом Великого Бар'єрного рифа є маленький гороховий краб. Цей краб часто зустрічається в черепашках живих молюсків - гребінців, перлівниць і деяких видів устриць. Розташувавшись поблизу ротового отвору однієї з таких тварин. краб вправно перехоплює їжу. яку молюск направляє собі до рота.Досліди показали. що молюск почуває себе теж цілком добре. оскільки краб відбирає собі лише найбільш великі часточки. які і без того були б викинуті молюсками. Слайд 4.Горіховий краб)

  

       Одним з найбільш своєрідних крабів є краб-полонений. що добровільно прирікає себе на ув”язнення в колонії коралових поліпів. Ці краби дуже маленькі Самки - до         5 мм . самці - 1.2 мм. Мешкають вони в невеликих порожнинах коралових поліпівВибратись із цих порожнин вони вже не можуть. А  потрапляє він туди так: молодий краб виїдає тіло молодого поліпа із вапнякової чашечки і займає його місце .Розростаючись. колонія поліпів поступово “замуровує” краба. але через дрібні отвори  до нього постійно потрапляє вода. що несе дрібні часточки їжі і кисень. Цікаво, що в таких гніздах знаходяться тільки самки крабів. Новонароджені краби легко вислизають на свободу через отвори в стінках камери.

“Чудеса большого Барьерного рифа” Т. Рефли) Слайд 5.Краб-полонений)

   

Краб. який обдурив Колумба.

    Час від часуна березі можна побачити маленького краба, який не є постійним мешканцем. рифа Це подорожуючий (странствующий) краб. що отримав свою назву в зв”язку зі звичкою прикріплюватися до трісок. водоростей. різноманітних плаваючих предметів і здійснюють на них тривалі мандрівки поверхнею океану, виддаючись цілком і повністю на волю вітру і хвиль. Саме цього краба побачили моряки Колумба в Саргасовому морі. Поява його вселила в серця людей надію на те, що скоро вони побачать і землю. Але це було непорозуміння. (Слайд 6.Странствующий краб) (краб-мандрівник)

 

Волохатий краб йеті (Слайд 7)

 

2 .Наступна зупинка - Клас Павукоподібні

 

Рекорди альпінізму..

 

   Найбільш високогірними тваринами на Землі є павуки. Вони живуть на висоті 7500 м

Павуки живляться тільки тим, що занесе їм вітер.

 

                                                                                                                              Павуки-хамелеони

 

    Павук бокохід мізумена здатен значною мірою пристосовувати своє забарвлення до кольору оточення.  Він має звичку ховатися серед пелюсток квіток, сидячи в засідці і очікуючи на свою здобич - комах. Добре відомо, що ці павуки забарвлені в колір саме тієї рослини, на якій вони живуть. Білі особини через 10-12 днів набували жовтого забарвлення на жовтому тлі. а коли їх переносили на білу квітку, їх колір через 5-6 днів знову ставав білим.  (Слайд 8.Павуки-хамелеони)

 

Павуки-ткачі.

   На багатьох тропічних островах водяться величезні павуки - нефрили. Між гілками дерев вони плетуть величезні складні сітки. Павутинні нитки їх дуже тонкі і міцні. Одна ниточка витримує навантаження 80 г. Еластичність павутинної нитки така, що вона розтягується на чверть своєї вихідної довжини іі не рветься. Місцеві жителі шиють собі одяг цими павутинними нитками. На островах Полінезії із них плетуть риболовні сітки.. В Китаї навіть виготовляли тканину. відому під назвою “сатин східного моря”.яку виготовляли з цього павутиння. А французький король Людовік ХІУ одержав одного разу в подарунок рукавички і панчохи, виготовлені з павутиння. Однак, далі окремих дослідів справа не пішла: надто важко прогодувати тисячі ненажерливих павуків.

(Слайд 9.Павуки-ткачіЇ

 

Єдиний павук. який живе у воді - павук-сріблянка. (Слайд. 9)

Єдиний павук. який живиться рослинною їжею - багіра Кіплінга (Слайд 10)

Найдовше живуть павуки-птахоїди (7-8 років)  (Слайд 11)

Павуки-вовки - не плетуть ловильної сітки . підстерігають здобич у засідці і наздоганяють її кількома стрибками (за це вони і отримали свою назву.

Доречі, очі павука-вовка  дозволяють йому джобре бачити на відстані 30 см.(Слайд 12)

 

   Небезпечна для життя і здоров”я людини отрута павуків тарантула і каракурта.

Отрута скорпіонів кримського і карпатського. які трапляються в Україні. загрози  життю людини не становить. хоча їхні укуси і болючі. А ось укус скорпіона африканського може стати причиною смерті людини. (Слайд 13)

 

  1. Ще одна зупинка нашої подорожі - клас  Комахи.

 

Знищують навіть міста.

 

      Деякі види з ряду термітів зводять із глини величезні і міцні споруди, що сягають 5 м заввишки. Терміти надзвичайно шкідливі для людини, оскільки вони гризуть і руйнують одяг, меблі, будівлі. Відомий випадок, коли терміти знищили ціле місто на острові Святої Єлени. Нашестя термітів розповсюдилось і на такі  європейська міста як Париж, Гамбург, Болонья, Венеція. Терміти наносять зюитки жителям  цих міст, підточуючи старовинні дерев”яні будівлі, псують книги в бібліотеках.(Слайд . Терміти)

 

Комахи- “рекордсмени”

 

   У блохи висота стрибка в 200 разів перевищує довжину її тіла

  Людина при тренування може стрибати на висоту свого зросту.

Калоїд онтофагус несе вагу. яка в 93 рази перевищує його власну вагу. травневий хрущ - в 24 рази.. бджола - в 20 разів. жук-гнойовик  - в 28 разів. Жук-носоріг - оріктес при своїй масивності відрізняється значною слабкістю м”язів. Він може переносити вантаж. лише втричі більший за вагу його тіла.

 

 

Жук-бомбардир

В природі є справжні стрільці. Жук-бомбардир, наприклад, справжній артиллерист. Він стріляє їдкою рідиною. яуа. нибі снаряд із мініатюрної гармати.з шумом (як постріл з пугача) вилітає із заднього кінця його черевця і в повітрі миттєво перетворюється на невеличкий клуб “ диму”. - ніби шрапнель розірвалася. Жук - бомбардир, відстрілюючись від жужелиці. що його переслідує. випускає швидко  один за одним 10 -12 “хімічних снарядів”. (Слайд      Жук-бомбардир)

 

Дрібний жук  бембідіон в Гімалаях живе на висоті 4300-5000 м, а закаспійські терміти прокладають в грунті ходи на глибину 12м.

  

    Розмах крил найбільшого в світі метелика - птахокрилки королеви Олександри - дорівнює 28 см. .

     Вага найважчої комахи - жука-голіафа - 100 г. .

      Довжина найдовшої комахи - паличника Фобетікуса Чана становить аж 36 см.

   Найменша із відомих нині комах і  тварин є  оса алаптус Довжина тіла самця         - 0.12 мм.

Найбільша сучасна тварина на Землі - синій кит.

 

Жук- жираф.

         Членистонога тварина. належить до класу Комахоподібні. ряду твердокрилі. Живе лише на острові Мадагаскар. Вкрай дивовижна комаха із родини Трубковертів. Самці цього виду мають дуже довгу шию, що робить їх схожими на жирафів. Вперше його описав французький природодослідник Анрі Жекель в 1860 р. під час експедиції на о. Мадагаскар. Потім про нього забули і знову відкрили лище в 2008 р. Це ендемічний вид. Зустрічається лише у східних районах Мадагаскару. мешкає у вологих тропічних лісах.

    Довжина тіла - до 25 мм. Шия є лише у самців.Її довжина може досягати 18мм. У самок довжина шиї в 3-4 рази коротша.

    На відміну від справжнього жирафа жуку шия служить зброєю. Під час шлюбного періоду самці влаштовують турнірні бої шиями. При цьому вони прагнуть скинути один одного з листочка на землю .Самка відкладає лише одне яйце в чохлик.згорнутий трубочкою із листочка дерева. Самець його потім охороняє від паразитичних мух і ос, які можуть відкласти свої яйця всередину чохла. Тоді личинки паразита з”їдають  личинку жука. що розвивається.

 

 3. Слово вчителя .

       Наша подорож добігла кінця. А щоб дізнатися, чи уважно ви слухали, я поставлю вам декілька запитань.

 

  1. Яка з комах найсильніша відносно своєї ваги? (Жук-носоріг)  
  2. Хто з комах стрибає найвище відносно своїх розмірів? (Блоха У 200 разів вище)
  3. Хто з павуків найдовше живе? (павук - птахоїд.7-8 років)
  4. Для чого служить жуку-жирафу його довга шия? ( Це його “зброя” в турнірному бою)
  5. Який незвичайний  подарунок  отримав король Франції Людовік ХІУ? ( рукавички і панчохи, сплетені з павутини павуків-ткачів )
  6. Отрута яких павуків небезпечна для життя і здоров”я людини? (Тарантула і каракурта)
  7. Які Членистоногі “вирішували”  результати морських баталій? (Морські жолуді)
  8. Який павук живе у воді? (Павук-сріблянка)
  9. Яка комаха найважча? (Жук-голіаф 100 гЇ
  10. Яка комаха найдовша?  ( Паличник Фабетікусв -Чана. 36 см)
  11. Найбільший в світі метелик (Птахокрилка королеви Олександри. розмах крил - 28 см)
  12. Найменша в світі комаха і тварина із відомих ?  ( Оса алаптус)
  13.   Які найбільш високогірні тварини на Землі? (Павуки. Зустрічаються на висоті до 7500 м ).
  14.  А найбільш високогірна тварина  серед комах?  ( Жук бембідіон живе в Гімалаях на висоті 4300 - 5000 м)
  15. Який краб обдурив Колумба ? ( Краб-мандрівник).

 

ІУ. Конкурс на кращу загадку про членистоногих.

 

1.Худий Панасик

   До крові ласий

   Пищить. літає.-

   Донора шукає         (Комар)

 

2. Вміє гарно він пірнати

     І в воді не потопати

     Дім його зоветься “дзвін”

     Хоч ніяк не дзвонить він.                (Павук-сріблянка)

 

3. Літуни поналітали,

     Листя геть пооб”їдали.

     Їхні дітки підростуть -

     Корінці всі обгризуть.                    (Хрущі)

 

4. Як із лісу я прийшов.

    Подаруночка знайшов.

    Він до шкіри причепився.

    Крові теплої напився.

    Так роздувсь. що й не впізнать.

    Ви могли б його назвать?                      (Кліщ)

 

5. Музикант в траві сидів,

    Грав на скрипці, як умів.

    Цей зелений музикант .-

    Неабиякий талант.

    Він на скрипці виграва

    Музикальнії дива.

    А слухачка - дама

    Слухає … ногами.                      (Коник)

 

                                                                                                                                                                                                                              

6.        Ця невтомна трудівниця

День при дні - ось придивіться!  -

Не складає рук своїх

Чи то пак  - шістьох всіх ніг!

Звуть її не випадково

Працелюбства еталоном.      (Бджола)

 

7        .Надворі у діжці

Розвелися блішки.

У воді стрибають.

Вусами махають                       ( Дафнії)

 

8        .Цей смугастий диверсант

На обжерливість талант.

У картоплі листя з”в

Й стебла їсти вже хотів.

Та прийшов я з апаратом -

Розквитався з диверсантом.               (Колорадський жук)

 

9.        Свої сіті розпустив,

            Сам у засідці засів

Та й чекає руху.

Стережіться, мухи!                  (Павук)

 

10       .Вусатий дядько

Плаває задки,

А ходить вперед.                (Річковий рак)

 

11        Як заразишся ним. друже.

Будеш чухатися дуже.              (Коростяний свербун)

 

12.       Як варення забродило.

Там з”явились …..    (дрозофіли)

 

13        .Цей прядильник пречудовий

Шовку нам напряв сувої.            (Тутовий шовкопряд)

 

14.        Хто його вб”є. свою кров проллє.     (Комар)

 

15.       Сам чорний. та не ворон.

Є роги. а не бик

Шість ніг без копит.                     (Жук-олень)

 

16      .Уночі літає,

Вогнем миготить,

А диму немає.                 (Світлячок)

 

17      .Стежиною. де лісу буйні шати.

Трудівничок вертається до хати.

Його не видно від землі, малого.

А тягне більше від себе самого.           (Мурашка)

 

У.. Конкурс скоромовок.

 

         Завдання. Швидко проказати скоромовку тричі. 

                       Дати відповідь на запитання

                       -   До якого класу і ряду належать ці тварини?

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Василенко Катерина Сергіївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
docx
Додано
20 липня 2020
Переглядів
859
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку