Урок математики 5 клас. Що таке десятковий дріб. Читання і запис десяткових дробів

Про матеріал

Методична розробка уроку математики з елементами національно-патріотичного виховання. Мета уроку: сформувати в учнів розуміння поняття десяткового дробу, вміння читати й записувати десяткові дроби, називати розряди десяткових знаків у записі десяткових дробів; розвивати пам'ять, увагу, розвивати культуру мовлення, вміння доводити власну позицію, знаходити власні способи розв'язання; виховувати активність, кмітливість, самостійність; почуття патріотизму, гордості, любові до України.

Перегляд файлу

Тема. Що таке десятковий дріб. Читання і запис десяткових дробів

Мета:

  • сформувати в учнів розуміння поняття десяткового дробу, вміння читати й записувати десяткові дроби, називати розряди десяткових знаків у записі десяткових дробів;
  • розвивати пам'ять, увагу, розвивати культуру мовлення, вміння доводити власну позицію,  знаходити власні способи розв’язання;
  • виховувати активність, кмітливість, самостійність; почуття патріотизму, гордості, любові до України.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу

Обладнання: карта України, індивідуальні картки , стікери,  підручник  Математика для 5 класу /Н.А. Тарасенкова, І.М. Богатирьова, О.П. Бочко, О.М. Коломієць, З.О. Сердюк. – К.: Видавничий дім «Освіта»,2013.  – 352 с.

 

                                                           ХІД УРОКУ

І. Організаційний етап.

1. Вправа «Тепло дитячих долонь»

Учитель.  Давайте станемо у коло і через потиск руки побажаємо своїм однокласникам  всього найкращого. Продовжіть речення: «Я бажаю тобі …»  і передайте тепло своїх долоньок сусіду справа чи зліва.

ІІ. Актуалізація опорних знань

Учитель. Україна — це наш рідний край, наша дорога і мила Вітчизна, земля, де ми народилися, побачили і пізнали світ, почули колискову пісню, рідну мову — це найдорожча у світі Батьківщина. Кожен із нас у своїх серцях несе маленький вогник гордості за те, що ми українці, що ми народилися на цій прекрасній землі, єдиній і неповторній.


1. Вправа «З Україною у серці»

- Я впевнена, що ви також  любите нашу країну. Поділіться думками, чим вам дорога Україна. За що ви її любите? Свої думки запишіть на стікерах у вигляді серця. Створимо разом велике серце, яке буде наповнене любовю до України та щирістю дитячих почуттів. (Кріплять на карту України)

 2.  Інтерактивна вправа  «Мозкова атака»

  • Скільки десятків у сотні?
  • Скільки сотень у тисячі?
  • Скільки десятків у тисячі?
  • Виразіть 1 дм у метрах; 1м у кілометрах
  • Подайте числа 7; 11 у вигляді дробу зі знаменником 10
  • Запишіть дроби

3. Мотивація навчальної діяльності

Ви помітили що дроби, які ми записали мають знаменники 10,100,1000. Ці дроби можна записувати і без знаменників, але за допомогою коми. У повсякденному житті  ви вже бачили такі записи: 21,5 грн; 5,4 т; 3,6 м. На різних музичних конкурсах оцінки виставляють у балах: 9,5; 10,0; 8,2. Ми починаємо вивчати такі дроби, які називаються десятковими, навчимося «читати» і записувати їх. А також впродовж уроку ми повинні назвати                5 причин, за яких ми можемо  гордитися  Україною.

ІV. Вивчення нового матеріалу

  1.               Робота з підручником

Учні самостійно ознайомлюються з теоретичним матеріалом  ст. 259, 260.

Учитель. Десятковим дробом можна записати як правильні дроби 

( = 0,3;  = 0,07), — тоді в цілій частині ми маємо 0 (нуль цілих), так і непра­вильні дроби, (попередньо виділивши в них цілу частину, і мішані числа    ( = 4 = 4,3)

2. Рубрика «Зверніть увагу»


V. Закріплення вивченого  матеріалу

1-ша причина «Гографічне положення України»

Учитель. Україна – це прекрасна, чудова земля, яка простягається на більше тисячі кілометрів із заходу на схід, та менше тисячі – із півночі на південь.

Щоб дізнатися яку площу займає Україна, ви повинні виконати таке завдання:

  1. Усні завдання
  • Виразіть  у  метрах:

         3 дм, 24 дм, 8 см, 81 см.

  • Виразіть  у  тонах:

257 кг, 4391 кг, 5 ц, 37 ц.

 Учитель. Загальна площа України становить 603 628 км², що становить 5,7 % території Європи та 0,44% – території світу. За цим показником вона є найбільшою країною, яка повністю лежить в Європі, та другою за величиною серед країн Європи після Росії.

Її територія України витягнута:

- з заходу на схід – на 1316 км,

- з півночі на південь – на 893 км.

2-га причина «Символіка  України»

Учитель. Стверджую: «Ви, учні, щасливі, бо народилися і живете на Україні – такій чудовій, красивій, багатій, мальовничій землі». Багато наших земляків у своїх віршах і піснях розкривали душу українського народу. Так, наприклад, у пісні М.Вербицького «Ще не вмерла України» розкрито прагнення українців стати незалежними від ніякої іншої держави та жити в демократичній державі в достатках та мирі. Цій пісні судилося стати національним Гімном нашої України.  Кожна незалежна держава має свій Гімн, Герб і Прапор. Про утвердження нашої державності і самостійності свідчить те, що ми маємо малий герб України – тризуб, жовто-блакитний прапор і гімн «Ще не вмерла України».

  1. Робота з підручником

Усні вправи - №1174,1176

Письмові вправи - №1179 (1,3,5,7); 1181(2,5,8,11); 1183

  1. Хвилинка відпочинку (історія виникнення десяткових дробів)

Учитель. А зараз я вам пропоную зазирнути в історію виникнення десяткових дробів і трішки відпочити.       

   Десяткові дроби були відомі з давніх-давен. У деяких країнах Азії вони застосовувалися ще до нашої ери.

У XV ст. знання про десяткові дроби значно розвинув провідний учений найкращої на той час у світі Самаркандської астрономічної обсерваторії                 ал-Каші. У творі «Ключ до арифметики» (1427 р.) він дав правила дій над десятковими дробами. Десяткові дроби ал-Каші зображав різними способами: цілу частину  відокремлював вертикальною рискою або писав її іншим кольором або надписував над цифрами назви розрядів.

Згодом десяткові дроби з’являються і в Європі. У 1585 р. вийшла праця про десяткові дроби  нідерландського інженера Сімона Стевіна. Кому як знак дробовості запропонував італійський математик Непер у 1617 р. але ще раніше її застосовували німецький учений Кеплер та італійський астроном Маджіні.

  3-тя причина «Обереги  України»

Учитель. Щоб дізнатися які в українців є обереги, ви маєте допомогти Миколці справитися із завданнями.

  1. Вправа «Знайди пару»

Миколка придумав на урок чотири рівності з десятковими і звичайними дробами. Ліві і праві частини цих рівностей він написав на окремих картках. Прийшовши до школи він забув, які з цих дробів рівні. Допоможіть Миколці  встановити відповідність між цими дробами. (Перевіряють самоперевіркою)

1

5

А

0,43

2

Б

0,07

3

2

В

5,03

4

Г

2,054

 

Учитель. Народним символом українців є батьківська хата і святий хліб, вишитий рушник і материнська пісня, верба і калина, і хрещатий барвінок, дивовижна писанка, і вірний своєму краю лелека. Всі вони — наші давні і добрі обереги.

4-та причина «Мова - душа народу»

Учитель. Мова – це серце нації і душа народу. Кожен народ має свою мову і прославляє її. Український люд — один із великих слов’янських народів, який має свою історію, який має чим пишатися. 

Сучасна українська літературна мова остаточно склалася на початку XIX ст. Зачинателем її був І. Котляревський, а хто був основоположником – ви дізнаєтеся, коли виконайте завдання:

  1. Вправа «Вгадаймо слово»

Запишіть десятковим дробом числа, заповнюючи нижче таблицю:

  1. 32 цілих 7 сотих;

4) 43 цілих 5 сотих;

7) 93 цілі 5 сотих;

  1. 12 цілих 4 тисячні;

5) 21 ціла 3 десятих;

8) 47 цілих 43 тисячні.

  1. 17 цілих 2 тисячні;

6) 37 цілих 16 тисячних;

 

Ш

Е

В

Ч

Е

Н

К

О

32,07

12,004

17,002

43,05

21,3

37,016

93,05

47,043

Учитель. Так, основоположником сучасної української літературної мови був Тарас Шевченко. Тож збережімо духовний заповіт наших поетів любити свою землю, рідне слово, так  як любили й зберегли нам наші батьки й діди рідну мову в страшні часи лихоліть. Адже ми хочемо, щоб нас поважали, а для цього, як писав Борис Грінченко, насамперед, треба бути українцями «думкою,  мовою, ділом».

5-та причина «Українські храми – прихисток душі»

Учитель. Українцям можна пишатися і щедрою культурною спадщиною у вигляді найкрасивіших храмів і церков. Статус Лаври мають тільки шість монастирів в світі, три з них – в Україні. Це Києво-Печерська, Почаївська та Святогірська Лаври. Особливе місце серед українських святинь займає Десятинна церква – храм, зведений у Києві наприкінці X століття. Він вважається першою кам’яною церквою Київської Русі. Залишки фундаменту Десятинної церкви разом із містом Володимира є пам’ятками національного значення. Виконавши наступну вправу ви матимете можливість переглянути презентацію «Храми України»

  1. Вправа «Так» чи «Ні»

Знаменником десяткового дробу:

0,6  є число 10?

0,501 є число 100?

0,234567 є число 100000?

0,3711 є число 10000?

0,24 є число 100?

0,123456 є число 1000000?

VІ. Підсумок уроку

1. Інтерактивна вправа «Мікрофон»

1. Що таке десятковий дріб?

2. З чого складається десятковий дріб?

3. Як називають цифри дробової частини десяткового дробу?

4. Які числа і як можна записати десятковим дробом?

5. Як записати десятковий дріб у вигляді дробового числа?

2. Інтерактивна вправа «Доповніть речення»

«Рідній неньці Україні побажаю…»

  • Подумайте,  що  б  ви  хотіли побажати  своїй  державі  у  такий  непростий час. Озвучте свої думки...

VІІ. Домашнє завдання. Опрацювати §29, вивчити правила; Достатній рівень № 1180, 1182; Високий рівень № 1180, 1182, 1184.

Учитель. Наш урок підбіг до завершення. Я думаю, що в кожному маленькому серці зародилося світле почуття любові до своєї країни, гордості з того, що всі ми частинка величавої, самостійної країни – УКРАЇНИ!

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гулякіна Людмила Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
1 квітня 2018
Переглядів
6434
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку