Урок "Ми українці: честь і слава незламним"

Про матеріал
Даний урок цікавий тим, що в доступній формі дає змогу познайомити дітей з українськими традиціями, символами, видатними українцями...Розшифровуючи кожну літеру слова Україна, маленькі школярики дізнаються багато цікавого про минуле нашої держави, одночасно не забуваючи про те, що у країні йде війна...Діти мають розуміти, що завдячуючи нашим Збройним Силам України, ми можемо навчатися, ходити до школи, мріяти і допомагати армії. Це дуже важливо на сьогоднішній день.
Перегляд файлу

 

Тема уроку: Ми українці: честь і слава незламним.

Мета уроку: створити святковий мікроклімат в класі для знайомства дітей; формувати  поняття учнів про Батьківщину як спільний дім українського народу,

  сформувати уявлення учнів про школу як країну знань, розширити кругозір учнів про рідну Україну, про народну символіку та державні символи, викликати інтерес до пізнання своєї Батьківщини, її просторів, розвивати почуття патріотизму, заохочувати творити добро, здобувати знання, щоб бути гідним учнем своєї школи і громадянином своєї держави.

  Обладнання: розтяжка «Разом  ми  сила! Все буде Україна»,  Державний Герб, Прапор, Гімн України, презентація «Ми українці: честь  і  слава  незламним», 

  сердечка  з  надписами  у  кожного  учня, цеглинки  LEGO, жовто-блакитні  кульки, прапорці.

 

Хід уроку

І. Організація класу. (Слайд 1) (Лунає  дзвінок)

 Привітання учнів з Днем знань.                                                               

 Дорогі діти! Сьогодні ви стали учнями, розпочалося ваше шкільне життя. Я вітаю вас із першим навчальним днем, із першим шкільним святом, із першим уроком.Сьогодні ви із звичайних хлопчиків і дівчаток перетворилися на учнів, школярів. Подивіться, шановні батьки, які в нас гарні діти: чепурні, веселі, жваві, непосидючі, розумні, кмітливі! А батьки? Я впевнена: кращих батьків просто не існує. Мені дуже приємно, що всі ми разом зібралися в одному класі.

Гра «Знайомство» (Слайд  2)

Подивіться один на одного, посміхніться. Ми з вами  всі різні – маємо різний колір очей, волосся, різний зріст, голос. Але тепер у нас буде багато спільного. Нас об’єднала наша школа, наш клас, ми будемо вчитися, співати, танцювати, веселитися. Тепер ми одна родина, один колектив.

Отже, народилася, наша сім’я, наш клас. В нашому класі всі дітки мають бути добрими та вихованими, а якими ще мають бути учні нашого класу.

Вправа «Учні нашого класу» (На  дверях  класу  надписи)

F:\Закази\STEM освіта\Перший урок\236882460_1080668669409158_2589560059627280339_n.jpg

Складання  правил  класу.

Ми  маємо  зрозуміти, що Ми всі – одна сім’я, єдина ми родина. Мільйони різних «я», а разом – Україна».

 

ІІ. Вступне слово вчителя. (Слайд  3)

  • З початком 2022 року настали значні випробування для українського народу. Українська держава, пройшовши значний шлях у розбудові своєї незалежності, зустрілась з величезною перешкодою на цьому шляху – ця  перешкода – це  війна. Війна  розпочалася  ще  у  2014  році, а  цього  року росія  розпочала  новий  етап  війни, повномасштабне  вторгнення  на  наші  території.
  • Як ви пережили ці важкі місяці війни?
  • Що ви знаєте про наслідки війни?
  • Яка територія охоплена воєнними діями?
  • Чому, на вашу думку, справжні українці не шкодують ні коштів, ні здоров’я, ні навіть життя заради свободи, незалежності та цілісності нашої держави?
  • Отже, тема нашого уроку « Ми українці: честь і слава незламним!»
  • А девіз нашого уроку: «Може, десь земля є краща й вища, а над нею – небо золоте, та мені найкраща та, де вишня, та, де вишня мамина цвіте!» (Слайд 4)

ІІІ. Основна частина. (Слайд  5)

Є  щось  святе  в словах  мій  рідний  край…

Для  мене  це   матусі  пісня ніжна

  і   рідний  сад, від  квіту    білосніжний 

і  той калиновий  у тихім  лузі  гай…

  •  Як ви розумієте поняття  Батьківщина?
  • Який зміст вкладено у це слово?
  • Адже слово українець походить від слова Україна. Тож кожен українець має відповісти на запитання: «А що є для мене Україна, Батьківщина, Вітчизна».
  •  Виявляється, що відповідь на це запитання приховане у самому слові Україна. У кожній букві зашифровані певні символи нашої Батьківщини. Розшифрувавши їх, ми зрозуміємо, який зміст приховано в цьому слові.

1. Буква У (Слайд  6)

  • На що схожа перша буква у цьому слові? (На розлоге дерево).
  • Ця буква є символом того, який багатий наш край своєю природою: широкими ланами, густими лісами, красивими парками, скверами, садами.
  • У яких парках, скверах, лісах, садах бували учні; які дерева ростуть в нашому краї, чи посадив хтось дерево?
  • Які рослини є символом України? (Слайд 7)
  • Давайте згадаємо прислів’я про рослини символи України.
  • «Без верби і калини немає України. (Слайд 8). Кожен народ знає свої символи – оспівані образи дерев, кущів, квітів. Вони з давніх давен уособлюють чарівну красу нашої неньки України. Духовну міць народу, засвідчують любов до рідної землі.

2. Буква К (Слайд  9)

  • Багатство природи нашого краю не давало спокою сусіднім державам. Хто ж захищав Україну від ворогів у далекі часи? (Козаки)
  •  На яку букву схоже зображення козака на коні ?
  • Правильно, на букву к. Отже, наступна буква  у слові Україна символізує наших давніх захисників.
  • А чи знаєте ви про подвиги сучасних героїв- нащадків славних козаків?
  • Хто може розповісти про таких героїв? (Слайд 10)
  • Наша гордість - Запорізька Січ! Незламний дух кобзарства – наш! Всесвітньовідомий танок «Гопак» - наш! Унікальний козацький човен «Чайка» - наш!» (Слайд 11)

3. Буква Р (Слайд  12)

  • Продовжуючи козацьку тему, тему захисту рідного краю, демонструється наступна буква. Уважно поглянемо на цю букву. На що вона схожа? 

( шабля козака, люлька, оселедець)  (Слайд  13)

 

- Важко уявити козака без шаблі.

- А яка техніка є на озброєнні в сучасної української армії? (Слайди 14-15) Окрім розвідувальних функцій  дрони  і  безпілотники може наносити і ураження противнику. Дрони, які це вміють, називають ударними. Найвідомішим безпілотником у цьому класі є турецький Bayraktar TB2. Він може нести чотири керовані авіабомби з лазерним наведенням або дві керовані протитанкові ракети. Безпілотником керують три оператори з наземної станції, яка перевозиться автомобілем. Також дрон може літати самостійно.Цезброя,яка може виконувати точкові ураження у тилу противника.Вони можуть ефективно знищувати, наприклад, зенітно-ракетні комплекси, станції радіоелектронної боротьби, командні пункти. Мають гарну оптику, можуть коригувати вогонь із безпечної для себе відстані.

Лише з 24 лютого  волонтерська організація — "Фонд Сергія Притули" — закупила близько 1300 таких дронів для військових.

Олександр  Усик – професійний  боксер  України, наша  гордість (Слайд 16)

Фізхвилинка  (Слайд  17) «Україно, ми  твоя  надія»

4. Буква А (Слайд  18)

  • Україна протягом всього існування зазнавала нападів від інших країн. Мужні герої захищали рідну землю ціною власного життя. Кургани (могили) видно здалеку, вони зберігають пам’ять про загиблих захисників рідної землі багато століть.

 


5. Буква Ї (Слайд  19) Показ  свічки

-На  що  схожа  ця  буква?

  • Багато поколінь українських воїнів захищали рідну землю і свою віру. Кожен українець має пам’ятати своїх минулих і сучасних героїв. Українці переважно є православними християнами. У християн є традиція, коли хочуть пом'янути когось із близьких людей, то запалюють у церкві свічку. Такою свічкою, що не дасть нам ніколи забути про кращих синів і дочок України, буде буква Ї.

6. Буква Н (Слайд  20)

  • Козаки, сучасні воїни живуть і борються у суворих умовах, але гарний настрій, бадьорість допомагає їм зберігати велику силу духу. Великою підмогою на службі, на війні є бадьора, військова пісня. Багато пісень складено вже після початку цієї війни проти України. І підтвердженням цьому є наступна буква, яка хоч і має одну струну, але схожа на бандуру, кобзу і нагадує про любов українців до пісні, музики.
  • (слайд 21)Кобзарі через пісню доносили до кожного українця інформацію  про важливі, доленосні історичні події, героїв минувшини, віру у майбутнє України. Недарма ж геній українського народу Тарас Шевченко назвав збірку своїх віршів «Кобзарем», і самого поета народ також кличе великим Кобзарем. Спів  пісні  «Червона  калина»  Макаренко  Вікторією (ученицею 1 класу).(Всі  присутні  підспівують)

 7. Буква А (Слайд  22)

- Остання буква в слові Україна нагадує нам старовинну українську хату, тобто наш з вами дім, у якому живе сім'я кожного з нас. Сім'я – це наша родина, рід. Коріння роду живить дерево народу. Це коріння заглибилось у далеку, сиву давнину.

(Слайд 23)

Тарас  Шевченко  писав:

Село! І серце одпочине...
Село на нашій Україні 
Неначе писанка: село
Зеленим гаєм поросло;
Цвітуть сади, біліють хати,
А на горі стоять палати
Неначе диво, а кругом
Широколистиї тополі;
А там і ліс  і ліс, і поле,
І сині гори за Дніпром:
Сам Бог вітає над селом!..

(Слайд  24) Згуртованість  нашого  народу, допомога  переселенцям.


 

 


(Слайд  25)

  • Зараз український народ згуртувався наче одна  родина.  Україна  стала  одним домом для усіх українців. Багато наших громадян втратили власні домівки і їх прихистили в інших містах і селах не лише України, а й усього світу. Але всі, хто вимушено покинув власну Батьківщину, мріють повернутися на рідну землю і відбудовувати зруйноване ворогом, будувати нову процвітаючу країну, зміцнювати державу. Тому українці почали ще більше цінувати державні символи.

8. Державні символи України.  (Слайд 25)

А які ви знаєте державні символи України?(відповіді дітей)

  • Послухайте вірш про наш прапор (вчитель  читає вірш) (Слайд  26)

             ПРАПОР

Синьо-жовтий прапор України –
Це безхмарне небо, синє-синє,
А під небом золотіє нива,
І народ – і вільний, і щасливий.
Прапор, як святиню, любі діти,
Треба шанувати й боронити.
Прапор – символ нашої держави,
Він для всіх ознака сили й слави.
Синьо-жовтий прапор маєм:
Синє-небо, жовте-жито;
Прапор свій оберігаєм.
Він святиня, знають діти.

Робота з Лего

З цеглинок Лего складіть прапор України.

Підказка  від  вчителя: А  ще  жовтий  колір – це  колір, який  покращує  настрій. Коли  вам   важко, то  намалюйте  квіти  і  розфарбуйте  їх  у  жовтий  колір.А  ще  дуже допомагають  смачні  бутерброди  з  медом.

А тепер прочитаємо вірш про герб нашої держави (слайд 27)

У тризубі відображено триєдність життя. Це Батько-Мати-Дитя. Вони символізують собою Силу-Мудрість-Любов.Це Бог  Отець, Бог  син  і  Бог  дух  святий. Це  слово  ВОЛЯ.Це три стихії  у  нашому житті: вогонь, повітря  і  вода.

  Слово  ВОЛЯ(Слайд  28)

 

  • А ви пам’ятаєте, як треба поводитися, коли звучить гімн України?
  • Тож звучить гімн України (слайд 29)(Діти  піднімаються  і  співають  гімн).
  • Незалежність і воля завойовуються в боротьбі. Ціною єднання і зусиль багатьох людей. Ціною втрат і перемог. Український народ завжди відстоював свою гідність і свою свободу. Боровся і перемагав! І сьогодні ми захищаємо суверенітет і територіальну цілісність своєї держави. Гинуть наші найкращі патріоти. Ми схиляємось перед героями-захисниками. І пам'ятаємо подвиг кожного. (слайд 31) З  нашого  села  теж загинув  сміливий  чоловік, захисник Вітанчук  Роман, він  є дядьком  нашого  однокласника  Сергійка.

ІV. Підсумок уроку. Рефлексія.

  • Давайте пригадаємо, яке слово стало картою нашого сьогоднішнього уроку? (Слайд  32)
  • Слайд  33  Відео  про захисників  з  нашого  села.
  • Я хочу побажати вам миру (слайд 33)
  • Миру в Україні - бути!
    Миру хочуть добрі люди
    І дорослі, і малі
    Прагнуть миру на Землі!  Пісня  про  мир.

(Слайд  34)  З  Україною  в  серці

  дітей  на  партах  сердечка, вони  виходять  на  клас  і  кажуть  свої  побажання  захисникам, нашій  державі)

 

  • Дякую за увагу.(Слайд  34)
     

 

docx
Додано
7 липня 2023
Переглядів
808
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку