НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР
ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ У СУМСЬКІЙ ОБЛАСТІ
ДНЗ «СУМСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ БУДІВНИЦТВА ТА АВТОТРАНСПОРТУ»
Методична розробка уроку виробничого навчання
на тему:
«Мікроскоп та рефрактометр»
Урок майстер-клас . урок-екскурія
Розробила: Кураш Н.О.
викладач¸ майстер виробничого навчання
Тема програми№3 |
Техніка зважування на лабораторних терезах. Робота з лабораторним обладнанням |
Тема уроку |
Мікроскоп та рефрактометр. |
Тип уроку |
Урок формування складних умінь |
Вид уроку |
урок майстер-клас . урок-екскурія |
Навчальна мета уроку |
Закріпити і розвивати професійні компетенції з практичних вмінь роботи з мікроскопом при дослідженні мікропрепаратів та рефрактометром при визначенні вмісту сухих речовин в соках¸ концентрації розчинів |
Розвиваюча мета уроку |
Сприяти розвитку інформаційно-цифрових та загальнокультурних компетентностей , критичного та творчого мислення, активності й самостійності учнів, індивідуальної та групової підзвітності, міжособистісного спілкування та співпраці |
Виховна мета уроку |
Сприяти формуванню ключових компетентностей¸ комунікативної функції‚ дисциплінованості і відповідальності за кінцевий результат праці, ініціативності до знаходження нової інформації, виховувати взаємоконтроль та взаємопідтримку в учнях |
Дидактичне забезпечення |
Інструкційні картки , інформаційні проекти, відеофільм «Сучасні оптичні прилади. Електронні мікроскопи та рефрактометри» |
Матеріально-технічне забезпечення уроку |
Мікроскопи, мікропрепарати, склотримачі , рефрактометр, хімічні склянки, скляні палички, вата, дистильована вода, сік, розчини різної концентрації |
Міжпредметні зв'язки |
спеціальна технологія, техніка виконання лабораторних робіт‚ охорона праці‚ фізика‚ інформаційні технології |
Методи навчання |
Методи кооперативного навчання¸ майстер-клас¸ проблемне навчання, імітаційне змагаггя, інтелектуальна вікторина, ІКТ |
ПЛАН УРОКУ
I Організаційна частина
|
• перевірка наявності учнів; • перевірка відповідності зовнішнього вигляду учнів вимогам безпеки праці при роботі в лабораторії |
II Вступний інструктаж |
• повідомлення теми та навчальної мети уроку; • перевірка та актуалізація опорних знань з теми. Майстер-клас
|
III Поточний інструктаж та самостійна робота учнів
|
1. Контроль за діяльністю учнів. 2. Цільові обходи майстра: • організація робочих місць учнів; • перевірка та інструктування про правильність виконання та безпечність технологічних операцій; • дотримання вимог безпеки праці; • виявлення та попередження помилок учнів при виконанні виробничого завдання; • оцінювання результативності роботи учнів на уроці 3. Перегляд відеофільму «Сучасні оптичні прилади. Електронні мікроскопи та рефрактометри». 4.Екскурсія до Сумської регіональної лабораторії Державної служби України з метою отримання професійних компетенцій учнів при роботі з сучасними оптичними приладами у виробничих умовах. |
IV Заключний інструктаж
|
Підведення підсумків роботи: • повідомлення про досягнення мети уроку; • повідомлення та обґрунтування оцінок учнів; • розбирання типових помилок і недоліків в роботі, пошук шляхів їх попередження; • аналіз дотримання учнями трудової і технологічної дисципліни; • визначення команди-переможця та нагородження; • видача домашнього завдання; • прибирання робочих місць |
Хід уроку
Майстер Добрий день! Я рада вітати Вас сьогодні на уроці! На початку я хочу почути рапорт чергового .
Учень доповідає майстру про присутність учнів, про відсутніх учнів на уроці, про наявність в них спецодягу та про готовність до уроку.
Майстер На сьогоднішньому уроці ми продовжуємо вивчати лабораторне обладнання . І тема нашого уроку...
Майстер повідомляє учням тему та мету уроку.
Майстер Як ви вважаєте з якою метою ми вивчаємо оптичні прилади і де ці знання та практичні вміння нам знадобляться?
Майстер спілкується з учнями методом «вільний мікрофон»
Майстер На попередньому уроці ви поділились на 2 команди. Щоб збільшити вашу мотивацію до отримання нових професійних компетенцій наш урок буде нетрадиційним. Він складається з 3 конкурсів:
№ |
Назва конкурсу |
Максимальна кількість балів |
1 |
Презентації проектів «Мікроскоп» та «Рефрактометр» |
10 |
2 |
«Запитай у лаборанта» |
12 |
3 |
«Оптичні помічники» |
15 |
Майстер Тому перед тим як розпочати роботу давайте нагадаємо один одному вимоги безпеки праці при роботі в хіміко-бактеріологічній лабораторії.
Майстер перевіряє та доповнює знання учнів з безпеки праці
1 конкурс
Презентації проектів «Мікроскоп» та «Рефрактометр»
Перевірка та актуалізація опорних знань
Майстер Дякую ! А зараз ми переходимо до теми сьогоднішнього уроку і до презентацій ваших проектів. На попередньому уроці ви отримали домашнє завдання підготувати електронні інформаційні презентації на теми «Мікроскоп» та «Рефрактометр» .
Максимальна кількість балів 10 балів
Учні презентують свої проекти
ПРОЕКТ «МІКРОСКОП»
ПРОЕКТ «РЕФРАКТОМЕТР»
Підведення підсумків конкурсу
2 конкурс
«Запитай у лаборанта»
Перевірка та актуалізація опорних знань
Майстер У 2 конкурсі ви зможете отримати 12 балів. Для цього вам необхідно надати вірні відповіді на питання. Кожна команда отримує по 12 запитань. Кожне питання оцінюється в 1 бал.
№ |
Питання 1 команди |
Питання 2 команди |
1 |
Призначення мікроскопу |
Призначення рефрактометру |
2 |
Що являє собою окуляр мікроскопу? |
Яку назву має нижня камера рефрактометра? |
3 |
Що являє собою об'єктив мікроскопу? |
Яку назву має верхня камера рефрактометра? |
4 |
Яка лінза називається фронтальною? |
Де знаходиться освітлювальна призма? |
5 |
Як визначити збільшення даного мікроскопу? |
Де знаходиться вимірювальна призма? |
6 |
Призначення механізму грубого фокусування |
Яка з камер рефрактометра має віконце? |
7 |
Призначення мікрометричного механізму |
Одиниці виміру рефрактометра |
8 |
Призначення тубусотримача |
Що знаходиться на осі приладу? |
9 |
Призначення плоскої сторони дзеркала |
Призначення лімбу компенсації дисперсії |
10 |
Призначення ввігнутої сторони дзеркала |
При якій температурі рідин проводять аналіз? |
11 |
Чому дорівнює 1 оберт макрогвинта? |
Ціна поділки рефрактометра в межах 0-50% |
12 |
Чому дорівнює 1 оберт мікрогвинта? |
Ціна поділки рефрактометра в межах 50-95% |
Підведення підсумків конкурсу
3 конкурс
«Оптичні помічники»
Пояснення нового матеріалу та самостійна робота учнів
Майстер На сьогоднішній день неможливо уявити хіміко-бактеріологічну лабораторію без оптичних приладів. У нормативних документах на сировину та готову продукцію обов'язково вказані фізико-хімічні та мікробіологічні показники якості. Як ви вважаєте чи можливо провести повний контроль якості сировини чи продуктів без оптичних приладів?
Майстер спілкується з учнями.
Проведення майстер-класу
Майстер Перш ніж розпочати останній конкурс ви маєте знати, що кожен з вас може вплинути на результативність вашої команди. В кожній команді по 6 учасників. Ваші оцінки за самостійну практичну роботу в сумі складатимуть набрану кількість балів за конкурс. Ознайомтесь з критеріями оцінювання вашої роботи.
Майстер розповідає про критерії оцінювання та видає інструкційні картки. Учні готують свої робочі місця та починають працювати
з мікроскопом та рефрактометром.
Майстер контролює виконання учнями виробничого завдання.
Майстер Обидві команди гарно впорались з виробничим завданням. Я вас вітаю! Зараз можна перепочити та дізнатись про сучасні тенденції та новітні оптичні прилади. До вашої уваги відео-екскурсія до сучасної лабораторії.
Учні переглядають відеофільм «Сучасні оптичні прилади. Електронні мікроскопи та рефрактометри»
Екскурсія до Сумської регіональної лабораторії Державної служби України з метою отримання професійних компетенцій учнів при роботі з сучасними оптичними приладами у виробничих умовах.
Група повертається до хіміко-бактеріологічної лабораторії для проведення заключного інструктажу.
Майстер оголошує загальні суми балів команд
за 3 конкурси та визначає переможців.
Після нагородження майстер спілкується з учнями
методом «незакінчене речення».
На цьому уроці я дізнався (дізналася)…
Під час екскурсії я дізнався (дізналася)…
На цьому уроці я навчився (навчилася)…
Найбільше мені сьогодні запамя'талось….
Найскладнішим для мене стало…
Найцікавішим сьогодні на уроці було…
Майстер виробничого навчання під час заключного інструктажу:
• проводить аналіз допущених помилок при роботі з оптичними приладами та пояснює методи їх усуненння в подальшій роботі ‚
• аналізує роботу кожного учня на уроці у відповідності до критеріїв оцінювання¸
• виставляє оцінки¸
• видає домашнє завдання.
Майстер Сьогодні був нетрадиційний урок: ми провели майстер-клас¸ мікроскопували зразки продукції ¸ визначали вміст сухих речовин у соках та напоях¸ контролювали концентрацію розчинів¸ ознайомились з сучасними оптичними приладами та навчились працювати з ними у виробничих умовах¸ ще й до цього трішки позмагались. Як ви вважаєте¸ чи досягли ми мети нашого уроку? Сподіваюсь , що сьогодні всі задоволені своїми результатами. На все добре ! Дякую вам за старанність та співпрацю на уроці!
ІНСТРУКЦІЙНА КАРТКА
Тема: «МІКРОСКОП ТА РЕФРАКТОМЕТР»
№ |
Послідовність виконання технологічних операцій |
Лабораторне оснащення
|
1 |
Робота з мікроскопом |
Мікроскоп, мікропрепараи |
1.1 |
Підготовка мікроскопа до роботи: • встановити мікроскоп у гарно освітлене місце, • встановити об'єктив та окуляр в тубус; • закріпити мікропрепарат клемами на предметному столику |
|
1.2 |
Вставити необхідну сторону дзеркала |
|
1.3 |
З допомогою дзеркала спрямувати промінь світла в об'єктив |
|
1.4 |
Знайти зображення мікропрепарату з допомогою механізму грубого фокусування (макрогвинтом) |
|
1.5 |
Скорегувати чіткість зображення з допомогою мікрометричного механізму (мікрогвинта) |
|
1.6 |
Дослідити декілька мікропрепаратів |
|
2 |
Робота з рефрактометром |
Рефрактометр, хімічна склянка, скляна паличка, вата, дистильована вода |
|
Підготовка рефрактометра до роботи: • встановити рефрактометр, • перевірити стан вилки, розетки, шнура; • вмикаємо рефрактометр у електромережу; • відкрити верхню камеру та промити дистильованою водою верхню та нижню призми; • витерти насухо обидві призми; • нанести на нижню (вимірювальну призму) скляною паличкою 1-2 краплі дистильованої води; • зачинити верхню (освітлювальну) призму; • спрямувати промінь світла від освітлювача у вікно верхньої камери; • з допомогою рукоятки, дивлячись в окуляр, ввести в поле зору межу світлотіні; • різкість межі світлотіні встановити з допомогою лімба компенсації; • використовуючи рукоятку підвести межу світлотіні до центра перехрестя. Якщо вона при цьому проходить крізь «0», то рефрактометр підготовлено до роботи |
|
3 |
Визначення вмісту сухих речовин в соці та напоях |
Рефрактометр, хімічні склянки, скляні палички, вата, дистильована вода, сік, нормативна документація |
3.1 |
Промити дистильованою водою та витерти призми |
|
3.2 |
Нанести на вимірювальну призму 2-3 краплі соку скляною паличкою |
|
3.3 |
Закрити верхню камеру та дивлячись в окуляр переміщуємо рукоятку т.ч.,щоб межа світлотіні проходила крізь центр перехрестя ниток |
|
3.4 |
Зняти показники по шкалі «%» |
|
3.5 |
Аналіз провести тричі |
|
3.6 |
За кінцевий результат прийняти середнє арифметичне та зробити висновок |
|
3.7 |
Призми промити дистильованою водою, протерти насухо |
|
3.8 |
Зачинити верхню призму поклавши папір |
|
4. |
Визначення концентрації розчину |
Рефрактометр, хімічні склянки, скляні палички, вата, дистильована вода, розчини |
4.1 |
Промити дистильованою водою та витерти призми |
|
4.2 |
Нанести на вимірювальну призму 2-3 краплі розчину скляною паличкою |
|
4.3 |
Закрити верхню камеру та дивлячись в окуляр переміщуємо рукоятку т.ч.,щоб межа світлотіні проходила крізь центр перехрестя ниток |
|
4.4 |
Зняти показники по шкалі «%» |
|
4.5 |
Призми промити дистильованою водою, протерти насухо |
|
4.6 |
Зачинити верхню призму поклавши папір |
|
4.7 |
Оформити результати роботи |
|
4.8 |
Прибрати робоче місце |
КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ УЧНІВ
Тема: «МІКРОСКОП ТА РЕФРАКТОМЕТР»
№ |
Назва робіт |
Бали |
1 |
Організація робочого місця |
1 |
2 |
Правильність підготовки мікроскопа до роботи |
1 |
3 |
Дотримання послідовності роботи з мікроскопом при дослідженні мікропрепаратів |
3 |
4 |
Правильність підготовки рефрактометра до роботи (встановлення «0») |
1 |
5 |
Дотримання послідовності роботи з рефрактометром |
3 |
6 |
Правильність визначення вмісту сухих речовин в соці та концентрації розчинів |
1 |
7 |
Правильність обробки результатів аналізу |
1 |
8 |
Дотримання вимог безпеки праці при роботі |
1 |
1