Урок «Мікроскоп та рефрактометр»

Про матеріал
Тема уроку Мікроскоп та рефрактометр. Тип уроку Урок формування складних умінь Вид уроку урок майстер-клас . урок-екскурія Навчальна мета уроку Закріпити і розвивати професійні компетенції з практичних вмінь роботи з мікроскопом при дослідженні мікропрепаратів та рефрактометром при визначенні вмісту сухих речовин в соках¸ концентрації розчинів
Перегляд файлу

 

 

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР

ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ У СУМСЬКІЙ ОБЛАСТІ

ДНЗ «СУМСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ БУДІВНИЦТВА ТА АВТОТРАНСПОРТУ»

 

 

 

 

 

Методична розробка уроку виробничого навчання

на тему:

 

«Мікроскоп та рефрактометр»

 

Урок майстер-клас . урок-екскурія

  

 

C:\Users\Андрей\Desktop\mikroskop.jpg

 

 

 

Розробила: Кураш Н.О.

викладач¸ майстер виробничого навчання

 

 

Тема програми№3

Техніка зважування на лабораторних терезах.

Робота з лабораторним обладнанням

Тема уроку

Мікроскоп та рефрактометр.

Тип уроку

Урок формування складних умінь

Вид уроку

урок майстер-клас . урок-екскурія

Навчальна мета уроку

Закріпити і розвивати професійні компетенції  з практичних вмінь  роботи з мікроскопом при дослідженні мікропрепаратів та  рефрактометром при визначенні вмісту сухих речовин в соках¸ концентрації розчинів 

Розвиваюча мета уроку

Сприяти розвитку інформаційно-цифрових та загальнокультурних компетентностей , критичного та творчого мислення, активності й самостійності учнів,  індивідуальної та групової підзвітності, міжособистісного спілкування та співпраці

Виховна мета уроку

Сприяти формуванню ключових компетентностей¸ комунікативної функції‚ дисциплінованості і відповідальності за кінцевий результат праці,  ініціативності до знаходження нової інформації, виховувати взаємоконтроль та взаємопідтримку в учнях

Дидактичне забезпечення

Інструкційні картки , інформаційні  проекти, відеофільм «Сучасні оптичні прилади. Електронні мікроскопи та рефрактометри»

Матеріально-технічне забезпечення уроку

Мікроскопи,  мікропрепарати, склотримачі , рефрактометр,  хімічні склянки, скляні палички, вата, дистильована вода, сік, розчини різної концентрації

Міжпредметні зв'язки

спеціальна технологія, техніка виконання лабораторних робіт‚ охорона праці‚  фізика‚  інформаційні технології

Методи навчання

Методи кооперативного навчання¸  майстер-клас¸ проблемне навчання,  імітаційне змагаггя, інтелектуальна вікторина, ІКТ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПЛАН УРОКУ

 

I Організаційна частина

 

  перевірка наявності учнів;

• перевірка відповідності зовнішнього вигляду учнів вимогам  безпеки праці при роботі в лабораторії

II Вступний інструктаж

  повідомлення теми та навчальної мети уроку;

 перевірка та актуалізація опорних знань з теми.

Майстер-клас

  1. Демонтсрація учням послідовності, вірності підготовки мікроскопу до  роботи при  проведенні мікроскопування різних об'єктів та рефрактометру при визначенні вмісту сухих речовин в напоях.
  2. Виявлення ускладнень, які для себе зафіксували учні і з якими вони можуть зіткнутися, їх аналіз
  3. Поетапне виконання майстром окремих прийомів з пропозицією для кожної малої групи відтворити продемонстровані дії; оцінка правильності відтворюваних дій та аналіз помилок
  4. Повторне виконання кожною групою етапів технологічного процесу з метою урахування попередніх помилок та їх усунення
  5. Повторна демонстрація майстром послідовності, вірності підготовки мікроскопу до  роботи при  проведення мікроскопування різних об'єктів та рефрактометру при визначенні вмісту сухих речовин в напоях
  6. Відтворення кожною учнівською групою виробничого завдання у режимі презентації
  7. Рефлексія: підведення підсумків вступного інструктажу за результатами спільної діяльності майстра і учнів та видача інструкційних карток
  8. Повідомлення учням критеріїв оцінювання

III Поточний інструктаж та самостійна робота учнів

 

1.  Контроль за діяльністю учнів.

2. Цільові обходи майстра:

організація  робочих місць учнів;

• перевірка  та інструктування про правильність виконання  та безпечність технологічних операцій;

дотримання вимог безпеки праці;

виявлення та попередження помилок учнів при виконанні виробничого завдання;

оцінювання результативності роботи учнів на уроці

3. Перегляд відеофільму  «Сучасні оптичні прилади. Електронні мікроскопи та рефрактометри».

4.Екскурсія до Сумської регіональної лабораторії Державної служби України з метою отримання професійних компетенцій учнів при роботі з сучасними оптичними приладами у виробничих умовах.

IV Заключний інструктаж

 

Підведення підсумків роботи:

  повідомлення про досягнення мети уроку;

  повідомлення та обґрунтування оцінок учнів;

  розбирання типових помилок  і недоліків в роботі, пошук шляхів їх попередження;

  аналіз дотримання учнями трудової і технологічної дисципліни;

  визначення команди-переможця та нагородження;

  видача домашнього завдання;

  прибирання робочих місць

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід уроку

 

Майстер   Добрий день! Я рада вітати Вас сьогодні на уроці! На початку  я хочу почути рапорт чергового .

Учень доповідає майстру про присутність учнів, про відсутніх учнів на уроці, про наявність в них спецодягу та про готовність до уроку.

Майстер  На сьогоднішньому уроці ми продовжуємо вивчати лабораторне обладнання . І тема нашого уроку...

Майстер повідомляє учням тему та мету уроку.

Майстер Як ви вважаєте з якою метою ми вивчаємо оптичні прилади і де ці знання та практичні вміння нам знадобляться?

Майстер спілкується з учнями методом «вільний мікрофон»

Майстер   На попередньому уроці ви поділились на 2 команди. Щоб збільшити вашу мотивацію до отримання нових професійних компетенцій наш урок буде нетрадиційним. Він складається з 3 конкурсів:

Назва конкурсу

Максимальна кількість балів

1

Презентації проектів «Мікроскоп» та «Рефрактометр»

10

2

«Запитай у лаборанта»

12

3

«Оптичні  помічники»

15

Майстер  Тому перед тим як розпочати роботу давайте нагадаємо один одному вимоги безпеки праці при роботі в хіміко-бактеріологічній лабораторії.

       Майстер перевіряє та доповнює знання учнів з  безпеки праці

 

1 конкурс 

Презентації проектів «Мікроскоп» та «Рефрактометр»

Перевірка та актуалізація опорних знань

Майстер  Дякую ! А зараз ми переходимо до теми сьогоднішнього  уроку  і до презентацій ваших проектів. На попередньому уроці ви отримали домашнє завдання підготувати електронні інформаційні презентації на теми «Мікроскоп» та «Рефрактометр» .

 

Максимальна кількість балів 10 балів

Учні презентують свої проекти

 

 

 

ПРОЕКТ «МІКРОСКОП»

 

                          

         

          

         

 

 

 

 

ПРОЕКТ «РЕФРАКТОМЕТР»

 

      

 

      

                  

                      

Підведення підсумків конкурсу

                                           2 конкурс

                             «Запитай у лаборанта»

                 Перевірка та актуалізація опорних знань

     Майстер  У 2 конкурсі ви зможете отримати 12 балів. Для цього вам необхідно надати вірні відповіді на питання. Кожна команда отримує по 12 запитань. Кожне питання оцінюється в 1 бал.

 

Питання 1 команди

Питання 2 команди

1

Призначення мікроскопу

Призначення рефрактометру

2

Що являє собою окуляр мікроскопу?

Яку назву має нижня камера рефрактометра?

3

Що являє собою об'єктив мікроскопу?

Яку назву має верхня камера рефрактометра?

4

Яка лінза називається фронтальною?

Де знаходиться освітлювальна призма?

5

Як визначити збільшення даного мікроскопу?

Де знаходиться вимірювальна призма?

6

Призначення механізму грубого фокусування

Яка з камер рефрактометра має віконце?

7

Призначення мікрометричного механізму

Одиниці виміру рефрактометра

8

Призначення тубусотримача

Що знаходиться на осі приладу?

9

Призначення плоскої сторони дзеркала

Призначення лімбу компенсації дисперсії

10

Призначення ввігнутої сторони дзеркала

При якій температурі рідин проводять аналіз?

11

Чому дорівнює 1 оберт макрогвинта?

Ціна поділки рефрактометра в межах 0-50%

12

Чому дорівнює 1 оберт мікрогвинта?

Ціна поділки рефрактометра в межах 50-95%

                           Підведення підсумків конкурсу

 

3 конкурс

 «Оптичні  помічники»

Пояснення нового матеріалу та самостійна робота учнів

Майстер На сьогоднішній день неможливо уявити хіміко-бактеріологічну  лабораторію без оптичних приладів. У нормативних документах на сировину та готову продукцію обов'язково вказані фізико-хімічні та мікробіологічні показники якості. Як ви вважаєте чи можливо провести повний контроль якості сировини чи продуктів без оптичних приладів?

Майстер спілкується з учнями.

Проведення майстер-класу

  F:\КУРАШ\фото КУРАШ\IMG_2478.jpg               

                                                               

Майстер Перш ніж розпочати останній конкурс ви маєте знати, що кожен з вас може вплинути на результативність вашої команди. В кожній команді по 6 учасників. Ваші оцінки за самостійну практичну роботу в сумі складатимуть  набрану кількість балів за конкурс. Ознайомтесь з критеріями оцінювання вашої роботи.

Майстер розповідає про критерії оцінювання та видає інструкційні картки. Учні готують свої робочі місця та починають працювати

з мікроскопом та рефрактометром.

E:\Новая папка (2)\ФОТО\работа и ПАПА\IMG_1099.JPG

      Майстер контролює виконання учнями виробничого завдання. 

Майстер Обидві команди гарно впорались з виробничим завданням. Я вас вітаю! Зараз можна перепочити та дізнатись про сучасні тенденції та новітні оптичні прилади. До вашої уваги відео-екскурсія до сучасної лабораторії.

Учні переглядають відеофільм «Сучасні оптичні прилади. Електронні мікроскопи та рефрактометри»

Екскурсія до Сумської регіональної лабораторії Державної служби України з метою отримання професійних компетенцій учнів при роботі з сучасними оптичними приладами у виробничих умовах.

H:\КУРАШ\фото КУРАШ\19.01.17 24 група (практика)\0-02-05-0f5a6eaf34d03ca73c5afd54427dfb186f84662601c55898c3ec5a53de9e5010_full.jpg F:\КУРАШ\АТЕСТАЦІЯ\19.02.20 Лаборанти\0-02-05-85b54b2e6374a5b7f1ac6ace7de4c7a599ea5ac0dc0a1a5da23ee33522171e11_full.jpg

F:\КУРАШ\АТЕСТАЦІЯ\19.02.20 Лаборанти\0-02-05-0028ac050e7a162f640b49542dfa76714f92c324accff548ed36cbe766cd380a_full.jpg

   Група повертається до хіміко-бактеріологічної лабораторії для проведення заключного інструктажу.

Майстер  оголошує загальні суми балів команд

за 3 конкурси та визначає переможців.

Після нагородження майстер спілкується з учнями 

методом «незакінчене речення».

На цьому уроці я дізнався (дізналася)…

Під час екскурсії я дізнався (дізналася)…

На цьому уроці я навчився (навчилася)

Найбільше мені сьогодні запамя'талось….

Найскладнішим для мене стало…

Найцікавішим сьогодні на уроці було…

Майстер виробничого навчання під час заключного інструктажу:

  проводить аналіз допущених помилок при роботі з оптичними приладами та пояснює методи їх усуненння в подальшій роботі ‚

  аналізує роботу кожного учня на уроці у відповідності до критеріїв оцінювання¸

  виставляє оцінки¸ 

  видає домашнє завдання.

Майстер  Сьогодні був нетрадиційний урок: ми провели майстер-клас¸  мікроскопували зразки продукції ¸ визначали вміст сухих речовин у соках та напоях¸ контролювали концентрацію розчинів¸ ознайомились з сучасними оптичними приладами та навчились працювати з ними у виробничих умовах¸ ще й до цього трішки позмагались. Як ви вважаєте¸ чи досягли ми мети нашого уроку? Сподіваюсь , що сьогодні всі задоволені своїми результатами. На все добре ! Дякую вам за старанність та співпрацю на уроці!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТКА

 

Тема: «МІКРОСКОП ТА РЕФРАКТОМЕТР»

 

Послідовність виконання

технологічних операцій

Лабораторне оснащення

 

1

Робота з мікроскопом

 

 

 

 

Мікроскоп,

мікропрепараи

1.1

Підготовка мікроскопа до роботи:

  встановити мікроскоп у гарно освітлене місце,

  встановити об'єктив та окуляр в тубус;

  закріпити мікропрепарат клемами на предметному столику

1.2

Вставити необхідну сторону дзеркала

1.3

З допомогою дзеркала спрямувати промінь світла в об'єктив

1.4

Знайти зображення мікропрепарату з допомогою механізму грубого фокусування (макрогвинтом)

1.5

Скорегувати чіткість зображення з допомогою мікрометричного механізму (мікрогвинта)

1.6

Дослідити декілька мікропрепаратів

2

Робота з рефрактометром

 

 

 

 

 

Рефрактометр,  хімічна склянка, скляна паличка, вата, дистильована вода

 

Підготовка рефрактометра  до роботи:

  встановити рефрактометр,

  перевірити стан вилки, розетки, шнура;

  вмикаємо рефрактометр у електромережу;

  відкрити верхню камеру та промити дистильованою водою верхню та нижню призми;

  витерти насухо обидві призми;

  нанести на нижню (вимірювальну призму) скляною паличкою 1-2 краплі дистильованої води;

  зачинити верхню (освітлювальну) призму;

• спрямувати промінь світла від освітлювача у вікно верхньої камери;

• з допомогою рукоятки, дивлячись в окуляр,

ввести в поле зору межу світлотіні;

• різкість межі світлотіні встановити з допомогою лімба компенсації;

• використовуючи рукоятку підвести межу світлотіні до центра перехрестя. Якщо вона при цьому проходить  крізь «0», то рефрактометр підготовлено до роботи

3

Визначення вмісту сухих речовин в соці та напоях

 

 

 

Рефрактометр,  хімічні склянки, скляні палички, вата, дистильована вода, сік, нормативна документація

3.1

Промити дистильованою водою та витерти призми

3.2

Нанести на вимірювальну призму 2-3 краплі соку скляною паличкою

3.3

Закрити верхню камеру та дивлячись в окуляр переміщуємо рукоятку т.ч.,щоб межа світлотіні проходила крізь центр перехрестя ниток

3.4

Зняти показники по шкалі «%»

3.5

Аналіз провести тричі

3.6

За кінцевий результат прийняти середнє арифметичне та зробити висновок 

3.7

Призми промити дистильованою водою, протерти насухо

3.8

Зачинити верхню призму поклавши папір

4.

Визначення концентрації розчину

 

 

 

 

Рефрактометр,  хімічні склянки, скляні палички, вата, дистильована вода, розчини

4.1

Промити дистильованою водою та витерти призми

4.2

Нанести на вимірювальну призму 2-3 краплі розчину скляною паличкою

4.3

Закрити верхню камеру та дивлячись в окуляр переміщуємо рукоятку т.ч.,щоб межа світлотіні проходила крізь центр перехрестя ниток

4.4

Зняти показники по шкалі «%»

4.5

Призми промити дистильованою водою, протерти насухо

4.6

Зачинити верхню призму поклавши папір

4.7

Оформити результати роботи

4.8

Прибрати робоче місце

 

 

 

 

 


                                       

          КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ УЧНІВ

Тема: «МІКРОСКОП ТА РЕФРАКТОМЕТР»

 

Назва робіт

Бали

1

Організація робочого місця

1

2

Правильність підготовки мікроскопа до роботи

1

3

Дотримання послідовності роботи з мікроскопом при дослідженні мікропрепаратів

3

4

Правильність підготовки рефрактометра до роботи (встановлення «0»)

1

5

Дотримання послідовності роботи з рефрактометром

3

6

Правильність визначення вмісту сухих речовин в соці та концентрації розчинів

1

7

Правильність обробки результатів аналізу

1

8

Дотримання вимог безпеки праці при роботі

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
21 січня 2020
Переглядів
1091
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку