Урок "Молодіжні субкультури. Графіті як вид монументального живопису"

Про матеріал

У сучасному світі, коли предметом мистецтва може стати все що завгодно, досі не вщухли суперечки про те, чи є графіті мистецтвом - або тільки проявом вандалізму. Щоб познайомитися з графіті - цим видом сучасного мистецтва, не потрібно відвідувати музеї та художні галереї.

Чи є графіті мистецтвом або формою підліткового вандалізму? Чи не є графіті мистецтвом протесту? Спробуймо розібратися...

Перегляд файлу

 

Тема: Молодіжні субкультури. Графіті як вид монументального живопису

Мета: сформувати уявлення про поняття «субкультура», «графіті як вид монументального живопису»; розвивати уміння логічно мислити, формувати власну думку про вплив і роль мистецтва графіті; виховувати любов до мистецтва

Хід уроку

І. Оргмомент.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

1.Вступне слово вчителя

Кожному з нас доводилося йти по вулиці, їхати в транспорті або просто дивитись телевізор і бачити людей, які у чомусь не схожі на інших. У когось на голові ірокез, хтось увесь в металі, а хтось у чорній шкірі проноситься повз вас на мотоциклі. Найчастіше це і є представники сучасних субкультур.

Що таке субкультура? Які ви знаєте субкультури? Чи надаєте ви перевагу якійсь окремій субкультурі?

Чи можна залишитися поза субкультурами?

Субкультура – соціальне угрупування, яке об'єднане тим, що кожен з його представників себе до нього зараховує (тобто ідентифікує). Члени такого угрупування можуть формувати групи безпосереднього спілкування (компанії, клуби, тусовки), але їхній зв'язок одне з одним може відбуватися і віртуально, завдяки захопленню одним героєм. Наприклад, субкультура "толкієністів", які грають в рольовіігри за мотивами фентезі-повістей Толкієна найчастіше мають власні клуби, а "поттеромани" (фанатиГаррі Поттера), як одна з наймолодших субкультур, щетількиформується, то прихильники згуртовані тільки віртуально завдяки книжкам Джоан Роулінг.

Представники різноманітних субкультур намагаються показати свою індивідуальність, сказати сірій масі: “Я — особистість”, кинути виклик світу з його нескінченними буднями та вистроюванням усіх в один рядок. Усе більше підлітків кожного дня у всіх країнах світу приймають ту чи іншу субкультуру.

Яка субкультура, на вашу думку,  є найпоширенішою?

Сьогодні поговоримо про елемент субкультури хіп-хоперів.

  • Його вважають частиною вуличної культури.
  • Для нього характерні такі поняття, як «підпілля, екстрим, порушення закону, адреналін»
  • Це найпростіший спосіб прославити своє ім’я
  • Його називають спалахами на фоні сірої буденності
  • Це поняття асоціюється зі словами «теги», «кепи», «рейтери»

 Отже, поговорімо про графіті.

 

Графіті – (від італійського дряпати) – це… Спробуйте дати визначення

 напис або малюнок на різноманітних поверхнях, зроблений шляхом розбризкування фарби чи шкрябання.

Проблемне питання

Графіті – це мистецтво чи прояв вандалізму?

Вандалі́зм  — зловмисне руйнування або пошкодження культурно-історичних пам'ятників, інших матеріальних і культурних цінностей, приватних або суспільних об'єктів майна.

 

Щоб відповісти на це питання, пропоную вам здійснити екскурс в минуле або скористатися історичною довідкою. Під час уроку ми повинні знайти відповідь на важливі питання, пов’язані із поняттям «графіті»:

ЯК?  ДЕ?  КОЛИ?  ЧОМУ?  НА ЧОМУ?  ХТО?  ЩО?  ЯКИМ? ЧИМ?

Отже, вирушаємо до витоків графіті. КОЛИ? Учні працюють із додатками, інші виконують завдання.

Слайд № 7   Завдання : віднови втрачене графіті

  • «На цьому місці в 1036 році князь ……..у жорстокій битві переміг кочівників – печенігів. На честь перемоги князь наказав побудувати храм …… Даний храм має …… куполів.  Усередині його прикрашають ……. й ……... Головною окрасою храму є Богоматір ……..

 

Відповідь. Це Софійський собор у Києві

Працюємо із додатками

Додаток № 1

Графіті — явище надзвичайно давнє. Графіті зустрічаються археологами в багатьох культурах різних епох та континентів.

Стіни античних міст, що збереглися, були вкриті написами. Одна із найвідоміших колекцій античних графіті знайдена під час розкопок Помпеї. Мешканці Помпеї так само, як і наші сучасники, писали про любов, політику, висловлювали свої симпатії і неприязнь чи просто мережали міські стіни своїми іменами. Приклади помпейських графіті:

Зразки графіті:- поблизу воріт Везувія: "Маркус кохає Спендузу".- вулиця Театрів: "З моєї крамниці зник мідяний горщик. Будь-кому, хто його верне, я пожертвую 65 сестерціїв".

- на стіні будинку: "Пам'ятай: допоки ти живий, ненависна смерть наступає".

 

 

Додаток№2

Обстежуючи 1909 року церкву Святого Пантелеймона, дослідник Й. Пеленський знайшов на її фасадах численні написи ХІІІ-ХVІІ ст. Один із найцікавіших стосується ХІІІ ст. і вказує на час побудови пам’ятки.

Текст напису складається з 8 рядків, видряпаних на кам’яному блоці гострим предметом. Розшифрувавши його, дослідник зробив висновок, що фундатором храму був Галицько-Волинський володар Роман Мстиславич, який на честь свого діда, київського князя Ізяслава, християнське ім’я якого Пантелеймон, збудував цю церкву.

 

 

Один із пізніх написів на церкві Святого Пантелеймона, що в Галичі звучить так: «Дякую тобі, Боже, що я вигідно продав козу»

Підсумок. Слайд №

На яке запитання ми можемо дати відповідь? КОЛИ? ХТО? ДЕ?

Створення графіті в Києві. Відео.

У Києві перші графіті знайдено на стінах Софії Київської, вони мали переважно релігійних характер.

З часом класичні надписи і схематичні позначення на стінах перетворилися на яскраві малюнки, які носять у собі символічне значення. Саме такі настінні шедеври прикрашають вулиці й парки нашої столиці.Трохи більше року тому на стіні однієї будівлі на Андіївському узвозі виник 15-метровий стріт-арт шедевр - українка з дитиною на долоні. Це графіті - результат творчої співпраці українського та французького муралістів (Олексій Кислов та Жюльєн Маллан), які втілили свій задум у рамках фестивалю «Французька весна». Дівчина у вінку, за словами художників, є символом України, передає дух нації, що прокинувся після Революції

Графіті з українською символікою зайвий раз доводить, що українці - творча нація, яка всією душею вболіває за свою Вітчизну.

Світ очима Бенксі

Бенксі(англ. Banksy) — псевдонім скандально відомого англійського художника графіті , політичного активіста та режисера, особа котрого не встановлена. Навколо його біографії та справжнього імені точиться багато суперечок. Згідно з найпоширенішими версіями, його справжнє ім'я — Роберт або Робін Бенкс.

Уважається, що Бенксі народився в 1974 році в англійському місті Бристолі. Наприкінці 90-х років він почав займатися графіті і досить довгий час діяв як звичайний райтер, але з часом його малюнки ставали все масштабнішими, а втікати від поліції йому ставало все складніше. Одного разу, ховаючись від англійських поліцейських, Бенксі вирішив почати користуватися трафаретами, щоб економити час.

Завдяки таланту художника і гостро-соціальній тематиці своїх малюнків Бенксі швидко здобув популярність спершу в Англії, а потім і у всьому світі. Найдивовижніше, що він досі зберігає анонімність і ховається від поліції.

Яка головна ідея цих графіті?

Модний тренд дизайнера-перукаря Жанін Кер

Запитання для гри «Леопардіо»

  1. Який вплив на глядача мають дані зображення? Слайд № 15

Зорова ілюзія - створення враження візуальної зміни розміру, форми, кольору, пропорцій предметів за певних умов їхньогосприйняття

  1. Як називають майстрів графіті?

Райтерами.

  1. Яке з двох зображень – графіті? Перше, бо друге – репродукція картини Клода Моне Слайд № 16
  2. Графіті – це спроба…
  3. Де можна побачити дане графіті? Чорнобиль
  4. Чи хотіли б ви бачити дані малюнки на своєму будинку? Чому?

Висловіть власну думку, застосовуючи метод «Прес»

        Графіті – це мистецтво чи прояв вандалізму?

У сучасному світі, коли предметом мистецтва може стати все що завгодно, досі не вщухли суперечки про те, чи є графіті мистецтвом - або тільки проявом вандалізму. Щоб познайомитися з графіті - цим видом сучасного мистецтва, не потрібно відвідувати музеї та художні галереї.

Чи є графіті мистецтвом або формою підліткового вандалізму? Чи не є графіті мистецтвом протесту? "графіті" зацікавило багатьох художників, які прагнули звільнитися від умовностей і стереотипів. Роботи Джоана Міро і Пауля Клеє близькі за стилем "картинами" вуличного творчості

Пікассо цінував у "графіті" "граничний лаконізм, використання мінімальної кількості графічних елементів для позначення особи, фігури людини.

"Слово рок (в сенсі, доля ), вирізане по-грецьки на стіні Собору Паризької Богоматері, надихнуло Віктора Гюго на написання відомого роману. Щось подібне зустрічається і в печерах стародавніх людей, а також в Стародавніх Єгипті та Греції. Американські індіанці та племена Майя також захоплювалися розписом пласких поверхонь. Але сьогодні графіті асоціюється в першу чергу з альтернативною формою міської культури.

Хто може стати «письменником» графіті? Практично будь-який бажаючий, але слід розуміти, що графіті, як і будь-яке інше мистецтво, вимагає багатьох годин практики та наполегливої праці.

 

Словникова довідка

"Вандал - той,хто свідомо чи внаслідок невігластва руйнує власність,що належить особі чи суспільству

 "Вандалізм - стан духу,що змушує руйнувати гарні речі,зокрема,твори мистецтва".

Муралізм - революційний мистецький рух монументального живопису, який виник в 20-ті роки ХХ століття. Художники-муралісти перебували під впливом ідей Мексиканської революції, і прагнули через розпис громадських будівель зробити мистецтво масовим, загальнодоступним, і донести до мас революційні ідеї, історію і культуру народу.

Фасад - зовнішній бік архітектурної споруди

Авторів графіті називають райтерами - "письменниками"

Тло - задній план картини, рельєфу, орнаменту, на якому виразно сприймається основне зображення переднього плану.

docx
Додано
14 квітня 2018
Переглядів
2739
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку