Урок мужності «Україна – незалежна держава. Державні символи України»

Про матеріал
Урок мужності для дітей початкових класів на тему «Україна – незалежна держава. Державні символи України». Мета: Поглибити знання вихованців про нашу державу – Україну; формувати національну свідомість школярів; розвивати пізнавальні інтереси дітей; виховувати любов до рідного краю, повагу до його історичного минулого і сучасного, шанобливе ставлення до символів держави; продовжувати вивчати історію рідного краю та його героїчне минуле; формувати громадянські якості: патріотизм, людяність, працьовитість. Закріплення знань про такі поняття та категорії, як народ, нація, держава, громадянин, громадянські права та обов’язки; зміцнення громадянських якостей дітей.
Перегляд файлу

Урок мужності  для дітей 1-3 класів на тему:

«Україна – незалежна держава. Державні символи України»

Підготувала вихователь: Друзяк О.М.

Мета: Поглибити знання вихованців про нашу державу – Україну; формувати національну свідомість школярів; розвивати пізнавальні інтереси дітей; виховувати любов до рідного краю, повагу до його історичного минулого і сучасного, шанобливе ставлення до символів держави; продовжувати вивчати історію рідного краю та його героїчне минуле; формувати громадянські якості: патріотизм, людяність, працьовитість. Закріплення знань про такі поняття та категорії, як народ, нація, держава, громадянин, громадянські права та обов’язки; зміцнення громадянських якостей дітей.

Хід заходу:

Вихователь:

Знаєш ти, що таке Батьківщина?

Батьківщина – це ліс осінній,

Це домівка твоя і школа,

Це гаряче сонячне коло.

Батьківщина – це труд і свято,

Батьківщина – це мама й тато.

Це твої найщиріші друзі,

Це бджола у веснянім лузі.

Батьківщина – це рідна мова,

Це дотримане чесне слово,

Небо синє і сад зелений,

Мирне небо, край благословенний.

Вихователь:

Діти, яку назву має наша Батьківщина?

Українське минуле – це головним чином історія народу, змушеного боротися за виживання і розвиток. Україну намагалися підкорити, роздерти на шматки, винищити її народ. Скільки зла витерпіла наша багатостражденна земля, полита кров’ю українського народу, що боровся за своє виживання, за відстоювання своїх прав.

Т. Шевченко, І. Франко, П. Сагайдачний, Б. Хмельницький, М. Грушевський – це далеко не весь список патріотів нашої держави, борців за її незалежність.

І ось нарешті 24 серпня 1991 року Верховна Рада проголосила Акт незалежності України та створення самостійної держави – України. Наш народ ішов до цього свята через утиски, в’язниці і Сибірі, ішов довго, упродовж усієї історії від часів Київської Русі до наших днів.

На цьому шляху загинула незліченна кількість кращих синів і дочок України, які відстоювали її незалежність. Найтяжчим гріхом українців вважалося – любити свою землю.

Любіть Україну, як сонце любіть,

                 Як вітер, і трави, і води,

                 В годину щасливу і в радості мить,

                 Любіть у годину негоди.

Любіть Україну у сні й наяву,

                 Вишневу свою Україну.

                 Красу її, вічно живу і нову,

                 І мову її солов’їну.

Вихователь: Україна – одна з найбільших європейських держав. На території проживає понад 110 національностей. Чисельність населення України біля 47 мільйонів чоловік. Довго тривала боротьба за українську мову. В умовах незалежності нашої держави українська мова, хоч не без труднощів, поступово посідає гідне місце в суспільстві.

Вистраждавши, виборовши собі волю, Україна має тепер державні символи: герб, прапор і гімн, які уособлюють її історію, її сутність.

А зараз давайте подивимось відеомультфільм про державну символіку та народні символи України.

Перегляд відеороліка.

Обговорення переглянутого.

Дидактична гра «Знайди народні символи України»

Вихователь: Україна – незалежна держава. Справді, звучить гордо. Але, на жаль, поки що наша незалежність ще не досить повна, адже великий вплив на нас мають інші країни. Та ми віримо, що поступово Україна повністю стане на ноги і покаже, що вона вижила, не зважаючи ні на що, повстала з руїн історії, перемогла своїх ворогів і зберегла свій войовничий дух.

Дитина:        Що для мене Україна?

                       Це від Бога моя земля.

                       Тут живе моя родина,

                       Тут живу давно і я.

                       І які б не були дороги,

                       І яка б не була година.

                       Я з тобою, я з тобою Україна.

Вчитель: А зараз кожен з вас отримає невеличкий подарунок, щоб дорога ваша до знань, до щастя була освітлена сонцем любові до рідного краю, до нашої милої України. І щоб усі ви, діти, були завжди здорові та ситі, жили у злагоді та мирі. В добрий час!

docx
Додано
30 жовтня 2019
Переглядів
419
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку