Урок музичного мистецтва "Раз добром нагріте серце- вік не прохолоне!"

Про матеріал
Музичне мистецтво 7 клас. Відкритий урок в рамках дня профілактики «Насильству – Ні!» - Раз добром нагріте серце- вік не прохолоне!
Перегляд файлу

Музичне мистецтво 7 клас.

Відкритий урок в рамках дня профілактики

«Насильству – Ні!»

Раз добром нагріте серце- вік не прохолоне!

Тодорович Алла Ярославівна

2018 нр.

 

 

Тема. Раз добром нагріте серце- вік не прохолоне!

Мета.  Розпочати ознайомлення учнів із поняттям музичний образ , пояснити визначення поняття  мелодія. Розвивати вміння спостерігати за інтонаційним розвитком музичних образів . Розвивати вміння відчувати глибинний зміст музичного твору. Порівнювати контрастні за  характером музичні образи, інтерпретувати національну специфіку музичних творів як відображення життя  народу та виразно виконувати музичні твори. Розвивати зацікавленість українською класичною музикою, глибоке відчуття втілених у музичних творах настроїв, почуттів  та характеру людини. Виховувати любов до світу та  почуття єдності з ним.

Тип уроку.  Поглиблення теми.

Сприймання. Мирослав Скорик «Мелодія».

Музична грамота. Мелодія.

Виконання.  «Тому хто біля тебе дай любов».

Наочні посібники. Портрети композиторів, ілюстрації до музичних творів, плакати.

ТЗН. Програвач, аудіозаписи, відеоролики, музичні інструменти (фортепіано, елементарні дитячі музичні інструменти).

Хід уроку

1.Організаційний момент.

 

 

 Добрий день , діти! Я щиро рада вітати вас на нашому уроці музичного мистецтва.

І сьогодні в нас звичний для вас урок, проте з незвичною метою. Я буду горда з того, якщо мені вдасться посіяти у ваші душі хоч долю доброти, милосердя, співчуття. Адже, ми з вами живемо у сучасному світі,  світі  жорстокості, насилля і зла. В світі, де син підіймає руку на матір, а мати запросто відмовляється  від своєї дитини. В світі, де виживає найсильніший. В світі, де на шляху до своєї мети люди готові йти по головах.  В світі де слово любов, повага, дружба замінили слова мобінг, булінг, кібербулінг. В світі де люди забули, що таке любов, співчуття, милосердя, добро. А  є стільки людей, яким так не вистачає звичної любові та підтримки.

Ми розпочали наш урок зі слів «Мелодія поллється враз, коли побачимо сонця образ!».  Тож, я бажаю, щоб кожного ранку нас з вами зустрічало сонце та зігрівало наші з вами душі теплом та ніжністю. А в свою чергу, ми ділились ними з дорогими та близькими нам людьми і незнайомцями.

 

 

Прошу звернути  вашу увагу на екран.

Перегляд відеоролику «Світ без насильства».

Запитання після перегляду:

  • Яким діти змалювали світ без насильства?
  • Чи під силу нам з вами створити такий світ?
  • Яким ви бачите світ без насильства?
  • Чи вдало підібрана музична композиція?

 

2.Сприймання музики.  Основний виклад матеріалу.

Дану музичну композицію написав український композитор Мирослав Скорик.

 

Миросла́в Миха́йлович Ско́рик (нар. 13 липня 1938, Львів, Україна) — композитор і музикознавець, Герой України, народний артист України, лауреат премії ім. Т. Г. Шевченка, кандидат мистецтвознавства, співголова Спілки композиторів України в 2006—2010 роках, художній керівник Київської опери (2011-2016). Внучатий небіж Соломії Крушельницької.

 

Творчість Мирослава Скорика пронизана чуттєвістю, добротою, ніжністю, любовю до людей та до світу, що нас оточує.

 

  • Пропоную вам прослухати ще одну музичну композицію композитором якої є Мирослав Скорик, вона називається «Мелодія».

Мирослав Скорик «Мелодія».

Завдання після слухання:

  • Сформуйте три групи : художники, поети, хореографи .

Завдання для художників – намалювати настрій та емоційний стан , що виник у вас під час прослуховування даного твору.

Завдання для поетів – у віршованій формі описати світ без насильства який би зміг існувати під даний музичний  супровід.

Завдання для хореографів – під звучання «Мелодії» передати танцем та пластичним інтонуванням тіла любов до людей та світу.

Повторне слухання Мирослав Скорик «Мелодія».

3. Музична грамота.

Будучи найбільш дієвим засобом виразності, мелодія – не таке вже й просте явище. В ній тісно взаємодіють різні елементи музичної мови: темп, метр, ритм і тембр. Кожен з них несе в собі відповідні виражальні особливості. Загальний характер мелодії виникає із одночасної узгодженої взаємодії всіх цих елементів.

 

Мелодія — це художньо осмислена послідовність звуків, організована в ладовому і метроритмічному співвідношенні. В мелодії об'єднуються всі головні елементи музичної виразності — лад, ритм, тембр, темп, динаміка. Мелодія переважно має супровід, але вона зберігає свій образний зміст і без нього.

 

Мелодія – це душа музики!

 

4. Хоровий спів.

  • Що на вашу думку породжує насильство?
  • Що ви б використали як зброю проти насильства?
  • Чи в силі ви зупинити насильство?

 

 

 

 

 

 

Виконання музичної розспівки.

 

 

Виконання пісні «Тому хто біля тебе дай любов!»

 

5. Підсумки уроку.

"Раз добром нагріте серце вік не прохолоне" - написав колись великий Тарас. Його слова линуть до самого серця. Ми живемо у сучасному світі, Маленькі діти, покинуті напризволяще своїми горе-матерями. Старенькі пенсіонери, про яких забули діти, і які на самоті доживають свого безрадісного віку. Інваліди, яким так потрібна підтримка від найближчих.  Найцінніші скарби, найбільші діаманти ніщо у зрівнянні з щасливою усмішкою дитини і поцілунком старенької матері! Їм потрібно так мало - частинка добра, частинка серця, щиро подарована вами. Цей маленький вогник доброти розростеться, запалає навіки вогнем любові, всепрощення. Робіть добро всюди і скрізь. Памятайте прислівя: "Хто людям добра бажає, той і собі має". Ви не завжди будете молодими, успішними, багатими і здоровими. Час минає швидко, а з ним і наше життя. І саме зараз надійшла пора посіяти зерна любові, щоб вони проросли і потім вже зігрівали добром і ваші серця. Тому закликаю вас – Робіть добро! Даруйте посмішки та щирі емоції!

 

  • Прошу вас подарувати  посмішки, обійми, поцілунки та дружбу тим ,

                                     кому на вашу думку це зараз найнеобхідніше!

 

Відеоролик Наталія Май «Даруй добро!»

 

1

 

docx
Додано
16 квітня 2019
Переглядів
1140
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку