Урок "Музика рідного краю"

Про матеріал
Розробка уроку та міні-підручник з теми "Музика рідного краю" для учнів 4-х класів.
Перегляд файлу

106449034_4 

 

 

 

 

Вчителя музичного мистецтва

Тарасюк Ірини Миколаївни

 

 

 

 

 

Тема уроку: „Музика  рідного краю”

  1.  М.Вербицький, П.Чубинський. Державний гімн України – слухання, виконання.
  2. М.Ведмедеря «Це моя Україна» - розучування

Мета: ознайомити з особливостями музики рідного краю та з поняттями різновидів музики: «професійна», «народна», «професійна в народному дусі»; розглянути державні символи України, ознайомити з історією створення Державного гімну країни, надати знання про особливості гімну як музичного жанру.

Розвивати вміння учнів уважно слухати музику та висловлювати власні враження від прослуханого твору; на слух визначати засоби музичної виразності творів; вміння повторювати мелодичний малюнок пісень.

Виховувати любов до української музики та до головної пісні країни.

Обладнання: аудіомагнітофон, CD-диски, фотопортрет М. Вербицького та П. Чубинського, фортепіано, плакат з літературним текстом Гімну України, малюнки до теми, міні-підручник.

Тип уроку: введення в тему.

Міжпредметні зв’язки: музика, література, історія України.

Епіграф до уроку:       Згадаємо ж давайте у цю мить.

                                       Що українці – це народ співучий –

                                       Ніщо не може нашу пісню зупинить,

                                       Наповним піснею наш край квітучий!

                                                                                 Роман Бойчук

 

 

 

 

Хід уроку

  1. Організаційний момент.

    2. Музичне вітання:

                                   А зараз музичний почнеться урок,

 Про це розповів нам веселий дзвінок.

 Співа, заливаясь на ноті високій,

 Ми вас вітаєм з початком уроку.

3. Рефлексія настрою.

4. Мотивація навчання.

5. План заняття (змістова рефлексія).

 

 

 

6. Слово вчителя.

Цього року ми будемо мандрувати світом народної та професійної музики. І вже сьогодні на нас чекають музичні стежки України.

З прадавніх часів музика посідала важливе місце у житті людини. То що ж являє собою музика? Для чого вона потрібна? Чому вона супроводжує людей усіх поколінь, упродовж їхнього життя? На ці питання не так легко знайти відповідь, як здається на перший погляд. Перші твори музичного мистецтва з’явилися декілька тисяч років тому. Музика супроводжувала працю людей, без неї не обходилося жодне свято.

Мене завжди зворушували українські народні пісні: скільки в них буває туги та суму, скільки справжнього козацького завзяття! В українській пісні - душа нашого народу. Проте краси додає народним пісням і мелодійність української мови. Відомо навіть, що деякі італійські оперні співаки розспівуються українськими піснями на репетиціях - це через красу та мелодійність нашої мови.

Чи замислювалися ви над тим, чому землю називають матір’ю?

(Відповіді дітей)

Звичайно, за її чудову життєдайну силу. Але земля — це не тільки родючий ґрунт,  це — наш дім, який ми повинні берегти й шанувати. Яке місце на нашій планеті вам здається найкращим?  Чому так схвильовано б’ється серце при згадці про дерево чи квіти, що ростуть біля батьківського порога? Мабуть тому, що душа наша приростає до рідної землі, до рідного її куточка. Так буває завжди — любов до великого і безмежного починається в житті кожної людини з малого і конкретного. Ця тема звучить у багатьох чудових пісенних творах.

У давні часи пісні не записували, а передавали з уст в уста (усно). Імена творців, на жаль, невідомі, оскільки загубилися у віках. Тому називаються такі пісні народними, тобто створеними самим народом.

Запис у словничок:

Народна музика — музика, створена народом, її автори — невідомі. До неї належать вокальні та інструментальні твори.

Опис : Похожее изображениеБагато талановитих композиторів, створюючи власні твори, зверталися до чистого джерела народної музики, пісні. Вони намагалися відобразити у своєму творі всю глибину почуттів, притаманну народній пісні.

Запис у словничок:

Композиторська (авторська) музика  яка зазнали впливу народної творчості і за характером, і змістом схожі на народну називали професійною музикою в народному дусі.

 

7. Бесіда з учнями про державні символи та Державний Гімн України.

Подивіться у вікно, будь ласка. Шепоче замріяний ліс, а день стоїть у шелестах золота, у вибухах блакиті, у потоках музики й чорнобривців. Ніжиться під теплим сонцем наша ненька – Україна.

Вона щаслива від того, що зуміла виховати людей, здатних об’єднатися на Майдані.

Мільйони українців устали з колін, відчули себе богатирями, викликали у світі захоплення й здивування водночас. Ми заявили про себе як про велику націю, гідну зайняти достойне місце у світовій спільноті, бо зуміли відродитися, воскреснути з попелу.

Вистраждавши багатьма століттями і виборовши собі свободу та незалежність (24 серпня 1991 року), Україна у якості національної символіки обрала три елементи, які повинні існувати у кожній повноправній країні, – прапор, герб і гімн.

Національні і державні символи – це уособлення високого духу народу, його історичних прагнень, унікальності, своєрідний генетичний код нації.

              (Повідомлення заздалегідь підготовленого учня).

Національний прапор України має жовтий і синій кольори. Жовтий колір символізує безкрайні пшеничні ниви, хліб, зерно і золоте сонце, без якого не було у країні достатку та щастя. А синій колір символізує чисте мирне небо. Вони символізують віковічне прагнення нашого народу до мирного життя і праці, багатство та красу рідної землі.

                 (Повідомлення заздалегідь підготовленого учня).

В основу сучасного герба української держави покладено стародавній золотий тризуб на синьому тлі. З історичної літератури відомо, що тризуб з давніх часів був символом державності, блискавиці, влади над трьома світами. Жовтий колір, яким зображено сам тризуб, – це колір сонячного проміння і небесних світил, без якого неможливе життя. А синій колір – це, знову ж таки, голубе мирне небо над нашою рідною країною.

            Учень читає вірш:

Народе мій, пишаюся тобою:

Моя душа - частика твого «Я».

Красою правди у святім двобою

Понад Майданом сонця лик сія…

Є нація! Хай знають всі у світі:

Ми є! Народ піднявся із колін!

І переможно сонце правди світить,

Співає гордо наш Державний Гімн.

Л. Руденко

Бесіда.

- Що означає слово «гімн»? Яке його проходження?

  (Слово «гімн» - грецького походження. Означає – урочиста, похвальна пісня).

- Що ви знаєте про Державний Гімн України? 

(Державний Гімн України – музично-поетичний твір, який прославляє батьківщину, державу, історичні події, їх героїв. Його можна назвати музично-поетичною емблемою держави).

Державним гімном України є національний гімн на музику М. Вербицького зі словами першого куплету та приспіву твору П. Чубинського.

Вірш, за яким написано гімн, був створений ще у 1862 році. Зараз його знає кожний громадянин нашої вільної та незалежної держави.

- Коли виконується Державний Гімн України? 

(Державний Гімн України як офіційний символ держави виконується під час підняття Державного Прапора, відкриття різного роду урочистостей, офіційних зустрічей, прийняття військової присяги, відкриття спортивних змагань тощо. Слова гімну затверджуються законом).

-  Які почуття тебе охоплюють, коли звучить гімн?

- Проспівай гімн із відповідним настроєм.

(Виконання учнями Державного гімну України)

            Проблемне запитання:

- Чи повинні ми ставитися з пошаною до державних і національних символів і чому?

8. Фізкультхвилинка.

9. Розспівування.

10. Розучування пісні М. Ведмедері «Це моя Україна».

              (виконання пісні вчителем)

Ви прослухали пісню. До якої музики можна віднести цей твір?

 (До професійної у народному дусі).

Робота над літературним та музичним текстом пісні (визначення структури мелодії, руху кожної фрази), проспівування голосних та чіткою вимовою приголосних звуків

11. Закріплення вивченого матеріалу.

А підсумком нашого заняття стане бліц-опитування.

- Що таке гімн?

- Які різновиди музики вам відомі?

- Що таке "народна пісня"?

- Які характерні риси притаманні народній пісні?

- Про що розповідається в народних піснях?

- Коли і де ми можемо почути народну пісню?

- Чим відрізняються українські народні твори від професійних творів композиторів?

- Які державні символи України ви знаєте? Розкажіть про них.

                           Усне оцінювання.

Історію не можна переінакшити. Наші батьки діди і прадіди змагались за волю України під предковічними символами, які передавали у спадщину своїм синам та внукам. І ці святині – герб, синьо-жовтий прапор, гімн - будуть і далі кликати до відродження нашої історичної пам’яті, національної свідомості.

12. Рефлексія засвоєння знань та настрою.

13. Музичне прощання.

    І знову лунає веселий дзвінок,

    Він нам нагадав, що скінчився урок.

    Його з нетерпінням ми будем чекати,

    Щоб гарних пісень ще не раз заспівати.

 

14. Домашнє завдання.

     Вивчити нові музичні терміни.

      Створити  малюнок під назвою «Я люблю співучу Україну». Передайте в ньому вашу любов до музичної культури рідного краю (це можуть бути символи держави, зображення краєвидів країни, козаків, народних героїв тощо).

Пов’язане зображення 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пов’язане зображення 

Мета: ознайомити з особливостями музики рідного краю та з поняттями різновидів музики: «професійна», «народна», «професійна в народному дусі»; розглянути державні символи України, ознайомити з історією створення Державного гімну країни, надати знання про особливості гімну як музичного жанру.

Розвивати вміння учнів уважно слухати музику та висловлювати власні враження від прослуханого твору; на слух визначати засоби музичної виразності творів; вміння повторювати мелодичний малюнок пісень.

Виховувати любов до української музики та до головної пісні країни.

 

 

Епіграф до уроку:       Згадаємо ж давайте у цю мить.

                                       Що українці – це народ співучий –

                                       Ніщо не може нашу пісню зупинить,

                                       Наповним піснею наш край квітучий!

                                                                                 Роман Бойчук

 

 

 

 

 

 

Пов’язане зображення 

Пов’язане зображення

 А зараз музичний почнеться урок,

 Про це розповів нам веселий дзвінок.

 Співа, заливаясь на ноті високій,

 Ми вас вітаєм з початком уроку.

 

Похожее изображение

 

Запис у словничок:

 

Народна музика — музика, створена народом, її автори — невідомі. До неї належать вокальні та інструментальні твори.

Композиторська (авторська) музика  яка зазнали впливу народної творчості і за характером, і змістом схожі на народну називали професійною музикою в народному дусі.

 

                 

Картинки по запросу державні символи УкраїниКартинки по запросу державні символи України

 

Картинки по запросу державні символи України Картинки по запросу державні символи України

                                                                                       

 

 

 

 

 

 

Пов’язане зображення 

 

 

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\ВИСТАВКА\1Картинки Символи Різновиди музики\скачанные файлы (3).jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Похожее изображение

 

 

 

Пов’язане зображенняПохожее изображение- Що ви знаєте про Державний Гімн України? 

- Коли виконується Державний Гімн України? 

-  Які почуття тебе охоплюють, коли звучить гімн?

 

- Проспівай гімн із відповідним настроєм.

         Проблемне запитання:     Похожее изображение

- Чи повинні ми ставитися з пошаною до державних і національних символів і чому?

Результат пошуку зображень за запитом "фізкультхвилинка"

img9

 

 

 

 

Пов’язане зображення 

Картинки по запросу розспівування

         М.Ведмедеря «Це моя Україна»Похожее изображение

Картинки по запросу Це моя Україна

 

Пов’язане зображення 

 

Картинки по запросу бліц                                                                                         

- Що таке гімн?

- Які різновиди музики вам відомі?

- Що таке "народна пісня"?

- Які характерні риси притаманні народній пісні?

- Про що розповідається в народних піснях?

- Коли і де ми можемо почути народну пісню?

- Чим відрізняються українські народні твори від професійних творів композиторів?

- Які державні символи України ви знаєте? Розкажіть про них.

 

Пов’язане зображенняРезультат пошуку зображень за запитом "школьный звонок"    

І знову лунає веселий дзвінок,

  Він нам нагадав, що скінчився урок.

  Його з нетерпінням ми будем чекати,

            Щоб гарних пісень ще не раз заспівати.

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
6 лютого 2019
Переглядів
4232
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку