Урок на тему "Алкоголь і наслідки його вживання"

Про матеріал
Інтегрований урок біології, хімії та основ здоров'я. Урок проводиться як усний журнал та актуалізує знання учнів з біології, хімії та основ здоров'я.
Перегляд файлу

Усний журнал

Тема. Алкоголь і наслідки його вживання.

Мета: пояснити учням особливості впливу алкоголю на організм людини; розвивати вміння й навички застосовувати одержані знання для пояснення нових фактів; виробляти в учнів правильну позицію та поведінку з метою збереження та зміцнення здоров’я особистого та оточуючих людей; на конкретних прикладах з’ясувати негативний вплив алкоголю на організм підлітків; забезпечити учнів інформацією, що потрібна для прийняття виважених рішень.

Обладнання: фото «Люди у стані алкогольного сп’яніння»; відео сюжет «Вплив алкоголю на репродуктивну систему»; відео "Береги любовь, береги свой мир"; таблиця « Травна система людини»; малюнки: «Серце здорової людини та хворої на алкоголізм», «Головний мозок здорової людини та хворої на алкоголізм», «Печінка здорової людини та уражена цирозом»; свіже куряче яйце – 1 шт; спирт або ацетон ( можна взяти засіб для зняття лаку із нігтів ); пробірка або хімічна склянка; перекидні аркуші, які будуть повідомляти назву сторінки усного журналу.

Підготувати заздалегідь:  дати інформацію для повідомлення одному учневі, який буде виступати у ролі співробітника міліції; роздрукувати малюнки; оформити місце проведення заходу; підготувати компьютер та мультимедійний проектор.

Хід заходу

Вчитель.  Добрий день. Сьогоднішній захід ми розпочнемо із перегляду фото.

( Слайд – шоу фото на тему « Люди у стані алкогольного сп’яніння» ; супроводжувати коментарем вчителя).

Вчитель. На цих фото зображені такі самі люди як і ми з вами. Зараз кожен із вас подумки сказав собі: « Ні, я точно не такий». І дійсно, дивлячись на таких людей, ми завжди думаємо : «Це мене не стосується», «Я не такий», «Це мене обмине», і навіть не підозрюємо,яка хитра та підступна ця небезпека. Ваше життя ще тільки починається і саме зараз від вас залежить, що обрати: те, що ви бачите на екрані, чи світле, щасливе, а головне здорове майбутнє.

Саме тому, сьогодні  на конкретних прикладах ми доведемо шкідливість алкоголю для організму людини, особливо дитячого.

Перша сторінка нашого журналу « Історія походження спиртних напоїв».

Людина не знала алкогольних напоїв довгих сотні тисяч років. Залучення до пияцтва – відносно молода помилка людства. Перейшовши на осілий спосіб життя, люди почали займатися землеробством, оволоділи гончарним мистецтвом, прилучилися до алкоголю. Вони помітили : якщо залишити в закритому посуді роздавлені ягоди винограду, або якісь інші ягоди, то через кілька днів можна отримати напій, який має дещо незвичні властивості. У людей з’являлась розв’язність, пустослів’я, агресивність.

Горілка з’явилась у XVI столітті, коли алхіміки освоїли спосіб перегонки рідини, що містить алкоголь. З’явилося припущення про особливі цілющі властивості спирту, тому його розчини спочатку продавали в аптеках під назвою «Вода життя» або «Вогняна вода». Але дуже скоро прийшло розчарування: «вода життя» зіграла з людиною злий жарт. І тоді алкоголь почали називати « аква моріс» - вода смерті.

Друга сторінка журналу «Дослідницька». Тут ви наочно побачите, що відбувається з організмом людини, яка вживає алкоголь.

Білки – це будівельний матеріал клітин. Із них побудовані кістки, м’язи, шкіра, нервові волокна. Усі без винятку хімічні реакції в організмі відбуваються в присутності ферментів, які являють собою білок. Також вам відомий такий білок як гемоглобін.

( Запитання до учнів ) :

  • Де міститься гемоглобін?
  • Яке його значення?

Отже, ми можемо впевнено сказати, що білок – це основа життя. Що ж відбувається з білком, який взаємодіє зі спиртом?

Пригадайте, із яким білком ви зіштовхуєтесь найчастіше у повсякденному житті. Так, це куряче яйце, яке містить білок.

( Питання до учнів ):

  • Який вигляд має білок  сирого яйця?
  • Які зміни відбуваються із білком, якщо яйце зварити?

Такий процес називається денатурація або осадження, тобто цей процес необоротний.

Білок організму людини, так як і білок курячого яйця, може осаджуватись під дією таких чинників, як висока температура та взаємодія з деякими речовинами.

Проведемо такий дослід. Наливаємо 1 – 2 мл розчину білка доливаємо 1 – 2 мл спирту ( 98 % ) або ацетону. Що спостерігаємо? ( Відповіді учнів ): утворення білого осаду, тобто відбулась денатурація білка.

Отже, уявіть собі, що відбувається в організмі людини, яка споживає алкогольні напої. Клітини організму втрачають здатність виконувати свої функції, тобто відмирають. Так само як із вареного яйця вже ніколи не вилупиться курча.

Осадження білків спиртами оборотне. Клітини можуть відновити свої функції тільки тоді, коли вплив спирту був короткочасним.

Чи є у вас якісь запитання?

Перегортаємо наступну сторінку «Вплив алкоголю на системи органів». Рубрика « Серцево – судинна система». Наукові дослідження свідчать про те, що у алкоголіків уражається серцево – судинна система, захворювання органів кровообігу в них спостерігається у 20 разів частіше, ніж у здорових. Постійне вживання алкоголю може спричинити переродження м’язової тканини серця (демонстрація малюнку « Серце здорової людини та хворої на алкоголізм» ). Алкоголь збільшує зсідання крові ( утворення тромбів ),  у результаті чого припиняється кровопостачання і відбувається некроз ( змертвіння ). Спирт змінює проникність капілярів, а це може призвести до кисневої недостатності й дистрофії тканин. Артеріальні судини життєво важливих органів утрачають еластичність, стають крихкими, поступово руйнуються. Розрив судин, що живлять серце, призводить до інфарктів.

Рубрика «Травна система». ( Демонстрація таблиці «Травна система людини» ). Алкогольні напої потрапляючи до ротової порожнини, стравоходу завдають «першого удару» - спричинюють опіки. Потрапляючи до шлунку спирт стимулює виділення шлункового соку із високим умістом хлоридної кислоти. Велика кількість шлункового соку призводить до переїдання, швидкого переходу їжі із шлунку у дванадцятипалу кишку. Особливо швидко розвиваються кишкові захворювання, хворі цілком утрачають працездатність. Можуть розвиватись такі хвороби як панкреатит, виразка, гастрит і навіть рак.

Алкоголь не тільки впливає на стінки кишечника, він усмоктується у кров. Кров з умістом алкоголю потрапляє до печінки. Тут спирт під впливом ферментів частково окислюється, утворюючи речовини, що отруюютьгепатоцити -  клітини печінки. Якщо клітини печінки втратять здатність до відновлення, то почне розвиватись захворювання цироз. Як наслідок – смерть.

Рубрика «Нервова система». У лічені хвилини алкоголь потрапляє до мозку. Алкоголь заспокоює та пригнічує, уповільнює роботу головного мозку. Алкоголь може знижувати гостроту зору та слуху. Керування м’язами порушується навіть за незначного вживання алкоголю. Це спостерігається у формі недостатньої координації рухів і зниженні швидкості реакції. Алкоголь зберігає свої сліди  в мозку людини до десяти діб. Розрив судин, що живлять головний мозок, може призвести до інсультів. У алкоголіків мозок зменшується у масі та об’ємі, нервова тканина перероджується ( демонстрація малюнку «Головний мозок здорової людини та хворої на алкоголізм».

Наступна рубрика "Репродуктивна система". Пропоную вам переглянути відеорепортаж нашого журналіста із спеціалістами у сфері репродуктивної системи.

(Перегляд відео "Вплив алкоголю на репродуктивну систему")

Наступна сторінка журналу «Нам пишуть». Я зачитаю вам одну реальну історію,але, звичайно, що імена змінено. Пише юнак : « Я познайомився в компанії з дівчиною. Тоді нам не було й 18 – ти. У компанії частенько випивали, палили. Тоді мені здавалось, що я сучасний, «продвинутий» хлопець. Яна також палила і пила. Проминув час, ми одружилися, але вільний час проводили у тій же компанії. Жили ми нормально, чекали дитину. Та ось прийшла біда: дитина народилась фізично нездоровою, відставала у розвитку. Лікарі пояснили це тим, що зловживання спиртними напоями та паління у батьків з раннього віку призводить до появи неповноцінних дітей. Зараз, дивлячись на свого скаліченого синочка я зненавидів наше веселе життя, пляшку – другу, та пачку цигарок. Як жити далі, знаючи те, що через мене мучиться маленьке життя? Кого звинувачувати і на кого нарікати? За мої вчинки розраховується моя дитина. Мені дуже боляче, а на душі велике горе».

Це реальна історія, яка сталась у нас на Україні. Як свідчить статистика ,такі випадки не поодинокі. Ситуація із алкоголізмом дійсно критична.

Чи є у когось запитання чи пропозиції?

Перегортаємо наступну сторінку « Злочинна хроніка». Ви,мабуть, чули, що люди у стані алкогольного сп’яніння можуть скоювати різні злочини. Надлишок проміле у крові наче наказує: випив – шукай пригод.

У нас присутній гість – співробітник міліції, який ознайомить нас із особливостями кримінальної відповідальності за злочини, скоєні у стані алкогольного сп’яніння.

Співробітник міліції. Згідно Кримінального Кодексу України, алкогольне сп’яніння обтяжує кримінальну відповідальність. Дослідження засвідчують, що 70 – 80 % таких злочинів, як вбивство, тяжкі тілесні ушкодження, хуліганство,грабежі та розбої зчинялись під впливом алкогольного чи наркотичного сп’яніння. На жаль, такі злочини можуть вчиняти підлітки.

Кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років. Особи, що вчинили злочини у віці від 14 до 16 років підлягають відповідальності за умисне вбивство ( статті 115 – 116 ); умисне тяжке тілесне ушкодження ( стаття 121 ); крадіжку ( стаття 185 ); грабіж, розбій, умисне знищення або пошкодження майна, незаконне заволодіння транспортним засобом, хуліганство.

Крім того, з таким станом пов’язано 50 – 60 % ДТП, які мають тяжкі наслідки: важкі переломи кісток, травми голови, і, найстрашніше – смерть.

Запитання від учня:

  • Яка відповідальність передбачена за продаж алкогольних напоїв неповнолітнім особам?
  • За продаж пива, алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років застосовується штраф в розмірі від 5000 до 8000 гривень, позбавлення ліцензії на торгівлю алкогольними напоями строком від 3 до 6 місяців. Ті самі дії, вчинені повторно, караються позбавленням волі строком від 1 до 2 років.

Остання сторінка журналу – « Сторінка довіри». На попередніх сторінках журналу ви побачили жахливі реалії сп’янілого життя. Що ж змушує людей вживати це підступне зілля? Як говорять психологи, цій спокусі піддаються найчастіше підлітки. Вони намагаються бути «як дорослі» у своїх вчинках. Відпочиваючи у компанії, вони випивають, щоб поліпшити собі настрій, авторитетніше виглядати у очах друзів. Таких випадків дуже багато. Але найстрашніше те, що несформований організм дуже швидко звикає до алкоголю і тоді хронічними алкоголіками стають люди вже у віці 13 – 16 років. Такі люди потребують не зневаги, а розуміння і допомоги.

Кожен із вас повинен пам’ятати, що безвихідних ситуацій не буває. А друг, який пропонує вам «по пивку», не вартий вашої поваги і дружби.

Заключне слово вчителя. Ось і перегорнули ми останню сторінку усного журналу. Є таке прислів’я «Осведомлен, значит вооружен». Тепер ви знаєте ворога в обличчя, зброя у вас є надійна і могутня: відповідальність, сила волі, і найголовніше, почуття власної гідності

І наостанок, хочу Вам побажати міцного здоров'я, берегти і любити своїх рідних та близьких, знаходити радість у таких простих, але щасливих моментах. Для гарного настрою пропоную переглянути відео.

( Перегляд відео " Береги любовь, береги свой мир").

Дякую за увагу!

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Виховна робота
Додано
3 листопада 2021
Переглядів
937
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку