Урок на тему: Італія

Про матеріал
Розробка уроку- змагання з географії у 10 класі на тему: "Італія". Розробка містить інформацію про особливості економіко-географічного положення Італії та його вплив на розвиток господарства, про населення та міста Італії, галузеву структуру й територіальні відмінності господарства країни.
Перегляд файлу

Тема: Італія.

Мета: сформувати знання про особливості економіко-географічного положення Італії та його вплив на розвиток господарства, дати уявлення про населення та міста Італії, галузеву структуру й територіальні відмінності господарства країни, значення зовнішнього ринку для розвитку країни; формувати вміння користуватися різними джерелами знань для складання характеристики географічного положення і господарства країни; розвивати аналітичне мислення учнів та вміння створювати образ території; активізувати навчальну діяльність учнів за допомогою комп'ютера; виховувати почуття колективізму і взаємодопомоги, культуру спілкування під час роботи в групі, уміння оцінити свій вклад в хід уроку і вклад своїх товаришів.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу (нестандартний урок-змагання)

Обладнання: економічна карта Європи, карта Італії, ілюстрації, проектор, атласи, підручники, контурні карти.

Методи: слвесні (пояснення, розповідь); наочні (ілюстрування за допомогою карт); практичні (постановка перед учнями навчального завдання та організація їхньої навчальної діяльності).

Хід уроку

І. Організаційна частина.

Девіз уроку: «Розум людський має три ключі, які все відчиняють: знання, думка, уява – усе в цьому. (В. Гюго).

 

Звучить музика.

Учитель (під музичний супровід): Море... Хвиля... Прекрасний корабель... Безкраї простори води... Аж раптом на горизонті зявляється півострів, на якому розташована одна з наймогутніших країн світу. Це Італія, якій присвячено багато віршованих рядків, хоча жоден з них не здатен передати всю красу і неповторність цієї країни.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів.

  •          З ким або з чим у вас асоціюється уявлення про цю республіку?

Прийом „Вільний мікрофон”(Відповіді учнів)

  •      Італія – це країна, яка входить у „Велику сімку”, Євросоюз, НАТО.
  •      У мене з Італією асоціюється Спартак, Цезар, Леонардо да Вінчі.
  •      Колізей і футбол.
  •      Знамениті скрипкові майстри Страдіварі, Аматі, Гварнері.
  •      Рафаель, Мікеланжело, інші великі художники і скульптори.
  •      Міста Рим, Мілан, Неаполь, Флоренуія, Венеція.
  •      Ватикан – Папа Римський.
  •      Феррарі, ФІАТ.
  •      Рим – вічне місто.

Так серенади, скрипалі, гондоли, неймовірно мелодійна і барвиста італійська мова – все це робить надзвичайно строкатим і яскравим портрет Італії. І мабуть, кожен з нас хотів би побувати в Італії, помилуватися її незвичайністю. Сьогодні це можливо. Ми помандруємо до Італії на борту корабля, назва якому – комп'ютер. (Перегляд слайдів про Італію презентація № 1.)

Учитель: Перший крок до знайомства з Італією ми вже здійснили, а отже, давайте продовжимо. Мені б дуже хотілося, щоб на сьогоднішньому уроці ми:

  •      Прочитали карту Італії;
  •      Розглянули ЕГП,ПГП, природні ресурси;
  •      Ознайомилися з історією формування і населенням країни;
  •      Дізналися про промисловість і особливості її розміщення;
  •      Проаналізувати сільське господарство і транспорт;
  •      Відстежили міжнародні зв'язки Італї;
  •      Поговорили про туристичні маршрути Італії;
  •      Відвідали неповторні міста цієї чарівної країни;
  •      Показали й оцінили свої знання й уміння.

Бесіда:

Учитель: Тепер коли ви знаєте, над чим ми будемо працювати на уроці, подумайте і скажіть:

  •      Чи хочете ви взяти участь в нашому уроці?
  •      Навіщо вам це потрібно?
  •      Що ви чекаєте від сьогоднішнього уроку?
  •      Який етап уроку вас лякає або насторожує?
  •      Який викликає підвищений інтерес?

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

Вчитель: Історичний момент. 2006 рік. Олімпійські ігри проводилися в чудовій, гостинній країні – Італії. Ці олімпійські ігри принесли українцям непоганий „урожай”. Я пропоную вам провести власні Олімпійські ігри на уроці і визначити кращих, своїх олімпійців – знавців Італії. Але спочатку нам треба запалити свій олімпійський вогонь. Право зробити це надається учневі, який найкраще справиться із наступними завданнями:

Назвати країни та їх столиці за прапорами (вчитель демонструє, учні називають) та марки машин і країну, яка випускає.

Умовно запалюється олімпійський вогонь. (Модель олімпійського факела закріплюється до дошки).

Перший олімпієць є, але й усім іншим потрібно заробити „гроші” на квиток на Олімпіаду до Італії.

  1. У якому місті народилися музиканти, герої відомої казки? (Бремен, Німеччина)
  2. Країна – найпотужніший виробник зерна в Європі? (Франція)
  3. Кухня цієї країни славиться ковбасами та сосисками? (Німеччина)
  4. Що є традиційним в англійських квартирах? (Камін)
  5. Яка квітка є символом Англії? (Троянда)
  6. Паштет з гусячої печінки (фуагра) – національна страва цієї країни? Франція)
  7. Найбільш хімізована країна (Німеччина)
  8. У якій країні побудований перший метрополітен? (Велика Британія)

Ви одержали у вигляді балів „гроші” на квитки, а отже, вирушаємо до Італії.

Пригадайте, які види спорту ввійшли до олімпійської програми змагань, які команди змагалися? (Хокеїсти, ковзанярі, лижники, слаломісти, сноубордисти) - обєднання учнів у групи, виставлення табличок з написами.

ПРОБЛЕМНЕ ПИТАННЯ: Чи погоджуєтеся ви з твердженням, що Італія – це європейська Японія з дещо нижчим рівнем розвитку економіки і головний чоботар Європи?

ІV. Вивчення нового матеріалу.

Вчитель: Отже, на Олімпійські ігри до прибула наша збірна, яка готувалась до участі в змаганнях, попередньо отримавши випереджальне завдання – вивчення географічних та економічних характеристик Італії.

Кожна команда отримає конкретне завдання і буде намагатися дати нам найкращі відповіді.

Хокеїсти – головні особливості ЕГП Італії, історія формування території.

Ковзанярі – природні умови та природні ресурси.

Лижники – населення і найбільші міста.

Слаломісти – Промисловість Італії.

Сноубордисти – сільське господарство, транспорт, зовнішні економічні зв'язки.

А допоможе нам досягти олімпійських висот ваш помічник – проектор. А отже, тепер ми будемо спостерігати, чи зможете ви встановити свої нові олімпійські рекорди, відповідно до вашого виду спорту, ваших можливостей, а саме просимо дати нам стислу відповідь на ваше питання. Доповіді оцінюємо в балах, які записуємо на дошці.

 

Хокеїсти – головні особливості ЕГП Італії, історія формування території

Васечко В: Офіційна назва — Італійська республіка.

 Площа — 301,2 тис. км2.

 Населення — 60,2 млн осіб (2009 р.).

 Столиця — Рим.

 Тип країни — економічно високорозвинена держава, країна «Великої сімки».

 Державний устрій — парламентська республіка, унітарна держава.

Територія Італії складається з трьох частин материкової, півострівної (Апеннінський півострів) й острівної (острова Сіцілія, Сардінія й низка дрібних островів), розміщена в південній частині Західної Європи. Територія витягнута й не досить компактна, столиця розташована в центральній частині країни. На суші Італія межує з дружніми їй високорозвиненими державами – Швейцарією та Австрією на півночі, Францією – на північному заході, а на північному сході – з найбільш благополучною із постсоціалістичних країн – Словенією. Франція, Австрія та Словенія є партнерами  Італії по Європейському союзу. Італія – член НАТО. В ЄС і НАТО країна посідає видне місце. Близько 80% території країни займають гори й передгір'я, але ці райони не є перешкодою для здійснення внутрішніх і зовнішньоекономічних  зв'язків. Італія має протяжну берегову лінію, омивається теплими морями: Середземним, Лігурійським, Тірренським, Іонічним і Адріатичним. За вийнятком деяких районів Альп, в Італії немає місцевостей, віддалених від моря більш ніж на 120 км. Країна розташована на перетині багатьох міжнародних транспортних шляхів між Європою, Африкою й Азією, поблизу Суецького каналу. Переважна більшість кордонів – морські. Найбільший порт – Генуя. Сприятливим фактором для розвитку господарства країни  є її близькість до важливих мінерально-сировинних баз Північної Африки (нафтогазові родовища Алжиру і Лівії) та Південно-Західної Азії (нафта Перської затоки).

Петренко В:

Натериторії сучасної Італії до 5 ст. Існувала могутня середземноморська наддержава Римська імперія. Потім вона впала під натиском варварів і стала легкою здобиччю сусідніх країн. Північні землі періодично захоплювали французи, німці та угорці, південь зазнавав нападів арабів та норманів. У центрі півострова виникла велика папська держава – Ватикан. В епоху середньовіччя бурхливо розвивалися великі міста-держави на півночі: Венеція, Генуя, Флоренція, Верона. Часто, об'єднуючи зусилля, вони вчиняли опір загарбникам. Тим часом південні території залишалися відсталими внаслідок феодальних пережитків. Уже з тих часів заклалася відмінність у соціально-економічному розвитку Півночі та Півдня. Їх об'єднанню перешкоджав Ватикан. У період з 15 ст. До першої половини 19 ст. Італійські землі стали ареною політичної боротьби між Іспанією, Австрією та Францією. Після тривалої визвольної боротьби у 1870 р. Італія об'єдналася в єдину державу, включивши до свого складу й землі Ватикану. Лише з 1929 р. В західній частині Риму була відновлена папська держава. У сучасних межах Італія існує після Другої світової війни.

 

Ковзанярі – природні умови та природні ресурси.

Осипенко М:

Природні умови Італії досить різноманітні. У рельєфі 80% площі становлять молоді сейсмічно активні гори – Альпи й Апенніни. Гори часто складаються з вапняків, тому тут поширені карстові явища, які руйнують поверхню. На території країни є й діючі вулкани: Везувій, Етна, Стромболі. Усе це значно ускладнює освоєння території. Лише 20 % площі займає на півночі Паданська низовина – головна житниця країни.

Клімат Італії має виразні риси субтропічного поясу: з вологою і теплою зимою та сухим спекотним літом. Це сприяє розвитку курортного господарства. Але рослинництво тут потребує зрошення. Лише на Паданській низовині клімат помірний морський з надмірним зволоженням протягом року.

Богдан М:

Маючи різноманітні мінеральні ресурси, Італія забезпечена ними недостатньо та нерівномірно. Більшість родовищ невеликі або ж не зручні для розробки. З паливних корисних копалин третину потреб забезпечує природний газ, основні родовища якого розміщені на Паданській рівнині. З рудної сировини є унікальні родовища ртутних руд на північному заході та невеликі поклади поліметалевих руд на Сардинії та північному сході. Через особливості клімату водні ресурси країни обмежені. Річки невеликі, влітку міліють, деякі пересихають. Лише річка По повноводна протягом року. 60% гідроенергоресурсів Італії зосереджено в Альпах, і нині вони майже повністю залучені у виробництво. Навколо багатьох озер виникли курорти всесвітнього значення. Земельні ресурси багаті: переважають коричневі та бурі лісові грунти та червоноземи. Лісові ресурси в Альпах мають переважно грунтозахисне значення. Держава забезпечує потреби в деревині власними ресурсами лише на 40 %. Рекреаційними ресурсами особливо відрізняються Італійська Рив'єра та Альпи.

 

Лижники – населення  і найбільші міста.

Роговий В:

Для Італії, як і для переважної більшості європейських країн, характерний перший тип відтворення населення. Природний приріст від'ємний: -0,9 чол./тис. Через регіональні диспропорції економічного розвитку в Італії відбуваються активні міграції населення. У межах країни їх основний напрям – з відсталого Півдня на розвинуту Північ. У цілому для країни характерне від'ємне сальдо міграцій. Багато тимчасових робітників з Італії працюють у сусідніх розвинених країнах. Наслідком депопуляції, а також еміграції переважно людей молодого віку є „старіння нації”. Середній вік жителя країни є одним із найвищих в світі – 41 рік, тривалість життя 78,2 року, причому в чоловіків – 76 років, у жінок 82 роки.

Італія – однонаціональна країна. Понад 94 % її населення становлять італійці. На острові Сардинія мешкають сардинці, в Альпах, на північному сході Італії,– фріули. Більшість населення є християнами – католиками. Італія є однією з найбільш густозаселених країн світу. Середня густота населення становить 200 чол./км². Максимальної цифри цей показник сягає на півночі: 300-400  чол./км². Найменш заселеними є Альпи, Сардинія та крайній південь: близько 35 чол./км². Рівень урбанізації – 67% .На півночі спостерігається субурбанізація.

Приставкін:

Найбільші міста країни: Рим (2,8 млн. чол), Мілан (1,3 млн. чол.), Неаполь (1 млн. чол.), Турін (1 млн. чол.) На півночі формується суцільна урбанізована зона: Турін – Мілан – Бергамо. На півдні Італії переважають малі міста, які за характером зайнятості населення подібні до сіл, за що їх називають „селянськими містами”.

Венеція – неповторне місто Італії, яке розташоване на 118 піщаних островах, сполучених численними мостами та щільно забудованими старовинними будинками, вікна яких підходять до самої води. В наш час це місто багатьох музеїв та бібліотек. Головною „вулицею” Венеції є Великий канал, від якого в різні боки відходять інші канали. Всі острови з'єднані системою мостів, якими прокладені автомобільні дорогт та залізниця. Каналами рухаються річкові трамвайчики (вапоретто) – основний транспорт міста. Венеціанські гондоли – екзотичний транспорт для туристів.

 

Слаломісти – Промисловість Італії.

Італія – високорозвинена постіндустріальна держава. Для її економіки характерне панування монополістичного капіталу, який контролює провідні галузі господарства як у середині країни, так і за її межами. Значне місце в країні належить іноземним інвестиціям. У територіальній структурі господарства країни помітні разючі контрасти між розвинутою північчю і відсталим півднем. Для вирівнювання їх розвитку держава активно проводить регіональну політику, спрямовану на зростання господарства південної частини.

Промисловість країни працює переважно на імпортній сировині. Особливе місце в ній посідають автомобілебудування, авіабудування, верстатобудування, електроніка, металургія, хімічна промисловість. Традиційно важливими залишаються легка і харчова промисловість. Водночас зменшується значення старих галузей, особливо гірничодобувної промисловості.

У паливній промисловості зростає роль нафтопереробки, яка працює у портах на імпортній сировині (Мілаццо, Генуя, Венеція). В електроенергетиці провідну рольвідіграють теплові електростанції, на які припадає 78% виробленої електроенергії. Значною є частка гідроелектростанцій. Вони збудовані на гірських річках і дають 20 % електроенергії. Частка атомної енергетики незначна – лише 1,5 %. З нових джерел енергії використовується внутрішнє тепло Землі.

Чорна металургія працює тільки на імпортній сировині. Найбільший металургійний комбінат Європи розташований у порту Таранто. Кольорова металургія, яка також використовує переважно привізну сировину, виплавляє алюміній, свинець, цинк, магній, ртуть.

Машинобудування – важлива галузь італійської промисловості. Пріоритетного розвитку набуло транспортне машинобудування, особливо складання автомобілів. Найбільшим приватним концерном є автомобільна компанія „ФІАТ” з представницьким центром у Туріні. Вона тримає під контролем понад 80% виробництва легкових автомобілів країни і 13 % європейського автомобільного ринку. Значними центрами автомобілебудування є Мілан і Неаполь. В Італії також розвинені суднобудування (Трієст, Генуя, Палермо), верстатобудування (Мілан,Турін), електроніка (Мілан, Турін, Рим, Неаполь).

Хімічна промисловість країни спеціалізується на виробництві полімерів, шин, фармацевтичних засобів, парфумів. Підприємства цього профілю зосереджені в Неаполі, Туріні, Мілані, Бріндізі.

Традиційні галузі – легка і харчова промисловість. На світовому ринку продукцією італійської легкої промисловості є взуття, одяг, натуральні та синтетичні тканини. Харчова промисловість спеціалізується на випуску макаронних виробів, виноградних вин, томатних та фруктових консервів, маслинової олії, сиру, цукру.

Історики стверджують, що макарони із собою з Китаю привіз Марко Поло, як сувенір. Це були тонкі трубочки з тіста: правда, китайці робили їх з рисового борошна. У літературі макарони вперше згадуються в „Декамероні” Бокаччо. Деякі стверджують, що назву макаронам дав якийсь кардинал, що, побачивши їх уперше на своєму столі, викликнув: „О, ма кароні!” – що означає „О, як мило!” Інші заперечують – говорять, що древні греки, зустрічаючи щонебудь особливе, що їм дуже подобалося в південних містах Італії, називали словом maccherone. Популярні в італійців равіолі – невеликі квадратні вареники з гострою начинкою, причому не обов'язково м'ясною, а часто з сирною. Макарони й равіолі подають з томатним соусом і тертим сиром.

З часів древніх римлян на італійських столах красується спаржа. З неї готують багато смачних і поживних страв. Помідори і червоний перчик люблять в Італії, як унас картоплю і хрін. Помідори входять до складу більшості італійських салатів і гарячих страв. Гордість італійської кухні – томатний соус сальса ді помідоро.

Італійські сири – неодмінний елемент італійської трапези. В Італії виробляється близько 400 сортів сиру, найпопулярніші – моцарелла, горгонцола, пармезан. Але крім них, існує безліч інших. Саме твердий ароматний пармезан, тертий чи нарізаний дрібними шматочками, додає пікантність більшості італійських страв. Моцареллу – м'який волокнистий сир з молока буйволиць – подають на сніданок англійській королеві, без нього не обходиться практично жодна класична піца, саме він входить до складу смачного салату капрезе. А про італійське морозиво просто необхідно сказати окремо. Вважається, що морозиво винайшов у 15 ст. Флорентійський архітектор Бернардо Буонталенти. І зараз в Італії існують сотні різновидів морозива – від фруктового щербета до часникового морозива чи морозива зі смаком сиру пармезан.

 Саме ця країна подарувала світу багато чудових речей автомобілі вищого класу «Феррарі» та «Ламборджині», модні торгові марки Армані, Гуччі, Валентино, віно «К’янті» та лікер «Амаретто».

ПІЦА

Приблизно, років 200 тому, в одному з самих густонаселених міст Європи, Неаполі, пекарі сталі нашвидку готувати блюдо для бідноти – це були коржики з тесту які зверху покривали шаром томатів, посипали орегано (сушеним майораном) і поливали рослинним маслом, іноді зверху клали трохи сира.Так з'явилася піца. Бродячі торговці складали її у високі мідні ящики, які носили на голові, і продавали на вулицях. Часто покупці були настільки бідні, що брали піцу у борг і розплачувалися за неї протягом тижня.

 

 

 Тому таку піцу називали "восьмиденною".Вважається, що існує тільки два види класичної неаполітанської піци – «Марінара» і «Маргарита». Перша названа на честь рибаків, які колись їли її на сніданок, а з другою пов'язаний дуже цікавий факт.Одинадцятого червня 1889 року кухаря Раффаеле Еспозіто, мешканця Неаполя, запросили випекти піцу для королеви Маргарити, дружини короля Умберто, що став во розділу італійського королівства, що тільки що об'єдналося. Деякі історики вважають, що королева хотіла завоювати серця своїх підданих, розділивши з ними їх улюблене блюдо.Судячи по свідоцтвах, що збереглися, було виготовлено три види піци. У одну з них входили помідори, моцарелла і базилік тих же квітів, що і італійський прапор: червоного, білого і зеленого. По легенді королеві особливо сподобалася ця піца, і вона дозволила назвати її своїм ім'ям, тим самим поклавши початок кулінарному канону. З тих пір моцарелла і томати стали неодмінними складовими цього блюда. Базилік, як і інші ароматичні трави, додають на смак.Взагалі, в Італії, покупці піци дуже пильно відносяться до якості цього продукту. У 1990 році мав місце навіть галасливий процес проти однієї піцерії, що вживала для приготування піци "не той" сир. Звинувачувалися зловмисники ні багато, ні мало, як в святотатстві і нарузі над культурними цінностями Італії.

Виноробство в Італії заняття настільки давнє, що навіть історики не можуть точно відповісти на запитання, коли місцеві жителі почали вирощувати лозу, збирати і давати ягоди. За найскромнішими підрахунками перші винокурні зявилися на Апеннінському півострові 3000 років тому.

Ще одна причина побувати в Італії в зимові місяці – це Карнавал. Щоб пережити дивні перетворення досить лише надіти маску, забути про реальності і злитися з карнавальною натовпом, відчути дух Свята і аромат Любові. В дні карнавалу у Венеції призначають зустрічі друзі з різних країн і закохані, дивна атмосфера допомагає перенестися в світ казок і марень.

 

Сноубордисти – сільське господарство, транспорт,зовнішні економічні зв'язки.

Терещенко Ж:

Для сільського господарства характерні досить високі показники зайнятості (понад 12% населення). Воно лише частково забезпечує потреби населення у продовольстві. У галузевій структурі сільського господарства переважає рослинництво. Більш як половина орних земель зайнята під зерновими культурами – кукурудзою і пшеницею. З технічних культур поширені маслини, тютюн, цукрові буряки. Італія вирощує багато овочевих культур, цитрусових, мигдалю, волоських горіхів, фундуку. За збиранням винограду країна посідає перше місце в світі. Роль тваринництва незначна, насамперед через нестачу кормів. На півночі, де зосереджена половина всіх лук країни, розводять велику рогату худобу. Свиней, кіз, овець розводять повсюдно.

Італія – відомий центр міжнародного туризму. Щорічно її відвідують понад 50 млн. туристів.

Данилець:

Основним видом транспорту країни є морський (забезпечує 90% вантажообігу). У внутрішніх перевезеннях важлива роль належить автомобільному та залізничному транспорту. Працює швидкісна залізниця Мілан – Неаполь. У зовнішніх зв'язках важливе значення має авіаційний транспорт.

Італія підтримує всі форми зовнішніх економічних зв'язків. Її головними торговельними партнерами є країни ЄС. Держава експортує машини та обладнання, прокат металів, тканини, одяг, взуття, харчові продукти, а імпортує мінеральну сировину, ліс, хімікати, сільгоспсировину та деякі продовольчі товари.

V. Закріплення вивченого матеріалу.

1. Робота з контурними картами.

2. Куштування піци. (проект № 2)

3. Складання сенкану про Італію

4. Запитання

Як зрозуміти такий вислів: «Гуси врятували Рим, а кози з’їли італійські ліси»?

Кажуть, що Італія – батьківщина мафії, коріння якої поширилось у всьому світі. Які причини виникнення мафії?

У народі побутує вислів: «Усі дороги ведуть до Риму». А звідки взявся цей вислів?

Якщо ці дороги збереглися до нашого часу, адже 2000 років – строк немалий.

 • Як позначилися на розвитку господарства Італії особливості ЕГП країни

 • Чим обумовлена низька, порівняно з іншими європейськими країнами «Великої сімки», частка наукомістких галузей у структурі господарства країни

 • Які територіальні відмінності галузевої структури господарства Італії?

Чим, на вашу думку, вони обумовлені

 

VI. Підсумок уроку

 • Італія — економічно високорозвинена держава Європи, член «Великої сімки», ЄС.

 • Головними галузями промисловості Італії є машинобудування, хімічна, легка та харчова. Найбільші промислові центри знаходяться на півночі. Сільське господарство, в якому переважає рослинництво, лише частково забезпечує потреби країни.

 • В Італії спостерігаються помітні розбіжності в рівнях розвитку північної та південної частин. Господарський комплекс північної частини визначається високою концентрацією підприємств провідних галузей промисловості та інтенсивним сільськимгосподарством.

VII. Домашнє завдання

 1. Підручник опрацювати § та підготуватися до практичної роботи.

1

 

doc
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
23 серпня
Переглядів
21
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку