Урок на тему "Клімат Африки"

Про матеріал
Урок для 7 класу з географії що містить використання інтерактивних методів навчання.
Перегляд файлу

Тема: Загальні особливості клімату. Кліматичні пояси і типи клімату.

Мета:

  • навчальна - надати учням знання про загальні особливості клімату, кліматичні чинники і виявити наслідки їхньої дії на прикладі території материка Африка; формувати в учнів поняття про кліматичні пояси і типи клімату Африки;
  • розвинути допитливість, кмітливість, пам'ять, продовжити формування навиків  логічного мислення і самостійного опанування навчального матеріалу; закріпити вміння працювати з картографічними матеріалами, підручником;
  • виховати бажання пізнавати природу, берегти її, формувати в них риси людяності, риси людини яка прагне вчитися і отримувати нові знання.

Обладнання: кліматична карта Африки, атласи, підручник, зошити, додаткова література.

Опорні поняття: клімат, кліматотворні чинники, кліматичний пояс, типи клімату, основні та перехідні кліматичні пояси, сонячна радіація, підстилаючи поверхня, циркуляція атмосфери

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Хід уроку

І. Організаційний момент. .

ІІ. Актуалізація опорних знань та вмінь учнів:

Прийом «Розминка»

Повідомлення теми уроку

Пригадайте:

  •  Що ми називаємо кліматом?
  • До основних кліматотвірних чинників належать…
  • Сонячна радіація – це …
  • Атмосферна циркуляція – це…
  • Підстилаючи поверхня - …
  • Кліматичний пояс – це …
  • Назвіть основні та перехідні кліматичні пояси, та покажіть їх на карті.

ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

Знаючи географічне положення та особливості рельєфу Африки, можна визначити загальні особливості клімату материка. Ви вже знаєте що Африка найжаркіший материк на землі. В Африці немає звичних для нас холодних зим, на більші її частині зима і літо розрізняються, головним чином умовами зволоження. Літо -  майже повсюдно сезон дощів, зима – бездощовий сезон, винятком є район екватора та пустелі. Лише в горах температура опускається нижче 0 градусів.

  • Які гірські системи Африки вам відомі, покажіть їх на карті.

Більшість жителів Африки ніколи не бачили снігу. І навіть сріблясто крижані вершини високих гір, місцеві жителі довго вважали скупченням коштовних металів. В 2005 році було повідомлено що льодовики на Кіліманджаро розтанули, можливо це пов’язано з зменшенням кількості опадів, але основна причина це надмірна вирубка лісів, що спричинило зменшення водяної пари у повітрі. Які чинники зумовлюють такий жаркий клімат Африки та нерівномірний розподіл опадів на материку. Про це ви дізнаєтесь сьогодні на уроці.

ІY . Вивчення нового матеріалу.

  • Який кліматотвірний чинник є найважливішим?
  • Подивіться уважно на карту і визначте чому такий високий рівень радіації отримує цей материк?
  • За допомогою кліматичної карти визначте середні температури поблизу екватора, тропіків, крайній півночі, крайньому півдні
  •  Чим саме зумовлено те, що Африка найжаркіший материк?

Географічне положення Африки в жаркому тепловому поясі зумовлює надходження величезної кількості сонячного тепла до її поверхні. Сонце протягом усього року стоїть тут високо над обрієм.

  • Пригадуємо від чого залежить температура повітря?
  • У тропічних широтах кількість сонячної радіації більша, ніж в екваторіальних, як ви думаєте чим це можна пояснити (безхмарне небо, відсутність опадів і рослинного покриву).
  • Яка найнижча і яка найвища температура була зареєстрована на материку?

Саме в Африці в районі міста Тріполі було зареєстровано найвищу температуру на Землі 58. (Знайдіть і покажіть на карті це місце).

  • За допомогою карти  у атласі  встановіть у яких областях атмосферного тиску розташована Африка.
  • Чи рівномірно розподілені опади на материку? 
  • Як відбувається розподіл атмосферних опадів у поясах з низьким та високим атмосферним тиском?

Опади на материку розподілені нерівномірно, що обумовлено відмінностями атмосферного тиску в різних районах. В екваторіальних широтах, в областях зниженого атмосферного тиску прогріте повітря піднімається вгору, відбувається конденсація водяної пори утворюючи хмари і опади. Для жителів басейну річки Конго грозові дощі явище щоденне, можна сказати обов’язкове. Однак дощем цей небесний водоспад назвати важко. Вислів «ллє як з відра» для подібної зливи відповідає найбільш точно. На територіях, через які  проходять Північний і Південний тропіки, знаходяться пояси високого атмосферного тиску, панує тропічне повітря з низхідними повітряними потоками. Тому тут випадає дуже мало опадів(до 200 мм.).

 На клімат Африки впливають постійні вітри – пасати.

  • Пригадайте що це за вітри?

Робота з картою

  • За кліматичною картою прослідкуйте напрям пасатів у Північні та Південні частині Африки.
  • Поясніть чому  пасати різних півкуль не приносять в Африку однакову погоду?

Північно – Східні пасати, які дмуть у Північні Африці, не приносять вологи. Оскільки приходять із Євразії. Тому над цією частиною материка формується дуже сухе континентальне тропічне повітря, дощі майже не випадають. У внутрішніх районах Сахари є місця, де дощів не буває роками, а то й десятиліттями, та й то дощ коли він іде, буває тільки на висоті і жодна краплина не досягає землі. Через сильний перегрів повітря в навколоземному просторі утворюються шари повітря з такою густиною, що це призводить до виникнення міражів. Південно – Східні пасати які приходять з Індійського океану, несуть вологе морське тропічне повітря, дощі майже не випадають. Південна частина материка знаходиться під впливом океанів. Несуть вологе морське тропічне повітря, і хоч частина цієї вологи знаходиться на східних схилах Драконових гір, тут опадів випадає значно більше, ніж у районі Північного тропіка.

  • Як підстилаюча поверхня впливає на формування клімату?
  • Як рельєф впливає на формування клімату?
  • Пригадайте, як теплі і холодні течії впливають на природу материка?
  • Назвіть холодні течії, які спричиняють формування берегових пустель на різних узбережжях Африки. Прослідкуйте за картою поширення цих пустель.

Робота з підручником

  • За допомогою кліматичної карти у підручнику називаємо кліматичні пояси у яких розташована Африка
  • За допомогою карти атласу і малюнку у підручнику характеризуємо екваторіальний пояс: розташування на території, температура січня, липня, кількість опадів, переважаючі вітри.

Постійно спекотний і постійно вологий, не надто сприятливий для життя людей. Цілорічна тепла і волога погода в екваторіальному поясі сприяє росту і розвитку рослин, які постійно випаровують вологу, від надмірної вологи стіни будинків, одяг, різні предмети вкриваються пліснявою, а залізні вироби швидко іржавіють.

  • За допомогою карти атласу і малюнку у підручнику характеризуємо субекваторіальний пояс: розташування на території, температура січня, липня, кількість опадів, переважаючі вітри.

 Чим ближче до тропіків тим, кількість опадів менша, а тривалість сухого сезону більша. На рік буває два сезони сухий у зимку і вологий у літку. У Північні півкулі дощі бувають тоді, коли сонце перебуває у зеніті над північним тропіком улітку. У цей час над південним тропіком сухий сезон. Через пів року з зміною положення Сонця змінюються сезони: над Південним тропіком дощі, над північним – сухо. Наявність сухого і вологого сезонів пояснюється пануванням двох повітряних мас: узимку сухих тропічних, влітку – вологих екваторіальних.

  • За допомогою карти атласу і малюнку у підручнику характеризуємо тропічні пояси: розташування на території, температура січня, липня, кількість опадів, переважаючі вітри.

Тропічні пояси відповідають тропічним широтам обох півкуль. Для них характерна перевага континентальних тропічних повітряних мас, що формують тропічний пустельний клімат. Це царство пустель. Шведський дослідник Андерсен, що побачив Африку у 1850 – х роках, писав «Важко знайти на світі місце, яке б у більшій мірі відповідало нашим уявленням про пекло. Дух нескінченної самотності, що витав над цією неосяжною пустелею, примусив мене здригнутися. Навіть смерть була б краща за вигнання до цього краю» (уривок про пустелю Наміб)

  • Подивіться уважно на карту і назвіть які ще  пустелі є у цьому поясі?.
  • Прослідкуйте за картою атласу абсолютні максимуми і мінімуми у цих широтах.

Як бачимо тут дуже велика добова амплітуда температур. Вдень повітря нагрівається, а вночі поверхня швидко охолоджується.

  • Як ви думаєте з чим це пов’язано?

 (відсутність хмар). Такі великі коливання добових температур приводять до того, що камені лопаються з тріском схожим на постріли. Мешканці пустелі кажуть, що Сонце на їхні батьківщині змушує кричати навіть камені. У Південні Африці тропічний пояс поширений на менші площі. У межах тропічного кліматичного поясу виділяють кліматичні області. На півночі та на південному заході материка клімат тропічний континентальний, тобто дуже посушливий з значними амплітудами коливання температур повітря. На вузькій смузі узбережжя до Драконових гір на південному сході формується тропічний морський клімат

  • За допомогою карти атласу і малюнку у підручнику характеризуємо субтропічні пояси: розташування на території, температура січня, липня, кількість опадів, переважаючі вітри.

Прийом «Роблю висновок»

Y. Закріплення вивченого матеріалу.

Тести:

  1. Над Африкою переважають повітряні маси:

а) екваторіальні і тропічні.

б) тропічні й помірні.

в) помірні і полярні.

2. У поясах високого тиску опадів випадає:

а) багато.      б) мало.    в) помірно.

3. На більшій частині Африки переважає циркуляція:

а) мусонна       б) пасатна        в) циклональна.

4. На західному узбережжі Південної Африки розташована пустеля:

а) Калахарі.      б) Наміб.        в) Сахара.

4. Проходження холодної Бенгальської течії поблизу південно західного узбережжя Африки:

     а) пом’якшує та зволожує клімат узбережжя;

б) сприяє утворенню берегової пустелі;

в) ніяк не впливає на клімат узбережжя.

YІ. Підсумок уроку.

Прийом «Мікрофон».

Коротко кожен з учнів формулює вивчене впродовж  уроку.

YІІ. Домашнє завдання.

Опрацювати текст підручника.  

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

 

doc
Додано
13 лютого 2022
Переглядів
3284
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку