Урок на тему: "Кримські гори"

Про матеріал
Конспект уроку з геогафії з використанням інтерактивних методів навчання для учнів 8 класу
Перегляд файлу

Тема: Кримські гори.

Мета:

  • навчальна – надати учням знання про Кримські гори, особливості географічного положення, природних умов і ресурсів, межі і розміри, несприятливі природні процеси;
  • розвинути -  і закріпити вміння працювати з картографічними матеріалами, підручником; пам'ять, логічне мислення і практичні навики
  • виховати - бажання пізнавати природу, берегти її, формувати в них риси людяності, риси людини яка прагне вчитися і отримувати нові знання.

Обладнання: фізична карта України, атласи України, підручник, краєвиди Кримських гір.

Опорні поняття: географічне положення, рельєф, клімат, поверхневі води, грунт, рослинний світ, тваринний світ.

Тип уроку: комбінований.

 

Хід уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Перевірка домашнього завдання.

  • В якій частині України знаходяться гори Карпати?
  • Перелічіть особливості географічного положення Українських Карпат.
  • Назвіть та покажіть на карті фізико – географічні області Українських Карпат. Охарактеризуйте їх.

ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності.

Сьогодні ми помандруємо в інші гори нашої планети, а які саме ви дізнаєтесь коли розгадаєте кросворд.

  1. Які гори розташовані на південному заході нашої країни?(Карпати)
  2. Ділянка земної поверхні що висока піднята над рівнем моря.(гора)
  3. Річка що бере початок у горах Карпатах (Тиса).
  4. Тварина що живе у горах Карпатах? (ведмідь).
  5. Найбільша річка Карпат (Дністер).
  6. Хижий звір у Карпатах (рись).
  7. Великий орел розмах крил яких до 2м, занесений до Червоної книги України, зустрічається в Карпатах (беркут).
  8. Нижня частина гори (підніжжя).
  9. Найвища точка гори Карпат(Говерла).
  10. Який у Карпатах клімат(вологий).
  11. Як називається верхня частина гори? (вершина).
  12. Найбільше озеро Українських Карпат (Синевир).

Отже, сьогодні ми помандруємо у Крим, на минулому уроці ми познайомилися з карпатськими горами і. мабуть, зрозуміли, що немає на нашій планеті величнішого витвору природи, ніж гори. Вони вражають різноманітністю рельєфу, своєріднісю природних ландшафтів, багатством рослинного і тваринного світу. Людина, яка бувала у горах різних географічних широт, напевно помітила, що і зелені килими лісів та лук, і бурхливі ріки, і тваринний світ кожної з них мають свої особливості. Своєрідною є і Кримська гірська система.

Y. Актуалізація опорних знань та вмінь учнів

 Дайте визначення понять: географічне положення, рельєф, клімат, поверхневі води, грунт, рослинний світ, тваринний світ.

Y. Вивчення нового матеріалу.

  • Діти, знайдіть на карті Південний берег Криму (діти показують).
  • Що займає південну частину Кримського півострова? (Кримські гори).

Розповідь з елементами бесіди.

Отже, Кримська гірська фізико – географічна система знаходиться на півдні кримського півострова. Простягається вона вздовж північного узбережжя Чорного моря на 180км від мису Херсонес до міста Феодосії. На півночі гірська система межує з степовою зоною, а на півдні омивається водами Чорного моря. Формування кримської складчастої області почалося ще в мезозойську еру. Унаслідок Альпійської складчастості гірський Крим піднявся на висоту понад 1500м над р. м. Потім відбувалося ерозійне розчленування південних схилів гір і врізання річкових долин. Нові підняття спостерігалися в кінці неогену на початку антропогену і супроводжувалися значними розломами.

   Плоскі безлісі вершини у Кримських горах – яйли, найвища вершина Кримських гір – Роман – Кош, найбільш вітряне місце нашої планети – Ай – Петрі. В горах є залишок колись діючого, а зараз згаслий вулкан – плато Карадаг.

  • За допомогою карт атласу характеризуємо рельєф, геологічну і тектонічну будову гір.

   Кримські гори складаються з трьох паралельних пасм – Головного, Внутрішнього і Зовнішнього, що поступово знижуються з півдня на північ і простягаються з південного заходу на північний схід.

   Головне пасмо – це південна найвища частина Кримських гір. Довжина 180 км, ширина – 15 – 30 км висота до 1545 м (г. Роман - Кош). Складається головним чином з глинистих сланців, пісковиків верхньотріасового ранньоюрського віку, конгломератів та вапняків юрського та крейдового віку. Корисні копалини представлені флюсовими та мармуровими вапняками.

   Внутрішнє пасмо – середнє між зовнішнім найнижчим, і головним, найвищим, що утворюють систему кримських гір. Лежить північніше Головного пасма. Висоти 400 – 500м. На всьому протязі складене вапняками розсічене річковими долинами, в західній частині в результаті ерозійних і тектонічних процесів, утворилися гори останці широко відомі завдяки печерним містам.

   Зовнішнє пасмо – найнижча частина кримських гір, розташована західніше і північно західніше від Внутрішнього пасма і відокремлене великою повздовжньою долиною. Складене вапняками, меншою мірою мергелями та глиною. Лежить на південному піднесеному краї Скіфської платформи.

  • За допомогою карт атласу характеризуємо клімат Кримських гір.

Область гірського Криму з помірно континентальним кліматом охоплює найвище головне пасмо і передгір’я. (січень –(-8…-9С), липень – (+15…+16С)) Опади: передгір’я – 400 – 500мм, Головне пасмо – 900-1200мм. Південного берегу Криму – субтропічний середземноморський з додатніми температурами цілий рік. Опади – 350 – 550мм.

  • За допомогою карти характеризуємо поверхневі води Кримських гір.
  • Учні називають найбільші річки (Салгир, Альма, Бельбек, Чорна)  визначають де вони беруть початок.

Річки південних схилів короткі, системи іх розвинені слабо, площа водозбору невелика. Вони бурхливі, порожнисті з частими водоспадами. Ріки північних схилів довші, мають значну кількість приток. Площа водозбору більша, течія спокійніша.

  • За допомогою карти атласу характеризуємо ґрунтовий покрив.

Строкатий і змінюється з висотою. У передгір’ї дерново – карбонатні, гірськолісостеові, а на південному березі – коричневі. Пд. схил головного кримського пасма не зайнятий лісовою рослинністю, не має суцільного ґрунтового покриву, переривається скельними породами, кам’яними осипищами.

  • За допомогою карти атласу характеризуємо рослинний і тваринний світ.

Рослинність характеризується значним розвитком лісів. У розподілі проявлється висотна поясність. Схили головного пасма вкриті дубовими, буковими і сосновими лісами, на яйлах лучно степова ролинність, у передгір’ях – лісова і степова. Налічується понад 2200 видів рослин, 10% з них ендеміків, є реліктові, зокрема тис ягідний. На вершині Ай – Петровської яйли є столітній тис і буково грабовий гай (пам’ятка природи). У великому каньйоні збереглася єдина в Криму тисова роща, приблизно з ста екземплярів цього дерева. Також мамонтове дерево яке є найстарішим в Україні та Європі.

  • За допомогою карт атласу називаємо тварин які водяться у горах.

Збереглися у дикому стані олень звичайний кримський. З ссавців тут також водяться козуля звичайна, свиня дика, борсук, лисиця. Орнітофауна представлена рідкісними птахами, характерними в Україні лише для Кримського півострова – грифом чорним, сіпом білоголовим. Соколи сапсан і балабан. З плазунів поширені гекон кримський, звичайна кримська та скельна ящірки. Серед павукоподібних характерні – скорпіон кримський – ендемік Криму, комахи – богомол кримський – цикади.

Проблемне питання.

   Відомо, що висотну поясність спричиняє передусім спричиняє кліматичний чинник. У горах пояс лісів не утворюється на висотах з значно низькою температурою або недостатньою кількістю опадів. Тому в Карпатах ліси зникають на висотах 1600 – 1700м. Проте в Кримських яйлах де на вершинах тепліше, ніж у Карпатах, достатня кількість опадів, пояс лісів уже відсутній на висоті 1000-1200м. У чому полягає причина такої аномалії.

(висотна поясність гірського Криму специфічна. Вона ніби порушується: лісовий пояс обривається на яйлах на висоті 750-1000м і змінюється степовим поясом. Пояснюється така аномалія тим що на плоских яйлах, розвинутий карст. Карстові порожнини поглинають дощові води, не затримуючи їх. Тому і вологість грунту тут зменшена, що й спричиняє появу степової рослинності.

  • За допомогою карти визначаємо несприятливі природні процеси.

Сильні дощі (30мм і б.) супроводжуються градом, грозами, зливами, шквальним вітром. Спостерігаються селеві потоки, снігові лавини. Поширені карстові процеси: карстові поля, лійки, понори, шахти, колодязі, печери – Головне пасмо.

YІ. Закріплення нових знань і умінь учнів.

Гра «Вірю не вірю».

Чи вірите ви, що Кримські гори розташовані на Кримському півострові? (Так).

Чи вірите ви що Кримські гори утворилися пізніше з Карпат?(ні)

Чи вірити ви, що Кримські гори вищі, ніж Українські Карпати (ні).

Чи вірите ви що у Кримських горах є діючі вулкани (ні)

Чи вірити ви що Кримські і Карпатські гори області підвищеної сейсмічної активності.(так).

Вікторина

Найвища вершина Кримських гір (Роман - Кош).

Найвище пасмо Кримських гір (Головне).

Згаслий вулкан – вулканічне плато (Карадаг).

Найбільш вітряне місце нашої країни (Ай - Петрі).

Глибока ущелина в горах вироблена текучими водами (каньйон).

Плоскі безлісі вершини (яйли)

Найстаріше дерево в Україні і Європі (мамонтове).

YІІ. Підсумок уроку.

Прийом «Мікрофон»

Коротко сформулюйте вивчене впродовж уроку.

Виставлення оцінок за урок.

YІІІ. Домашнє завдання

Опрацюйте текст підручника.

 

 

 

 

doc
Додано
13 лютого 2022
Переглядів
2824
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку