Урок на тему: Літературно – музичний салон «На крилах Музи». Презентація збірки Олени Музики « Так просто» та збірки Олени Музики, Олени Музичук «Сонячний дощ».

Про матеріал
Урок літератури рідного краю. на тему: Літературно – музичний салон «На крилах Музи». Презентація збірки Олени Музики « Так просто» та збірки Олени Музики, Олени Музичук «Сонячний дощ».
Перегляд файлу

Тема уроку: Літературно – музичний салон «На крилах Музи». Презентація збірки Олени Музики « Так просто» та збірки Олени Музики, Олени Музичук «Сонячний дощ».

Епіграф уроку: Тут зріють вірші – мудрі і прості,

                              Налиті сонцем і росою вмиті.

                                                                                Олена Музика

Цілі уроку:
 

Навчальні – зробити огляд життя і творчості  запорізької поетеси Олени Музики,  розкрити  багатство її духовного світу та життєвих ідеалів. Учити аналізувати  текст у єдності змісту та форми, розкрити школярам образний та емоційний  феномен художнього твору.

Розвивальні –розвивати читацький кругозір та естетичні  смаки  учнів,  збагачувати внутрішній світ підлітків  засобами поезії, вдосконалювати навички свідомого виразного читання, розвивати зв’язне мовлення, уміння відповідати на запитання, навички критичного мислення.

Виховні – виховувати любов до рідної землі, природи, почуття гордості за талановитих земляків.


Обладнання уроку: портрет Олени Музики, поезії зі збірки «Так просто», «Сонячний дощ», столи, накриті скатертинами, квіти у вазах, свічки, асоціативний кущ, аркуш самооцінки,  запис пісні на слова поетеси, ноутбук.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Предметні компетенції учнів на уроці:

Основні знання: зміст прочитаних творів, висловлені в них ідеї.

Основні вміння: висловлювати власне судження щодо порушених проблем у творах; аналізувати виучувану поезію; визначати власні цілі вивчення теми.

Ключові компетентності:

спілкування державною  мовою: формування умінь розуміти україномовні тексти різних жанрів і стилів; цінувати красу і багатства української мови;

інформаційно-цифрова компетентність: формування умінь працювати в різних пошукових системах для отримання потрібної інформації;

уміння вчитися: формування умінь користуватися різними джерелами інформації; постійно поповнювати власний словниковий запас.

ініціативність і підприємливість: формування умінь презентувати власні ідеї та ініціативи чітко, грамотно, використовуючи доцільні мовні засоби;

обізнаність та самовираження у сфері  культури: формування умінь висловлювати власні судження.

Предметні компетентності:

Літературознавча :

ознайомити учнів з життєвим шляхом поетеси Олени Миколаївни Музики та її творчим доробком; удосконалювати навички виразного читання, уміння аналізувати прочитану поезію; формувати вміння виразно та чітко робити висновки щодо прочитаного.

Наскрізна лінія: «Екологічна безпека і сталий розвиток»

Наскрізна лінія : «Громадянська відповідальність»

Наскрізна лінія : «Здоров’я і безпека»

Емоційно-ціннісне ставлення:

формування усвідомлення важливості шанобливого ставлення до митців свого краю як до особливо обдарованих людей, співців рідної землі.

МЗ: образотворче мистецтво, музичне мистецтво, інформатика.

Хід уроку

 І. Організація початку уроку.

Емоційне налаштування на роботу (Словесне звернення.  Привітання, побажання хорошого настрою.)

ІІ. Актуалізація опорних знань школярів. Мотивація навчальної діяльності учнів.( Робота з епіграфом. Говоримо про поезію, про поетів-земляків)

ІІІ.  Оголошення теми уроку. Цілевизначення  та планування.

Слово вчителя. 

Край Запорізький – це сама історія. Тут надихаєшся духом нестримного Дніпра, повітрям козацької вольності. Ця земля  завжди народжувала талановитих людей. Починається вона від батьківського порога, стежини, берізки стрункої біля твоїх воріт, з барвінку, який ніжно стелиться в садочку. А ще починається вона з прадавніх коренів твого  роду, історії рідного краю. Живуть тут прекрасні талановиті люди. Ми повинні знати їхні імена, їхню творчість, щоб мати повніше уявлення про свою малу батьківщину, аби більше цінувати її, трепетніше любити.

      Ми продовжуємо подорожувати стежками  Запорізького краю, вивчаючи твори наших земляків. Сьогодні мова піде про людину, яка завжди у вирі творчого життя, а ще була моєю одногрупницею по навчанню в педагогічному коледжі – Олену Музику.

ІV. Етап цілереалізацій. Сприйняття й усвідомлення учнями навчального матеріалу.

  1. Робота над біографією письменниці.

Рольова гра. Віртуальне інтерв’ю з мисткинею(випереджальне завдання)

Віртуальне інтерв’ю з мисткинею( оригінал)

 - Олено Миколаївно! Розкажіть, з чого усе почалося? Коли написаний перший вірш? Що стало поштовхом?

- Найперший вірш написала у 17 років. Звісно ж, про кохання. Але вірші тоді закінчилися разом із закоханістю. Зошиток той десь загубився, і все, що залишилося з того періоду, це «Волошки» (знайшла у старому конспекті). Наступний «перший» вірш був аж через 16 років.

-Що для Вас є джерелом натхнення?Звідки його черпаєте?

-Натхнення – воно скрізь. Просто записую рядки, які «приходять». А «прийти» можуть будь-де і будь-коли: дорогою на роботу, після прочитаної книги чи переглянутого фільму, під час спілкування з друзями, безсонної ночі, внаслідок роздумів, мрій тощо. Іноді вірш з’являється швидко, так, ніби я його колись знала, просто забула, а тепер згадую і записую. Іноді «причепиться» якийсь рядок і не відпускає – день, тиждень, місяць. Тоді знаходиш час і починаєш розмотувати його, як клубок. Такі вірші я називаю сюрпризами, бо на початку ніколи не знаю, що буде у кінці.

Взагалі моє натхнення примхливе: не любить будь-яких обмежень. Тому я майже ніколи не беру участі у конкурсах, де є задана тема і обмежений час написання.

-Що означає для Вас слово «щастя»?

-Щастя… Щастя багатогранне. Особливо зараз вчишся цінувати те, що раніше сприймалося як належне. Прокинувся уранці – щастя. День пройшов спокійно – щастя. Після обстрілу ти живий і будинок уцілів – щастя. Звичайно, дуже чекаю, коли визволять нас і всю Україну разом із Кримом – ото буде щастя! Потім щастям буде повернення до мирного життя, можливість знову ходити на роботу, зустрічі із рідними і друзями, які змушені були виїхати. Щастя – це, здавалося б, такі банальні і всім звичні речі, але насправді дуже важливі: мир, сім’я, друзі, можливість слухати улюблену музику, читати улюблені книжки, поїхати туди, де завжди мріяв побувати, займатися улюбленою справою, саджати квіти і милуватися тим, що виросло. І ще, і ще, і ще…

- Цікаво знати, що Ви найбільше цінуєте в людях?

 

 

-В людях ціную справжність, людяність, порядність, вірність, доброту, розум і здорове почуття гумору.

-Ваші вірші дуже ліричні. Чи є серед них такі, які покладені на музику?

-Років з 10 тому на 4 мої вірші написав музику Василь Андрійович Гончаренко, колишній директор музичної школи, з яким ми підтримували дружні стосунки. Є ноти, колись, сподіваюсь, знайдеться й виконавець.

А не так давно ще одна талановита людина зацікавилася моїми віршами. В’ячеслав Володимирович Косов – талановитий поет, композитор, гітарист, керівник клубу авторської та інструментальної музики «Аргентум» – написав пісню на вірш «Хочу остаться в этом сентябре» і романс «Я хочу, чтоб Вы знали»  у виконанні В’ячеслава Володимировича та його учнів ці пісні неодноразово звучали на різних районних мистецьких заходах та під час творчих поетично-музичних зустрічей у Запоріжжі.

Так вийшло, що досі всі пісні написані на вірші російською мовою. Але протягом останніх кількох років я пишу виключно  українською, і В’ячеслав Володимирович вже відібрав декілька віршів, у яких «почув» потенціальні пісні. Тож чекаю)

-Який із написаних віршів є улюбленим?

-Я всі свої вірші люблю. Кожен для мене по-своєму важливий. З останніх, можливо, «Небо». Бо без неба в мені і мене нема)

-Цікаво знати, хто надихнув Вас випустити першу збірку?

-Перша збірка вийшла завдяки мамі і присвячена її пам’яті. Саме мама повірила у мене, у те, що мої вірші чогось варті. Вона дуже хотіла, щоб ця збірка з’явилася.

- Яку книгу Ви порадили прочитати нам, учням?

-Важко вибрати якусь одну конкретну книгу. Тому порада така: читайте. Поезію, прозу. Класиків, сучасників. Українських авторів, зарубіжних. Кожна прочитана книга збагатить і змінить вас.

- А яке Ваше улюблене заняття, крім подорожей і фотографування?

 

-Про захоплення можу розповідати багато і довго. Але найдавніше і найулюбленіше заняття – квітникарство. Маю багато різних сортів тюльпанів, нарцисів, гладіолусів, лілій. І вже три роки – троянди. Маю близько 100 кущів і хочу ще. Знаю всіх на ім’я. Кожного ранку роблю обхід квітника, розмовляю з ними. Квіти заспокоюють, дарують гарний настрій, оптимізм. Навіть вірш про це написала – «Саджайте квіти».

- Олено Миколаївно!Зараз багато хто з вимушених причин має можливість змінити місце проживання. Де  особисто Вам хотілося б жити?

 -Де б хотілося жити? Мабуть, тут, де й живу. Красиве, мальовниче місце. Проте хотілося б мати більше часу і можливостей подорожувати: люблю відкривати нові для себе місця. І не тільки в Україні.

2. Презентація збірок «Так просто» та «Сонячний дощ».

3. Повторення художніх засобів та роду літератури «лірика».

4. Виразне читання творів «Крила», «Степів Таврійських струни золоті», «Давно забутий ритуал», « Щастя», «Передзим’я».

5. Ідейно-тематичний аналіз поезій.

V.  Рефлексивно-оцінювальний етап.

        1. Бесіда. Обмін враженнями.

2. Самооцінювання роботи на уроці

Учитель  пропонує учням провести самоаналіз знань з даної теми уроку.

VІ.Підсумок уроку

Учитель: Тож давайте зараз напишемо подяку цій прекрасній жінці  за чудові твори,  які подарувала і ще, сподіваюсь, подарує нам наша землячка.( Учні пишуть подяки, а потім зачитують)

VІІ. Домашнє завдання                                

Наш  урок завершується, але не закінчується знайомство з творчістю талановитої  письменниці.   Олена Музика не залишається байдужою до сучасних подій. Адже сьогодні Україна палає, країна у вогні. Таким є наше болюче сучасне.  Але навіть у такий складний час поезія та пісня  надихає українців. А митців не залишає байдужими.  Тому вашим завданням буде відшукати твори авторки, написані впродовж війни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                               Додаток 1

 Поезії  зі збірки «Так просто»

 

Крила

Я для себе істину відкрила:

Кожен має за плечима крила.

 

В когось крила, як веселка, гожі,

В когось ніжні, на пелюстку схожі,

В когось гарні, як весняна днина,

В іншого – немов стара ряднина,

В когось горді й сильні, як вітрила.

Люди різні, й різні їхні крила.

 

Хтось до сонця полетіти хоче,

Інший по багнюці їх волочить.

Хтось крилом укриє від негоди,

Хтось ховає під крилом доходи,

Хтось крило простягне в допомогу,

Інші – є й такі! – підставить ногу

(Крила у таких безбарвні, кволі

І безсилі, як пташки в неволі).

Хтось радіє крилам, інший – тужить.

 

Кожен має ті, які заслужить.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                            Щастя

І буде сніг. І біла – біла тиша.

І каганці зірок у вишині.

І ніч про нас історію напише

Морозним візерунком на вікні.

 

А вранці буде кава, як причастя,

І поцілунки, як святі дари.

…Мабуть, оце і є жіноче щастя,

спокійне щастя зрілої пори.

 

Передзим’я

Зачепився місяць серпиком за хмару

Й загляда в криницю: глибоко чи ні?

Випасає нічка зірочок отари,

Вітерець гарцює на баскім коні.

 

Проскакав по небу – наполохав тишу.

По ставку проїхав – плесо сколихнув,

Місячну доріжку бурунцями вишив

І, втомившись врешті, в комишах заснув.

 

Нічка притрусила срібним пилом трави,

Памороззю вкрила листячко бліде.

Завершила осінь всі нагальні справи

Й вийшла на дорогу – зиму в гості жде…

 

 

Степів Таврійських струни золоті

Степів Таврійських струни золоті

Торкає вітер в колосистім житі.

Тут зріють вірші – мудрі і прості,

Налиті сонцем і росою вмиті.

 

Тут люди щирі, голоси дзвінкі,

Відкриті душі і серця гарячі.

Тут працю люблять. А свята які!-

Від захвату у небі сонце скаче.

 

Хто тут живе, той змалечку поет.

Тут край свій люблять понад все на світі.

Тому і вірші – зовсім не секрет!-

Налиті сонцем і росою вмиті.

 

 

Давно забутий ритуал

Забула жінка, як це – бути жінкою.

Часи такі? Чи в іншому причина?

Й, напевне, почувається чужинкою,

Коли цілує руки їй мужчина.

 

Чужинкою у цьому світі дивному,

Загубленому в часі і у просторі,

Де іноді непросто будь людиною,

А жінкою – тим більше буть не просто їй.

 

І хоч життя її буває драмою,

Де сіре все, й ні запаху, ні звуку,

Їй хочеться – хоч зрідка – бути дамою,

Щоб їй мужчини цілували  руку.

 

 

 

Знову дощ

…І знову дощ!

Чи небу мало неба?

Чи знов Господь наслав на нас потоп?

Стіна води – від мене і до тебе.

Я знаю: не врятується ніхто!

Не буде «тварі всякої по парі»,

Бо ми – не пара. Кожен сам собі.

…Вишневий цвіт на мокрім тротуарі,

Від пелюсток калюжі геть рябі…

 

Весніє

Весніє вже.

 І скоро холоди

зима закриє у небесній скрині.

І теплий вітер, легінь молодий,

підсніжники розсіє по долині.

І оживе надія на землі,

воскресне віра у добро і Бога.

Додому повернуться журавлі,

і прийде в Україну перемога!

Гримить

Гримить.

Не весняна гроза за вікном -- війна.

Дими,

попелища і смерть принесла вона.

Болить

біля серця, як чую виття сирен.

Коли

ми забути устигли життя старе --

оте

довоєнне, спокійне і звичне нам?

Росте

щохвилини, щомиті його ціна.

А ми

посилаєм молитви за тих, хто нас

грудьми

закриває від лиха в страшний цей час. Стоять

наші воїни міцно, рука тверда:

своя

ж бо земля за спиною -- нащадкам в дар

її,

незалежну і вільну, залишим ми.

Бої

йдуть за правду, свободу і честь. Гримить...

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                    Додаток 2

 

 

 

                                                                                                                                                                                                          

               Шаблон таблиці для ідейно-тематичного аналізу поезій

 

Тема твору

 

Ідея твору

 

Епітети

 

Метафори

 

Порівняння

 

Риторичні оклики

 

Інверсія

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                           

 

 

 

docx
Додано
17 січня
Переглядів
88
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку