Урок на тему ,,,,Природні зони Африки. Зона вологих екваторіальних лісів, зона саван та рідколісь,,

Про матеріал

План – конспект уроку ,,Природні зони Африки. Зона вологих екваторіальних лісів, зона саван та рідколісь,,

Мета уроку: сформувати знання про особливості і розміщення природних зон Африки; створити умови для розуміння взаємозв'язків природних компонентів у складі природної зони; познайомити учнів з особливостями зон вологих екваторіальних лісів та зони саван та рідколісь;сформувати практичні вміння порівнювати природні зони Африки; виховувати інтерес до уроків географії

Перегляд файлу

 

 

План – конспект уроку

 

,,Природні зони Африки. Зона вологих екваторіальних лісів, зона саван та рідколісь,,

 

Мета уроку: сформувати знання про особливості і розміщення природних                                            

                    зон Африки; створити умови для розуміння взаємозв’язків                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         природних  компонентів у складі природної зони; познайомити учнів з                особливостями зон вологих екваторіальних лісів та зони саван та         рідколісь;сформувати практичні вміння порівнювати природні зони Африки; виховувати інтерес  до уроків географії.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань

Обладнання: фізична карта світу, карта природних зон Африки, атласи,                         підручники, навчальні таблиці, презентація до уроку.

 

                                                            Зміст уроку

 

І.Актуалізація опорних знань та вмінь

1.Прийом ,,Географічна розминка,,

  • Що таке природний комплекс?
  • Які зональні природні комплекси ви знаєте?
  • Що таке природна зона?
  • Які причини порушують широтну протяжність природних зон?
  • В межах яких географічних поясів розташована Африка?

2. Гра ,,Вірю – не вірю,,

  • Чи вірити ви, що Африка розташована в усіх природних зонах?
  • Чи вірити ви, що найбільшу площу на материку займає зона пустель?
  • Чи вірити ви, що в Африці є берегова пустеля?
  • Чи вірити ви, що баобаб росте в вологих екваторіальних лісах?
  • Чи вірите ви , що в зоні саван є дві пори року?
  •  

ІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

 

        Вірш ,, Лелечий сон,,

Запитали ми лелеку, що літав в краї далекі:

  • Що ти бачив, де ти був?

Чи про Африку не чув?

  • Я чимало мандрував та до Африки літав.

Бачив гори і долини, і засніжені вершини.

Джунглів зарості, ліани, і пустелі і савани.

Повноводні бачив ріки і озера невеликі.

А ще бачив гарні сни: як діждуся я весни

І на крилах в Україну понад морем я полину.

                                   Леся Вознюк.

 

  Як ми уже з вами знаємо, Африка – надзвичайний материк. І природа на ньому надзвичайно багата і різноманітна. Тут є ліси, що нагадують безкрайнє море і великі

 

простори саван з унікальними тваринами, й жаркі нескінчені пустелі. Де роками не випадає жодної краплинки дощу.

 

  • А чому так?
  • Якими причинами обумовлено різноманіття та розміщення природних комплексів на материку?

Відповіді на ці запитання ми спробуємо дати сьогодні на уроці.

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

 Вивчення нового матеріалу буде відбуватися за таким планом:

1.Особливості розміщення природних зон Африки.

2.Характеристика зони вологих екваторіальних лісів.

3.Характеристика зони саван і рідколісь.

   Під час  уроку ви повинні виконати  роботу ,,Порівняльна характеристика природних зон,,  Для цього вам роздані інструктивні картки із планом порівняння природних зон, які ви повинні заповнити по ходу уроку.

 

  1.У чому особливість розташування природних зон Африки ?  Чому у Африці переважають зональні ПК?(робота з картою)

    Оскільки екватор перетинає Африку приблизно посередині, то для неї характерне чітке чергування однакових природних зон, як і кліматичних поясів, від екватора на північ і на південь,тобто спостерігається широтна зональність. В Африці сформувалися природні зони екваторіального, субекваторіального,тропічного та субтропічного географічних поясів. Це зони такі, як вологі екваторіальні ліси, зона саван та рідколісь, пустель та напівпустель, зона твердолистих лісів та чагарників.

   Розміщення природних зон на материку зумовлюється не тільки географічною широтою,а й висотою над рівнем моря, впливом морських течій, перерозподілом опадів залежно від рельєфу. Тому широтна зональність інколи порушується і  природні зони витягуються вздовж меридіанів (робота з картою).

              План характеристики природної зони.

1.Географічне положення.

2.Кліматичні умови.

 3.Грунтовий покрив.

4.Рослинний світ.

5.Тваринний світ.

 2.Зона вологих екваторіальних лісів.

 Зелений океан екваторіального лісу. Царство зелені. Вона розлита повсюдно, навіть кора, і та зелена на багатьох деревах.

Зона охоплює узбережжя Гвінейської затоки на північ від екватора та басейн  річки Конго. Вона простяглася на 1600км. з півночі на південь та на 5000км із  заходу на схід.

 Ця зона своєрідна і неповторна. Близькість до екватора обумовлює велику кількість сонячного світла і опадів протягом року. Пір року практично немає, а середня t влітку і взимку=+24.Опадів за рік-понад 2000мм. Вода і тепло створили ідеальні умови для розвитку вологих екваторіальних лісів -  гілей. Ці ліси вічнозелені та багатоярусні.

 В умовах екваторіального лісу утворилися червоно-жовті фералітні  грунти.

Саме сполуки заліза і надають їм червоного кольору.

 

 

     В екваторіальних лісах понад 25000видіврослин, тільки дерев близько 1000видів.У цих лісах завжди душно, волого і темно. Якщо глянути на ці ліси

 

зверху, перед очима розкинеться безмежний килим із листя. Кожний листок у ньому повернутий точно під таким кутом, який забезпечує йому найбільшу   кількість світла.

 

1ярус-5%сонячного світла-мохи і папороті.

2ярус-чагарники і молоді деревця, серед них багато деревовидних папоротей і бананів.

3ярус-дерева заввишки 10-15м,серед них червоне, сандалове, хлібне , жовте.

4ярус-дерева 20-40м-фікуси і різні види пальм.

5ярус-60-80м-сейби.У таких високих дерев листя дуже тверде й випаровує мало води. Широкі корені підпорки допомагають утримувати стовбур у вертикальному положенні. А переможниця серед цих ярусів - ліана. Усе її життя-це боротьба за світло.

  Африканська гілея батьківщина цінних господарських порід дерев-кавове дерево, олійна пальма, какао.

Тварини-заселені всі яруси: бактерії та цвілеві гриби, у наземному ярусі дрібні копитні, лісові свині ,лісові слони, горили, шимпанзе, мартишки і павіани.

 Птахи-папуги, птах-носоріг, нектарниці, бананоїди. Багато метеликів, москітів, жуків, павуків. Є небезпечні малярійні комарі та муха цеце(сонна хвороба).

Є гадюки, пітони, ящірки, жаби. Окапі та карликові бегемоти.

   На північ ,південь та схід зона лісів змінюється на зону перемінно-вологих листопадних лісів, а потім саванами і рідколіссями. Така зміна пояснюється зменшенням річної кількості опадів і появою сухого періоду року.

 

         3.Зона саван та рідколісь.

1.Савани і рідколісся доходять до 16-18пн.ш.,а на півдні переходять за Південний тропік, займаючи майже 40%площіматерика.

2. Зона сформувалась переважно в субекваторіальному клімату, для якого характерні 2 пори року-суха і волога. Упродовж року савана встигає постаріти і помолодіти. Її молодість - літо, коли пояс високого атмосферного тиску зміщується на північ і в неї приходять екваторіальні повітряні маси. Ближче до  екватора дощовий сезон довший( до 9 місяців на рік).З наближенням до тропіків - коротший(усього 3 місяці).Причому, коли в Північній півкулі засуха, то в Південній, навпаки, йдуть дощі.

 В сезон дощів ,запилений жовто-чорний край перетворюється на чудовий зелений парк. Сіре від диму пожеж повітря стає прозорим і чистим. Перші тропічні зливи справляють сильне враження. Перед початком дощу завжди  спекотно, урочисто пурхають блискавки, з’являється невелика хмаринка і нарешті, на землю спадає злива.

 3.  Грунти. Грунти саван мають більший вміст перегною, оскільки в сухий період рослинні рештки розкладаються повільно. На межі з лісами сформувалися червоні фералітні грунти. Далі їх змінюють червоно-бурі грунти.

Ближче до пустель вони поступово переходять у менш родючі червонувато-бурі.

4.Блище до зони перемінно-вологих лісів сформувалися високотравні савани.

    Тут високий травянистий покрив, більше дерев, з-поміж яких –олійне дерево, пальма дум, слонова трава. По долинах річок - галарейні ліси.

 

   Чим далі на північ і на південь, тим рослинність бідніша-це типова або суха  савана. Дощу тут не буває півроку. Трава всього до 1-1,5м,а дерева представлені акаціями, також деревовидним молочаєм . Росте тут і баобаб.

 

 На межі з пустелею формуються опустелені савани, де трави та дерева краще пристосовані до сухого клімату, який тут триває більшу частину року.

 Переважають злакові трави, колючі чагарники, молочаї,  алоє.

5.Немає ніде такого скупчення великих тварин, як в Африканський савані.

Усі вони кочують по савані у пошуках їжі та води. Тут і різноманітні антилопи, і смугасті зебри, і довгошиї жирафи, і величезні слони, буйволи та носороги, і неповторні бегемоти. Супутниками травоїдних стали численні хижаки: гепарди, леопарди, шакали, гієни і звичайно – лев. У річках водяться    5-и метрові крокодили. Навіть птахи вражають своїми розмірами: африканський страус, птах марабу, птах-секретар. Багато плазунів , гадюк, пітонів. Серед комах найбільш поширені мурашки та терміти.

  Простори саван найбільш сприятливі для землеробства.

 

IV. Закріплення матеріалу, вивченого на уроці.

1. Оформлення роботи.

2. Тести-альтернативи.

Виберіть характеристики до вивчених зон:

1.Хмари-рідкісне явище.

2.Природна зона займає басейн річки Конго і узбережжя Гвінейської затоки.

3.Грунти-червоно-жовті фералітні.

4.Літо жарке, сухе, зима тепла,волога.

5.Клімат субекваторіальний, з вологим жарким літом і сухою зимою.

6.Грунти червоно-бурі, багаті перегноєм, родючі.

7.Найбільш поширені рослини- зонтичні акації, мімози,деякі види пальм.

8.Рослинність лісу багатоярусна.

9.Живуть різні види мавп, у тому числі горили, шимпанзе.

10.Різкі коливання t протягом доби.

Вологі екваторіальні ліси  - 2,3,8,9.

Савани і рідколісся  -  4,5,6,7.

 

3.Розселити тварини по природних зонах. 

1.Леопард                    5.Зебра

2.Верблюд                   6.Верблюжа колючка

3.Жираф                      7.Горила

4.Мавпа.                      8.Антилопа-гну

Вологі екваторіальні ліси  - 1.4.7.

Савани і рідколісся  -  3.5.8.

 

V.  Підсумок уроку.

- На більшій частині території Африки чітко простежується широтна зональність. Природні зони Африки , як і кліматичні пояси ,розташовані майже симетрично щодо екватора.

 

 

 

     -У басейні річки Конго та на узбережжі Гвінейської затоки в умовах вологого і теплого клімату сформувалася зона вологих вічнозелених екваторіальних лісів. Вона відрізняється великою розмаїтістю рослин і тварин.

- Найбільші площі на материку займають савани і рідколісся, для яких характерно чергування сухого і вологого сезону.

- Відмінності природних компонентів природних зон пояснюються їх різним  географічним положенням, кліматичними умовами, рельєфом.

 

 

 

VI. Виставлення оцінок та повідомлення домашнього

   завдання

 

 Д/з - параграф16,17

       - позначити природні зони на контурній карті.

        - підготувати повідомлення  про цікавих представників рослинного  і               тваринного світу вивчених  природних зон.

 

 

 

                                           Додатковий матеріал

 

 

 

Африканський баобаб - природний водний резервуар,  що може містити понад

 100 000 л води.

Дорослий  баобаб - це  резервуар, заповнений водою. Пориста деревина під його корою насичена вологою.  Змучені від спраги слони атакують своїми бивнями великі стовбури, розбиваючи  їх в щепки. Старі баобаби  часто пустотілі. Іноді  в них можуть  жити  люди. Відомий випадок, коли баобаб служив  автобусною зупинкою, він вміщував  до 30 чоловік.

 

Які  дерева  запилюються  летючими мишами?

Це ковбасне дерево, або  кігелія эфіопська, що росте  в Африці  та на Мадагаскарі, Його плоди ("ковбаси"), вільно звисають з гілок та мають дуже апетитний вигляд, і все дерево виглядає  ніби кафе під відкритим небом. Нажаль , "ковбаси" ці неїстівні ні для людини, ні для тварини . Зібрані в суцвіття темно-красні  квіти появляють ся під час сухого сезона,  коли  листків  на деревах нема. Летючі миші в пошуках

 

нектара  наштовхуються  на цей  делікатес, ніби випадково розвішаний у них під носом.  

 

 

 

                                        Порівняльна характеристика зон

вологих екваторіальних лісів та зони саван і

рідколісь.

учня 7  класу _______________________

 

                                                   

 

 

                                                             Завдання:

1.Використовуючи текст параграфа, розповідь вчителя  і карти атласу, складіть порівняльну характеристику природних зон Африки. Результати занесіть до таблиці.

 

Природна

зона

Географічне

положення

Особливості клімату

Грунти

Рослинний

світ

Тваринний світ

Вологі екваторіальні

ліси

 

 

 

 

 

Савани і

рідколісся

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.Висновок.

Використовуючи дані таблиці, виділіть подібні та відмінні риси даних зон.

 

 

doc
До підручника
Географія 7 клас (Топузов О.М., Надтока О.Ф., Назаренко Т.Г., Вішнікіна Л.П., Шуканова А.А., Самойленко В.М.)
Додано
15 грудня 2018
Переглядів
7011
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку