Урок на тему: "Різноманітність птахів"

Про матеріал
Урок біології в 8 класі. Тип уроку: комбінований. Урок проводиться з використанням презентації VideoScribe, використанні інтерактивні вправи «LearningApps», «Kahoot!» та Flipquiz.
Перегляд файлу

Хоменко Вікторія Олексіївна, вчитель біології                                                                                                7 клас

Біологія

Тема уроку: Різноманітність птахів 

Мета уроку:

  • сформувати поняття учнів класифікацію та таксономічні категорії класу Птахи
  • формувати ключові та предметні компетентності, розвивати здатність порівнювати і узагальнювати, розвивати логічне мислення, продовжити формування в учнів наукової картини світу,
  • виховувати емоційно-цілісне ставлення до себе та живої природи; готовність до оцінки наслідків діяльності людини;

Тип уроку: комбінований

Форма: лекція з елементами бесіди

Міжпредметні зв’язки: географія, хімія.

Внутрішньопредметні зв’язки: екологія.

Методи навчання: частково-пошуковий, інформаційно-репродуктивний

Форми організаційної діяльності учнів: фронтальна, парна.

Терміни і поняття:  осілі і перелітні птахи, нагніздні і виводкові птахи, кільові і без кільові птахи

Обладнання та матеріали: мультимедійне забезпечення,  презентація уроку

 

Хід уроку

І Організація початку уроку

Налаштування. 

Дорогі діти! Я запрошую вас на урок, що збагатить вас новими знаннями, вміннями, враженнями, розширить ваш кругозір, примусить замислитися. На уроці вам знадобляться увага, пам'ять, зосередженість, наполегливість, старанність. Я впевнена, що ви впораєтесь з усіма завданнями. Бажаю вам успіху і запрошую до співпраці.

ІІ Перевірка домашнього завдання

Для того, щоб дізнатися чи гарно ви засвоїли матеріал пропоную порівняти особливості будови і процеси життєдіяльності птахів з плазунами. До вашої уваги вправа, з’являється твердження а ви відносите його до класу Птахи або Плазуни .

Інтерактивна вправа «LearningApps»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Молодці! Добре навчилися відрізняти птахів від плазунів, а тепер перевіримо як добре ви вивчили тему птахи.

Інтерактивна вправа «Kahoot  (https://play.kahoot.it/#/gameblock?quizId=2d4d8af5-d0a7-41b9-88e6-aa675acf89e3)

 

ІІІ Мотивація навчальної діяльності

Невід’ємною частиною нашого життя є птахи. Скільки шкідливих комах і личинок знищують вони! За літо, не злічити! Працюють не покладаючи крил! Їх можна зустріти в будь-якому куточку світу - від Арктики до Антарктиди в будь-яких умовах: у спекотних пустелях, у тундрі й тайзі, у степах й лісостепах, у тропіках й субтропіках, екваторіальному поясі. Не бояться птахи й гірських висот та морських глибин.

А хто з птахів є солістом лісового хору?

«Соловейко... Кому в Україні не відома ця дзвінкоголоса пташка? Хто не насолоджувався неперевершеним співом солов’я? Прилітають солов’ї з вирію тихо і непомітно. Вони не галасують про свій приліт, як дикі гуси чи журавлі. Їх не чути й не видно до того часу, поки тихого травневого надвечір’я навколишній світ не наповниться солодким неперевершеним співом».

Ось такі слова я знайшла у вашому підручнику з української мови.

Що ж це пташка? І чи є ще схожі на неї? Поговоримо на сьогоднішньому році

Сьогодні ми з вами познайомимося з деякими представниками класу Птахи, тому що тема нашого уроку:  «Різноманітність птахів»

 

ІV Вивчення нового матеріалу 

Використання техніки презентації «Скрайбінг»

https://www.youtube.com/watch?v=DqBFCSEnfqI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Клас птахи поділяється на три надряди:

Розміри, забарвлення, форма тіла цих птахів також дуже різноманітні. На земній кулі їх налічується 8 тисяч 700 видів, а в нашій країні майже 770 видів.

 

 

 

Пінгвіни (Плаваючі птахи) – 16 видів птахів, які втратили здатність до польоту їх крило перетворилося на? Ласта, тому вони пристосувалися до плавання та пірнання.

Де мешкають ці птахи? (Пінгвіни поширені в Південній півкулі, від берегів Антарктиди до Австралії, Африки й Південної Америки)

Безкілеві – Це група птахів, які не здатні до польоту. У цих тварин довга шия, недорозвинені крила, грудина без кіля й добре розвинені задні кінцівки. Поширені безкілеві птахи в Південній півкулі (Африка, Австралія, Нова Зеландія, Південна Америка). Якщо пінгвіни називають плаваючі птахи, то безкільові мають назву бігаючі птахи.

Які птахи належать до без кільових? (Старуси, казуари і ківі) 

Кілегруді – це 35 рядів птахів, здатних до польоту.  У них грудина має добре розвинений кіль, кістки пневматичні, пір’я має зімкнуті опахала, розвинена куприкова кістка та ін.

Класифікації птахів за місцем проживання:

          Осілі птахи – не відлітають на зимівлю. Назвіть приклад: горобці, ворона, сорока. Деякі з них є кочуючи ми, наприклад взимку вони поряд з людиною, а влітку глибоко в нетрях лісу? (синиця)

Перелітні птахи відлітають на зимівлю в теплі тропічні країни. Ці перельоти називаються сезонними міграціями. Куди з відлітають на зимівлю птахи, що живуть на території України?

Ластівка, лелека і соловей зимують на півночі Африки

Мартини – на Середземному морі

Сови та граки у Південній та Центральній Європі

При цьому Батьківщина птаха – це місце, жде він з’явився на світ, а батьківщина його предків – це місце де зародився вид. Більшість наших птахів – лелеки, стрижі, ластівки, зозулі, очеретянки родом з тропіків, куди й відлітають на зиму.

 Тому, деякі вчені пишуть, що Україна для птахів ніби пологовий будинок.

До сих пір не розгадано, як птахи знаходять дорогу.

Для того, щоб дослідити їх маршрут використовують метод – кільцювання. Птахів відловлюють і чіпляють на ніжку легке алюмінієве кільце з написом міста та його номеру, таким чином якщо птах потрапляє до людини можна дізнатися звідки він прилетів. Таким чином доведено, що птахи завжди повертаються в ті місця де вони з’явилися на світ.

Якщо, вам до рук потрапить таке кільце або птах обов’язково повідомте в центр кільцювання.

 

Класифікації птахів за типом постембріонального розвитку:

                    Пташенята, що вилупилися, бувають двох типів – виводкові та нагніздні.

Виводкові пташенята цілком вкриті пухом, з відкритими очима. Через певний час вони можуть самостійно супроводжувати дорослих птахів. Нагніздні пташенята лише в деяких місцях вкриті негустим пухом. Їхні очі й вушні отвори закриті.        

           Вони досить тривалий час вимушені перебувати в гнізді й вигодовуватися дорослими птахами.

У процесі еволюції птахи заселили найрізноманітніші місця існування, що спричинило утворення в птахів різних систематичних груп подібних ознак у будові і поведінці. Унаслідок цього птахів об’єднують в екологічні групи: птахи лісу, птахи боліт, птахи водойм, птахи степів.

Різноманітні й їхні середовища мешкання: вони поширені в лісах, парках, садах, на луках, у степах, преріях, біля водойм. Представників рядів Соколоподібні та Совоподібні об'єднує те, що вони живляться майже виключно тваринною їжею. Але якщо Соколоподібні активні вдень, то Совоподібні - уночі.

Класифікації птахів за рядами

В ході уроку учні заповнюють таблицю.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ряд Гусеподібні

Життя птахів з ряду Гусеподібні тісно пов'язане з водою.

Характерна ознака гусеподібних - будова їхнього дзьоба. Він широкий, сплощений, вкритий тонкою шкіркою. Всередині на верхній частині дзьоба є рогові пластинки, які слугують для відфільтровування їжі.

Гусеподібні мають щільне жорстке оперення і густий пуховий прошарок. Добре розвинена в цих птахів куприкова залоза,

У фауні України відомо 33 види. Це лебеді, гуси, качки та інші.

Багато видів гусеподібних є об'єктами полювання через смачне й поживне м'ясо. Людина також використовує пір'я та пух цих птахів.

Ряд Лелекоподібні

До ряду Лелекоподібні належить 118 видів.

Лелеку білого, або чорногуза, вважають символом миру, щастя, достатку та материнства. Він влаштовує гніздо біля осель людини. Лелека чорний свої гнізда будує в лісах, на бічних гілках дерев, уникаючи сусідства з людиною.

Ці птахи мають довгу гнучку шию, довгі ноги та дзьоб. На ногах лелекоподібних чотири пальці, з яких три передні сполучені невеликою перетинкою.

Довгі пальці широко розставлені, що дає можливість цим птахам пересуватись по грузкому ґрунту.

Живляться вони невеликими тваринами

Майже всі види лелекоподібних - перелітні птахи.

Ряд Соколоподібні

Рекордсмени – найшвидший птах сокіл сапсан шв. 300 км/год

Гриф чорний – розмах крил 2,5 м

Мають короткий і гачкоподібно загнутий дзьоб, призначений для шматування здобичі, міцні загнуті кігті для хапання та утримання здобичі, здатність швидко літати, тривалий час ширяти в повітрі, гострий зір, що дає змогу бачити дрібну здобич з висоти.

Соколоподібні найчастіше полюють на живих тварин, але деякі види (наприклад, гриф чорний, сип) живляться трупами.

Ряд Совоподібні

Представники ряду Совоподібні мають великі очі з розширеними зіницями.

Удень сови ховаються у схованках, полюють переважно вночі. У них гачкоподібний дзьоб, міцні та загнуті кігті на пальцях ніг.

 Голова широка й округла, оперення утворює характерний лицьовий диск. Навколо слухових отворів є пір'я, яке спрямовує звуки до барабанної перетинки.

Крила у сов довгі, а хвіст короткий. Живляться сови дрібними та середніми за розмірами ссавцями (зайці, мишоподібні гризуни), птахами, комахами тощо, іноді - рибою чи ракоподібними.

Політ сов безшумний завдяки густому пухкому оперенню.

Під час пошуків здобичі ці птахи орієнтуються на свій гострий слух, який дає їм змогу точно вловлювати її навіть слабкий шуркіт.

Найбільший вид совоподібних - це пугач: побачити важко! Пугач віддає перевагу глухим лісам з густим підліском.

Ряд Куроподібні

Ряд Куроподібні об'єднує приблизно 250 видів птахів, з яких у фауні України відомо вісім. Їхнє тіло масивне, а крила відносно короткі. Ці птахи добре бігають і ходять, але неохоче піднімається у повітря.

 Лапи у куроподібних мають чотири сильні пальці з товстими та вигнутими кігтями, які допомагають розгрібати ґрунт у пошуках їжі. Живляться куроподібні переважно рослинною їжею, а також безхребетними тваринами.

Об'єктами полювання є: перепілка, сіра куріпка, тетеруки, рябчики. Крім того, на території нашої країни акліматизовані такі види, як фазан та кеклик.

Фазан - один з найгарніших видів куроподібних.

Ряд Горобцеподібні

Ряд Горобцеподібні - найчисленніший за кількістю видів ряд птахів, адже до нього належить майже 2/3 відомих науці видів птахів - 5100.

Серед горобцеподібних виділяють групу співочих птахів, які характеризуються добре розвиненими голосовими зв'язками.

Усім відомі солов'ї, чий спів зачаровує навесні.

В Україні мешкають сільська, міська та берегова ластівки.

Синиці - дрібні птахи, що живляться переважно комахами. В Україні поширені синиці: велика, довгохвоста, голуба, чубата тощо. Гнізда синиці влаштовують у дуплах, рідше у норах, щілинах скель.

Одним з найпоширеніших осілих птахів є горобець хатній. Він постійно живе поруч з людиною. Живляться горобці як рослинною, так і тваринною їжею. Можуть завдавати певної шкоди зерновим, ягідним та іншим культурам. Але в період вигодовування пташенят комахами горобці приносять людині безсумнівну користь.

 

 

 

 

V Узагальнення і закріплення знань

Інтерактивна вправа «Quizlet - flipquiz » (https://flipquiz.me/review/226610)

Інтерактивна вправа «LearningApps»

 

 

VІ Домашнє завдання

Опрацювати §24. Виконати завдання 1 с. 97

Д.р. – виконати для допитливих 5* с. 97

В.р. – міні-проект: «Екологічні групи тварин»

  1. Як птахи пристосувалися до життя на відкритих просторах?
  2. Як птахи пристосувалися до життя на берегах водойм?
  3. Як птахи пристосувалися до життя в лісі?

 

 

docx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
1376
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку