Урок на тему "Силікатна цегла"

Про матеріал
Розробка уроку на тему "Силікатна цегла". В розробці висвітлено основні питання про виробництво, застосування, зберігання, транспортування та нові види сучасної силікатної цегли. Розробка уроку розрахована на здобувачів освіти ПТНЗ будівельного профілю.
Перегляд файлу

Урок

 

  Тема: Силікатна цегла.

 

   Мета уроку: Сформувати в учнів знання про силікатну цеглу, її види та процес виготовлення.. Розвивати розумову діяльність учнів, пам'ять , мову, увагу. Виховувати сумлінне ставлення до предмету, працелюбність.

 

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

 

Вид уроку: лекція з елементами бесіди.

 

Дидактичне забезпечення: таблиці « Схема обертової печі», «Види мінеральних в’яжучих» , відеоматеріал «Цегла силікатна», презентації, реферати, картки.

 

Література: підручники «Матеріалознавство для мулярів» 15 штук.

 

 

                                                       

                                             Хід уроку  

 

  1. Організаційний момент
    • перевірка наявності учнів та їх готовність до уроку.
  2. Актуалізація знань.

   Тестові завдання ( друкований матеріал).

  1. Формування  нових знань .

 

 

1. Технологія виробництва силікатної цегли.  Силікатну цеглу почали виготовляти ще у 1880 році. Технологію виробництва придумав і запропонував німецький вчений Міхаеліс. Росія стала однією з перших країн, де силікатна цегла почала виготовлятися і застосовуватися  у великих масштабах.

 

Силікатну цеглу виготовляють з екологічно безпечних компонентів: кварцового піску, вапна і води. Головною  відмінністю технології виробництва силікатної цегли, є використання цегли-сирцю, і його подальша обробка в автоклавах водяною пара під великим тиском.

 

Розглянемо докладніше технологію і весь процес виробництва.

 

Починається все з підготовки, обробки і дозування сировини, яка необхідна для виробництва силікатної цегли. Для отримання міцного будівельного матеріалу необхідно точно дотримуватися всієї  технології виробництва.

 

Зміст вапна на кожному підприємстві розраховується з урахуванням її якості, вмісту в ній окису кальцію і додаткових домішок. Саме вміст окису кальцію визначає активність вапна. З урахуванням цих показників частка вапна зазвичай становить 6-8 відсотків.

 

Пісок, який використовують для виробництва силікатної цегли, теж повинен бути відповідної якості, тобто домішки не повинні перевищувати необхідної межі.

 

В пісок додають необхідний обсяг вапна і води. Вода необхідна для остаточного завершення хімічного процесу і формування пластичної силікатної суміші.

 

Кількість води точно розраховується, так як її нестача  або надлишок безпосередньо впливають на процес гасіння. Якщо води буде мало, то процес гасіння не пройде в повному обсязі, а якщо багато, то  суміш буде занадто м'якою, що погано позначиться надалі на  її формуванні.

 

Для виробництва силікатної цегли використовують два способи: силосний і барабанний. Вони розрізняються способом приготування вапняно-піщаної суміші.

 

Найбільш економічно вигідний силосний спосіб. Його технологія виробництва набагато простіша і не вимагає великих витрат.

 

Підготовлені складові інгредієнти перемішують і зволожують. Після чого отриману суміш направляють в герметичний резервуар - силос. Там, він безперервно обертається в резервуарі, відбувається гасіння вапна. Цей процес займає від 7 до 12 годин, що значно довше, ніж при барабанному  способі виробництва.

 

Далі суміш піддається додатковому зволоженню і пресуванню під великим тиском. Це дозволяє отримати цеглину високої якості. Чим більший  тиск, тим щільність готової силікатної цегли буде вища, менше залишиться отворів і порожнин у структурі.

 

Отриманий сирець, направляється для тепло вологої обробки і тверднення в автоклав.

 

Барабанний спосіб передбачає використання подрібненого , тонкомолотого  негашеного вапна. Пісок і вапно подають в спеціальні бункери, а звідти в необхідній кількості подаються в гасильний барабан. Там, в герметично закритій ємності, відбувається перемішування інгредієнтів і гасіння вапна. Цей процес відбувається під тиском і подачі парі при обертовому барабані, і займає близько 40 хвилин.

 

Технологія виробництва силікатної цегли, на відміну від виробництва глиняної цегли, має ряд переваг. Це і короткий цикл виробництва, більш просте технологічне обладнання, висока ступінь механізації і порівняно невелика витрата палива. 

 

 

 

                                                          

 

2. Застосування силікатної цегли.  Застосування силікатної цегли в будівництві зумовлюється її характеристиками та властивостями. Силікатна цегла - один з найпопулярніших будівельних матеріалів.

 

Він має відносно низьку вартість, правильну форму, точні розміри і володіє хорошою міцністю. Це один з найбільш вогнетривких матеріалів, який досить повільно прогрівається і може добре витримувати високу температуру, поступаючись тільки червоному (глиняному) цеглі.

 

Володіючи хорошою звукоізоляцією, силікатна цегла широко застосовується для будівництва перегородок в житлових приміщеннях і зведення несучих стін будівель.

 

Так як силікатна цегла випускається не тільки як робочий, але як  і облицювальний матеріал , то його часто використовують для декоративного облицювання будівель. Головне, враховувати його властивість високого вологовбирання. Цей показник повинен бути не менше 6 відсотків.

 

Великою популярністю користується декоративна  кольорова  цегла. Додаючи силікатну суміш різні барвники, отримують цегли червоного, зеленого, жовтого і інших кольорів.

 

Як і всі будівельні матеріали у силікатної цегли є не тільки свої плюси, але і свої мінуси.

 

При температурі 600°С, знижується межа міцності силікатної цегли, що призводить до появи тріщин. Того, силікатна цегла не застосовують для будівництва камінів, печей, димоходів.

 

Силікатна цегла добре вбирає вологу, тому його не використовують при зведенні фундаментів, колодязів і т.д. Необхідно звести до мінімуму контакти з водою. Не рекомендується використання силікатної цегли у вологих приміщеннях, якщо не планується обробка облицювальними плитами.

 

  1. Самостійна робота (законспектувати матеріал по підручнику ст.235-240).
  2. Закріплення нового матеріалу (друкований матеріал , різнорівневі тестові завдання).
  3. Підведення підсумків :
    • оголошення оцінок;
    • домашнє завдання ( вивчити матеріал по конспекту),

        

doc
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Коберник О.М., Терещук А.І. та інші)
Додано
30 листопада 2020
Переглядів
1059
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку