pfcnsghghghtthfhg grbtrhrth gtrhrbfbd

Про матеріал
hj,jnf p gslhexybrjv hfhdjfvhdihivvb jfjjvidjvijdfivjjv njfvnjdhvhvidhbgdbgsbfb gfsbgbs
Перегляд файлу

Класифікація застібок у легкому одязі

 

Застібка у швейному виробі має функціональне призначення. Вона дозволяє вільно надягати і знімати одяг. Часто застібці нада­ють вигляду оздоблювальної деталі.

Застібки класифікують за різними ознаками, що представлені у вигляді схеми (дивись рис. 1).

За розміщенням застібки можуть бути розташовані спереду, ззаду, збоку. За способом застібання застібки одягу виконують за допомогою зав’язок, ґудзиків і петель, кнопок, гачків, карабінів, хлястиків і пряжок, рамок, кілець; шнурування, застібки- «блискавки», текстильної застібки «велкро» («липучка»). Кожен із цих елементів по-своєму закріплюють на основній деталі. Елемен­ти застібки прикріплюють не менше ніж за два шари матеріалу.

Зав'язки, хлястики, застібку-«блискавку», а також утримувачі кілець, рамок, пряжок пришивають до основної деталі або ушива­ють у шов обшивання. Текстильну застібку «велкро» настрочують.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ґудзики, кнопки, гачки пришивають уручну або на спеціальному устаткуванні. Карабіни, спеціальні ґудзики і кнопки, а також блочки і люверси, що оформляють отвори під шнурування, закріплю­ють на основних деталях заклепуванням. Отвори під шнурування, як і прорізні петлі, обметують уручну або на спеціальному устат­куванні. Прорізні петлі можуть обшивати однією або двома обши­вками. Навісні (повітряні) петлі пришивають при оброблянні зрізів або при з’єднуванні деталей. Такі петлі виготовляють із обшивки, викроєної під кутом 45°, або плетеного шнура.

 

Розташування застібки на одязі визначають моделлю. Іноді у виробах прилеглого силуету виконують дві застібки. Застібки у легкому одязі можуть бути різноманітної конструкції.

 

За констру­кцією застібки поділяють на три види (дивись рис. 2):

  •                   застібки, що доходять до низу виробу (деталі) - розміщені у наскрізних розрізах деталей (з відрізними або суцільно викроєни­ми підбортами чи планками, з петлями у шві пришивання планки, з потайною застібкою);
  •                   застібки, що не доходять до низу виробу - розміщені у част­кових розрізах деталей (оброблені вшивними планками, настроч- ними планками, обкантовувальною обшивкою чи обшивками- підбортами);
  •                   застібки, розміщені у швах деталей.

doc
Додав(-ла)
Богатюк Галина
Пов’язані теми
Технології, 11 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
8 грудня 2020
Переглядів
657
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку