Урок на тему: "Способи зупинки кровотеч."

Про матеріал

Урок на тему: "Способи зупинки кровотеч." 10 клас Захист Вітчизни.

Мета:розглянути основні правила зупинки кровотеч; розвивати уміння швидко діяти в екстрених умовах; виховувати патріотичність та любов до України.


Перегляд файлу

 

10 клас

Дата

Тема. Способи зупинки кровотеч.

Мета: розглянути основні  правила  зупинки кровотеч; розвивати уміння швидко діяти в екстрених умовах; виховувати патріотичність та любов до України.

Обладнання: підручник, робочий зошит.

Хід уроку

1. Організаційний етап

2. Актуалізація отриманих знань та вмінь людини.

Повторення вивченого на минулих уроках.

3. Мотивація навчальної діяльності.

4. Вивчення нового матеріалу

Провідною причиною смерті на полі бою, якої можна запобігти, є кровотеча з кінцівок!

Пряме затискання місця поранення є пріоритетним і найефективнішим методом зупинки кровотечі.

Кровотеча з кінцівки, як правило, може бути зупинена шляхом накладення тиснучої пов’язки, тугої тампонади рани, застосування методу ручного притиснення, підняттям пошкодженої кінцівки. Для зупинки кровотечі застосовуйте прямий тиск на рану протягом 5 хвилин. Не виймайте сторонні тіла з рани.

Ізраїльська компресійна пов’язка – високотехнологічний засіб, який дозволяє зупинити кровотечу за рахунок комбінації різних механізмів тиску на рану.

Якщо у пораненого спостерігається кровотеча з кінцівки і прямий тиск не може її зупинити, необхідно накласти кровоспинний джгут.

 

Необхідно завжди пам’ятати, що кровоспинний джгут являє собою небезпечний (в плані можливості втрати або параліча кінцівки) і дуже болісний для пораненого засіб. Тому його використання повинно обмежуватися випадками, коли мова йде про можливість загибелі постраждалого в результаті крововтрати від критичної кровотечі.

 

Джгут повинен застосовуватися тільки:

  1. при артеріальній кровотечі (фонтануючий струмінь алої крові з рани);
  2. при значній кровотечі, яку не вдається зупинити іншими засобами (якщо ви наклали давлючу пов’язку і застосували техніку ручного притиснення, але пов’язка просякла кров’ю, і рана продовжує кровоточити);
  3. при травматичній ампутації кінцівки;
  4. при комбінованих ураженнях, як швидкий тимчасовий засіб для зупинки значної кровотечі з метою надання іншої життєво необхідної допомоги;
  5. при наявності кількох постраждалих, що також вимагають невідкладної допомоги, як швидкий тимчасовий засіб для зупинки значної кровотечі;

6) в зоні обстрілу при кожній значній кровотечі. При найменшому сумніві в зоні обстрілу будь-яка кровотеча повинна розглядатися як небезпечна для життя, та має накладатися джгут для її зупинки.

При цьому в зоні укриття стан кровоспинного джгута та необхідність його застосування необхідно обов’язково перевіряти та в разі можливості застосовувати інші методи зупинки кровотечі.

5. Закріплення

Що таке кровотеча?

Які є кровотечі?

Що треба робити при їх виникнення?

6. Підсумок уроку. 

На сьогоднішньому уроці мені сподобалось… не сподобалось…

7.Домашнє завдання

Опрацювати опорний конспект та параграф…..

 

 

 

docx
Додано
12 серпня 2018
Переглядів
896
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку