Урок на тему : " Ступені порівняння прикметників"

Про матеріал
Урок розроблено у формі гри, щоб в ігровій формі доступно подати дітям відомості про ступені порівняння якісних прикметників. Для подорожі в країну "Прикметник" вигадано такі станції як: "Перевіряйко", "Відповідайко", "Слухайко", "Розумійко", "Вибирайко", "Знайко". Для відпочинку учнів введено хвилинку релаксації.
Перегляд файлу

Тема уроку : Ступені порівняння  якісних прикметників  (урок гра)  

Мета: в ігровій формі дати учням відомості про ступені порівняння прикметників та їх творення  ; формувати вміння їх розпізнавати , утворювати,розвивати  навчити правильно й доречно вживати їх у мовленні; розвивати увагу , культуру усного й писемного мовлення; виховувати патріотизм.

Обладнання: карта країни «Прикметник «, роздатковий матеріал, зошити,  підручники

ХІД УРОКУ

I. Мотивація навчання

Читання вірша

Українська мова,

Мова мами і тата!

Мова мами і тата,

Діда і бабусі,

Знаю її добре,

Ще краще навчуся!

(Р. Завадович)

 

II. Оголошення теми й мети урокуУ

ІІ І. Підготовка до сприймання нового матеріалу

ІІ1. Пропоную вам гру «Лінгвістичний феєрверк». Перед вами на парті  речення, елементи якого розташовано в довільному порядку, хаотично, за принципом вибуху. Ви повинні відновити речення у первісному вигляді, по можливості – якнайточніше.

Прикметник – це частина мови, що виражає ознаку предмета й відповідає на питання який?, чий?.

— Сьогодні ми вирушимо у подорож країною « Прикметник». Вчитель вивішує карту країни із позначеними станціями, на яких відбудуться зупинки.

— Ця подорож допоможе нам повторити й узагальнити знання з теми « Прикметник»

 

ІV. Закріплення та систематизація знань

1 станція «Перевіряйко»

Перевірка домашнього завдання

 Серед перелічених прикметників вкажіть присвійні.

Широкий, сміливий, мідний, розумний, Тетянин, охайний, український, сестрин, мамин, учнівський, батьківський, лагідний, сусідчин, тижневий, Марійчин, сором’язливий, зозулин, Петрів, дотепний, спритний, стрункий.

2 станція «Відповідайко»

Вчитель проводить фронтальне опитування у вигляді гри «Доповни речення».

Прикметник  виражає...

Прикметник відповідає...

.     Прикметник змінюються за...

Початковою формою прикметника є форма………відмінка

   .  У реченні найчастіше виступає ……, рідше   ……

. Кмітливий  , розумний , дотепний , придумкуватий  є…….. 

3 станція «Слухайко»

Опрацювання теоретичного матеріалу  ( ст.. 134)

Якісні прикметники мають вищі і найвищі ступені порівняння.

 Вищий ступінь порівняння вказує, що в одному предметі більше чи менше певної якості. Напр. Сильніший, більш сильний, менш сильний.

Вищий ступінь

Проста форма

Складена форма

Використовуємо суфікси –ш-, -іш-

Докладаємо слова більш, менш до звичайної форми

Дальший, рідніший

Більш далекий, більш рідний

Найвищий ступінь порівняння вказує ,що певний предмет переважає всі інші за якою-небудь ознакою. Напр. найсильніший найбільш сильний, найменш сильний.

 

Найвищий ступінь

Проста форма

Складена форма

Додаємо префікс най- до простої форми вищого ступеня.

Додаємо слова найбільш, найменш до звичайної форми прикметника

Найдальший, найрідніший

Найбільш далекий

Найбільш рідний

 4 .станція «Розумійко»

  •  Гра «Я – вчитель»

Уявіть себе вчителем української мови. Один учень, який пропустив кілька занять, здав вам на перевірку зошит.

Виправте помилки в поданих фор­мах ступенів порівняння прикметників. Запишіть словосполучення з правильними формами.

  • Більш цікавіший фільм,
  • найбільш відоміший телеканал,
  • менш зручніший диван,
  • самий кращий друг,
  • більш безпечніший спосіб,
  • сама легка професія,
  • сама рідніша людина,
  • найвеликіший будинок,
  • найменш яскравіша квітка,
  • сама цікава книга.

Хвилинка релаксації ( під спокійну музику діти із заплющеними очима в довільному стані слухають історичні відомості про Камянець – Подільський . Вчитель читає спокійним тоном )

                    Камянець – Подільська фортеця

Камянець - Подільський  - найчарівніше місто в Україні.            Найбільш відомою є  фортеця з численними вежами, або ж Старий замок є візитівкою Кам’янця-Подільського. Перша згадка про неї датується 1374 роком. Упродовж століть Кам'янецька фортеця неодноразово змінювала свій вигляд. Кожна вежа, стіна, підземелля мають найунікальнішу історію. Веде до фортеці найстаріший міст України – Турецький. На ньому де-не-де трапляються замочки, які тут залишили закохані. Одразу за Старим замком розташовано так званий Новий замок, зведений у 17 столітті. Кам'янець-Подільський замок має   найбільш багато цікавих особливостей:,  наприклад: колись між двома вежами фортеці – Рожанкою та Водною – було прокладено тунель, про який знав тільки комендант. На подвір'ї також є яма, на дні якої сидить боржник (це, звісно, муляж). У давні часи сюди справді садовили найнебезпечніших горе-позичальників, а вже в наш час відвідувачі фортеці кидають у яму монетку, аби вберегтися від боргів.
Стіл згоди

Поруч із легендарною Кам'янецькою фортецею є менш цікавий пам’ятник – «Стіл згоди». Встановили його 2001 року під час проведення фестивалю «7 культур». Автор скульптурної композиції  – Анатолій Ігнащенко. Центром пам'ятника є велике бетонне коло, на якому височіє корона Поділля (вона уособлює Кам'янець-Подільський); навколо розкладено сім каменів, які символізують народи, що брали участь у творенні історії та архітектурного образу міста: українці, поляки, турки, росіяни, литовці, вірмени та євреї. Недалеко від основної композиції одиноко лежить восьмий камінь, який означає те, що в майбутньому на долю Кам'янця-Подільського може вплинути ще якась більш впливовіша нація нація.
Церква Воздвиження Чесного Хреста

Під стінами   наймогутнішої Кам'янець-Подільської фортеці розташовано єдиний в місті дерев'яний храм – Хрестовоздвиженську церкву. За переказами, ідея збудувати саме дерев'яний храм під стінами фортеці належала гетьману Петру Конашевичу-Сагайдачному. Пораненого у битві під Хотином гетьмана везли до Києва. Коли Сагайдачний проїжджав повз величну Кам'янецьку фортецю, йому здалося, що вона стане ще більш сильнішою та могутнішою, якщо поблизу збудувати дерев'яний храм. Тоді місто від недругів оберігатимуть не тільки міцні мури, а й віра.
Пам'ятник туристу

 2013 року на площі Польський ринок, дальше від міської ратуші, встановили двометровий пам'ятник туристу. Автори скульптури Сергій Кляпетура та Сергій Кліщ «одягнули» своє творіння у футболку, шорти та кепку; за спиною у туриста висить наплічник, а на шиї – фотоапарат. 

      - Ваші очі відпочили і ми продовжуємо далі

5 станція «Вибирайко»

Поданий текст із історичними відомостями про своє рідне місто переглянути   та вибрати прикметники , які мають ступені порівняння 

                    Камянець – Подільська фортеця

Камянець - Подільський  - найчарівніше місто в Україні.            Найбільш відомою є  фортеця з численними вежами, або ж Старий замок є візитівкою Кам’янця-Подільського. Перша згадка про неї датується 1374 роком. Упродовж століть Кам'янецька фортеця неодноразово змінювала свій вигляд. Кожна вежа, стіна, підземелля мають найунікальнішу історію. Веде до фортеці найстаріший міст України – Турецький. На ньому де-не-де трапляються замочки, які тут залишили закохані. Одразу за Старим замком розташовано так званий Новий замок, зведений у 17 столітті. Кам'янець-Подільський замок має   найбільш багато цікавих особливостей:,  наприклад: колись між двома вежами фортеці – Рожанкою та Водною – було прокладено тунель, про який знав тільки комендант. На подвір'ї також є яма, на дні якої сидить боржник (це, звісно, муляж). У давні часи сюди справді садовили найнебезпечніших горе-позичальників, а вже в наш час відвідувачі фортеці кидають у яму монетку, аби вберегтися від боргів

 V. Підсумок уроку

6   станція «Знайко»

 Згадати вивчене на уроці

До квітки ромашки ( картинка)  прикріпити виписані прислів’я  із формами ступеня порівняння . Учні вказують їх

Наймогутніша зброя – слово.

       На чужій стороні Вітчизна миліша вдвоє.

Найкраще в роботі слово: «Готово!»

Найвища школа – саме життя.

Вірний приятель – то найбільший скарб.

Приятелева вода краща ворогового меду.

Час – найліпший лікар.

Де дружніші, там і сильніші.

Найбільша сила в світі – терпіння.

Добре ім’я – найкраще багатство.

Сумління – найкращий порадник.

Земля – найбагатша, вода – найсильніша.

Чим темніша ніч, тим ясніші зорі.

 

Нема вірнішого приятеля, як добра жінка.

 

 VІ. Домашнє завдання        Ст. 134- 135    впр. З53

 

docx
Додано
28 січня 2019
Переглядів
3273
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку