Урок на тему: "Техніка тампонування ран"

Про матеріал

Конспект уроку на тему: "Техніка тампонування ран", призначений для вчителів, які викладають предмет «Захист України» в 10 класі загальноосвітніх навчальних закладів. Ціль – поділитися досвідом, полегшити працю вчителя, забезпечити його необхідною інформацією, заощадити час на підготовку до уроку, допомогти зробити урок творчим і цікавим для всіх учасників навчального процесу.

Перегляд файлу

Тема. Техніка тампонування рани.

Мета:  - формувати компетентності:

Предметних: ознайомити учнів з технікою тампонування ран, з умовами та правилами її проведення;

Ключових: 

Уміння вчитися: визначати мету навчальної діяльності, відбирати та застосовувати потрібні знання і способи діяльності для досягнення мети; організовувати та планувати свою навчальну діяльність;

Ініціативність і підприємливість: генерувати нові ідеї, вирішувати життєві проблеми, аналізувати, ухвалювати оптимальні рішення, щодо використання технік зупинки кровотечі; 

Комунікативну: навички ефективної роботи в колективі, толерантне ставлення до думок і почуттів оточуючих.

 

 

 

Перебіг уроку

  1. Організаційний момент.
  2. Перевірка рівня засвоєння знань. Самостійна робота. Закінчіть речення.
  1. Коли кров із кровоносних судин та ушкоджених органів потрапляє в порожнину тіла або в тканини організму – це ознаки…. (внутрішньої кровотечі)
  2. У постраждалого спостерігаються прискорення пульсу понад 110 ударів на хвилину, сильне зниження верхнього артеріального тиску, сильне прискорення й  порушення ритму дихання, тремтіння й  посиніння рук, апатія, сильна нудота та  блювання, втрата свідомості, різка блідість шкіри та  посиніння губ – це ознаки… (тяжкої кровотечі)
  3. Виникає в результаті пошкодження дрібних кровоносних судин (неглибокі порізи шкіри, подряпини). Кров із рани витікає повільно, краплями. За умови нормальної здатності зсідатися така кровотеча припиняється сама або її зупинку здійснюють простими кровоспинними засобами. Мова йде про …   (капілярну кровотечу)
  4. Кров витікає сильним пульсуючим струменем, має яскраво-червоне забарвлення. Через пошкодження великих судин вже протягом кількох хвилин може виникнути крововтрата, несумісна з життям. Мова йде про… (артеріальну кровотечу)
  5. Вона може бути артеріальною, венозною або з одночасним ушкодженням артерій і вен. Кровотечу, що  характеризується наявністю хоча би однієї з вказаних нижче ознак:

■ пульсуючий характер і постійне витікання крові з рани

■ калюжі крові, що швидко збільшується на поверхні, де лежить постраждалий

■ інтенсивне просякання кров’ю одягу або пов’язки в ділянці рани

Називають…   (масивною)

  1. Внутрішню кровотечу, коли не визначено місце ушкодження кровоносної судини називають  …    (прихованою)
  2. Про який із способів зупинки кровотечі йде мова? «Цей спосіб зупинки кровотечі дозволяє зберегти час, даючи можливість крові зсістися. Для його здійснення необхідно за можливості підвести вгору поранену частину тіла і сильно натиснути на рану пальцями або долонею, причому краще за все зробити це, накривши рану шматком марлі або чистої тканини».  (Техніка прямого тиску на рану)
  3. Про який із способів зупинки кровотечі йде мова?  «У випадках травмування кінцівок після пальцевого притискання артерії для утримання крові застосовують цей метод. Його обов’язковою умовою є те, що перед тим, як максимально зігнути кінцівку у суглобі, у місце згину необхідно підкласти валик. Окрім спеціальних засобів для стягнення кінцівок можна скористатися ременем».   (Метод максимального згинання кінцівки в суглобі)
  4. Про який із способів зупинки кровотечі йде мова? «При ушкодженні артеріальних судин верхньої та нижньої кінцівок кровотечу зупиняють саме цим методом, за допомогою притискання судин  у відповідних місцях, де вони розташовані неглибоко й можуть бути притиснені до найближчої кістки. Виконувати його потрібно тільки великим пальцем або охопленням руки, щоб великий палець розташовувався на потрібному місці. Перевага йього методу  полягає в тому, що в разі правильного застосування його кровотечу можна зупинити майже миттєво. Проте він є дієвим лише тимчасово, оскільки особа, яка надає допомогу, не може відійти від постраждалого». (Пальцеве притискання артерії)
  5. 1. Звільніть постраждалого від одягу, розстебніть ремені й ґудзики. Забезпечте приплив свіжого повітря до приміщення.

      2. Розташуйте постраждалого у напівсидячому положенні, а під ноги йому підкладіть невеликий валик із ковдри.

      3. Прикладіть до вірогідного місця кровотечі холод.

      4. Не дозволяйте постраждалому рухатися, розмовляти. Якщо людину мучить спрага, слід допомогти їй прополоскати рот холодною водою.

Цей алгоритм надання допомоги ми можемо використовувати при ….  (внутрішній кровотечі в грудну порожнину)

11.  У випадку, коли місце події безпечне, для зупинки масивної кровотечі дійте за алгоритмом ABC. Що означає дана абревіатура? Розшифруйте її.   (Тривога. Кровотеча. Притисни. Alert Bleeding  Compress)

12. 1. Покладіть на поранене місце клаптик чистої марлі.

           2. На марлю покладіть шматок вати.

           3. За допомогою бинта або пластира зафіксуйте вату на пошкодженому місці.

            Цей алгоритм надання допомоги ми можемо використовувати при ….  (зовнішній капілярній кровотечі)

 

  1. Мотивація навчання. Завдяки широкому впровадженню джгутів для зупинки кровотечі з ран кінцівок вдалося значно знизити кількість смертей як серед військовослужбовців, так і серед цивільних осіб. Однак як під час ведення бойових дій, так і при терористичних актах, все частіше використовують вибухові пристрої, у тому числі саморобні, які мають значну вражаючу силу. В цих умовах у постраждалих виникають поранення та кровотечі, які мають спеціальне визначення — «вузлові кровотечі», тобто кровотечі з місць приєднання кінцівок до тулуба (підпахвові й пахвинні ділянки) та основи шиї. Особливістю цих кровотеч є те, що в цих ділянках анатомічно неможливо використати стандартний джгут, придатний для зупинки кровотечі з ран кінцівок.

Основними методами зупинки вузлової кровотечі є прямий тиск на рану та щільне тампонування (заповнення) рани, у тому числі кровозупинними бинтами. Кровозупинна дія бинта з одночасним притисканням кровоносних судин створює умови для тимчасової зупинки масивної кровотечі.

Отже, тампонування рани є ефективним методом зупинки масивної зовнішньої кровотечі на шиї, підпахвових і пахвинних.

  1. Оголошення теми і мети уроку.
  2. Сприйняття та засвоєння навчального матеріалу.

Тампонування застосовують для зупинки венозної або капілярної кровотечі (кровоспинний тампон), відмежування інфікованої ділянки й видалення гнійного відокремлюваного. Для зупинки кровотечі застосовується туга тампонада, в інших випадках тампони вводяться м’яко.

Тампонування ран — це заповнення ран і  порожнин стерильними смугами марлі, а  також маззю, сальником або так званим біологічним тампоном (гемостатичною губкою, фібринною плівкою та  ін.).

Для тампонування рани з метою зупинки кровотечі слід використовувати спеціальний кровозупинний бинт — стерильний бинт, який був просочений кровозупинними засобами та для зручності користування складений Z-подібно або «гармошкою» типу Combat Gauze (бойова марля).

Для зупинки кровотечі застосовують сухі марлеві або біологічні тампони, для відмежування запального процесу — сухі марлеві тампони, при дренуванні гнійних ран застосовують сухі, мазеві або змочені антисептичною рідиною марлеві тампони, а також біологічні тампони.

Умовами для проведення тампонування рани є:

  • всі випадки надання екстреної медичної допомоги при пораненнях, що супроводжуються сильною кровотечею;
  • зупинка капілярної кровотечі з м’яких тканин, особливо при зниженому показнику зсідання крові.

Отже, якщо після проведення прямого тиску на рану шиї, підпахвових і пахвинних ділянок протягом 3–5 хвилин кровотеча продовжується, а у вас є перев’язувальні кровозупинні стерильні засоби або стерильний/чистий перев’язувальний матеріал (бинт, марля тощо), то послідовність ваших дій має бути такою, як зазначено нижче.

Тампонування рани стерильним кровозупинним бинтом

■ Перевірити притомність постраждалого, поставивши йому запитання, яке потребує відповіді.

■ Оцінити реакцію постраждалого на біль під час ваших дій (щипок за шкіру на відкритій ділянці тіла, натискання на мочку вушної раковини):

– якщо постраждалий не реагує, то діяти за алгоритмом АВС для визначення місця зупинки кровообігу та одночасно продовжуйте зупинку кровотечі;

 – якщо постраждалий реагує на подразники, продовжувати тільки заходи зупинки кровотечі;

■ Здійснити щільне тампонування рани стерильним кровозупинним бинтом (бойовою марлею).

Кровозупинні компоненти мають дуже важливу, але допоміжну дію. Вони значно зменшують час зсідання крові і, відповідно, зупинки кровотечі тільки тоді, коли кровозупинний бинт контактує з джерелом кровотечі в глибині рани, тобто у випадку щільного тампонування рани. Тому, за відсутності перев’язувальних засобів з такими компонентами, проводять тампонування рани стерильним перев’язувальним матеріалом (бинтом або марлею).

Якщо цього недостатньо, використовують другий кровозупинний або звичайний стерильний бинт, доки буде можливість втиснути їх усередину рани, та продовжують тиск на рану протягом щонайменше трьох хвилин.

При тампонуванні потрібно дотримувати таких правил:

- уважно огляньте рану і виявіть місце кровотечі;

- своєю правою рукою притисніть судину в цьому місці до кістки в глибині рани, щоб зменшити кровотечу; якщо кровотеча з пахвинної ділянки, притисніть стегнову артерію на відстані (це можна зробити, притискаючи судинний пучок власним коліном  і одночасно підготуйте кровозупинний або стерильний бинт до використання;

 - візьміть в ліву руку кілька петель бинта і підведіть його під пальці правої руки, якою продовжуйте тиск на судину з використанням підведених петель;

- повторіть цей прийом до заповнення рани, не послаблюючи тиску правою рукою (шульга притискає лівою, а подає бинт правою);

- після повного тампонування рани, здійсніть прямий тиск на рану двома руками протягом щонайменше 10 хв у разі використання звичайного бинта і 3 хв — кровозупинного;

■ Після виконання маніпуляції, обережно зменште тиск і огляньте рану; якщо промокання бинта кров’ю не збільшується і кровотеча зупинилась — накладіть поверх рани компресійну пов’язку

Алгоритм зупинки вузлових кровотеч

Прямий тиск на рану → тампонування рани → компресійна пов’язка

■ У випадку, якщо кровотеча не зупинилась, слід продовжити прямий тиск на рану з максимальним зусиллям до приїзду бригади швидкої допомоги. Іноді (коли немає переломів кісток) для зупинки артеріальної кровотечі можна застосувати максимальне згинання кінцівки в суглобі вище рани для стискання артерії.

У разі кровотечі з носа постраждалого необхідно посадити, розстебнути комірець, на перенісся покласти шматочок льоду або міхур з холодною водою, голову дещо нахилити вперед, а не назад, затиснувши крила носа пальцями (на 1–15 хв). Можна також щільно затампонувати носові ходи шматочком чистої вати.

 

  1. Закріплення матеріалу (перегляд відео)

https://www.youtube.com/watch?v=c6uEqhv-200

https://www.youtube.com/watch?v=smDwt2uGLt0

 

     7. Узагальнення та систематизація матеріалу.

1. Що таке вузлові кровотечі?

2. Як зупинити вузлову кровотечу?

3. Що таке кровозупинний бинт? Як його складають та використовують?

4. Як проводять тампонування рани?

5. Для чого в постраждалого з масивною кровотечею під час надання медичної допомоги визначають реакцію на голос або на біль?

6. Чи варто застосовувати кровозупинний бинт для прямого тиску на рану?

7. Що робити, якщо тампонування рани не зупинило кровотечу?

8. У яких ситуаціях не варто застосовувати максимальне згинання кінцівки в суглобі вище рани для зупинки артеріальної кровотечі?

9. Як правильно надати допомогу в разі носової кровотечі?

 

  1. Домашнє завдання:

 

Використані джерела:

  1. Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М. Захист Вітчизни. Основи медичних знань: підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти. Тернопіль: Астон, 2018.
  2. Лелека В.М., Бахтін А.М., Винограденко Е.В. Захист Вітчизни. «Основи медичних знань»: підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти. Харків: Видавництво «Ранок», 2018.
docx
Додано
28 лютого 2021
Переглядів
16418
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку