Урок на тему "Технологія вирощування та розмноження квітів (у приміщення та на відкритому ґрунті)"

Про матеріал
Конспект уроку можна використати для вивчення модуля "Технологія вирощування рослин" для 5-8 класів
Перегляд файлу

Розділ 1. Основи технології вирощування рослин (квітів) та догляду за ними

Урок  4

Тема: Технологія вирощування та розмноження квітів (у приміщення та на відкритому ґрунті).

Мета: навчальна: дати уявлення про типи ґрунтів; ознайомити з особливостями і видами обробітку ґрунту; основною агротехнікою вирощування квітів;

          розвиваюча:  розвивати цікавість до праці та кінцевого результату своєї роботи;

 виховна: виховувати любов до природи, почуття прекрасного, залучати до самостійної праці.

Оснащення: ілюстрації журналів, книг; кімнатні квіти; зразки ґрунтів.

Тип уроку:  вивчення нового матеріалу.

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

  • Які види квітників ви знаєте? Який з них вам найбільше подобається?
  • Які типи ґрунтів знаєте? Який, на вашу думку, найкраще підходить для вирощування квітів?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

 Для того, щоб виростити гарні квіти на подвір’ї  чи в приміщенні  насамперед треба знати особливості вирощування різних видів квітів, тип ґрунту, що підходить для них, особливості догляду.

ІV. Повідомлення теми та мети уроку

 Оголошується і записується на дошці тема уроку, формулюється мета та визначаються завдання.

V. Вивчення нового матеріалу

План.

  1. Загальні відомості про ґрунти, види обробітку.
  2. Агротехніка  вирощування квітів.
  3. Боротьба зі шкідниками, хворобами.
  4. Розмноження та догляд за квітами.

Розповідь учителя.

  1.          Ґрунт  -  це верхній пухкий родючий шар земної кори, на якому ростуть рослини. Він утворюється внаслідок дії води, повітря, сонячного проміння та живих організмів на земну поверхню. Рослини і тварини збагачують грунт органічними  залишками, які перегнивають і перетворюються в гумус. Від кількості  гумусу в ґрунті  залежить його родючість, тобто здатність давати високий урожай.

Плодоносними вважають  ґрунти, на яких можна отримати високі урожаї. До таких ґрунтів  належать: чорноземи і сірі лісові ґрунти. Менш родючі – підзолисті і дерново-підзолисті.

У природних умовах родючість ґрунтів різна. Проте людина може її поліпшити такими способами як внесення добрив, правильний обробіток.

Обробіток ґрунту проводиться з метою створення сприятливих умов для проростання насіння, росту й розвитку рослин. Глибоке розпушування ґрунту восени  на глибину 20-35 см називають основним обробітком і виконують за допомогою різних знарядь  (на невеликих ділянках – квітниках – лопатами).

Весняний обробіток ґрунту виконують  із метою руйнування поверхневої кірки, що утворюється після танення снігу. При цьому на квітниках використовують граблі, сапки, спеціальні розпушувачі. Великі грудки землі розбивають за допомогою сапок чи ручних котків. У добре розпушений грунт краще проникає вода та повітря, він швидше прогрівається, у ньому добре проростає насіння та розвиваються корені рослин, а їх ростки швидше проникають на поверхню.

Усі квітники формують на добре удобрених ґрунтах, з гарним освітленням. Вони потребують поливання та ретельного догляду6 періодичного розпушування ґрунту, знищення бур’янів та шкідників. Але не завжди біля будинку є  такі місця, тому квітники завжди потребують особливого догляду.

Для вирощування  кімнатних квітів  також необхідно правильно добирати ґрунтову суміш, відповідно до типу квітів. Найпростішим є придбання грунтосуміші  у спеціальних магазинах. 

Велике значення при пересаджуванні має добір горщиків (посудин)  для квітів. Найбільш необхідними є горшки і піддони, а для великих рослин – кадки і ящики. Найбільш придатними для кімнатних рослин є глиняні, добре випечені горшки різних розмірів. Фарфорові, глазуровані і пофарбовані масляною фарбою горшки непридатні: такий посуд не пропускає  повітря до коренів. Малопридатний також металевий посуд, особливо високий.  Тільки для троянд, які мають довгі корені ( а також для пальм), потрібні горшки, в яких висота більша за ширину.

В дні квіткових горщиків мають бути  водостічні отвори. Внутрішні стінки мають бути гладкими, щоб при пересадці можна було легко вийняти рослину, не пошкодивши коренів.

Кадки найчастіше роблять з дуба, граба, бука. Ящики можна зробити із соснових дощок. Величина залежить від величини і форми кореня рослини, що пересаджується.

  1.          Кімнатні квіти і рослини дозволяють наблизитися до природи, не виходячи з дому. Найчастіше, в сірість панельних будинків, лише кімнатні квіти зможуть підняти настрій і привнести разом з собою атмосферу радості і свята. У той же час, рослини – живі істоти і вимагають за собою повноцінного догляду.  Як ми вже говорили для посадки кімнатних квітів найкраще придбати грунтосуміш в магазині.  При покупці необхідно врахувати лише для яких саме рослин  призначається грунт.

Велике значення має і приміщення, де перебуватимуть квіти.

Для прохолодних приміщень  підійдуть: абутилон (кімнатний клен), гіпеаструм, лавр, мирт, молочай, пеларгонії, плющ, синнінгія,фінікова пальма,  фуксія, цикламен, олеандр, орхідеї, аспарагус, традесканція, папороть, примула.

Для теплих приміщень: різні види бегоній, каланхое, пеперомія, спатифіллум, фіалки, гібіскус (китайська роза), драцена, монстера, фікус, маранта, хлорофітум, цитрусові, кактус, зігокактус, бальзамін, гербера,  гіацинт, калли.

Деякі рослини  (апельсин, лимон, примула, фуксія) не люблять, щоб їх переставляли із місця на місце. Інші ж (аспарагус, пальма, папоротник, фікус) навпаки, для рівномірного розвитку слід повертати до світла. А такі красиві квіти, як бегонія, герань, троянда , фуксія, повертають квітами всередину кімнати після того, як зацвітуть – щоб можна ними помилуватися.

  1.          Боротьба зі шкідниками  актуальна влітку, коли вони активізуються.  Найбільш поширені шкідники кімнатних рослин: попелиця зелена (знищують їх шляхом  обприскування відваром тютюну, мильного розчину, настій цибулі та ін..), червець цитрусових ( знищення – обприскування декілька раз відваром тютюну, а потім протягом декількох днів чистою теплою водою),   трипс ((обприскування відваром чистотілу), павутинний кліщ (знищення шляхом обприскування хворих рослин настоями цибулі, часнику).

В сучасних умовах можна придбати засоби захисту для рослин в спеціальних магазинах.

Хвороби рослин.  Хлороз  - характерною ознакою є синюшне пожовтіння листя, викликане не достатком заліза в грунті. Потрібно протягом двох тижнів поливати через день розчином залізного купоросу (1 г на 1 л води), вливаючи 3 ст л розчину в горщик середнього розміру.

Мокра гниль – ознакою є пожовтіння листя, в’ялість і загнивання стебла. Дуже важко цього позбутися. Потрібно пошкоджені частини рослини обрізати і спалити, а саму рослину занурити в 2% розчин формаліну і пересадити в свіжу землю.

Іржа – на листі з’являються бурі плями. Пошкоджені листочки обрізати і знищити, а рослину обприскувати бордоською  чи каліфорнійською  рідиною.

Часто у господинь виникає проблема з комахами. Щоб вигнати мошок із землі, рослини потрібно поливати слабким розчином марганцівки кілька разів на тиждень. А щоб зникли кімнатні шкідники, необхідно протирати листя мильним розчином.

  1. Розмноження кімнатних квітів

Навчитися основним методам розмноження рослин дуже важливо.

Розмноження насінням не дуже часто застосовується для кімнатних рослин. Хоча таким способом можна  розмножувати усі рослини, які утворюють насіння.

Вегетативне розмноження. Цей спосіб дає можливість отримати квітучі чи сформовані рослини скоріше, як при вирощуванні із насіння, а головне зберегти ознаки маточної рослини. Відомо багато способів вегетативного розмноження:  живцями, порослями, поділом кущів і  кореневищ, кореневими пагонами.

Розмноження живцями найбільш поширений спосіб розмноження кімнатних рослин.

(Більш розширено про розмноження квітів учні готують самостійно, як інформаційний проект)

Сумісність різних видів кімнатних квітів

Якщо говорити про сумісність різних видів рослин, правил та стандартів не існує. Бажано не ставити близько один до одного різні квітучі вазони. Вони можуть перезапилитися. Це призведе до химерного цвітіння. Хоча цілком можливо комусь таке може навіть сподобатися.

Все ж випадки впливу однієї рослини на інші є. Наприклад, далеко не всі рослини можуть переносити герань. Спробуйте ставити поруч лише ті квіти, які схожі у догляді і вимагають приблизно однакового освітлення і вологості.

Фіалки можуть загинути, якщо опиняться в одному приміщенні з конваліями. Пам’ятайте про це.

На слабкі рослини життєдайно впливає гібіскус. Кімнатна троянда сумісна з усіма іншими свіжозрізаними квітами.

Врахуйте – на деякі рослини впливають згубно навіть фрукти, що знаходяться в безпосередній близькості. Тютюновий дим – поганий супутник здоров’ю кімнатних квітів.

Якщо говорити про енергетику, то рослинами з найсильнішою енергетикою вважаються звичайний бамбук орхідея-метелик, драцена, горшкова троянда, апельсин або лимон.

Рослини з важкої енергетикою – це кактуси, пуансеттія. А з м’якою і боязкою – фіалка, камелія, адіантум та інші.

  1. Головні правила догляду за кімнатними квітами
  • За допомогою кімнатних квітів можна підвищити вологість повітря.
  • Зазвичай рослинам потрібно багато вологи, вони повертають її через листя.
  • Для того, щоб рослини нормально розвивалися, необхідно неухильно виконувати три головних правила зростання – полив, світло, підгодівля.
  • Враховуйте освітленість вікон в будинку, підбирайте відповідні їм рослини.
  • Кімнатні квіти і рослини можна класифікувати. Поділяють їх на три групи: рослини помірного освітлення, тіньовитривалі і світлолюбні.
  • До тіньовитривалих відносять папороті, плющ, хвойні аспідістри, кімнатний виноград.
  • Світлолюбні – це евкаліпти, кактуси і колеуси.
  • До третьої, останньої групи можна віднести практично більшість домашніх рослин. Наприклад, гортензії, цитрусові, бегонії, традесканції, примули тощо.
  • У кожної рослини є своя схильність до певних бажаних їй умов. Деякі вважають за краще бути на сонці постійно, інші люблять тінь. Гарний розвиток і ріст рослини, а також збереження та накопичення в ній лікарських засобів, залежать від регулярного і копіткого догляду. Квітникар зобов’язаний піклуватися про своїх квіток, щоб надалі отримувати від них користь не стільки естетичну, а скільки в практичному вигляді. При правильному догляді рослини зберігають свої лікарські властивості, і ними можна буде лікувати багато хвороб.

(Учні самостійно готують такі пункти «Миття квітів», «Поливання квітів», «Пересаджування квітів», «Підживлення  квітів»)

VI.  Підбиття  підсумків уроку

  1. Чи сподобалася вам тема, яку ми сьогодні вивчали? На вашу думку, пригодиться вона вам в майбутньому?
  2. Для чого нам кімнатні квіти? Яку роль відіграють вони в житті людини?
  3. Чи зможете ви виростити самостійно квіти?

VII.  Домашнє  завдання

  1. Прочитати законспектований матеріал
  2. Підготувати інформаційні проекти ( теми учні вибирають самостійно)

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сподарко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Гасяк Галина
Додано
23 грудня 2019
Переглядів
8901
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку