Урок на тему "Україна- єдина країна"

Про матеріал
Метою уроку "Україна-єдина країна " є виховання любові до Батьківщини, виховання повагу до державних символів, шанобливе ставлення до традицій всіх національностей, що живуть на Україні. Матеріал розрахований на учнів 5 класу. Буде корисний класному керівнику.
Перегляд файлу

Тема. Україна – єдина країна

Розділ програми: ціннісне ставлення до держави, людей

Клас: 5-й

Форма виховної діяльності: урок

Мета:

  • ознайомити учнів з основними історичними подіями становлення державності України;
  • формувати відчуття приналежності до України, почуття особистої відповідальності за долю держави та українського народу; формувати почуття патріотизму та національної свідомості;
  • виховувати любов до Батьківщини, виховувати повагу до державних символів, шанобливе ставлення до традицій всіх національностей, що живуть на Україні;

Обладнання: плакати «Прапор України», «Герб України», «Гімн України», презентація «Моя Україна», аудіозаписи пісень «Молитва за Україну», Гімн Небесної сотні, «На нашій Україні».

Хід уроку

І. Організаційний момент

Привітання вчителя.

ІІ. Мотивація

Сьогодні у нас перший урок після канікул. Ви вже п’ятикласники. Розпочинається нова сторінка вашого шкільного життя. Та вже по традиції перший урок особливий. Сьогодні він присвячений нам усім, нашому народу нашій державі – Україні.

Нехай ніхто не половинить,

Твоїх земель не розтина,

Бо ти єдина, Україно,

Бо ти на всіх у нас одна.

Одна від заходу до сходу

Володарка земель і вод –

Ніхто не ділить хай народу,

Бо не поділиться народ.

І козаки, й стрільці січові

За тебе гинули в полях.

У небесах сузір’я Лева

Нам світить на Чумацький шлях.

Стражденна чаєчко-небого

Єдині два твоїх крила.

Виходим, нене, у дорогу,

Аби ти вільною була.

Вчитель: Україна – наш рідний край,  це щедра земля під волошковим небом, це неозорі степи, широкі поля, густі ліси та гірські вершини. Це сині озера й річки, журавель у небі і соловей у лузі, це верба і калина під твоїм вікном, колискова матусі, казка бабусі, це українська мова і народна пісня, це рідний дім, дорога в школу. Все це наша Батьківщина, наша земля, наша Україна.

ІІІ.Відкритий діалог.

Вчитель: Коли ми говоримо про Батьківщину, що вам насамперед спадає на думку? Перед вами листки паперу і фломастери. Запишіть своє відчуття Батьківщини.

(Створення асоціативного куща: Україна це – рідна земля, рідне село, рідна хата, рідна школа, сім’я).

Вірш М.Бакая У рідному краї

У РІДНОМУ КРАЇ
Одна Батьківщина, і двох не буває, 
Місця, де родилися, завжди святі. 
Хто рідну оселю свою забуває, 
Той долі не знайде в житті.

У рідному краї і серце співає, 
Лелеки здалека нам весни несуть. 
У рідному краї і небо безкрає, 
Потоки, потоки, мов струни, течуть.

Тут мамина пісня лунає і нині, 
Її підхопили поля і гаї. 
Її вечорами по всій Україні 
Співають в садах солов'ї.

І я припадаю до неї устами, 
І серцем вбираю, мов спраглий води. 
Без рідної мови, без пісні, 
Без мами збідніє, збідніє земля назавжди.
 

Вчитель: А що ви знаєте про Україну?  Україна сьогодні – незалежна держава в центрі Європи, величезна територія на якій проживають люди різних національностей: українці, росіяни, румуни, молдавани, поляки, венгри, греки та багато ін. А згадаємо її історичне минуле – безмежна боротьба, величний порив волі, вічна сутичка з людьми, котрі бажали розділити землю на якій жили наші предки і житимуть наші діти. Вперше назва Україна згадується в Іпатіївському літописі, у 1187 році. Поняття Україна і Русь є тотожними. Русь є прадавньою назвою України. Віддавна на території України існували держави скіфів, сарматів, готів, але відправним пунктом нашої державності є держава – Київська Русь, яку створювали і боронили люди, що здавна проживали на цій землі, що боронили її від ворогів під проводом князів Святослава і Володимира Великого, Ярослава Мудрого та Володимира Мономаха. Та тільки-но кожен з князів починав дбати про своє, а не про державу, знаходились ласі до чужої території, починались війни, що приносили горе в кожну родину. Коли рука стиснута в кулак, вона міцна, а кожен палець сам по собі не захищений. Тому і наставали важкі часи для нашої країни: набіги кочівників, орда Батия. Новітня українська нація почала формуватись з визвольних війн 1648-1657 рр під проводом гетьмана Богдана Хмельницького проти Речі Посполитої. Козацька держава – Запорізька Січ існувала до ХVІІІст. І тільки за часів імператриці Катерини ІІ було знищено козацтво, та завжди наш народ боровся за волю і  незалежність. Люди боролися тому, що відчували себе частиною одного цілого, розуміли, що за них самих ніхто не побудує їхнього майбутнього. Нас роками відучували від мови, традицій, культури і навіть історії. Нас хотіли знищити, як націю. Але ми вистояли. Під час революції початку ХХ століття постало декілька держав: УНР, Українська держава, ЗУНР. І тільки в 1919 році відбулось об’єднання українських земель, було прийнято Акт Злуки. Та  вже в 1922 році Україна втратила незалежність, увійшовши до Радянського Союзу.І тільки в 1991 році 24 серпня Верховна Рада України прийняла Акт проголошення незалежності України.

Цей документ припинив існування Української Радянської Соціалістичної Республіки і проголосив створення незалежної держави — України. День прийняття цього Акту є національним святом.

З того часу на території України мають чинність виключно Конституція і закони України.

Щоб упевнитись у підтримці населення, Верховна Рада України закликала всіх громадян підтвердити своє рішення голосуванням — 1 грудня 1991 року під час референдуму за незалежність України.

Проголошення незалежності України відкрило нову сторінку в її історії.

За п’ять років після здобуття незалежності 28 червня 1996 року Верховна Рада України утвердила Конституцію України.

Україна – країна трагедій і краси, країна, де найбільше люблять волю і найменше знали її, країна гарячої любові до народу і чорної йому зради, довгої вікової героїчної боротьби за волю. Шлях України позначений високими степовими могилами, руїнами та прекрасними місцями. На Україні завжди жили люди різних національностей. Та завжди старались жити в мирі, раділи чужим радощам, допомагали один одному в скрутні часи. Долі їх настільки переплетені, що на не можна розділити, ми єдине ціле – український народ.

Зараз наша держава переживає тяжкі часи і кожен намагається допомогти, внести свій вклад у майбутнє. Ми пам’ятаємо наших героїв, які цієї зими боролися проти несправедливості, стояли на смерть за незалежність нашої держави. «Небесна сотня» називають їх, низький їм уклін.(звучить Гімн небесної сотні). І зараз неспокійно у нас в країні. Ми серцем і душею з тими, хто в ці дні боронить нашу свободу на сході України, пам’ятаємо тих хто віддав своє життя задля нашого щасливого майбутнього. Давайте хвилиною мовчання вшануємо їхню пам’ять… (хвилина мовчання).

Вчитель: Якою людиною має бути наділений кожен українець щоб ми змогли створити єдину державу? Я вам допоможу. На дошці записані літери. Складіть з них слово, яке і буде відповіддю на моє запитання (О Р І Т П А Т).

 

Вчитель Так, дійсно, якби всі люди були патріотами своєї держави то неодмінно б ми б завжди були єдині.

Вчитель. Усі ми любимо свою вітчизну. І  патріот – людина, що любить і поважає рідну землю, шанує її традиції. А тепер назвіть людські цінності, які повинен мати обов’язково патріот.  Давайте до перших літер слова патріот напишемо ці якості. (Діти пишуть на дошці)

П – працелюбність, привітність

А – активність

Т – терплячість, толерантність, товаристськість

Р – радісність

І – ініціативність

О – обов’язковість, організованість, освіченість

Т – творчість.

Вчитель:  Я впевнена що ви всі наділені такими рисами тому  всі патріоти нашої України.

А зараз пропоную вам відчути себе знавцями наших державних символів, традицій і культури нашого народу.

  1. Кольори нашого державного прапора (жовтий і синій).
  2. Що символізує жовтий колір?(золоті лани, зерно).
  3. Що символізує синій колір прапора?(синє небо України).
  4. Розкажіть перші рядки національного Гімну (…).
  5. Президент України (Петро Порошенко).
  6. Основний Закон України(Конституція).
  7. Столиця України (Київ).
  8. Державна мова України (українська).
  9. Хто був , є і залишається в серцях українців Кобзарем? (Т.Г.Шевченко)
  10.  Дерево, яке освячується в церкві перед Пасхою. Воно охороняє від злих сил (верба).
  11.  Кущ, оспіваний в українських народних піснях, символ дівочої вроди (калина).
  12.  Дерево-символ, з яким в українських народних піснях і переказах порівнюють струнких дівчат (тополя).
  13.  Український народний духовий інструмент з дерева або очерету, що має форму трубки з отворами (сопілка).
  14.  Чим прикрашають голову українські дівчата (вінок).
  15.  Національний символ України. Матері дарують його своїм дітям на щастя, на долю, відряджаючи у далеку дорогу (рушник).

 

Вчитель: Молодці! Український поет Іван Франко говорив: «Ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіційних кордонів…» . (Звучить пісня Н.Май «На нашій Україні». Показ презентації «Моя Україна»).

Вчитель: Можливо, вірші, які ви зараз почуєте про Україну ви вже десь чули чи вчили напам’ять, та вслухайтесь і гордіться, що ви УКРАЇНЦІ.

І сотворив Бог небо голубе,
Родючі землі, і зелені трави,
Дніпрові води й жито золоте,
І райських птиць що звуться солов’ями,
Людей чудових тут він поселив, і дав їм мову що в душі співає,
І вільний дух в серця їм поселив і рай назвав цей
Українським краєм!

 

Буває, часом сліпну від краси.

Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,–

оці степи, це небо, ці ліси,

усе так гарно, чисто, незрадливо,

усе як є – дорога, явори,

усе моє, все зветься – Україна.

Така краса, висока і нетлінна,

що хоч спинись і з Богом говори.


На світі багато чудових країн,
Мені наймиліша, найкраща країна,
Яка піднялася, мов Фенікс, з руїн,
Безсмертна моя Україна.

 

Ти з давніх віків непокірна була 
І волю свою боронила невпинно. 
Нарешті збулося –  її здобула 
Звитяжна моя Україна.

 

На землях твоїх неозорих степів
Живе працьовита і чесна родина,
Хвилюється колосом стиглих хлібів
Моя золота Україна.

 

В садах і дібровах в вечірні часи 
Чарує нас пісня дзвінка солов'їна 
І чути співочі дівчат голоси, -
Пісенна моя Україна.

 

Тепер ще не легко живеться тобі,
Є в тому, мабуть, особлива причина.
Та все подолає в тяжкій боротьбі
Незламна моя Україна.

 

Квітуй, мов калина, на плесами вод, 
Будь в дружбі і праці міцна та єдина. 
Хай буде щасливим твій вільний народ, 
Прекрасна моя Україно! 

 

ІV. Підсумок уроку.

Звучить Молитва за Україну.

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
10 березня 2019
Переглядів
3100
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку