Урок на тему "Влаштування марок і маяків"

Про матеріал
Маяки - це напрямні, по яких буде рухатися правило під час розрівнювання розчину. Маяки можуть бути дерев'яні, металеві (сталеві) або з розчину ( найчастіше гіпсові).
Перегляд файлу

 

 

Тема програми:

Опорядження поверхонь

поліпшеною  штукатуркою.

 

 

 

Тема уроку:  Влаштування  марок і маяків.

 

 

 

 

 

 

 

 

План уроку.

Тема програми:   Опорядження поверхонь поліпшеною штукатуркою.

Тема  уроку:  Влаштування марок, дерев`яних, інвентарних,  металевих маяків по поверхні стін.

Мета  уроку:

Навчальна  - сформувати практичні знання,уміння, навички правильного влаштування марок і маяків;

Розвивальна - розвивати пізнавальну активність та самостійність  учнів;

Виховна - виховувати відповідальність за раціональне використання матеріалів,  повагу до  професії;

На сьогоднішньому уроці ми будемо працювати над формуванням практич них навичок правильного влаштування марок і маяків.  Тема для майбутніх штукатурів надзвичайно важлива. Адже сучасне і майбутнє потребує надання будинкам оригінальності та виразності, застосування під час зведення будівель цікавих вирішень в оздобленні. Цього можна досягти, якщо запроваджувати в будівництво нові матеріали та технології. Отже наскільки ви будете професійно підготовленими, настільки успішно ви зможете реалізувати себе в житті і на сучасному ринку праці.

Практичні навички влаштування марок і маяків не є складними. Штукатур   повинен мати досконалі навички виконання даних опоряджувальних робіт, зокрема влаштування марок і маяків. Так що тема необхідна й актуальна я сподіваюсь на вашу свідомість, відповідальне ставлення на опрацювання даної теми.

Перевірка теоретичних знань учнів, пов’язаних з темою: «Влаштування марок, маяків по поверхні стін» одержаних на уроках

  Запитання до учнів.

1.Який матеріал насипають в ящик при приготуванні розчину? (пісок, цемент).

2.Що входить до складу розчину для штукатурення? (в`яжуча речовина, заповнювач, вода).

3.Якими інструментами виконують обштукатурення стін? (ківш, кельма, терка, правило, напівтерка).

4.При якій висоті стіни у приміщенні для штукатурення використовують помости? (до 4м)

5.Як підготовити цегляну поверхню виконану впустошовку до обштукатурення? (обмітають від пилу, змочують водою).

6.Для чого використовують звичайні штукатурки? (вирівнювання поверхні будівельних елементів).

7.З скількох шарів складається високоякісна штукатурка? (трьох: обризг, грунт, накривка).

8.За допомогою яких інструментів виконують провішування стін? (висок, рейка з рівнем).

9.Як провішують стіни за допомогою виска? (натертим крейдою шнуром відбивають вертикальні лінії).

10.Якими контрольно –вимірювальними інструментами перевіряють якість виконаного штукатурення? (висок, кутник, рівень, правило, розмічальний шнур).

2.Викладення  нового  матеріалу.  Показ трудових  прийомів  та  операцій.

Маяки - бувають розчинні, дерев’яні і металічні. Розчинні маяки найбільш трудомісткі.  Дерев’яні маяки - це рейки - правила із зрізом  від 40х40 до 50х50 мм.
Інвентарні металічні маяки виготовляють з сталевих, дюралюмінієвих або других твердих уголків зрізом 25х25, 30х30 і 35х35 мм. З її допомогою наносять штукатурку товщиною відповідно 18, 22 і 25 мм. Робочою частиною таких маяків являється вершина уголка- усянок. До кінців уголків приварені кошики з прорізами довжиною 60...70, в яких рухається сталевий штир з гайкою.

Показую учням прийоми влаштування марок і маяків. Показ трудових прийомів проводжу одночасно з поясненням з використанням інструкційно – технологічних карт.

На місцях забитих цвяхів під час провішування поверхні встановлюють марки з розчину. Для цього навколо цвяха наносять з розчину ліпки діаметром 8 – 10см. Товщина ліпки повинна бути на 3 – 5мм. більша за виступаючу частину цвяха. Коли розчин затужавіє, ліпок підрізають врівень з головкою цвяха і з боку, надаючи йому форму зрізаної піраміди з розміром зрізу 4х4.

Маяки-це  смуги з розчину або дерев’яні чи металеві рейки,розміщені на поверхні на відстані 1.2-1.5м  одна від одної. Щоб зробити маяк з розчину або гіпсу, прикладають рейку (1) перерізом 30×30 мм на марки (3) і притискують її спеціальним Г-подібними затискачами  або “приморожують” гіпсовим розчином. Під рейку накидають розчин і розрівнюють його вздовж неї (рис.  є). Коли розчин затужавіє, рейки знімають, цвяхи або інвентарні марки витягують, а отвори, що утворились у маяках, закидають розчином і остаточно затирають.
Маяки з розчину можна зробити також способом натирання. Для цього між марками накидають смугу розчину завтовшки більшу за товщину марки. Після цього до марок притискують правило і натирають маяк розчином вздовж смуги.

Більш продуктивним є застосування інвентарних дерев’яних або металевих маяків (кутова сталь або дюраль розміром 25×25 або 30×30 мм), які закріплюють за допомогою маяко-утримувачів (рис.  д).
У бетонну поверхню цвяхи не забиваються. Тому біля стелі влаштовують марку з розчину (1) (рис.  ж), висота якої відповідає товщині майбутньої штукатурки. До марки прикладаємо один кінець правила (2) з будівельним рівнем (3), а під другий кінець правила накидають розчин (4), на який натискають правило до тих пір, поки рівень покаже вертикальність.http://budopan.com/wp-content/themes/default/img/11-1.jpg

Рис.  Влаштування марок і маяків:

а - забитий цвях; б-ліпка; в -марка з розчину; г - інвентарна марка; д - затискач (маякоутримувач); 1 - штир; 2 - лапка-затискувач; 3 - правило; е - послідовність влаштування маяків з розчину. 1 - правило; 2 - простір між правилом і стіною; 3-4 - марки; 5 - затискач (рейкоутримувач); ж - влаштування маяків на бетонних

 Крайні маяки повинні бути на відстані 20-30см. Від відповідного кута. Маяки служать напрямними, по яких пересувають правило під час розрівнювання розчину,нанесеного між маяками. Маяки з розчинів влаштовують після встановлення марок.

Щоб зробити маяк, на ряд марок, розміщених по його лінії прикладають рейку перерізом 30-40 або 40-40 і притискають її спеціальними Г-подібними затискачами ,які вбивають у шви цегляної кладки.  Під рейку накидають розчин і зрівнюють його вздовж неї. Коли розчин затужавіє, рейки знімають. Маяки з розчину можна робити також способом натирання. Більш продуктив ним є застосування інвентарних дерев’яних або металевих маяків. Довжина маяка повинна бути на 20-30см. Меншою від висоти приміщення. Дерев’яні маяки при багаторазовому використанні під дією вологи деформується, тому їх краще замінити металевим

Інвентарні маяки закріплюють на поверхні за допомогою маяко -утримувачів.

Високоякісна штукатурка складається з трьох шарів: обризку, грунту і накривки.

Обризк і грунт послідовно наносять на поверхню між встановленими маяка ми. Якщо на поверхні були зроблені маяки з розчину  то грунт, нанесений врівень з ними, зразу ж розрівнюють правилом пересуваючи його  вздовж двох  маяків, як  по  напрямних.  До  початку  розрівнювання  поверхня  маяків  має  бути  очищена  від  бризок  розчину.

Закріплення  проводжу  шляхом  безпосереднього  повторення  учнями  трудових  прийомів  самостійно, з  опорою на  інструкційно -  технологічну карту.

  Опитання на закріплення матеріалу.

1. Крайні маяки повинні бути влаштовані від відповідного кута на відстані…( 20-30см ).

2. Всі інші маяки встановлюють один від одного на відстані…( 1,2-1,5м ).

3. На поверхнях стін після провішування влаштовують…(марки).

4. Марки виконують з…(гіпсу, розчину).

5. Марка повинна бути розміром…( 4х4см ).

6. Маяки бувають…( розчинові, дерев`яні, металеві ).

7. Більш продуктивними в застосуванні є маяки…( дерев`яні, інвентарні металеві ).

8. Довжина маяка має бути меншою від висоти приміщення…( на 20-30см).

9. Найбільш трудомісткими є маяки… (розчинові).

10. Яку штукатурку виконують по маяках … (високоякісну  штукатурку).

Розподіл учнів по робочих місцях, ознайомлення з інструкційно-технологічними картами, критеріями оцінювання самостійної роботи

                                

 

 

 

 

 

 

 

Конспект уроку

Рівномірно розподілити розчин по поверхні за допомогою сокола або напівтертка важко, набагато простіше зробити це по маяках

Маяки - це напрямні, по яких буде рухатися правило під час розрівнювання розчину. Маяки можуть бути дерев'яні, металеві (сталеві) або з розчину ( найчастіше гіпсові).

Індивідуальному забудовникові легше всього виконати дерев'яні й гіпсові маяки. Вони повинні бути строго вертикальними й перебувати в одній площині. Найбільш раціональна відстань між маяками 1,5-2 м; його можна збільшити до 3 м, але тоді правило прийдеться  пересувати вдвох.

Провешивание стін з обладнанням марок і маяків: 1 - правило, 2 - марки, 3 - маяк з розчинуОбладнання розчинних маяків. Насамперед, поверхню стін і стель провішують. На стінах це роблять так. На відстані 200-300 мм від кута стіни й стелі вбивають цвях № 1 на тощину штукатурки, тобто його капелюшок повинна відстояти від підготовленої поверхні на відстані, наприклад, 20 мм. З капелюшка цього цвяха опускають схил, щоб він не доходив до підлоги на 200-300 мм. Під шнуром схилу, що встановився, убивають цвях № 2 так, щоб його капелюшок не доходив до шнура на 0,5 мм. У такий же спосіб у другому куті вбивають цвяхи № 3 і 4. Потім перевіряють площина стіни, натягаючи шнур по діагоналі зі цвяха № 1 на цвях № 4 і зі цвяха № 2 на цвях № 3. Якщо стіна виявилася опуклої, то цвяхи витягають зі стіни настільки, щоб товщина шару штукатурки по краях збільшилася, а в найвищій крапці опуклості становила 20 мм. Якщо опуклість можна якось зрівняти до оштукатурювання, то цвяхи не торкають

На стіні довжиною 4-5 м між убитими по краях цвяхами необхідно набити ще два ряди цвяхів № 5, 6, 7 і 8. Спочатку натягають шнури зі цвяха № 1 на цвях № 3, а зі цвяха № 2 - на цвях № 4. Під туго натягнуті шнури й набивають цвяхи, щоб їх капелюшка не доходили до шнура на 0,5 мм.

Щоб улаштувати маяки з розчину, до капелюшків убитих цвяхів, наприклад до № 1 і 2, треба прикласти правило, але стояти на них стійко воно не може. Тому на цвяхи намазують вапняно-гіпсовий розчин або гіпсове тісто, щоб утворювати невеликі гірки розчину діаметром 50-60 мм. Вони повинні бути на одному рівні з верхи капелюшків, тому надлишки розчину зрізують як можна ровнее. Можна їх залишити так або зрізати із усіх чотирьох сторін, одержуючи кубик. Так улаштовують марки. Виконавши всі марки, до них приставляють правило й заповнюють приготовленим вапняно-гіпсовим розчином або гіпсовим тестом простір між стіною й правилом. Як тільки розчин або гіпсове тісто схопиться, легким постукуванням молотка за правилом його знімають, а на його місці залишається смуга з розчину або гіпсу, називана маяком. Якщо на поверхні маяків є раковини, їх виправляють і добре притирають полутерком. ( Слід пам'ятати про те, що від точності виконання маяків залежить якість оштукатуреної поверхні.) Слідом за першим маяком улаштовують наступні. В одному приміщенні необхідно влаштовувати відразу всі маяки. На стелях їх улаштовують точно так же.

Установка дерев'яних маяків  Дошку товщиною 25 мм стругають із усіх боків і відрізають шматок на 50-60 мм менше висоти стіни. Його розпилюють на бруски довжиною 20-25 мм, які встановлюють строго по схилу спочатку в кутах стіни й кріплять цвяхами. Якщо вони прогинаються, то підбивають клини. Маяки повинні жорстко сидіти на стіні

По крайніх маяках угорі й унизу туго натягають шнури й по них установлюють проміжні маяки

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Соловйова Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Лукянчук Ольга
Додано
30 листопада 2020
Переглядів
3855
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку