Урок "Народи Криму"+ презентація

Про матеріал
Мета уроку: надати учням знання про народи, що населяли Кримський півострів; розглянути устрій та господарське життя, їх долю та які пам'ятки зберігають їх історію; розвивати розумову активність, логічне мислення; сприяти патріотичному вихованню учнів. Розробка уроку присвячена Дню пам'яті Депортації народів Криму 18 травня 1944 р.
Перегляд файлу

УРОК

 

(Історія України 5 клас)

НАРОДИ КРИМУ ТА ЇХ ДОЛЯ

 

МЕТА:

Надати учням знання про народи, що населяли Кримський півострів; розглянути устрій та господарське життя, їх долю та які пам'ятки зберігають їх історію; розвивати розумову активність, логічне мислення; сприяти патріотичному вихованню учнів.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань;
Обладнання: підручник, презентація, робочий зошит

ХІД УРОКУ

І.  Організаційний момент

Повідомлення теми та мети уроку. (Слайд 1)

ІІ. Актуалізація опорних знань

1. Коли і як було утворене Кримське ханство?

2. Як виник кримськотатарський етнос?

3. Укажіть хронологічні межі існування Кримського ханства.

4. Коли Кримське ханство потрапило під владу Османської імперії?

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

 

  1. Греки в Криму. (Слайд 2)

Етнічні представники грецької нації, які проживали на території сучасного Криму. Грецька колонізація має давні традиції, які розпочались в VI ст. до н. е. зі створенням Босфорського царства та Херсонеської республіки. З весни-літа 1944 року депортовані за наказом Й. Сталіна з іншими представниками етносів Криму.

У другій половині VII ст. до н. е. розпочато грецьку колонізацію Північного Причорномор'я. Основним центром переселенців стало місто Мілет, яке не постраждало від нападів скіфів. В кінці VII ст., на місці сучасного міста Керч, вихідцями з міста Мілет засновано місто Пантікапей. (Слайд 3)

Згідно легенди, місце для будівництва Пантікапея обрано через те, що воно представлене царем Агаетом, сином колхідського царя Еета, в якого аргонавти викрали золоте руно. Захисником міста, згідно вірувань вважався Пан — бог лісів та рівнин, володар бджолярів, рибаків, мисливців, в той же час вождь всіх військових заходів бога війни Діоніса, його зброєносець, при цьому згідно вірувань володів музичним талантом, танцями та наукою волховання.

За легендою, північніше Пантікапея, на березі Керченської бухти народився герой Троянської війни, син морської богині Тетіди та царя Пелея  Ахілл. Пізніше виникло місто Мірмекій. (Слайд 4)

  1. Італійці в Криму. (Слайд 5)

З другої половини XII століття, після опанування торговельними зв'язками  Європи  з Левантом, купецтво  італійських міст, переважно  Венеції та Генуї, спрямувало зусилля на завоювання ринків більш віддаленого Причорномор'я. З 1169 уряд Візантії, який контролював чорноморські протоки, відкрив доступ у цей регіон для генуезьких купців. Лише після падіння Константинополя в ході четвертого хрестового походу венеціанські купці за угодою з Латинською імперією (12041261) здобули виняткове право торгівлі у Чорному морі. (Слайд 6)

В Північному Причорномор'ї  їхньою головною факторією  стала Солдайя  (сучасний Судак). Італійська спільнота у Криму сформувалася на початку вісімнадцятого століття завдяки двом міграційним «хвилям», які здебільшого походили з області Апулія. Більша частина — це були селяни та моряки (кримська земля славилася врожайністю). Місто Керч стало місцем проживання для основної маси італійських переселенців: рибаків, кораблебудівельників, моряків. У 1840 році італійці збудували в Керчі церкву. (Слайд 7)

Перед Другою світовою війною італійці, як і ряд інших народів, були депортовані режимом до Сибіру і північного Казахстану. Це трапилось 1942 року, тобто на два роки раніше від депортації кримських татар. Про неї українці майже зовсім не знають. Ані українська, ані італійська влада про це навіть не здогадується. (Слайд 8)

У період більшовицької революції італійська меншина нараховувала близько трьох тисяч чоловік (дехто говорив і про п'ять тисяч), які становили 2 % всього населення півострова, де у більшості проживали татари.

На початку 20-х років комуністи перетворюють католицьку церкву у спортзал і переконують дрібних підприємців об'єднатися в «італійський» колгосп. Народ не підтримав цієї ідеї, згодом почалися арешти, розстріли, депортування у сибірські ГУЛАГи, з яких майже ніхто не повернувся.

Друга хвиля репресій нахлинула у 1942 році після німецької окупації міста Керч: 29 січня радянська влада розпочала депортацію італійців, використовуючи нацистські етнічні списки, де італійців, мабуть, сплутали з євреями. Затриманим було виділено півтори години на збір, потім їх на кораблі перевезли на східний берег Чорного моря, звідти ж до Баку в освинцьованих вагонах через Каспійське море до Казахстану. (Слайд 9)

ІІІ.  Закріплення знань учнів.

1. Які народи населяли кримський півострів?

2. Назвіть відомі грецькі колонії Криму.

3. Укажіть по яким причинам італійці з’явились на території північного Причорномор’я.

4. Якою була доля цих народів?

ІV. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Опрацювати §11

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАРОДИ КРИМУ

Номер слайду 2

Етнічні представники грецької нації, які проживали на території сучасного Криму. Грецька колонізація має давні традиції, які розпочались в VI ст. до н. е. зі створенням Босфорського царства та Херсонеської республіки. ГРЕКИ В КРИМУ

Номер слайду 3

ГРЕЦЬКІ КОЛОНІЇ

Номер слайду 4

ПАНТІКАПЕЙЗгідно легенди, місце для будівництва Пантікапея обрано через те, що воно представлене царем Агаетом, сином колхідського царя Еета, в якого аргонавти викрали золоте руно. Захисником міста, згідно вірувань вважався Пан — бог лісів та рівнин, володар бджолярів, рибаків, мисливців, в той же час вождь всіх військових заходів бога війни Діоніса, його зброєносець

Номер слайду 5

ІТАЛІЙЦІ КРИМУ

Номер слайду 6

ГЕНУЕЗЬКІ ФАКТОРІЇ

Номер слайду 7

Генуезька фортеця у Судаку

Номер слайду 8

ДЕПОРТАЦІЯ

Номер слайду 9

zip
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
11 лютого 2021
Переглядів
487
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку