Урок "Образ Мазепи в художній літературі, живописі, кінематографії, музиці, театральних постановках"

Про матеріал
Матеріал містить фрагментів художніх та документальних фільмів, театральних постанов.
Перегляд файлу

Тема:. Образ Мазепи у художній літературі, живописі, кінематографі, музиці, театральних постановках.

Мета: розкрити особливості втілення образу гетьмана у різних видах мистецтва; розвивати навички дослідницької діяльності, творчі здібності; формувати вміння працювати з науково- методичною літературою, готувати повідомлення на літературну та культурологічну теми, рецензувати доповідь та відповіді учнів, здібності до створення усних та письмових робіт; формулювати питання на задану тему; виховувати прагнення до літературної освіти, естетичний смак, розширювати кругозір школярів , повагу до історичного минулого своєї країни, сприяти вихованню патріотизму, любові до Батьківщини, національної свідомості, гідності, усвідомлення приналежності до рідної української землі, українського народу, гордість та шанобливе ставлення до героїв - захисників України; викликати прагнення бути справжнім патріотом рідної землі.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань, умінь, навичок

Форма уроку: усний журнал

Обладнання: виставка книг з творами різних письменників про Мазепу, комп’ютер, проектор, відеоматеріали, фільми.

Епіграф:

Козаки «... стоять під командою їхнього вождя Мазепи,

котрий завдяки своїй спритності і великому воєнному досвіду,

має у світі вже велику славу»...

Повідомлення зі шпальт тижневика

 «Europäische Fama» 1704,1706 pp.

Перебіг уроку

І. Організаційний момент

Слово учителя.

Кожна наша зустріч - це відкриття нового літературного імені, знайомство з новим літературним твором, набуття нового життєвого досвіду. Тож бажаю вам щоб наш урок поповнив ваш читацький досвід, спонукав до роздумів про свободу, Україну, патріотизм, любові до життя і людини.

Доля Івана Мазепи цікавила багатьох відомих українських закордонних письменників, поетів, художників , композиторів з різних країн: Франції, Англії, CLLIA, Канади, Польщі, Німеччини, Росії тощо. Тож сьогодні ми долучимося до розкриття образу Мазепи у художній літературі, живописі, кінематографі, музиці і театральних постановках.

ІІ. Актуалізація опорних знань

  1. Бесіда за прочитаним

Додаток 1

  •         У якій із своїх поем Байрон торкнувся української історії? ( У1818 році Байрон написав поему «Мазепа», де відтвориться епізод, як на одному із привалів під час відступу після Полтавської битви Мазепа розповідає Карлові XII про трагічний епізод своєї молодості)
  •         Чим цікава поема? ( Поема цікава тим, що автор звертається до образу України і показує одного з її видатних історичних діячів»)
  •         Як починається поема? Що є історичною правдою? (Петро І, Полтава, Карл XIIутікає до Туреччини, разом з ним Мазепа).
  •         Яким зображено гетьмана на початку твору? (цитати з твору)

-  Яким був Мазепа в юності? Як він про себе говорив?(цитати з твору)

-Як характеризує його Карл? Як він ставиться до гетьмана? (цитата з твору)

- Якою постає у спогадах Мазепи його кохана Тереза?(цитати з твору)

- Як розкриває Мазепу ця історія кохання? (Як романтичного героя. Мазепа здатний до сильних почуттів. Зображується сильна пристрасть (кохання) Мазепи, що відчувається навіть через багато років після описаних подій. Ця людина перенесла своє кохання через усе своє життя)

-Знайдіть рядки твору, де говориться про випробування героя.

-Давайте підсумуємо сказане: який же образ постає перед вами?(Мужній, сильний і шляхетний, береже свою гідність і незалежність. У перших розділах поеми автор змальовує гетьмана похмурим і старим», як «дуб той віковий». Мазепа, прив’язаний до коня, не в силі опиратися долі, але до кінця жахливої подорожі зберігає самовладання. Він залишається людиною попри всі випробування, і саме завдяки цьому стає гетьманом в Україні, бо його найкращі якості виявилися сильнішими за горе і відчай. Мазепа не в змозі змінити й хід історичних подій (поразку шведів), та він завжди береже свою честь і гідність.)

- У нашому сучасному світі є місце таким людям, як Мазепа? Чому?

ІІІ. Сприйняття та засвоєння учнями навчального матеріалу.

  1. Повідомлення учнів про «Образ Мазепи у театральних постановах»
  2.  Перегляд відеоматеріалу

Постановка вистав з образом Мазепи на театральних сценах світу почалася ще на початку XIX ст. В Америці, в країнах Європи (особливо в Німеччині, Франції та Англії) і лише в другій половині XIX століття досягла Росії.

Серед основних сценічних жанрів, які представляли образ Мазепи, були драми, трагедії, пантоміми, опери, а також гіподрами та кінні жарти:

«Мазепа» — драма німецького письменника Р.Готтшала (1855);.

«Гетьман Іван Мазепа: три картини з життя Великого гетьмана» — театралізоване подання до Карнегі Холі, постановка комітету Ліги української молоді Північної Америки, (Нью-Йорк, 1959); «Розіп'ятий Мазепа» — п'єса Івана Огієнка (Канада);

«Іван Мазепа» — драма JI. Старицької—Черняхівської була заборонена в Україні і ні разу не ставилася, до здобуття незалежності;

«Мазепа» — драма О. Шатковського (1898);

«Маруся Кочубей і Мазепа» — п'єса О. Десятникова — Васильєва (1901);

«Мазепа і Палій» — п'єса О. Леднева (1904);

«Мазепа» — п'єса Л. Манька (1911);

«Мазепа» — п'єса К. Карпатського (1912);

«Мазепа» — п'єса О. Сагайдачного (1918);

«Мазепа» — п’єса П. Кононенко (1919);

«Мазепа» — театральна постановка за мотивами творів Б. Лепкого. Була поставлена в окупованому німцями Львіві під час другої світової війни;

«Мазепа» — театральна постановка театру імені М. Заньковецької (Львів, 1992).

  1. Повідомлення учнів про «Образ Мазепи в художній літературі»

Додаток 2

Образ гетьмана Мазепи отримав велике поширення не тільки в зарубіжній літературі, а й у творах українських письменників:

«Альцід російський» (1695) — панегірик Пилипа Орлика написаний переважно польською мовою (деякі фрази написані латиною) на честь військових перемог гетьмана Мазепи (1695); «Спомини Азема» — роман Анрі Констант д'Орвіє. Уривки роману були перекладені українським вченим, юристом, дипломатом Сергієм Шелухіним у його книжці виданій у 1936 році «Україна — назва нашої землі з найдавніших часів». Уривки з роману українською також з'являлися у періодиці у 1924 році у перекладі І Борщака (1764)

«Мазепа» — поема лорда Байрона. Поема розповідає про юного Мазепу, пажа польського короля Яна II Казимира, якого оголеним прив'язують до спини коня та відпускають у степ, в покарання за зв'язок з дружиною польського шляхтича. На написання поеми Байрона надихнула праця великого французького письменника доби Просвітництва Вольтера «Історія Карла XII». (1819)

«Мазепа» — поема Віктора Гюґо (1829)

«Мазепа, ватажок українських козаків» — роман-трилогія, невідомого автора. Вийтпов у Парижі у 1830 році. Сюжет роману охоплює життєвий та творчий шлях гетьмана Івана Мазепи (1830) «Полтава» — поема О. Пушкіна. У своїй поемі Олександр Пушкін малює образ гетьмана Мазепи як зрадника і запроданця царя Петра І. У той же час, на думку деяких сучасних українських істориків, Пушкін вказав у поемі, що справжньою метою гетьмана було здобуття Україною незалежності. (1829)

«Мазепа» - історичний роман Фаддея Булгаріна у 2-х частинах (1833—1834).

«Мазепа» — поема німецького автора Г. Штебіна (1844);

«Король степу» — німецького автора А. Мая(1849);

«Мазепа» — німецького автора Т. Лейсі (1850);

«Мазепа чи дикі коні Україна» — поема невідомого німецького автора;

«Мазепа чи вороги» або «Мазепа, або Супротивники» — німецького автора К. Костіна (1855); «Битва під Полтавою» — німецького автора К. Штарка (1855);

«Мазепа» — німецького автора А. Мютцельбурга (1860);

«Мазепа» — німецького автора А. Зондермана (1860)

«Мазепа» — польського автора Ю. Словацького (1834);

«Пан гетьман Мазепа. Історичний роман» — польського автора Ф. Равіта-Гавронського;

«Балада про Мазепу» — вірш Бертольта Брехта вперше надрукований у німецькій газеті «Berliner Börsen-Courier» 8 липня 1923 року. (1923)

«Гетьман Мазепа чи боротьба за корону» — польського автора Б. Курхана;

«Мазепа та його посол» — шведського автора В. фон Гайденштама;

«Іван Мазепа» — чеського автора І. Фріча;

«Мазепа в Молдові» — молдавського автора Ґ. Асакі;

«Молодість Мазепи» — українського автора М. Старицького;

«Мазепа» — поема українського автора В. Сосюри;

«Руїна» — історичний роман Михайла Старицького, в якому зроблена серйозна спроба об'єктивного відтворення суспільної діяльності Івана Мазепи — майбутнього гетьмана, одного з визначних діячів України;

«Мазепа, гетьман український» — поема українського автора Степана Руданського;

«Гетьман Мазепа: повернення до Батурина» — твір Богдана Султанського (2001);

«Гетьман Іван Мазепа» — драма на 5 дій Олелька Островського;

«Мазепа-гетьман» —роман Григорія Колісника (Київ, 1988—1989);

«Мазепа» - історичний роман Миколи Сементовського;

«Мазепа» — історична дума Кіндрата Рилєєва;

«Цар і гетьман» - історичний роман про Мазепу Данила Мордовця;

«Руїна (або життя і трагедія Івана Мазепи)» — історичний роман у віршах Леоніда Горлача. «Трагедія гетьмана Мазепи» — роман—есе В. Чемериса

«Голод і любов (Викрадення Європи)» — драматизована поема про Івана Мазепу Ігоря Павлюка // Бунт (Книга).

  1. Повідомлення учнів про «Образ Мазепи в музичних творах»

Прослуховування музичних уривків за посиланнями:

1 .Ференц ЛістМазепа (симфонічна поема) І

https://www.youtube.com/watch?v=FxSNUPe4SSQ  

2.«Мазепа» — опера Петра Чайковського (по Пушкіну, 1883); https://www.youtube.com/watch?v=D7CZ-VOdriA

3.«Мазепа» — незавершений вокальний квартет С.Рахманінова https://www.youtube.com/watch?v=7Ph8dRMoBds

Відомі музичні твори на тему про Мазепу:

«Мазепа» — симфонічна поема Ференца Ліста (за Гюго, 1851) і його ж фортепіанний етюд з циклу «Етюди вищої майстерності» («Трансцендентні»);

«Мазепа» — опера Петра Чайковського (по Пушкіну, 1883);

Вперше була поставлена 3 (15) лютого 1884 р. в Великому театрі в Москві і одночасно в Маріїнському театрі в Санкт-Петербурзі 19 лютого 1884 р.

У 1885 р. опера була поставлена поставлена в Тифлісі.

У 1903 р. відновлена в Маріїнському театрі.

На радянській сцені вперше поставлено 6 жовтня 1922 р., Оперний театр Зіміна.

14 травня 1934 р. поставлена в Большому театрі, в 1934 р. в Ленінградському театрі опери та балету, в 1949 р. у філії Великого театру, в 1950 р. в Ленінградському театрі опери та балету ім. Кірова.

Поставлено в інших містах: Києві (1933), Куйбишеві (1939), Саранську (1946), Єревані, Свердловську, Алма-Аті (все в 1949) тощо.

За кордоном в Ліверпулі (1888), Варшаві (1912), Вісбадені (1931), Нью-Йорку (1933), Відні (1933), Празі (1934), Софії (1937), Флоренції (1954) тощо; останнім часом — в Берні, Карлсруе, Ліоні, Мілані, Нью-Йорку, Единбурзі.

Майкл Вільям Балф — кантата «Мазепа» (1862);

«Мазепа» — увертюра Ж. Матіаса (1876);

«Мазепа» — етюд — галоп А. кидала (1878);

«Мазепа» — кантата О. Титова;

«Мазепа» — незавершений вокальний квартет С.Рахманінова (1890);

«Мазепа» — опера Марі де Гранваль (1892);

Протягом 30-х років XIX — початку XX століття гетьману Мазепі присвятили музичні твори найкращі композитори Європи та Росії:

Фабіо Кампана — Болонья (1850);

Пурна ПІ. — Париж (1872);

Мінхеймер А. — Варшава (1875);

Педрель Ф. — Мадрид (1881);

Мейр — ЛАЦ — Лондон (1885);

Коген — Лінар — Бухарест (1890);

Фітінгофа — Шель — Санкт — Петербург (1859).

  1. Повідомлення учнів про «Образ Мазепи в кінематографи»

Перегляд уривків за посиланнями:

«Мазепа (фільм, 1909)» — німий художній короткометражний фільм Василя Гончарова за мотивами поеми А. Пушкіна «Полтава» (1909);

https://www.youtube.com/watch?v=DJPcTfaS8uI&t=62s

«Гетьман Іван Мазепа» — режисер О. Скрипник https://www.youtube.com/watch?v=u1fYlHy3wxw

 Про гетьмана Мазепу зняті три художніх фільми:

«Мазепа (фільм, 1909)» — німий художній короткометражний фільм Василя Гончарова за мотивами поеми А. Пушкіна «Полтава» (1909);

«Мазепа (фільм, 1914)» — фільм Петра Чардиніна знятий за поемою Юліуша Словацького. Актори: Арсеній Бібіков (Король Ян Казимир), Іван Мозжухін (Мазепа, дворянин з свити короля), Едуард Пухальський (воєвода), Надія Нельський (Амелія), Н. Нікольський (Збігнєв) (1914);

«Молитва про гетьмана Мазепу» — український повнометражний художній фільм.

Про гетьмана Мазепу зняті три науково-популярні фільми:

«Гетьман Іван Мазепа» — режисер О. Скрипник, наукові консультанти В. Чуб, Г. Ярова (1992); Образ Мазепи у фільмі О. Скрипника був вперше поданий не як образ зрадника і запроданця, створеного протягом століть російською і радянською пропагандою, а як образ державного діяча в складних умовах існування України. У той же час автори фільму пішли і від надмірного «освячення» Івана Мазепи. Автори показали значущість постаті гетьмана, складність і суперечливість його дій.

«Іван Мазепа (2007)» — режисер фільму, викладач кафедри кіно і телебачення Київського театрального інституту, член Національної спілки кінематографістів України В. Вітер. Фільм складається з 5 частин по 15 хвилин кожна. У фільмі використані українські, шведські, польські джерела. Презентація фільму відбулася 10 листопада 2007 року на всеукраїнському каналі телебачення 5 канал (2007).

  1. Повідомлення учнів про «Образ Мазепи в живописі»

Додаток З

Збереглася значна кількість картин із зображенням гетьмана Мазепи, які зберігаються в музеях різних країн, у тому числі і в Україні. Особливістю цих картин є те, що особа Івана Мазепи на картинах не збігається. На думку дослідника портретів гетьмана Мазепи Лариси Шендрік найвірогіднішим є зображення гетьмана на картині, що зберігається в Гріпсгольме (Швеція): «Портрет гетьмана Івана Мазепи» — невідомий художник, картина зберігається в замку Гріпсгольм, (Швеція);

«Старий Мазепа розповідає свою історію Карлу XII» — художники А. Деверо, Ю. Коссак;

«Муки Мазепи» — художник Л. Булянже;

«Паж Мазепа». Теодор Жеріко. (1820)

«Мазепа на вмираючому коні». Ежен Делакруа. (1824, Гельсінкі)

«Мазепа серед вовків». Орас Верне. (1826). Копія Д. Ф. Херрінг (1833, галерея Тейт);

«Покарання Мазепи» — художник Булянже;

«Козаки знаходять Мазепу» — художник Є. Харпентер;

«Гетьман Іван Мазепа» — офорт Норблена де ла Горда (XVIII ст.).

Серія літографій Натаніеля Кюр'є (Nathaniel Currier) (1813—1888).

«Гетьман Іван Мазепа» — художник Іван Нікітін, зберігається в Чернігівському історичному музеї. У Росії ця картина відома з назвою «Портрет напольного гетьмана»;

«Портрет гетьмана Івана Мазепи» — художник невідомий, зберігається в Сумському обласному краєзнавчому музеї;

«Портрет гетьмана Івана Мазепи» — художник С. І. Васильківський (1901), зберігається в Національному музеї мистецтв України;

«Портрет гетьмана Івана Мазепи» — художник В. М. Масютин (Берлін, 1933);

«Мазепа» — художник Йоганн Шюнберг, XIX століття (Відень);

«Карл XII, Мазепа і Понятовський після Полтавської битви» — художник Й-Г. Пенцель (1793); «Мазепа, прив'язаний до коня» — художник невідомий (XIX ст.), Зберігається в колекції Павліковського;

«Виїзд гетьмана Івана Мазепи з Батурина» — художник Н. Сомко, зберігається в Національному художньому музеї України;

«Портрет гетьмана Івана Мазепи» — художник Ф. Гуменюк, зберігається в Національному історико — культурному заповіднику «Гетьманська столиця»;

«Мазепа і Карл XII» — художник Ф. Гуменюк

«Гетьман Іван Мазепа» — художник С. Луцик — зберігається у Львівській науковій бібліотеці Національної академії наук України;

«Портрет Івана Мазепи» — художник невідомий, зберігається в Музеї Івана Франка (Львів); «Портрет Івана Мазепи в латах з Андріївською стрічкою» — художник невідомий (XVII ст.), зберігається в Дніпропетровському художньому музеї;

«Портрет Яна Мазепи» — художник М. Бернігерот;

«Помста Мазепи» — художник А. Баугін;

«Смерть Мазепи в Бендерах» — художник П. Чирок;

«Мотря і Мазепа» — художник М. Буряк;

«Портрет Івана Мазепи» — художник невідомий, розміщений в літописі Самійла Величка; «Мазепіана» — серія графічних картин, присвячена гетьману України Івану Мазепі, заслуженого художника України, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка Якутовича С. Г. (2004); «Портрет Івана Мазепи» — О. П. Курилас (1909);

«Мазепа» - художник Олександр Орловський, зберігається в Полтавському художньому музеї імені Миколи Ярошенка.

  1. Запитаиня до доповідачів та рецензування їхніх відповідей

IV. Закріплення вивченого матеріалу

1. Підсумкова бесіда

-Що нового ви дізналися на уроці?

-Чи виділяють різні діячі мистецтва якісь спільні риси в образі Мазепи?

-Як ви гадаєте, чим можна пояснити зацікавленість митців образом Мазепи?

-Чи можна віднести Мазепу до «вічних» образів? Чому?

2. Рефлексія

Прийом «Займи позицію»

(діти висловлюють свою позицію щодо висловлювання Любив Вкраїну він душею І зрадником не був для неї.

(В.Сосюра))

V. Домашнє завдання

Словесне малювання.

Уявіть, що ви поет і можете написати продовження поеми «Мазепа». Які події ви зобразили б, про долю яких героїв поеми розповіли?

VІ. Підсумок уроку

Спокуса змалювати цю історичну постать була надто велика у всі часи. Не могли їй опиратися й художники. Тарас Шевченко, Олександр Архипенко, Ілля Рєпін, француз Орас Верне малювали портрети Івана Мазепи. На жаль, збереглося їх дуже мало.

І якщо ми з вами за своє життя не побачимо цих портретів, не прочитаємо книг, що представлені сьогодні на виставці, то які ж ми українці? Якщо ми не шануватимемо свою історію, то й світ її не шануватиме.

 

 

 

 

 

Додаток 1

E:\АТЕСТАЦІЯ\маз.jpg

 

Додаток 2

 

Байрон. "Мазепа" Джордж Гордон Байрон «Мазепа» — отзыв sireniti Мазепа (Владимир Сосюра) Скачать книгу в формате epub, fb2, rtf, mobi, pdf  - Yakaboo.uaC:\Users\oYo\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.MSO\1F500696.tmp

Александр Пушкин - Полтава Молодость Мазепы - Старицкий М. П. . Скачать электронную книгу в формате  fb2, epub, pdf или читать онлайн на Andronum Книга Мазепа - читать онлайн. Автор: Фаддей Булгарин. LoveRead.ec Твори Юліуша Словацького у фондах відділу бібліотечних зібрань та  історичних колекцій НБУВ | Національна бібліотека України імені В. І.  ВернадськогоМазепа» в Театрі Польському у Варшаві - Польське Радіо Гетьман Мазепа та його доба Руїна - Михайло Старицький - Тека авторів - Чтиво

 

 

 

 

 

 

 

 

E:\АТЕСТАЦІЯ\media\image3.jpeg


 

 

 

E:\АТЕСТАЦІЯ\media\image4.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

E:\АТЕСТАЦІЯ\media\image5.jpeg


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
9 січня 2021
Переглядів
10794
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку