Урок "Огляд будови скелета. З’єднання кісток "

Про матеріал

Ознайомити учнів з видами кісток, особливостями мікроскопічної будови кісткової, хрящової та м'язової тканин, з будовою скелета людини, типами з'єднання кісток;; розкрити взаємозв'язок будови та функцій кісток і хрящів; про­довжити формувати знання про будову та властивості кісток; на прикладі суглобів; розвивати увагу, пам'ять, критичне мислення, уміння висловлювати думки, порівнювати, аналізувати та узагальнювати інформацію

Перегляд файлу

Урок №_____________  Дата__________    Біологія 8 клас

Тема. Огляд будови скелета. Зєднання кісток

Мета уроку: ознайомити учнів з видами кісток, особливостями мікроскопічної будови кісткової, хрящової та м'язової тканин, з будовою скелета людини, типами з'єднання кісток;; розкрити взаємозв'язок будови та функцій кісток і хрящів; про­довжити формувати знання про будову та властивості кісток; на прикладі суглобів; розвивати увагу, пам'ять, критичне мислення, уміння висловлювати думки, порівнювати, аналізувати та узагальнювати інформацію;  виховувати дбайливе ставлення до власного здоров'я, товариські стосунки.

Матеріали та обладнання: таблиця «Тканини тварин», «Скелет людини», мікроскоп, мікропрепарати кісткової, хрящової, гладенької, посмугованої  тканин.

Основні поняття: трубчасті (довгі), короткі, плоскі, змішані кістки, окістя, епіфіз, діафіз, губ­часта, компактна речовина, жовтий, червоний кістковий мозок, гіаліновий, волок­нистий, еластичний хрящ.

Тил уроку: комбінований урок.

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Перевірка домашнього завдання і актуалізація опорних знань

  1. Вправа «Хвиля»

Пропонує учням намалювати в зошиті промінь, на якому відкласти відрізки однакової довжини, проставити цифри від 0 до 9; якщо на запитання вчителя учень від­повідає «так», то хвилю малюють зверху, якщо «ні» — знизу.

1. Опорно-рухова система людини складається з м’язів і скелета.

2. Опорно-рухова система людини утворена хрящовою та кістковою тканинами.

3. Скелетні м’язи складаються з гладенької м’язової тканини.

4. Клітини хрящової тканини називаються хондробластами.

5. Клітини кісткової тканини називаються остеобластами.

6. Міжклітинна речовина хрящової тканини називається хондрином.

7. 70 % кісткової тканини становлять органічні речовини.

8. Скелет людини не змінився у зв’язку з прямоходінням.

9. Основні функції опорно-рухової системи — опора, рух і захист.

Відповіді: 1. Так; 2. Ні; 3. Ні; 4. Так; 5. Так; 6. Так; 7. Ні; 8. Ні; 9. Так.

2. Бесіда за питаннями:  Метод «Експрес-опитування

1.Яку тему ми розпочали вивчати?

2. Які функції виконує опорно-рухова система?

3. Із чого скла­дається опорно-рухова система?

4. Скільки кісток має опорно-рухова система?

 5. Чим з`єднаються кістки?

 6. Які речовини надають кісткам гнучкості й пружності?

 7. А які твердості і міцності?

 8.За рахунок чого кістки ростуть у товщину?

 9. За рахунок чого кістки ростуть у довжину?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

Можливість скопіювати кісткову тканину та створити на її основі універсальний штучний матеріал, якому були б притаманні міцність, легкість, пружність, здавна ціка­вили інженерів. У 1889 році в Парижі було зведено відому на весь світ вежу за проектом Ґюстава Ейфеля, конструкція якої цілком копіює структуру великої гомілкової кістки. Тож знання про будову нашого організму можуть мати практичне застосування в житті.

Фронтальна бесіда

  • Пригадайте, які особливості'мають тварини без внутрішнього осьового скелета, наприклад молюски, актинії, медузи. {М'яке тіло.)
  •                                           Чи зміг би наш організм повноцінно функціонувати, якби наше тіло мало подібну будову? {Ні.)
  • Яке значення відіграє скелет для людини? {Бере участь у рухах, захищає внутріш­ні органи, є опорою для тіла.)

Проблемне запитання

— Чи можна вважати кістку мертвим органом?

Розглянемо детальніше будову скелета та значення його окремих відділів.

ІV. Вивчення нового матеріалу

  1. Різноманітність кісток Розповідь учителя, демонстрування кісток, різних за формою, хребців, повідомлення учнів, частково-пошукова робота з підручником, складання схеми «Типи кісток»

За формою кістки поділяють на:

  • довгі (трубчасті)- кістки плеча, стегна, гомілки;
  • (трубчасті) короткі - кістки стопи, кисті, п’ястка, плесна;
  •  плоскі — кістки черепа, таза, грудина, лопатки, ребра;
  • змішані  кістки складаються із кількох частин, що мають різну будову та форму (наприклад, хреб­ці, клиноподібна кістка черепа).
  •    Найдовша кістка — стегнова, її довжина становить 27,5 % довжини всього тіла.
  •    Найкоротша кістка — стремінце (у внутрішньому вусі) завдовжки 3-4 мм.
  1. Будова кісток.

Будь-яка кістка утворена ком­пактною та губчастою речовинами. Компактна речовина розташована зовні кістки, остеони в ній розміщені щільно. Натомість у губчастій речовині остеони розміщені нещільно. Вони утворюють кіст­кові перегородки, між якими міститься червоний кістковий мозок (кровотворна тканина). Трубчаста кістка складається з тіла, усередині якого є порож­нина, і двох головок . Головки завжди ширші за тіло й вкриті на суглобових поверхнях шаром гіалінового хряща. Головки кістки утворені губчастою речовиною, а її тіло — компактною. Зо­вні кістка вкрита окістям. Це тонкий щільний шар сполучної тканини, що зрісся з кісткою та живить її. Порожнина тіла кістки заповнена жовтим кіст­ковим мозком, який утворений переважно жировою тканиною.

Плоскі та короткі кістки складаються здебільшого з губчастої речовини. Осо­бливістю будови плоскої кістки є те, що вона складається з двох тонких пластинок компактної речовини, між якими міститься губчаста речовина.

Епіфізи – кінці трубчастих кісток, утворені губчастою речовиною, там міститься червоний кістковий мозок.

Діафіз – середня частина трубчастих кісток, що містить порожнину, у якій розташований жовтий кістковий мозок.

Будова трубчастої кістки

Складова

Характеристика

Функції

Епіфіз

Голівка кістки, що вкрита хрящовою тканиною; утворений губчастою речовиною, містить червоний кістковий мозок

Ріст кістки в довжину, місце рухомого з’єднання

Діафіз

Порожниста трубка, утворена компактною речовиною; містить жовтий кістковий мозок

Захисна, опорна

Губчаста речовина

Рихла, легка кісткова тканина

Утворює епіфіз

Компактна речовина

Щільна міцна кісткова тканина

Утворює діафіз

Червоний кістковий мозок

Особливий вид сполучної тканини

Місце утворення попередників клітин крові і лімфоцитів

Жовтий кістковий мозок

Утворений жировою тканиною

Опорна, запасна

Окістя

Оболонка кістки, утворена сполучною тканиною

Ріст кістки в товщину

Різноманітність хрящів.

Розрізняють такі хрящі: гіаліновий, волокнистий, еластичний.

1.Гіаліновий хрящ - міцний і пружний. Він містить значну кількість міжклітинної речовини і розташований там, де особливо важливими є міц­ність і еластичність (вкриває суглобові поверхні всіх кісток).

2.Волокнистий хрящ - утворює міжхребцеві диски, знаходиться у місцях прикріплення зв'язок і сухожилля. Хрящі позбавлені кровоносних судин і живляться за рахунок охрястя (зовнішній шар хряща). Багато колагенових волокон, які розміщені паралельно. Цей хрящ менш еластичний, ніж гіаліновий.

3.Еластичний хрящ відрізняється пластичністю, проте він менш міцний, ніж гіаліновий та волокнистий, тому міститься там, де немає потреби у великому опорі зовнішнім впливам (у надгортаннику, вушній раковині тощо).

3.Ріст кісток.

Ріст кісток — процес тривалий. Розпочинається він у людини на ранніх етапах ембріонального розвитку і припиняється до 20-25 років. Упродовж усього періоду росту кістка збільшується як завдовжки, так і завширшки.

У довжину ріст кістки відбувається за рахунок хрящового утворення (плас­тини росту), що міститься у головці довгої трубчастої кістки. Пластина росту з віком поступово стоншується і зникає — ріст кістки в довжину припиняється.

У товщину кістка росте за рахунок окістя. Кісткова тканина формується з клітин остеобластів. Виділяючи між­клітинну речовину і замуровуючись у ній, вони під час розвитку перетворю­ються на остеоцити — невеликі клітини, що не здатні до поділу. У сформованій кістці містяться переважно остеоцити, а остеобласти зосереджені лише в ділянках росту і регенерації кісткової тканини.

4.З'єднання кісток.

Розрізняють три типи з'єднань кісток:

  •            нерухоме утворюється внаслідок зростання кіс­ток. Наприклад, кістки черепної коробки з'єднані за допомогою швів
  •            напіврухоме з 'єднання забезпечують хрящові прошарки, наприклад, міжхребцеві дис­ки між тілами хребців .
  •            рухоме-це суглоби.

5.Будова суглоба.

Суглоб — це рухоме з 'єднання кіс­ток. Здебільшого він складається з двох кісток, одна з яких має суглобову западину, куди входить головка іншої . Су­глобова западина і головка відповідають одна одній за формою та розміром, а їхні поверхні вкриті тонким шаром гіалінового хряща. Суглобові поверхні кісток тісно прилягають одна до одної. Це забезпечуєть­ся наявністю внутрішньосуглобових зв 'язок — тяжів зі щільної сполучної тканини. Суглоб оточений суглобовою сумкою, зовнішній шар якої переходить в окістя. Вну­трішній її шар виділяє в порожнину суглоба рідину, яка зменшує тертя між кістками і полегшує ковзання головки однієї кістки в суглобовій западині іншої.

Кожен рух тієї чи іншої частини тіла людини зумовлений відповідною фор­мою суглобів і кількістю осей, навколо яких можуть відбуватися рухи. Є чимало типів суглобів:

  •                      кулясті (плечовий),
  •                      сідлоподібні (один із суглобів великого пальця руки),
  •                      циліндричні (один із суглобів передпліччя).

 6. Відділи скелета людини.(розповідь вчителя, робота з таблицями та малюнками, складання таблиці)

Відділ скелету

Кістки, які входять до відділу

Функції

Скелет голови, або череп

Мозковий(непарні кістки - потилична і лобова, та парні — тім'яна і скронева )

Лицьовий(парні виличні, верхньощелепні та непарна нижньощелепна кістки, носова.) Нижня щелепа - єдина рухома кістка черепа.

Захисна

 

 

Захисна, жувальна.

Скелет тулуба

Хребет (33—34 хребці: 7 шийних, 12 грудних, 5 поперекових, 5 крижових хребців, що зрослися в одну кістку - криж, і 4—5 куприкових хребців.)

Грудна клітка утворена грудиною (грудинною кісткою), 12парами ребер і грудними хребцями

Захисна, опорна.

Скелет кінцівок:

Пояс верхніх кінцівок

Парні кістки  лопаток і ключиць

Прикріплення верхніх кінцівок

Верхня кінцівка

Плече(плечова), передпліччя(ліктьова та променева) і кисть(зап`ясток, п`ясток, фаланги пальців.)

Рух, праця.

Пояс нижніх кінцівок

Тазові кістки і крижова кістка

Опорна, захисна.

Вільна нижня кінцівка

Стегно(стегнової кістки), гомілка(великогомілкової та малогомілкової кісток)

 Стопа(заплесно, плесно, фаланги пальців)

Опора і рух.

Пропоную учням самостійно опрацювати скелет кінцівок(записати у таблицю)

Фізкультхвилинка.

2.Будова хребців.(розповідь вчителя)

Кожний (крім першого шийного) хребець має тіло, дугу і відростки . Найдовший остистий відросток відходить від середини дуги хребця назад. Між тілом хребця і його дугою є отвір. Отвори всіх хребців утворюють канал хребта, у якому міститься спинний мозок.

Хребці різних відділів хребта мають відмінності у формі та розмірах. Розміри хребців збільшуються від шийного до поперекового відділу. Перший шийний хребець, який називають атлантом, не має тіла і побудований з двох дуг. По боках отвору розташовані потовщення хребця. На верхній площині цих потовщень розташовані суглобові ямки для сполучення з потиличною кісткою черепа. На нижніх поверхнях— суглобові ямки для сполучення з другим хребцем.

Другий шийний хребець — епістрофей — має зубоподібний відросток, який входить в отвір між дугами першого хребця. Навколо зубоподібного відростка обертається голова. Це місце хребта дуже вразливе щодо пошкодження.

V. Узагальнення і систематизація знань учнів

Лабораторне дослідження «Дослідження мікроскопічної будови кісткової, хрящової та м'язової               тканин» ст..214

VІ. Підсумок уроку

  •    Що запам`яталося?
  •    Що нового ви дізналися?

Проблемне запитання

— Чи можна вважати кістку мертвим органом? (Ні, оскільки кістки мають кровонос­ні судини, які здійснюють живлення, і нерви, які пов'язують кістки з нервовою системою)

VІІ.Домашнє завдання

§26 опрацювати; дати відповіді на запитання  після §

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Головатюк Лілія Євгеніївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Винарчук Ольга Олександрівна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
18 травня 2018
Переглядів
11126
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку