Урок " Пам'ятні місця сіл Малоукраїнки та Дружелюбівки"

Про матеріал
Матеріал містить інформацію про Братські могили та пам'ятники сіл Малоукраїнка та Дружелюбівка Єланецького району Миколаївської області з часів Великої Вітчизняної війни
Перегляд файлу

 

C:\Users\Public\Pictures\14052010663.jpg

 

Пам'ятні місця

сіл Малоукраїнка

та Дружелюбівка 

Підготувала

учитель історії та правознавства

 Єланецька  ЗОШ  І – ІІІ ступенів

Малоукраїнська філія

Єланецької районної ради 

Желєзняк Людмила Василівна

 

Тема: Пам’ятні місця сіл Малоукраїнка та Дружелюбівка.

Мета : ознайомити учнів з пам’ятними місцями Малоукраїнської сільської ради, подіями часів Другої світової війни, які відбувалися на території цих сіл, виховувати повагу до захисників рідного краю, патріотизм до рідної землі.

Тип уроку : Урок – екскурсія

Обладнання : мультимедійна презентація, фото, архівні  документи шкільного краєзнавчого музею.

Хід уроку:

І. Організаційний момент.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Оголошення теми і мети уроку.

Слово вчителя.

  • Існують події, дати та видатні постаті, ім’я яких залишаються назавжди    в історії рідного краю.  Про них пишуть книги,  розказують легенди, про них пишуть  пісні, їм присвячують кінострічки.   А головне, про них пам’ятають, бо саме ця пам’ять передається із покоління до покоління, не даючи померкнути славі тих героїчних подій.

 Однією із таких подій є Друга світова війна, спогади про яку повинні жити в серці кожного патріота…

 Наближається славне свято Перемоги  над  нацистськими окупантами – 9 травня. Тому сьогоднішній урок - екскурсія присвячений захисникам нашого краю,які положили своє життя саме визволяючи територію наших сіл від німецько – фашистських загарбників, і має назву «Пам’ятні місця сіл Малоукраїнка та Дружелюбівка».

Тому наше завдання сьогодні ознайомитися з місцями, де знаходяться Братські могили і Пам’ятник воїнам – односельчанам  .

 

ІІІ. Основна частина.

-Отож, розпочнемо нашу екскурсію прямо з центру Малоукраїнки.

 “ Ніхто не забутий, - ніщо не забуте ... “

Промовлено було це дуже давно,-

Якби ж то по правді так було воно...

C:\Users\Nata\Pictures\MP Navigator EX\2013_04_17\IMG_0002.jpgМи згадуєм їх кожен рік тільки раз

Було ж визволителів  більше у нас…

Пам’ятник воїнам – односельчанам  «Скорботна мати»

Памꞌятник встановлений на честь 33 радянських воїнів з частин та підрозділів 10-х гвардійської повітряно – десантної, 28 гвардійської стрілецької, 15 гвардійської стрілецької дивізії 37 –ї армії 3-го Українського фронту, які загинули при звільнені сіл Малоукраїнка, Маловозсіятське, Дружелюбівка в березні 1944 року . 

Памꞌятник споруджений у 1985 році до 40 – річчя Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр. як символ і данина пам’яті всім загиблим односельчанам під час Великої Вітчизняної війни. Їхні імена викарбувані на гранітних плитах пам’ятника. Всього викарбувано 122 імені.

Виготовлений Криворізьким художнім фондом.

На початку 90-х років ХХ століття, якісь вандали поглумилися над пам’ятником, відламали лаврову стрічку, яку «скорботна мати» тримала в руці.

Щороку, 9 травня, всім селом люди збираються сюди на мітинг до Дня  Перемоги над німецько-фашистськими загарбниками, щоб вшанувати пам’ять воїнів, згадати їх поіменно.

Пам’ятник впорядковується учнями нашої школи та сільською радою.

Салютували батальйони

Усім вцілілим на війні.

C:\Users\Nata\Pictures\MP Navigator EX\2013_04_17\IMG_0001.jpgТа залишалися мільйони

У вічних снах  на чужині.

 

Братська могила радянських воїнів, село Малоукраїнка, в парку.

Пам’ятник «Братська могила», в якій поховано 18 воїнів, було поставлено у 70-ті роки ХХ ст. Тут захоронено солдатів, які загинули 17, 18 березня 1944 року під час визволення Єланецького району. Вони були поховані в різних місцях: по полях, балках, зокрема на Роздолі. В 70-ті роки вони були перепоховані в с. Малоукраїнка, було поставлено обеліск.  Пізніше було встановлено пам’ятник, який був перевезений і встановлений на могилі з Єланця.

Тут поховано 18 воїнів. Ось їхні імена:

Ануфрієв Олександр, Борилей Мефодій, Зиятдинов Ферра, Чантурія Федір, Трепов Олександр, Рукавишников Василь, Рудик Павло, Похосов Михайло, Большаков Степан, Вергунов Микола, Волосков Олександр, Жабин Дмитро, Крутько Констянтин, Крамаренко Яків, Лосев Петро, Чумак Пилип, Потапов Борис, Азаров Іван.

Вшануймо хвилиною мовчання загиблих воїнів.

Як бачимо це різні імена, різні національності,  це люди, які загинули далеко від свого краю, навіть країни. Рідні та близькі деяких воїнів відвідують могилу. В честь воїна на прізвище Азаров названо цю вулицю. 

         Пам’ятник впорядковується учнями школи та сільською радою.

                                                                                                         Звання, і прізвища, і дати.

Печалі бронзове лиття.

Лежать наморені солдати,

А не проживши й півжиття!

                                                                      

Обеліск на кладовищі№2  села Малоукраїнка – братська могила.

Тут поховано 4 розвідників, які загинули в березні 1944 року під час визволення нашого села від німецько-фашистських загарбників. Вони з’явилися в нашому селі з метою зібрати розвідувальні дані про окупантів. Але їх видав німцям зрадник, після чого вони були розстріляні. Лише один з них вижив, його сховали місцеві жителі, але від отриманих ран він помер. Проте лише в чотирьох розвідників були при собі документи, особи всіх залишились невідомими. Серед них був один офіцер.

Воїнів поховали 21 березня 1944 року на кладовищі  села Маловозсіятське у спільній братській могилі.

Імена, які нам відомо: Вейцман Яків Мойсейович, Баранін  Іван Дем’янович,

Салочка Дмитро Васильович,Журавель  Артем Іларіонович.

Памꞌятник на братській могилі радянських воїнів був відкритий в річницю Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні – 9 травня 1946 року.

 Увіковічена памꞌять загиблих радянських воїнів за честь, свободу і незалежність Радянської Батьківщини.

Пам’ятник впорядковується учнями та сільською радою.

 

                     О, як же їм хотілось жити

У ці останні дні війни...

Та вража куля, наче бритва,

Їх відірвала від весни…                                            

 

Обеліск в селі Дружелюбівка – Братська могила 11 воїнів-визволителів нашого села.

 В братській могилі поховані 11 радянських воїнів 10 гвардійської повітряно – десантної , 28 гвардійської стрілецької дивізій, які загинули при звільнені села Дружелюбівка від німецько – фашистських загарбників  у березні 1944 року.

Ось імена загиблих, які тут спочивають у вічному сні:

Єрмолаєв Петро, Єжов Олександр, Кошелєв Григорій, Катранжі Микола, Новіков Іван, Салов Антон, Семенових Олександр, Чукевич Абрам, Чуйкін Микола, Яйшин Іван, Хомайченко  Лука.

Памꞌятник споруджений у 1950 році за рішенням загальних зборів колгоспників колгоспу « Знамя комунізму». Реконструйований у 1983 році.

Споруджений місцевими майстрами.

Всього тут поховано 11 чоловік. Найбільш відомий з них: Катранжі Микола, який у віці двадцяти років був воєнним льотчиком і був збитий німцями за селом Дружелюбівка. Залишився живим, бо його підібрали місцеві жителі, ризикуючи життям переховували його , лікували, але рани були важкими, не вистачало ліків і льотчик помер. Його поховали разом з іншими у Братській могилі. На обеліску фото і роки його життя.

 На його честь названо вулицю в селі, де його лікували в родині Браїло Катерини.

 

ІV. Підсумок уроку.

 

Слово вчителя.

  • Діти, сьогодні ми з вами перегорнули сторінку історії нашої маленької Батьківщини. Я думаю, що ви добре вже знаєте, де знаходяться пам’ятні місця в наших селах, і що їх треба шанувати і берегти. Тому що, ці воїни, які там поховані навіки ,захищали мир і життя на нашій Україні. Наостанок побажаю всім нам мирного неба над головою, і нехай ніколи такі страшні події не відбуваються на нашій землі.
  • Дякую вам за увагу.

 

docx
Додано
29 грудня 2019
Переглядів
546
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку