Урок "Письмовий переказ" 7 клас

Про матеріал
ДОКЛАДНИЙ ПИСЬМОВИЙ ПЕРЕКАЗ РОЗПОВІДНОГО ТЕКСТУ З ЕЛЕМЕНТАМИ ОПИСУ ЗОВНІШНОСТІ ЛЮДИНИ 7 клас
Перегляд файлу

ДОКЛАДНИЙ ПИСЬМОВИЙ ПЕРЕКАЗ РОЗПОВІДНОГО ТЕКСТУ З ЕЛЕМЕНТАМИ ОПИСУ ЗОВНІШНОСТІ ЛЮДИНИ

Текст для переказу

Конвалії

 Якось я завернув до гаю. Тут росли конвалії. Вони розплющували оченята до сонця, просилися до мене. Букет вийшов чудовий.

У школі я став роздавати всім по одному чи по двоє стебел. У класах запахло лісом. На уроці математики дівчата дивились більше на мене, ніж на вчителя. Особливо Тетяна Левченко.

Вона любила мріяти, хотіла стати лікарем і мала сестру Ольгу, яка вчилася в іншій школі і, як кажуть, була дуже схожа на Тетяну. Вони були близнята.

На перерві Тетяна тихо сказала:

 - Принеси завтра тільки мені букет конвалій…

Дівчина почервоніла й опустила довгі вії. Вітер шарудів голубеньким ситцевим платтям, але не в силі був підняти товсту русу косу, яка звисала в Тетяни аж до пояса. Її брови були тонкі, вигинясті, мов стебло конвалії. Припухлі вуста легенько тремтіли. В глибоких карих очах була ніяковість.

Я устав, як тільки бризнуло сонце. Помчав у ліс, на росу не зважав, ставав на коліна і рвав конвалії. Весь був мокрий. Та дарма, я мав букет, та який букет! Конвалії ніжними оченятами дивилися на мене, а я бачив між ними Тетяну.

До Тетяниного будинку я підходив із хвилюванням. Мені не хотілось нести букет до школи, щоб усі бачили. Як тільки дівчина виткнулась за хвіртку, я простягнув букет.

Вона підвела тонкі вигинасті брови, кліпнула довгими віями. В глибоких карих очах було і здивування, і захоплення красою букета. Вона глянула на мене й зашарілася.

Задоволений собою, я побіг до школи. Збіг на ганок, попрямував до свого класу. Відчинив двері… і підлога підо мною захиталася. Мені забракло повітря. 80 Біля вікна стояла Тетяна і, звівши тонкі, вигинасті, мов стебло конвалії, брови, запитливо дивилась на мої руки. (За О.Десняком, 264 сл.)

Завдання.   Скласти план.  Написати докладний переказ, замінивши першу особу на третю. ТВІР-ОПИС ЗОВНІШНОСТІ.

docx
Додано
3 травня 2020
Переглядів
19966
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку