Урок "Північна Америка. Географічне положення. Історія відкриття та освоєння материка."

Про матеріал

Тема: Північна Америка. Географічне положення. Історія відкриття та освоєння материка. Мета: сформувати в учнів систему знань про основні риси географічного положення Північної Америки; закріпити практичне вміння учнів складати географічну характеристику материка за допомогою карти; поглибити та систематизувати знання учнів про відкриття і дослідження Північної Америки.

Перегляд файлу

Тема: Північна Америка. Географічне положення. Історія відкриття та освоєння материка.

Мета: сформувати в учнів систему знань про основні риси географічного положення Північної Америки; закріпити практичне вміння учнів складати географічну характеристику материка за допомогою карти; поглибити та систематизувати знання учнів про відкриття і дослідження Північної Америки.

Обладнання: фізична карта світу, фізична карта Північної Америки, атласи, зошити з практичних робіт для 7 класу, роздатковий матеріал, підручник для 7 кл. (Бойко В.М., Міхелі С.В. – Харків: Сиція, 2016 р.), портрети відомих мореплавців-відкривачів та дослідників материка, мультимедійна презентація уроку, інтерактивна фізична карта світу, ноутбук, проектор.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

Опорні та базові поняття: материк, географічні координати.

Географічна номенклатура: миси: Мерчісон, Мар’ято, Принца Уельського, Сент-Чарльз; затоки: Гудзонова, Мексиканська, Аляска; острови: Гренландія, Ньюфаундленд, Великі Антильські острови (Куба, Гаїті, Ямайка); Малі Антильські, Канадський арктичний архіпелаг; півострови: Лабрадор, Флорида, Каліфорнія, Аляска, Юкатан; течії: Гольфстрім, Каліфорнійська, Північно-Тихоокеанська, Лабрадорська.

Хід уроку

І. Організаційний момент

Вступне слово вчителя: Ми з вами закінчили вивчення материків Південної півкулі. На сьогоднішньому уроці ми починаємо вивчати материки Північної півкулі, але спочатку давайте повторимо матеріал, який уже вивчили, тобто материки Південної півкулі.

ІІ. Актуалізація опорних знань та вмінь учнів

1. Які материки ми з вами вивчили?

2. Покажіть на карті і коротко розкажіть про фізико-географічне положення Африки.

3. Покажіть та розкажіть про особливості материка Південна Америка.

4. Покажіть на карті та охарактеризуйте фізико-географічне положення Австралії відносно інших материків.

5. Дайте коротку характеристику фізико-географічну характеристику найхолоднішого материка Антарктида.

ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

Розповідь вчителя. Коли Христофор Колумб наблизився до островів Карибського моря, він навіть приблизно не уявляв собі, якого рівня відкриття він зробив. Його експедиція поклала початок епохи Великих географічних відкриттів та масовому переселенню представників усіх рас. Як ви зрозуміли, мова йде про Америку – на цей раз Північну.  Протягом семи уроків ви відкриватимете Америку «для себе»: йти шляхами її дослідників, перетинати з півночі на південь та із заходу на схід, і дивуватись надзвичайному різноманіттю природних комплексів материка.             

 Але перш ніж ми почнемо розглядати новий, для нас, материк, послухаємо про нього мовою, яка є офіційною у двох великих країнах цього материка, в Канаді та США.

 Сьогодні до нас завітала дівчина зі Сполучених Штатів Америки Вікторія, яка коротко розповість нам мовою оригіналу про свій рідний материк.

(Розповідь учениці англійською мовою про материк із перекладачем)

 Hello!!! I'm Ann, let's talk about my native continent North America.

North America is continent situated in the Northern and Western hemispheres and together with Southern America and Central America forms a large land area known as Americas. It is washed by three oceans by the Arctic ocean in the North, by the Pacific on the West and by the Atlantic on the East. Being the third largest continent on the Earth, after Eurasia and Africa. North America has a territory of 9,5 million square kilometers.

North America is occupied by for countries Canada the USA, Mexico and Greenland.

Geographical characteristics of the continent have its distinctive features. The coastal line is irregular and indented. It consists of ocean coasts and several bays, including Gulf of Mexico and Hudson Bay. The continent is framed by numerous islands and archipelagoes. Most of them are concentrated in the Arctic region. North America has both plains and mountainous regions. The Great Plains spread from the Gulf of Mexico to Arctic islands. Cordillera mountain, Rocky Mountains on the West and Appalachian Mountains on the East form the highlands of the continent. The highest spot of North America is mountain Denali with altitude than 6 thousand meters It is situated in Alaska.

North America is full of interesting sights to visit. Some of them are natural another have cultural base.

        Welcome to North America's mainland!!!

(Перекладач робить переклад під час розповіді)

Переклад.

Привіт! Я Ann, я хочу розказати про мій рідний материк Північна Америка.

Північна Америка є континентом, розташованим у Північній та Західній півкулях, а разом з Південною Америкою та Центральною Америкою утворює велику територію, що називається Америка. Він омивається трьома океанами Північним Льодовитим океаном з Півночі, Тихим океаном на Заході та Атлантикою на Сході. Будучи третім за величиною континентом на Землі, після Євразії та Африки. Північна Америка має територію 9,5 мільйонів квадратних кілометрів.

В Північній Америці розташовані такі країни Канада, США, Мексика та Гренландія.

Географічні характеристики континенту мають свої відмітні риси. Прибережна лінія неправильна та порізана. Вона складається з океанських берегів та кількох заток, включаючи Мексиканську затоку та Гудзонова затоку. Континент оточений численними островами та архіпелагами. Більшість з них зосереджені в Арктичному регіоні. Північна Америка має і рівнини, і гірські райони. Великі рівнини поширюються від Мексиканської затоки до арктичних островів. Гори Кордильєри, Скелясті гори на заході і Аппалачі на сході утворюють високогір'я континенту. Найвище місце Північної Америки - гора Деналі з висотою 6 тис. м. Вона розташована на Алясці.

Північна Америка наповнена цікавими пам'ятками для відвідування. Деякі з них є природними, інші мають культурну цінність.

Ласкаво просимо до материка Північна Америка!

 

(Учні задають питання, перекладач переводить питання для гості, на які вона дає відповіді)

1. Які цікаві місця є на материку Північна Америка?

1. What are the interesting places on the mainland North America?

1. North America has a great number of natural parks and reservations, where you can enjoy pure wild life/ the beauty of its blue lakes and snowy peaks of the mountains are breathtaking. The Grand Canyon in the USA is a unique phenomenon that will not let anyone indifferent.

1. Північна Америка має велику кількість природних парків і заповідників, де ви можете насолоджуватись диким життям. Красота її голубих озер і сніжних вершин захоплює дух. Гранд Кпньйон в США – це унікальний феномен.

 

2. На твою думку, яке з природних місць материка є найбільшим чудом?

2. In your opinion, which of the natural places is the greatest miracle?

2. I think its Niagara Falls is considered to be a natural wonder.

2. Я думаю Ніагарський водоспад по праву вважається природним чудом.

 

3. Які річки протікають на території материка?

3. What rivers flow in the mainland?

3. North America is provident with water resources. It has several deep rivers as Mississippi and Yukon. There is a well-known lake district on the border between Canada and the USA.

 

3. Північна Америка забезпечена водними ресурсами. Вона має декілька повноводних річок, таких як Міссісіпі, Юкон. Є відома озерна місцевість на кордоні між Канадою та США.

 Давайте подякуємо нашій гості за розповідь.

IV. Вивчення нового матеріалу.

Оголошення теми і мети уроку (слайд №1)

1. Фізико-географічне положення

Розповідь учителя (слайд №2)

 Північна Америка – материк у Західній півкулі, північна частина частини світу Америка. Повністю розташований у північній півкулі та майже повністю – у західній. На півночі омивається Північним Льодовитим океаном, на сході – Атлантичним океаном, на заході – Тихим океаном, на півдні –  Карибським морем; також на півдні з’єднується Панамським перешийком з Південною Америкою. Загальна площа 24,25 млн.км2, разом із островами.

 На півдні материк перетинає північний тропік, на півночі – північне полярне коло. Найширша частина материка лежить в помірних широтах.

 Берегова лінія Північної Америки порізана значно сильніше порівняно з материками тропічних широт і Антарктидою. На півночі материка розташований найбільший у світі острів – Гренландія. На захід від нього розміщена велика група островів – Канадський Арктичний Архіпелаг, що є одним з найбільших на планеті.

 З півночі та півдня материк омивають дві великі затоки. Одну з них, Гудзонову, іноді називають «льодовим мішком», оскільки вона більшу частину року вкрита кригою. Води другої – Мексиканської затоки, що у тропічних широтах, навпаки, дуже теплі.

 Обидві затоки сприяють проникненню далеко в глиб континенту з півночі арктичних, а з півдня – тропічних водних і повітряних мас.

 Істотний вплив на природу материка мають і морські течії, що омивають її береги: Аляскинська, Каліфорнійська, Лабрадорська і Гольфстрім.

 Практична робота

 Визначте крайні точки материка, а також їх координати, і нанесіть їх на контурну карту. (Учням роздаються листочки з таблицею куди вони записують назви крайніх точок і їх координати)

Крайні точки Північної Америки та

об’єкти, що їм відповідають

Географічна широта φ

Географічна довгота λ

Північна –

мис Мерчісон

73°пн.ш.

95°зх.д.

Південна –

мис Марято

8°пн.ш.

81°зх.д

Західна –

мис Принца Уельського

66°пн.ш.

168°зх.д.

Східна –

мис Сент-Чарльз

53°пн.ш.

56°зх.д.

 

 А зараз давайте визначимо протяжність материка:

- із півночі на південь по 100 меридіану, визначаємо координати 15°пн.ш., на півдні і 67°пн.ш. на півночі – 52°×111 км. = 5772 км.;

- із заходу на схід по 40-й паралелі, визначаємо координати 125°зх.д., і 75°зх.д. – 50°×85,4 км. = 4270 км.

2. Історія відкриття та дослідження Північної Америки

 Розглянемо відкриття та дослідження Північної Америки.

 Історія відкриття і подальшого освоєння Америки європейцями розпочалась від першої експедиції Христофора Колумба, що відбулась понад 500 років тому. Але ще до Колумба у Північній Америці побували нормани, предки сучасних норвежців.

(Повідомлення учня про норманів, який отримав випереджувальне завдання)

 Якщо відкриття норманів не мали помітних економічних наслідків, то плавання Колумба дали початок справжній колонізації Північної Америки.

(Повідомлення учня про Христофора Колумба)

 Розповідь вчителя

 Наприкінці ХV ст. італієць Джон Кабот відкрив острів Ньюфаундленд. У середині XVI ст. французька експедиція француза Жака Картьє досягла затоки Святого Лаврентія й увійшла в гирло річки з такою ж назвою. На узбережжі було засноване поселення, яке назвали Канадою. Англійці – Генрі Гудзон, Вільям Баффін (XVII), Александр Маккензі (ХVIII) продовжили дослідження північно-східних і північних частин материка.

 Значну роль у дослідженнях західного узбережжя Північної Америки відіграли експедиції російських мореплавців середини XVIII ст. Так, експедиція, яку очолювали Вітус Берінг і наш співвітчизник Олексій Чириков, пройшла вздовж Алеутських островів, півострова Аляска, описала тихоокеанське узбережжя материка.

V. Закріплення нових знань і умінь учнів

1. Назвіть головні особливості географічного положення Північної Америки.

2. Визначте основні етапи освоєння материка.

3. Чому корінне населення Північної Америки називають індіанцями?

4. Переселенці переважно з яких європейських країн освоювали Північну Америку?

5. Покажіть на карті Північної Америки географічні об’єкти, що названі на честь їх відкривачів та дослідників.

VI. Підсумок уроку

 Заключне слово вчителя

 Висновки

  • Північна Америка розташована повністю у Північній та Західній півкулях.
  • Континент значно витягнутий з півночі на південь і розміщений більшою частиною у помірних та полярних широтах.
  • Берегова лінія материка дуже порізана.
  • Європейці вперше досягли берегів Північної Америки в кінці Х ст., але активне освоєння материка почалося тільки після плавань Христофора Колумба.

VII. Домашнє завдання

1. Опрацювати §35.

2. Нанести на контурну карту географічні обєкти, які було зазначено в ході уроку.

3. Підготувати повідомлення про Вільяма Баффіна, Олександра Маккензі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
25 жовтня 2018
Переглядів
2641
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку