Година спілкування «Віртуальна подорож столицями європейських країн»

Про матеріал

допомогти учням усвідомити важливість європейського об'єднання та історію виникнення дня Європи; ознайомити школярів із основними історичними місцями європейських країн; виховувати в учнів повагу до інших народів.

Перегляд файлу

Година спілкування

«Віртуальна подорож столицями європейських країн»

Мета: допомогти учням усвідомити важливість європейського об'єднання та історію виникнення дня Європи; ознайомити школярів із основними історичними місцями європейських країн; виховувати в учнів повагу до інших народів.

Вікова категорія: учні 5 – 7 класів

Хід заходу

І. Вступна частина

Учень 1

Україно, моя держава!

Про тебе лине у світі слава.

Така могутня, як сила неба,

Дивись, людино, це все для тебе!

Учень 2

Моя країна – соборна, вільна!

Моя країна – держава вільна!

Вона у всесвіті одна така,

Вона серед усіх країн свята!

ІІ. Бліц - опитування:

Як називається наша держава? ( Україна)

Яке місто є столицею нашої Батьківщини? (Кив)

Хто ми з вами, який народ? (Українці)

Які ще народи населяють нашу землю? (Росіяни, білоруси, поляки, чехи, німці)

Молодці діти! Правильно відповіли на запитання.

Україна – це наша земля, рідний край, наша країна з багатовіковою історією, мальовничою природою, чарівною піснею, і, зрозуміло, талановитими людьми. Кожна людина з великою любов’ю і душевним трепетом згадує місце, де народилася, де минуло її дитинство. Щоб рухатись у перед потрібно не лише любити Батьківщину, а й знати та поважати своїх сусідів. Ми живемо в унісон з Європою, мислимо по - європейські, у нас спільні ідеали.

Україна є частиною Європи. Європа – це велика міцна родина, об’єднання прогресивних, демократичних держав. Європейці поєднані спільною ідеєю процвітання та миру. У ці травневі дні все європейське співтовариство відзначає День Європи.

ІІІ. Історія виникнення дня Європи.

Рішення стосовно Дня Європи було прийнято в 1985 році на самміті ЄС у Мілані. Від тоді це свято відзначається кожного року. В Україні, з 2003 року День Європи ми святкуємо в третю суботу травня. Цей день став символом нового початку, вільного та успішного шляху, мирної співпраці між суверенними націями, що ґрунтується на спільних цінностях та спільних інтересах, миру, солідарності, демократії, добробуту людей та верховенства права. Прагнення до європейського рівня життя, європейських цінностей і стандартів визначило європейський вибір нашої країни.

Європейський Союз – це родина, у якій кожна країна особлива, індивідуальна, є частиною єдиного європейського цілого.

До Європейського Союзу входять 24 могутні країни.

Гасло Європейського Союзу – єдність у різноманітності. Європейці одностайні у спільній праці на користь миру й добробуту, з різноманітністю культур, традицій і мов Європи.

Європейський Союз має: свою валюту (євро), прапор і гімн.

Символом досконалості, повноти і єдності є прапор Європи – яскраво – синє полотнище із зображенням у центрі кола із 12 золотих зірок. Кількість зірок не пов’язана з кількість країн – членів організації. У різних традиціях «12» є символічним числом, що означає абсолютну досконалість. Це також і кількість місяців у році, і кількість цифр на циферблаті годинника, тоді як коло є ще й символом єдності.

Європейський гімн – «Ода радості». Музику взято з 9 сифонії Бетховена. Без слів, універсальною мовою музики, гімн виражає ідеали свободи, миру та солідарності, на яких тримається Європа. (прослуховування гімна)

На День Європи ми шануємо наші спільні цінності, спільну історію, те, що найголовніше – наше спільне майбутнє! Саме тому, цей день – це хороша нагода познайомитися з культурою інших країн. Це свято в черговий раз нагадує нам, що Європа починається не за кордоном України, вона починається у серці кожного з нас. І ми – частина Європи.

Тепер пропонуємо Вам випробувати власну ерудицію. Вікторина!

1. Назвіть, річку яка не зустрічається в Європі. ( Амазонка, Дніпро, Дунай).

2. Столиця якої держави зайва? ( Київ, Пекін, Варшава).

3. Чи всі казкові герої створені європейськими казкарями? (Карлсон, Дюймовочка, Алі - баба).

4. Який з танців відноситься не до європейських? (Вальс, Ча – ча – ча, Гопак).

5. Яких гір ви не знайдете в Європі? ( Кордильєри, Карпати, Альпи).

Дізнавшись про день створення Європи, завдання та чого ми очікуємо давайте вирушати до нашої віртуальної подорожі.

Дівчина

Куточків різних на землі багато

Європа серед них – найкраща над усім,

Бо саме тут нас народила мати!

 Європа – наш великий спільний дім!

 

Європа - наш спільний дім,

Європа - колиска усіх країн!

Шляхом єдиним, прямуй до мети,

Європа - це дім, де живем я і ти!

Усі ми різні, бо ми народ!

Усі ми рівні, шукай, знаходь!

Хай буде мир на всій землі,

Країни різні, а ми одні!

ІV. Віртуальна подорож столицями європейських країн (перегляд презентації)

Ви колись чули про дивовижні країни Європи, про життя, побут та звичаї європейців? - Сподіваємось, що – так - адже ви сучасні та розумні. А от побувати в Європі довелося далеко не кожному! Та це не біда! Пропонуємо разом з нами відправитися в цікаву та пізнавальну віртуальну подорож по столицях Європи!

Перед тим як вирушити, дайте відповідь на запитання: Якими видами транспорту можна подорожувати? (літаком, потягом, автобусом, кораблем, велосипедом і навіть пішком).

- Так, літаком скоріше, але автобусом можна милуватися природою, красотами європейських країн….

- А чи подорожували ви коли-небудь автостопом?(ні, але хотілося б спробувати).

 -А скажіть, якою ж валютою розраховуються за послуги в Європі?(євро, це знають усі).

- А як називають гроші нашої держави? (гривні, копійки)

  - А чи в усіх європейських країнах національною валютою є євро? (в Чехії, наприклад, - крони, а у Польщі  - злоті, в Болгарії – болгарські леви, в Латвії - латвійський лат, литовський лит у Литві, естонська крона в Естонії, шведська крона в Швеції, у Британі – фунти стерлінгів. Хорватія теж має свої гроші  - це куни.  Грошова одиниця Угорської Республіки – форинт).

  Ну що ж, ми все підготували, можна вирушати в путь!

  Хто з нас не мріє побувати в Європі? І хто не хотів би власними очима побачити її історичні і сучасні визначні пам’ятки! Гадаю, таких немає. Сьогодні ви познайомитися із визначними місцями таких столиць європейських країн як: Будапешт, Відень, Прага і Берлін.

Першою європейською країною буде Будапешт (Угорщина).

А тепер ми дізнаємося, що є цікавого у Будапешті:

Будапешт часто називають «Перлиною Дунаю». Місто розкинулося на двох берегах правий – Буда, лівий – Пешт. Ланцюговий міст, що з’єднує Буду і Пешт, є справжнім архітектурним шедевром. Цей міст є символом народження нового міста – Будапешта. Буда і Пешт з того часу складають єдине ціле не тільки політично, а й інфраструктурно. Він став першим постійним мостом через Дунай, довжиною 350 метрів, на час побудови був одним з найбільших у світі. Ланцюговий міст прикрашений величезними статуями левів.

Будівля парламенту. Побудована будівля в неоготичному стилі, а всередині споруда декорована мозаїками і вітражами. На даний момент будівля парламенту є найбільшою спорудою в Угорщині. У ній налічується близько 600 приміщень, 29 сходів і десяток двориків. Висота найбільшого купола становить 27 метрів. Головний фасад виходить на р. Дунай, головний вхід в парламент охороняється двома скульптурами – левів. Купольний зал прикрашений статуями правителів держави. Тут також зберігається корона та інша королівська символіка святого Стефана.

Рибальський бастіон – є однією з найкрасивіших пам’яток Будапешта. Рибальський бастіон був побудований на місці старого рибальського ринку, саме від нього і походить назва. Споруду звели з міцного каменю,  його стіни білі, він має багато вікон, кам'яних лавок, арок, і являє собою величезну галерею з сімома баштами, увінчані загостреними дахами, які символізують сім угорських племен, що оселилися на територіях сьогоднішньої Угорщини в кінці девятого століття. Довжина галереї складає 140 метрів, а її ширина - до 10 метрів. Під спорудою неоромантичного стилю знаходиться безліч підземних ходів. Деякі дослідники припускають, що їх довжина може досягати близько 4000 метрів. Ввечері із Бастіону відкривається нереально красивий вид на місто.

Собор Матяша є однією з головних складових архітектурного комплексу Будайської фортеці. Її побудували в кінці 14 століття на будайському пагорбі. Її головний фасад виходить на захід і з вікон добре видно площу Святої Трійці. Великою рідкістю для Будапешта є споруди в готичному стилі. Витягнутий прямокутний будинок має апсиду. Дзвіниця побудована в південно - західній частині собору. Її висота становить близько 80 метрів. За період свого існування собор кілька разів зазнавав руйнувань, також він майже на 150 років перетворився на мечеть.

Королівський палац (будайська фортеця) – перша офіційна королівська резиденція, зведена в 1790 році. Має дуже багату історію. Оригінальний замок був зруйнований під час звільнення Буди від турків, після чого він був замінений у 18 столітті меншим палацом в стилі бароко. З цієї фортеці відкривається красивий вид на Дунай і Пешт з Парламентом. Сьогодні будайська фортеця є домом для Угорської національної галереї, Будапештського історичного музею та Національної бібліотеки.

Собор Святого Іштвана (Стефана) названий на честь Іштвана I - короля Угорщини. Базиліка святого Іштвана — найбільша католицька церква в Будапешті. У святилищі зберігаються мощі першого угорського короля — святого Стефана, поміщені в спеціальний ковчег, а також статуя, що зображає святого покровителя в повний зріст. Будинок, який є найвищим у місті, просто вражає своїми розмірами: висота базиліки становить 96 метрів, а площа — 4730 квадратних метрів. Діаметр купола сягає 22 метрів. Одночасно під час богослужінь всередині храму може перебувати до 8500 парафіян. На лівій вежі базиліки розташований оглядовий майданчик, з якого відкривається прекрасний вид на місто.

Центральна синагога. Велика синагога, розташована в єврейському кварталі Пешта. Це найбільша синагога Європи та друга за розмірами в світі. Будівля синагоги була побудована у 1859 році у мавритансько-візантійському стилі, котрий підкреслював східне походження євреїв. Двоповерхова будівля синагоги з трьома навами з білої та червоної цегли, прикрашена кольоровою керамікою, з філігранним карнизом і вікном-розеткою. Синагога вражає не тільки своїми розмірами, а й розкішним внутрішнім оздобленням. Великі люстри, прикрашений позолотою вівтар, мозаїчний розпис на стінах і стелі, - все це прикрашає інтер’єр синагоги та надає їй особливої пишності. Центральна синагога Будапешта займає територію площею 1200 м² та підноситься на 44 метри вгору, вміщуючи, при цьому, одночасно близько 3000 чоловік.

Площа Героїв вважається однією з найважливіших площ Будапешта, У центрі площі розташований висока колона з архангелом Гавриїлом зверху, і пам'ятники, зведені в пам’ять лідерів семи угорських племен - засновників угорської держави - біля підніжжя колони. Найбільш представницька будівля на площі Героїв - Музей образотворчих мистецтв, який вважається одним з кращих музеїв в Будапешті.

Купальня Сечені - найбільший банний комплекс Угорщини та Європи. Вона знаходиться в парку Варшлігете. Ця споруда вміщує в себе 15 басейнів. Крім того, тут доступні різні види гідротерапії. Внутрішнє оздоблення архітектурного спорудження представлено невеликими фонтанами і статуями. Головний купол залу прикрашений композицією з третинами, в центрі якої намальовані лебеді і дельфіни.

Проспект Андраші. Цей елегантний проспект, визнаний об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, часто називають Єлисейськими Полями Будапешта. Проспект Андраші в Будапешті також нерідко називають культурним проспектом, оскільки безпосередній близькості від нього зосереджені ключові театри, музеї та академії угорської столиці. Під проспектом Андраші також проходить перша гілка метро Будапешта, самого першого на території континентальній Європі.

Гора Геллерт названа на честь католицького святого Геллерта Угорського. Висота пагорба складає 235 метрів, на його вершині знаходиться Цитадель, споруджена в 1855 році. З неї відкривається гарна панорама обох сторін Дунаю. Довжина Цитаделі – 220 метрів. Біля них можна побачити Монумент Свободи. Його висота теж вражає 40 м.

Покидаючи Будапешт, вирушаємо в дорогу до наступної європейської країни Австрії, столиця Віденьневеличке місто Європи, де можна побачити архітектурні шедеври, музеї, театри, виставкові зали, численні будинки пов’язані із життям та діяльності відомих людей Моцарта, Бетховина…

Собор святого Стефана є символом Відня. Це одна з найвідоміших церков в місті. Католицький собор, побудований з елементами готичного та романського стилю, розташований в самому серці міста. Висота собору - 107,2 метрів, ширина - 34,2 метрів. Собор має чотири вежі. Висота найвищої південної вежі становить 136,44 метрів. Піднявшись по 343 сходинках, відвідувачі потрапляють в кімнату дзвонаря, звідки відкривається чудовий вид на Відень. Тут висить в цілому 13 дзвонів. Найвідоміший дзвін собору святого Стефана, «Пуммерін», знаходиться на північній башті, висота якої - 68,3 метрів. Це другий за величиною, що вільно розгойдується церковний дзвін Європи. Відмінною особливістю цього собору є покрівля – красиві мозаїка та ілюстрації національного та міського герба викладені з кольорової черепиці. 

Палац Шенбрунн колишня літня резиденція імператриці Єлизавети, знаменитої «Сісі» (імператорської сімї). Дивлячись на фотографії важко уявити собі величезні розміри палацу, сьогодні це більше 1440 різних кімнат і приміщень. Головним взірцем для архітекторів став чудовий Версаль. Внутрішні інтер’єри палацу, багато декоровані золотими прикрасами, вражають ще більше ніж зовнішній вигляд королівського замку. Справжньою окрасою цього барочного комплексу став прекрасний парк, пальмовий будиночок, павільйон Глорієтта, зоосад, імператорські сади з фонтанами, статуї і лабіринти, тераси і стежки для прогулянок, створюють дивовижний за красою ландшафт місцевості. Тут варто провести цілий день. Палац Шенбрунн, колишня літня резиденція імператорської сім'ї, відноситься до числа найкрасивіших у Європі архітектурних споруд в стилі бароко.

Палац Бельведер є ще одним знаковим місцем, яке варто відвідати у Відні. Вражаючий палацовий комплекс включає в себе дві неймовірні резиденції – Верхній Бельведер та Нижній Бельведер. Дві величезні будівлі з’єднані між собою мальовничим садом з блакитними ставками, фонтанами і статуями. Палац Бельведер і навколишній його парк знамениті своїм унікальним архітектурним стилем бароко, який відображає бачення і смаки принца Євгенія Савойського. Бельведер є привабливим місцем для всіх цінителів мистецтва, в його залах можна насолодитися роботами Моне, Ван Гога, Густава Клімта та іншими шедеврами.

Парламент Австії. Дивлячись на будівлю Парламенту, в очі, насамперед, впадає вражаючий фонтан, котрий знаходиться попереду. Його відмітною особливістю є статуя Афіни Паллади, грецької богині мудрості, стратегії, війни та миру. У правій руці вона тримає Ніку, богиню Перемоги, а в її лівиці знаходиться спис - обидва символи часто асоціюється з Афіною.

Віденська ратуша. Величезна будівля ратуші, в якій сьогодні засідає мерія Відня, зачарує вас своїм неймовірним неоготичним стилем. Головний фасад будівлі прикрашений численними аркадами і колонами. Над будівлею домінують чотири високі башточки. Між ними в центрі височить величезна 105 метрова башта з годинником увінчана залізною скульптурою стража Прямо перед ратушею розташований невеликий мальовничий парк, в якому можна прогулятися по чудових алеях.

Дунайська вежа. Це найвища будова в місті, її висота 252 метри. Два швидкісні ліфти доставлять вас на висоту 150-170 метрів, де знаходиться оглядовий майданчик і ресторани, розташовані на обертових платформах. З висоти можна насолоджуватися 360 градусним оглядом міста і долиною річки Дунай.

Карлськірхе - це католицька церква, що є видатним зразком віденського бароко. Будова з величезним куполом і масивними різьбленими колонами, що нагадують ісламські мінарети. Під 72-метровий купол церкви туристи піднімаються на ліфті. Овальний ставок навпроти церкви чарівно відображає всі вогні й тіні цього дивовижного будинку. Сьогодні в Карлскирхе відкритий музей.

Імператорська резиденція Хофбург це величезний палацовий комплекс в центрі Відня з безліччю приміщень, будівель і споруд, побудованих в період з 13 по 20 століття. Таким чином, ви можете тут побачити втілення безлічі архітектурних стилів. Палац був присвячений династії Габсбургів, його величезна територія включає в себе мальовничі сади, музеї, Австрійську національну бібліотеку, скульптури, пам’ятники і безліч інших визначних пам’яток.

Будинок Моря у Відні - розважальний комплекс, що включає океанаріум, тераріум, зоопарк. Він знаходиться у вежі Flakturm. Тут обладнані басейни по 150 і 300 тисяч літрів, пристосовані для акул, «Атлантичний тунель» на 500 тисяч літрів з реконструкцією океанського підводного світу. Створено штучну сталактитову печеру з глибоководними мешканцями; є тераріум, побудовані тропічні вольєри з ліанами, орхідеями, птахами і приматами.

Пратер (громадський парк). Це величезний розважальний комплекс, який пропонує безліч варіантів дозвілля для дітей та дорослих. Найкращим варіантом щоб насолодитися панорамним видом на місто з висоти пташиного польоту, є старовинне (споруджене в 1896-1897 роках) колесо огляду. У парку так само можна знайти картинг, каток, американські гірки, мініатюрну залізну дорогу, водні гірки, іподром, стадіон, спортивні майданчики і просто зелені зони відпочинку. Вцілому, парк Пратер є одним з кращих місць для розваг у Відні.

Донауінзель. Дунайський острів –однин з найзеленіших районів у Відні. Цей штучний острів перебуває в оточенні блакитних вод Дунаю. Він відомий як великий рекреаційний парк всіяний зеленим лісом, квітучими садами, численними пішохідними стежками, барами і закусочними. Донауінзель був споруджений в 70-х, на початку 80-х років. Його довжина перевищує 21 кілометр, а ширина складає всього кілька сотень метрів. Мальовничі стежки і спеціальні доріжки найкраще підходять для бігу, для катання на роликах і велосипеді, а в сутінках з острова можна милуватися нічними вогнями Відня.

У Відні було створено найбільші твори класичної музики. Музика грає в житті Відня надзвичайно важливу роль.

Віденська опера найбільший оперний театр Австрії, щорічно тут проводиться 300 постановок, які кожного разу змінюються. Один раз на рік в приміщенні опери проводиться Віденський бал.

Покидаючи Відень, це дивовижне місто, вирушаємо в дорогу до наступної країни. На нас чекають нові враження. Безмежні лани з жовтою люцерною, зайці біля обочини і тремтливі косулі повз доріг – все це чеська природа. Місто, де ми зупинимося, буде столиця Чехії - загадкове місто Прага.

Прагу безумовно, можна назвати одним з найкрасивіших міст Європи. Столиця Чехії – рідкісне місце, в якому гармонійно поєднуються краса старовинних, дійсно середньовічних вуличок і оригінальна архітектура сучасних будівель, це місто сотень шпилів і стількох же легенд, у давнину – столиця європейських алхіміків та астрологів. Місцеві жителі впевнені, що місто будували за законами магії. Двори, вулички, дахи, сади і парки, велична річка, романтичне і надзвичайне місто. Описати всі пам’ятки неможливо.

Празький град – старовинний символ чеської державності. Це унікальний об’єкт Світової спадщини ЮНЕСКО, найбільший замковий комплекс і президентська резиденція в світі. Його площа становить близько 70 тисяч квадратних метрів, довжина 570 метрів, ширина 130 метрів. Побудований ще в IX-X столітті, замок височіє над Прагою, привертаючи увагу гостей міста. Першу фортецю на високому пагорбі над Влтавою, захищену ровом, земляними валами і камінням, заснував в 880 р перший чеський князь. Він побудував тут церкви – попередницю Собору Св. Віта і Базиліки Св. Георгія. З кожним новим правителем на протязі століть добудовувався, зміцнювався і розширювався Празький Град. Так вийшло три основних двори. Нові палаци, храми зводилися з урахуванням модних тенденцій в архітектурі. Тому в фортеці представлені найрізноманітніші стилі. Він складається з великої композиції палаців і церковних будівель різних архітектурних стилів. Знайомство з Празьким Градом починається в тінистій прохолоді найкрасивіших Королівських садів. Вони закладені на місці виноградників імператором Фердинандом I в 1534 р. Рослини сюди завозилися з різних країн Європи і Азії. Цікаво, що перші тюльпани завезли з Туреччини не в Голландію, а в Королівські сади Празького Граду. Також тут є ставок з екзотичними рибками, звіринець, штучні печери і гроти. Багатьом деревам саду більше 500 років. Головні пам’ятки Королівських садів: Літній палац Королеви Анни, побудований для проведення церемоній в 1538 р імператором Фердинандом I для дружини Анни Яггелонкі. Пізніше був обсерваторією знаменитого асторонома Тихо Браге. Співаючий фонтан, якщо притулитися до нього, то можна почути мелодію води Мічовня; Президентський будиночо; Оранжерея; Зал для гри в м’яч – красива будівля XV ст. побудована Габсбургами для популярної в Європі гри «jeu de paume», яка стала прародителькою великого тенісу; Порохова вежа Мігулка (1496 г) була найбільшою вежею в фортеці. У ній довго зберігали порох, звідси назва. Виділяється своєю незвичайною архітектурою. Це досить строгий будинок може здатися занадто похмурим, адже є зразком готичного стилю. Цікаво, що в цій вежі відлили найбільший дзвін Праги «Зигмунд». Він знаходиться в Соборі Св. Віта. Зараз в Пороховій вежі розташовується виставка фотографій, проте туристів більше приваблює можливість піднятися 186 сходинками на оглядовий майданчик. Звідси, з висоти 44 метрів відкривається красивий вид на центр міста. Сьогодні Празький Град, крім резиденції глави держави, також є важливим культурним та історичним пам’ятником. Тут зберігаються коштовності Корони, дорогоцінні християнські святині, художні скарби та історичні документи. З Королівських садів відкривається приголомшливий вид на Прагу і на Собор Св. Віта, дух захоплює, коли бачиш таку архітектурну міць.

Кафедральний собор св. Віта є найбільшим і найголовнішим храмом Праги та Чехії, це один з найвідоміших соборів у світі. Його старовинні шпилі уже понад 600 років надають особливу чарівність Празькому Граду. Здається, що шпилі храму впираються в небо. Їх висота 82 м. Довжина головної нави собору 124  метри. Із західного боку розташовані дві 82-метрові неоготичні вежі з 10-метровим круглим вікном у вигляді розетти між ними. Три брами кафедрального собору багато оздоблені скульптурами, кам'яними і бронзовими барельєфами. Зовні собор прикрашений готичними башточками і орнаментом. На Соборі багато скульптур страшних химер і містичних птахів. Якщо йти з другого внутрішнього двору до третього, то перше, що впадає в око - значна західна частина собору. Тут розташований нинішній головний вхід в собор. Ця частина собору - найновіша, вона була побудована в кінці ХІХ - на початку ХХ сторіччя. Західну частину собору можна охарактеризувати так: дві високі вежі і ротонда. Домінуючий елемент південної частини - це дзвіниця, в якій знаходиться «Зігмунд» найбільший дзвін у Чехії. Праворуч від вежі розташований колишній головний вхід в собор «Золота Брама». Велика мозаїка над входом, на якій зображений «Страшний Суд». (Ісус оточений ангелами і чеськими святими, що стоять на колінах). Мозаїка займає площу близько 82м². Створена з міліона різнокольорових скляних шматочків, покритих золотом. Собор святого Віта ніколи не був би таким, як є без вражаючих підпор, які здається, тримають не лише вежі і шпилі собору, а й самі небеса. Вони здаються кам’яним мереживом, що переплітає вежі собору з хмарами.

Відвідувачі потрапляють у собор через портал в західному фасаді, навпроти проходу між другим і третім дворами Празького Граду. Його бронзові двері прикрашені барельєфами зі сценами з історії собору і з легенд про святого Вацлава і Святого Адальберта. Всередині собору відвідувача відразу ж охоплює особливе світло, що створює відчуття чогось неземного. Це досягається не тільки за рахунок вітражів, цьому ефекту сприяє величезна висота приміщення і розташовані на рівні другого ярусу великі вікна. Завдяки цьому собор пронизаний верхнім світлом, його величезний внутрішній простір здається єдиним і легким. А спрямованість собору вгору додатково підкреслюється готичними арками.

Простір собору з 28 величними колонами, На трифоріумі (галерея-балкон), котрий проходить через весь периметр храму, розташовані статуї засновників і перших будівників собору: чеських королів та королев, празьких архієпископів та архітекторів. Довкола хорів і за вівтарем є овальний прохід з низкою каплиць. Загалом у храмі 19 каплиць — святої Людмили, Гробу Господнього, Святого Хреста, Святовацлавська каплиця, Яна Непомуцького, Діви Марії, святої Анни, Марії Магдалини та інші. Вівтар, оточений кільцем готичних каплиць, у деяких з них знаходяться надгробки чеських володарів і святих покровителів. Каплиці прикрашені фресками. Тут же, у вівтарній частині, напроти високого вівтаря розташований королівський мавзолей, нижче якого, в склепі, знаходиться королівське поховання. Каплиця святого Вацлава – це культовий центр собору Святого Віта, шедевр чеського готичного стилю. ЇЇ чудовий декор, пишність оформлення та інші особливості архітектури підкреслюють її значущість як центральної точки собору з могилою найважливішого покровителя Чехії. Статуя св. Вацлава, що знаходиться в каплиці, одна з найкращих в чеській скульптурі. Форма каплиці звертає на себе увагу великими площинами стін. Квадратна в плані, вона перекрита зіркоподібним склепінням В основі архітектурної ідеї каплиці св. Вацлава лежить уявлення про ідеальне християнське місто - новий Єрусалим. Він квадратний в плані, обнесений фортечними стінами, котрі покриті коштовним камінням, він весь сяє. Кольорові камені на стінах каплиці також створюють сяйво, додаючи інтер'єру з могилою святого містичний і в той же час теплий відтінок. Художнє оформлення каплиці Св. Вацлава просто безцінне. Нижні частини стін прикрашені 1300 дорогоцінними каменями,. А стики між ними покриті золотом. Фрески на стінах демонструють сцени з життя святого, а також з Біблії. Карл IV був увічнений на картині, що зображує розп'яття Ісуса Хреста. Фрески покривають область більше 230 квадратних метрів. Посередині каплиці знаходиться красиво прикрашена могила святого Вацлава. Південна Вежа собору була заснована в кінці ХІV століття, потім вона була реконструйована в ХVI і XVIII століттях. Годинник з'явився на вежі з 1552 року. На цій дзвіниці і знаходиться знаменитий і найбільший дзвін Праги – Зігмунд. Висота вежі понад 90 метрів. Подолавши 287 сходинок, можна піднятися нагору, звідси відкривається чудовий вид на Прагу.

Собор Святого Віта в Празі – це колиска раннього готичного стилю, де збереглися шедеври архітектури і мистецтва, і де покоїться прах тисячолітньої історії.

Собор Діви Марії перед Тином. Цей собор у Празі є найбільш важливою релігійною спорудою на правому березі Влтави. Помітні в будь-яку погоду з будь-якої точки Праги, дві гострі вежі Тинського храму підносяться над червоними дахами будинків та завдяки додатковим башточкам нагадують дві корони Праги. Ця пам’ятка є окрасою Староміської площі та всієї чеської столиці. Перед  базиліки вражає строгою готичною красою, над тимпаном знаходиться статуя Мадонни, а над фасадом височіють дві 80-метрові вежі, побудовані в різний час. Якщо придивитися, можна помітити, що вежі несиметричні. Обидві вежі вінчають балюстради і кутові башточки, які роблять храм схожим на казкову декорацію. Нині костел - це тринефна базиліка з вежами та трьома хорами. Загальна довжина становить 52 метри, ширина - 30 метрів, висота веж - 80 метрів. Інтер'єр всередині вражає своїм оздобленням. Особливої уваги заслуговує орган Тинського храму – це найстаріший орган в Празі, в 2000 році повернутий на своє колишнє місце в костел Діви Марії.

Церква Святого Мікулаша – це грандіозна 80-метрова споруда з величезним куполом, діаметр якого становить двадцять метрів, і з двома південними вежами. Фасад будівлі прикрашають статуї святих, картини відомих майстрів того часу, фрески та ліпнина, витончені колони і просторові галереї, а інтер'єр храму вражає багатством і пишністю. Всередині храму знаходиться витончена кришталева люстра, зроблена у формі імераторської корони. Позолочені елементи внутрішнього оздоблення церкви ідеально доповнюють вітражі із зображеннями святого Миколая та святого Вацлава. У церкві також є діючий орган, який прикрашений золоченими фігурками ангелів. Сьогодні будівля храму належить чеській гуситській церкві та є головним гуситським храмом в Чехії.

Староміська площа. Цю старовинну празьку площу можна назвати справжньою виставкою найпопулярніших архітектурних стилів. У середині XX століття Староміська площа стала пішохідною зоною. Сьогодні тут можна покататися в старовинній кареті, побачити знамениті Празькі куранти, просто прогулятися, милуючись старовинними будівлями.

Вацлавська площа більше нагадує широкий бульвар, насправді це одна з найбільших міських площ планети, центр Нового місця чеської столиці. Вацлавську площу називають основним діловим і торговим центром Праги, тут розташовані безліч ресторанів, офісних центрів, кафе і магазинів.

Карлів міст, відкритий у 1380, пов’язує Старе місто з Празьким градом. Середньовічна будівля вважається однією з найбільш оригінальних і красивих пам’яток Праги, є справжнім символом міста. Карлів міст спочатку був названий Празьким, потім був перейменований на честь короля Карла IV. Головна прикраса мосту 16 арок і 30 скульптурних груп, здебільшого релігійної спрямованості.

Вишеград. На мальовничому пагорбі, який піднімається над річкою Влтавою, розташована красива фортеця Вишеград. Саме тут знаходиться відома базиліка святих Петра і Павла Інтер’єр храму багато прикрашений орнаментальними і фігурними розписами на стінах. На стіні лівої бокової нави збереглася картина, котра зображає вигляд Вишеграда в 1420 році. У пресвітерії можна бачити фрески на тему життя Святих Петра і Павла. Гарно оформлений головний вівтар, вирізаний в 1884 - 1889 роках, зображує покровителів храму - Святих Петра і Павла та святих Кирила і Мефодія. На вівтарі в третій каплиці праворуч знаходиться найцінніше панно Дощової Діви Марії. Дзвіниця храму має 17 дзвонів і додатково 4 великих дзвони, у які дзвонять поодинці. Однак вони можуть бути додані в передзвін. Мелодії для будніх і святкових днів вибираються різні, а всього може виконуватися до 50 мелодій передзвону, котрі лунають щогодини з 11.00 до 21.00. У 1988 - 1994 роках була проведена дорога реконструкція інтер'єру храму, а у 2003 році Папа Римський Іоанн Павло II підвищив Капітульний Вишеградський храм до папської «базиліки мінор».

Танцюючий будинок. Архітектура цієї будівлі стала результатом творчого натхнення архітекторів однією з найпрекрасніших тогочасних танцювальних пар. В результаті, в 1996 році у Празі з’явився цей незвичайний будинок, в котрому міститься національний Нідерландський дім. Споруда являє собою архітектурну композицію з двох будинків. Один будинок, котрий розширюється догори, символізує чоловічу фігуру, а друга частина будівлі нагадує жіночу - з тонкою талією і спідницею, що розвивається в танці. Здалеку конструкція видається зовсім не стійкою, проте зблизька ця ілюзія зникає. Ще одна визначна пам’ятка Танцюючого будинку – ресторан французької кухні на даху з розкішним видом на Влтаву та місто.

Петршинська вежа –являє собою металеву конструкцію і є аналогом Ейфелевої вежі в Парижі. Побудували її в 1891 р Висота вежі – 60 м. Вгору ведуть 300 сходинок. Піднятися на Петршинську вежу слід обов’язково, адже саме звідси відкривається приголомшлива панорама на все місто.

Празькі куранти (Орлой) - найвідоміший годинник міста, який був створений ще в 1410 році. і вважається найстарішим годинником Європи. Великий циферблат має 24 розподілення : 12 для денного часу (справа) і 12 – для нічного (зліва). У центрі циферблату розташована Земля, навколо якої обертається Сонце. Знаками зодіаку позначені місяці. Годинник показує роки, місяці, дні та години, час сходу і заходу Сонця, час сходу і заходу Місяця, а також положення знаків зодіаку. В час биття курантів по краях годинника смикаються фігурки – символи життя та смерті - що уособлюють пихатість (фігура, що тримає дзеркало), жадобу (фігура з гаманцем), смерть (це скелет) і …турка (фігура в тюрбані), як нагадування про небезпеку, яку протягом сторіч представляла Османська імперія). Скелет дзвонить у свій дзвіночок, а у віконці з’являється процесія із 12 апостолів, яка відганяє смерть і відкриває новий час життя. Ходу апостолів завершує життєрадісний галас півня. Щогодини, на Староміську площу, до годинників Орлой, приходять люди, щоб побачити маленьку виставу в традиціях середньовічного лялькового театру.

Зоопарк - один з найбільших у Європі. На його території для тварин майже повністю відтворені екосистеми їх середовищ існування, тому відвідувачі зоопарку мають змогу спостерігати за тваринами у природній обстановці, а не в клітках. Крім того, багато тварин вільно гуляють доріжками парку між відвідувачами. Зараз у зоопарку налічується близько 680 видів тварин. Тут можна бачити багатьох тварин, котрі рідко живуть у неволі: коней Пржевальського, гігантських черепах, рідкісних видів ящірок, гавіалів (ганських крокодилів), птахів. У празькому зоопарку близько 170 видів ссавців, 270 видів птахів, 120 плазунів, 10 видів амфібій, 60 видів риб; 470 видів з їх числа занесені до Червоної книги, а 14 - і зовсім належать до зникаючих на нашій планеті. На території в 60 гектарів розташувалися як відкриті павільйони і вольєри, так і закриті експозиції, серед яких найцікавіша - «Індонезійські джунглі», повністю відтворює атмосферу тропічних джунглів. Тут є навіть невеликий водоспад, а також продумані терасси, що дозволяють з висоти спостерігати за життям гібонів, орангутангів та інших мешканців павільйону.

Крижикові фонтани. Коли його збудували, це було справжнім дивом техніки та технологій. Подивитися на цей фонтан приїжджали цілі процесії, а кожне увімкнення відбувалося з такою кількістю народу, ніби на великдень у церкві. Минуло більше 100 років, а фонтан і досі працює та збирає щодня безліч поціновувачів світло-водно-музичних вистав. Нинішні Крижикові фонтани – це модернізований у 1991 році той перший фонтан Крижика. Сьогодні, фонтан має 1300 вдосконалених рефлекторів, що роблять гру світла надзвичайно чарівною. Басейн фонтану, розмірами 25 х 45 метрів, може вмістити до 1650 м³ води. Час, що минув, також призвів до інших технічних новинок і удосконалень, таких як: проекції зображень та кінопроекції на водному плесі або лазерних ефектів, побудований новий світло-парк і зал для глядачів має бездоганне звучання завдяки п'ятдесяти п'ятьом електроакустичним перетворювачам. На фоні фонтану відбувається багато заходів, концертів та вистав.

Бобслейна дорога. Рейково-бобслейна траса довжиною 800 метрів, з декількома петлями на маршруті, залишить незабутні враження і значно підніме рівень адреналіну в крові. Це абсолютно безпечний вид розваг, опанувати котрий зможуть навіть діти 8 років. Швидкість спуску контролюється за допомогою гальмівного важеля. У комплексі також передбачена вечірня їзда при штучному освітленні. Крім траси і дитячого куточка, для дітей створений ігровий майданчик з гойдалками, драбинами і альпіністською стіною. З квітня по вересень на території комплексу відкритий Канатний центр, з найдовшим канатним спуском в Чехії. Він складається з двох вишок, одна з яких розміщена на пагорбі висотою 45 метрів, а інша внизу. Вишки з'єднані канатом, довжиною 180 м. Спуск на канаті проходить на висоті 6 метрів над землею на запаморочливій швидкості. Поряд знаходиться мотузковий парк з 50 етапами. Також на території бобслейного парку розташований ресторан і бар з видом на трасу і на Прагу.

Покидаючи Прагу, це дивовижне місто, вирушаємо в дорогу до наступної європейської країни Німечинни. Де на нас чекають нові враження.

Берлін найбільше місто Німеччини. Берлін — місто з непростою історією, яке, тим не менш, зуміло повернути минуле на свою користь. І сьогодні тисячі туристів їдуть сюди, щоб побувати в музеях і подивитися на монументальні архітектурні пам'ятники.

Брандербурьзкі ворота. Справжня візитна картка міста. Побудовані на початку XVIII століття. Бранденбурзькі ворота складаються з 12 значних колон з п’ятьма проїздами, прикрашені відреставрованою квадригою, орлом і прусський залізним хрестом. В ніч на 1 січня саме тут збираються місцеві жителі, щоб разом відсвяткувати настання Нового року.

Будівля Рейхстагу є однією з визначних пам'яток Берліна. Її було побудовано для першого парламенту німецької Імперії. Зараз це будівля німецького парламенту служить для зборів бундестагу і є одним з найбільш відвідуваних парламентів у всьому світі. З величезного скляного купола встановленого на даху відкривається чудовий вид на місто. Прямо під куполом знаходиться зал засідань Бундестагу, який освітлюється сонячним світлом, відбитим дзеркальним конусом в центрі купола. На купол можна піднятися по двом сталевим похилим проходам, що нагадує подвійну спіраль. Цей красивий купол став одним з головних символів Берліна і прикрасою Рейхстагу.

Церква Святого Микола є найдавнішою церквою Берліна. Церква була побудована в 1220-1230 роках у вигляді базиліки з трьома нефами і присвячена шанованому в Німеччині Святому Миколаю Чудотворцю, згодом перебудована в готичному стилі. У 1876-1878 роках будівлю храму реконструювали, після чого вона мала неоготичний фасад з двома баштами. Сьогодні у церкві знаходиться  філія Бранденбурзького музею та концерт-хол, де проводяться концерти, а також тут розміщується постійна експозиція, присвячена історії церкви.

Церква Святої Марії. Одна з найдавніших берлінських церков, розташована поруч із телевежею. Церква була заснована на початку XIII століття. Церква була побудована з червоної цегли в стилі Бранденбурзької готики, фундамент зведено з граніту. Одна з визначних пам’яток церкви - фреска «Танець смерті» 1484 року.Сьогодні Марієнкірхе - сама древня з діючих церков Берліна.

Берлінський кафедральний собор це головний собор Берліна і одночасно найбільша протестантська церква у всій Німеччині. Знаходиться посеред Музейного острова. Висота собору 98 метрів. Всередині можна побачити сімейну усипальницю династії Гогенцоллернів, а також прекрасний орган.

Кафедральний собор Святої Ядвіги - це головний католицький храм Берліна, центр католицького єпископату Берліна і резиденція архієпископа. Неокласичну будівлю собору було зведено на площі Бебельплац в  XVIII столітті.

Музейний острів вважається однією з визначних пам’яток Берліна і являє собою справжню скарбницю посеред прекрасної європейської столиці. Він займає північну частину острова Шпрееінзель на річці Шпрее, що протікає через весь Берлін, і входить в список об’єктів Культурної спадщини ЮНЕСКО. На острові розташовані відразу п’ять всесвітньо відомих музеїв: Пергамський, Музей Боде, Новий музей, Стара національна галерея і Старий музей.

Берлінська телевежа. Місцеві її називають Ейфелевою вежею Берліна. І справді — вона стала сучасним символом міста, і її видно буквально з усіх його районів. Вона вважається четвертою за висотою серед усіх телевеж Європи. Не дивно — хто ж не захоче поглянути на Берлін з висоти 203 метрів. Нагорі знаходиться оглядовий майданчик

Палац Шарлотенбурх - це найбільший палац Берліна, побудований в кінці XVII століття в стилі бароко і був резиденцією королівської династії. Поступово в ході робіт, перетворився у величезний будинок, в якому були побудовані два нових крила з боків, красива вежа з 48 метровим куполом розташованим над головним входом і оранжерея. Також зводився прекрасний сад за палацом, головними визначними пам’ятками якого є бельведер і мавзолей. Сьогодні для відвідування відкриті ряд приміщень палацу, а також мавзолей, бельведер (де знаходиться берлінський музей порцеляни) і Новий павільйон з колекцією предметів мистецтва часів прославленого архітектора. У самому палаці, перед фасадом якого стоїть пам'ятник Фрідріху Вільгельму I, окремої уваги заслуговує прекрасна Фарфорова кімната і апартаменти Фрідріха Великого. Позаду палацу знаходиться сад один з найгарніших у всій Європі.

Трептауерс - це дивовижний сучасний комплекс будівель, побудований в 1998 році і розташований на березі річки Шпрее. Комплекс складається з чотирьох споруд. Будівлі мають фасади зі сталі та скла з вкрапленнями каменю. Частиною Трептауерс є і офісна вежа висотою 125 метрів - найвища будівля міста. Особливу увагу привертає скульптура на річці Шпрее, що складається з трьох 30-метрових фігур, кожна з яких символізує райони Берліна.

Фонтан «Нептун». Одна з головних визначних пам’яток площі Александерплац - це красивий і витончений фонтан Нептуна. Фонтан з діаметром басейну в 18 метрів композиційно складається з декількох фігур, серед яких домінує статуя Нептуна з незмінним тризубом. Він стоїть на гігантській раковині, яку підтримують чотири тритона. Тут же можна побачити скульптури дітей і всіляких морських мешканців. Чотири жіночі статуї по краях фонтану символізують європейські річки: Віслу, Одер, Ельбу і Рейн.

Аквапарк Tropical Island. Даний комплекс розташований всього в 7 км від міста і розділений на кілька кліматичних зон, де ростуть пальми, орхідеї, мангрові дерева та інші представники тропічної флори У парку знаходиться найбільший банний комплекс, з десятками лазень і спа, де для кожного любителя водних процедур знайдеться свій підхід.

Парк Тіргартен - величезний гарний парк у центрі міста, куди люблять приходити всі місцеві жителі. Довжина - 3 км і ширина - 1 км.

Жандарменмаркт велика площа в центрі міста. Більшість місцевих жителів вважають цю площу найкрасивішим місцем Берліна (якщо не всієї Європи). Побудована вона в кінці XVII століття й оточена трьома прекрасними будівлями: Французьким собором, Німецьким собором і Берлінським драматичним театром. У різдвяний час тут відбувається святковий ярмарок — один із найяскравіших у всій Європі.

Покидаючи Берлін, це дивовижне місто, вирушаємо в дорогу до наступної європейської країни Франції, столиця Париж. Де на нас чекають нові враження.

Культурним центром і магнітом для усіх туристів, що відвідують Францію, звичайно, є Париж, — саме красиве і романтичне місто світу. Місто закоханих, місто романтики, місто законодавців мод – скільки назв, стільки й образів представляє нашій увазі унікальне французьке місто, що займає ключові позиції багатьох рейтингів серед світових столиць. Париж – одне з найкрасивіших міст в світі, він заповнений історичними місцями, архітектурою, мистецтвом, адже практично кожна вулиця і будинок цього міста є свідками унікальних історичних подій, маючи і свої власні не менш цікаві долі, і в той же час, по сучасному високотехнологічний.

Собор Паризької Богоматері - унікальна архітектурна споруда релігійної тематики. Один з найпрекрасніших прикладів французької Готичної архітектури у Франції і в Європі. Пішло два століття, щоб побудувати це диво архітектури та одну з найзнаменитіших Паризьких пам’яток. Собор Паризької Богоматері, відомий багатьом як Нотр-Дам і є однією з найбільш впізнаваних пам'яток міста. Собор розташований у східній частині острова Сіте. Дві високі вежі цієї культової пам’ятки видні з більшої частини Парижа. Католицький собор досягає у висоту 35 метрів, а в довжину 130. Висота дзвіниць при цьому - 69 метрів. Головний фасад собору має троє дверей, над порталами яких розташовані скульптурні панно з різними епізодами з Євангелія. Над центральним входом знаходиться зображення Страшного суду. Усередині храму відсутній настінний живопис, а головний елемент декору - це численні вітражі, через які в храм потрапляє світло. Більшість вітражів були виконані в ході реставрації в середині XIX століття, хоча частина залишилася з Середньовіччя. Головний вітраж діаметром 9,6 метрів над центральним входом частково оригінальний. Статуї горгулі розташовані всюди серед інших статуй істот, королів і ченців. Перший великий орган у соборі встановили в 1402 році. Згодом він недонократно перебудовувався. Сьогодні в органу мається 109 регістрів і порядку 7800 труб, а саме управління ним комп'ютеризовано. Собор вважається історичною, духовною і культурною складовою не лише Франції, а й усієї світової спадщини.

Церква Мадлен (св. Марії Магдалини). Церква Мадлен була побудована в неокласичному стилі. По периметру будівлі встановлені 52 коринфські колони висотою 20 метрів, а на бронзових дверях нанесені рельєфи із зображенням Десяти заповідей. Інтер’єр церкви прикрашений позолотою. У задній частині церкви, над головним престолом, встановлена статуя, що зображає Пресвяту Діву Марію Магдалину, яку два ангели підносять на небеса.

Сент-Шапель - готична каплиця, розташована на острові Сіте в центрі Парижа. Часто цю споруду називають найяскравішим зразком усієї французької готики. Сент-Шапель була побудована для розміщення дорогоцінних реліквій. Найкрасивішими елементами каплиці вважаються вітражі в обрамленні витонченої кам'яної кладки і рожеві вікна, що з'явилися у верхній каплиці в XV столітті. З 1862 року Сент-Шапель є національним історичним пам’ятником.

Пантеон - будівля, розташована в Латинському кварталі, яку спочатку побудували як церкву, присвячену Святій Женевєві, але після численних змін вона стала місцем поховання знаменитих людей. Це одна з перших споруд з фасадом, створеним за зразком фасаду Пантеону в Римі. Будівля Пантеону виконана у вигляді грецького хреста з масивним портиком коринфських колон. Це величезна споруда 110 метрів завдовжки, 84 метри завширшки і 83 метри заввишки з не менш великим куполом підноситься над містом. Фундамент Над входом в Пантеон нанесено напис - AUX GRANDS ЛЮДИ LA PATRIE RECONNAISSANTE («Великим людям вдячна вітчизна»). У некрополі Пантеону поховані Вольтер, Руссо, Віктор Гюго, Еміль Золя, Жан Мулен, Луї Брайль, Жан Жорі та його архітектор Суффле.

Луврский музей у Парижі - це найвідоміший музей Парижа, найпопулярніший музей світу, а заодно і третій за величиною. Лувр розташований на правому березі річки Сени. Луврский музей розміщується в луврському палаці, який спочатку був фортецею, побудованою в XII столітті, зазнавав модернізації з входженням на трон кожного нового правителя. З 1791 Лувр офіційно набув статусу музею. З 1992 року заклад визнано найбільшим світовим музеєм, де зберігається понад 380 тис. предметів і виставляється 35 тис. творів мистецтва у восьми самостійних підрозділах: Стародавній Єгипет, Стародавній Близький Схід, Стародавні Греція, Етрурія і Рим, Ісламське мистецтво, Скульптура, Прикладне мистецтво, Живопис та Малюнки і гравюри. Одна з наймасштабніших колекцій усього світу зосереджена в стінах цього унікального архітектурного ансамблю, який сам по собі – найбільше творіння архітектурного мистецтва. Шанувальники мистецтва з усього світу приїжджають сюди, щоб помилуватися шедеврами. Культові предмети мистецтва зберігаються тут у безпеці, такі як Джоконда (Мона Ліза) Леонардо Да Вінчі та інші.

Ейфелева вежа - одна з найбільш розпізнаваних структур у світі і символ Франції. Названа на честь свого конструктора Густава Ейфеля. Сам конструктор називав її просто - 300-метровою баштою. Ейфелева вежа споруджена на Марсовому полі навпроти Йенського мосту через річку Сену. Ейфелева вежа в Парижі замислювалася як тимчасова споруда - вона служила вхідною аркою Паризької Всесвітньої виставки 1889 року. Вежу планували знести через 20 років після виставки, але її врятували радіоантени, встановлені на самому верху. Тепер це найпопулярніша визначна пам’ятка в Парижі. Висота Ейфелевої вежі разом з новою антеною становить 324 метри. Протягом більше 40 років Ейфелева вежа була найвищою спорудою в світі, майже в 2 рази вище найвищих будівель світу того часу - піраміди Хеопса (137 м), Кельнського (156 м) і Ульмського собору (161 м), - поки в 1930 році її не перевершив Крайслер Білдінг у Нью-Йорку.

Особливості конструкції і форма. Вага металевої конструкції - 7 300 тонн (повна вага 10 100 тонн). Фундамент зроблений з бетонних масивів. Нижній поверх являє собою піраміду (кожна сторона в основі), утворену 4 колонами, які з'єднуються на висоті 57,63 м арочним склепінням, на зводі знаходиться перша платформа Ейфелевої вежі. Платформа являє собою квадрат (65 м в поперечнику). На цій платформі піднімається друга піраміда-вежа, утворена також 4 колонами, які з'єднуються склепінням, на якому знаходиться (на висоті 115,73 м) друга платформа (квадрат в 30 м в поперечнику). Чотири колони, що підносяться на другій платформі, пірамідально зближуючись і поступово переплітаючись, утворюють колосальну пірамідальну колону (190 м), яка несе на собі третю платформу (на висоті 276,13 м), також квадратної форми (16,5 м в поперечнику), на їй височіє маяк з куполом, над яким на висоті 300 м знаходиться майданчик (1,4 м у поперечнику). На вежу ведуть сходи (1792 ступені) і ліфти.

Всього в Ейфелевій вежі можна виділити чотири рівні: нижній (наземний), 1-й поверх (57 метрів), 2-й поверх (115 метрів) і 3-й поверх (276 метрів). На нижньому рівні розташовані каси, де можна придбати квитки на Ейфелева башту, інформаційний стенд, де можна взяти корисні брошури та буклети, а також 4 сувенірних магазини - по одному в кожній колоні. 1-й поверх, на який при бажанні можна піднятися пішки, порадує туристів ще одним сувенірним магазином і рестораном Однак крім цього тут знаходиться фрагмент Гвинтових сходів, які вели в свій час з другого поверху на третій, а заодно і в офіс Ейфеля. Багато нового в башті можна дізнатися, сходивши в центр Cineiffel, де демонструється анімація, присвячена історії споруди. Дітям же, напевно, буде цікаво познайомитися з Гусом - талісманом Ейфелевої вежі і персонажем спеціальної дитячої книги-гіда. Також на 1-му поверсі можна буде помилуватися постерами, фотографіями, ілюстраціями різних часів. На 2-му поверсі перше, що привертає увагу, - це загальна панорама Парижа, що відкривається з 115-метрової висоти. Тут же можна поповнити свої запаси сувенірів, довідатися багато нового про історію вежі на спеціальних стендах, а заодно і замовити собі чудовий обід в ресторані «Жюль Верн». 3-й поверх - це головна мета багатьох туристів, фактично вершина Ейфелевої вежі, яка розташована на висоті 276 метрів, куди ведуть ліфти з прозорим склом, так що вже на шляху туди відкривається приголомшливий вид на французьку столицю. На вершині можна побалувати себе келихом шампанського в «Champange bar». Підйом на вершину Ейфелевої вежі в Парижі - це враження на все життя. Вид з вершини вежі відкривається не тільки на все місто, а й на його околиці

Освітлення Ейфелевої вежі. Вперше освітлення на Ейфелевій вежі було включено в день її відкриття в 1889 році. Тоді воно складалося з 10 тис.. газових ліхтарів, двох прожекторів та встановленого на верхівці маяка, світло яке було пофарбована в синій, білий і червоний - кольори національного прапора Франції. У 1900 році на конструкціях «залізної дами» з'явилися електричні лампи. У 1925 році Андре Сітроен розмістив на вежі рекламу, названу ним «Ейфелева вежа в огні». На вежі було встановлено близько 125 тисяч електричних лампочок. Одне за іншим на вежі спалахували десять зображень: силует Ейфелевої вежі, Зоряний дощ, політ комет, знаки Зодіаку, рік створення вежі, поточний рік і, нарешті, прізвище Сітроен. Сьогодні вежа світиться золотисто – жовтовим сяйвом підморгуюче сріблястими вогнями. У вечірні години унікальна споруда не тільки чудово вписується в міський ансамбль, але і не дає можливості відірвати очей від цього барвистого видовища.

Монмартр - пагорб висотою 130 метрів з оточуючими його кварталами, розташований у північній частині Парижа на правому березі Сени. На самій вершині пагорба височить базиліка з білим куполом Сакре-Кер, присвячена Святому серцю Христа. Споруда побудована у романо-візантійському стилі. Багато структурних елементів базиліки в символічній формі відображають націоналістичні ідеї: портик з трьома арками прикрашений двома кінними статуями французьких святих - Жанни д’Арк і короля Людовика IX, виконаних в бронзі; а 19-тонний дзвін савоярді (одних з найважчих в світі), вилитий в Аннесі, нагадує про анексію Савойї в 1860 році. У Базиліці знаходиться великий і дуже витончений орган з 4 чуттєвими або педальними клавіатурами і 90 регістрами.  Також на самій вершині пагорба знаходиться Музей Сальвадора Далі, де виставлені сюрреалістичні роботи художника, стара церква Сен-П’єр-де-Монмартр. У підніжжя пагорба з південно-західного боку розташований квартал червоних ліхтарів Пігаль, відомий своїми численними секс-шопами, повіями, рок-магазинами і декількома концертними залами для рок-концертів.

Музей Монмартра знаходиться в тому ж будинку, де колись жив і працював у студії на другому поверсі художник Моріс Утрілло. В саду позаду будівлі розташований найстаріший готель на Монмартрі, одним із перших власників якого був актор Клод Розе. Саме в цьому районі жили і працювали багато художників, у тому числі Сальвадор Далі, Модільяні, Клод Моне, Пабло Пікассо і Вінсент ван Гог. На вершину пагорба можна піднятися на фунікулері або на автобусі.

Версальський палац – це розкішний палацово-парковий ансамбль, розташований в передмісті Парижа. Цей пам’ятник архітектури відомий завдяки своїм садам, фонтанів, розкішним інтер’єрів, а головне – завдяки своїм надзвичайним розмірам, адже Версаль є найбільшим палацом в Європі. Тільки подумайте: одночасно в Версальському палаці можуть поміститися 20 тисяч осіб!.Фасад, що виходить в парк, має довжину 570 м. Це основна будівля, в якій мешкало кілька поколінь французьких королів. Офіційно потрапити в замок можна було через парадний вхід - чавунні гратчасті, прикрашені золотом ворота з королівським гербом і короною. Перед головним фасадом замку, з боку Дзеркальної галереї, були встановлені два однаково витягнуті басейни, облицьовані гранітними плитами. З правого боку від входу була облаштована двоповерхова королівська капела (другий ярус був призначений для монарха і членів його сім`ї, внизу знаходилися придворні). У північній частині знаходилися Великі апартаменти короля, що складаються з семи салонів. Всього Версаль налічує близько семисот кімнат різного призначення. Тронний зал палацу називався Салоном Аполона - тут монарх приймав іноземних послів, а ввечері тут часто влаштовували театральні вистави та музичні вистави. Одним з найбільш відомих приміщень є Дзеркальна галерея, яка завжди грала в житті палацу важливу роль: тут проводили значущі прийоми, для чого встановлювали срібний трон, а також відбувалися бали і пишні святкування (наприклад, королівське одруження). Дзеркальна галерея завжди виглядала примітно: її сімнадцять віконних прорізів, виконаних у формі арки, виходили в сад, між ними знаходилися величезні дзеркала, візуально збільшуючи простір (всього галерея налічує 357 дзеркал). Стеля надзвичайно висока, близько 10,5 метра, а саме приміщення має 73 метр в довжину і 11 метрів завширшки. Оскільки багато дзеркал встановлені навпроти вікон, то створюється враження, ніби галерея по обидві сторони має вікна. Цікаво, що меблі тут були зроблені з чистого срібла. Крім того, в парку Версаля розташовані ще два палаци: великий тріанон палац в класичному стилі, облицьований рожевим мармуром. Монархи використовували для найрізноманітніших цілей: починаючи від зустрічей з фаворитками і закінчуючи полюванням. Малий тріанон більш скромне спорудження, спроектоване для відомої фаворитки Людовика XV мадам де Помпадур. Коли королем став Людовик XVI, він передав замок Марії-Антуанетти, де вона відпочивала від палацового життя. Через деякий час поруч з цим палацом королева побудувала невелике село з будиночками з солом`яного даху, вітряком - словом, так як в селі. Версальський палац оточений парком, що розкинувся на площі в 100 гектар. Він складається з величезного числа терас, які поступово знижуються в міру віддалення від замка, причому вся ця територія абсолютно рівна і знайти на ній який-небудь невеликий горбок неможливо. Тут знаходиться кілька палацових споруд, серед них - Великий і Малий Тріанон, театр Імператриці, Бельведер, Храм любові, французький павільйон, грот, а також передбачені оглядові майданчики, алеї, скульптури, система фонтанів і каналів, через яку сади Версаля прозвали «маленькою Венецією. Сади Версаля також заслуговують окремої уваги. Тут можна гуляти і досліджувати красу природи нескінченно. Версаль входить в список пам'яток історії, що охороняються ЮНЕСКО.

Палац Гарньє, Опера Гарньє, просто Паризька опера і, нарешті, Гранд-опера - оперний театр на 2200 місць. Це грандіозна споруда, в стилі необароко, вважається одним із шедеврів архітектури того часу. Палац прикрашений різнокольоровими мармуровими фризами, колонами і безліччю скульптур, багато з яких зображують грецьких богів. Між колонами зовнішнього фасаду театру розташовані бронзові погруддя багатьох великих композиторів - Моцарта, Россіні, Даніеля Обера, Бетховена, Мейєрбера, Форменталя Галеві, Спонтіні і Філіпа Кіно. Центральна скульптурна група на даху, що складається з Аполлона і муз Поезії і Музики, дві позолочених скульптурних композиції Гармонія і Поезія, дві більш маленькі бронзові фігури пегасів, розташованих на краях фасаду. На фасаді знаходяться головні багатофігурні композиції. Багатий інтер'єр з оксамитом, сухозлітним золотом, херувимами і німфами, відповідає пишності стилю бароко. У Палаці Граньє площею 11000 квадратних метрів може поміститися близько 2200 осіб, під центральною люстрою вагою понад 6 тонн, а також є величезна сцена, розрахована на 450 артистів.

Єлисейські поля – найпопулярніша вулиця Парижа, протяжністю 1915 м. Для всього світу Єлисейські поля – символ розкоші і багатства, одна з найбільш фешенебельних вулиць світу. Це одне з тих місць у французькій столиці, яке повинен відвідати кожен турист, щоб з повною підставою сказати: «Так, я бачив Париж!».

Найвидатніша пам’ятка Єлисейських полів – Тріумфальна арка на площі Шарля де Голля. в західній частині Єлісейських полів Монумент спорудили на честь тих, хто бився за Францію. Поруч з аркою розташована Могила Невідомого Солдата і горить Вічний вогонь. Арка являє собою неокласичну версію давньо-римської споруди Основні скульптури виконані у вигляді окремих трофеїв накладених на кладку з тесаного каменю. В основі Арки розташовані чотири скульптурних групи - «Тріумф», «Опір» і «Мир» і найвідоміша з них «Відступ добровольців в 1792 році», яку зазвичай називають «Марсельєза». Арка прикрашена барельєфами, що зображують героїчно оголених французьких юнаків поруч з бородатими німецькими вояками в кольчузі. Вона заввишки 49,5 м, шириною 45 м і глибиною 22 м за величиною посідає друге місце серед існуючих тріумфальних арок. На оглядовий майданчик відвідувачі можуть піднятися на ліфті, розташованому у внутрішній частині монумента, і далі по 46 сходинках або по сходах з 284 сходинками. З майданчику арки, можна побачити найкрасивішу вулицю світу з висоти 49 метрів у всій красі. Двічі на рік -14 липня, і 11 листопада, від арки стартує національний військовий парад, тут фінішує знаменита велосипедна гонка Тур де Франс, проходить паризький марафон і різдвяний ярмарок.

Площа Згоди – є однією з найкрасивіших площ у світі. Серед сотні пам’яток архітектури, тисячі вулиць і кварталів, сотень знакових місць, величне і просто красиве місце розкидало свої володіння у вигляді восьмикутника між Єлісейськими полями на заході і Садами Тюїльрі на сході. Повз площу практично неможливо пройти, адже буквально з перших секунд вона зачаровує будь-кого своїм розкішним фонтаном, обеліском і мармуровими статуями. В кожному розі восьмикутної Площі встановлені 8 статуй, що символізують французькі міста Лілль, Страсбург, Ліон, Марсель, Бордо, Нант, Брест і Руан. У центрі площі височіє гігантський єгипетський обеліск з ієрогліфами, яким близько 3600 років, епізодами з часів його «подорожі» до Франції, а також золотим наконечником, вагою в 1,5 кг. Висота обеліска досягає 23 метра, тому саме по ньому можна дізнатися розташування самої площі. З обох боків монумента розташовані два фонтани, висота кожного досягає 9 метрів. Фонтани прикрашені статуями міфологічних персонажів. По периметру обрамлені вісімнадцятьма чудовими колонами. А позолота окремих елементів надає фонтанам особливої розкоші.

Через дорожнечу на Єлисейських полях практично ніхто не живе, тут всього близько 100 квартир. Будинки зайняті посольствами, представництвами та фірмами.

Кожен модний бренд вважає своїм обов’язком мати бутик на Єлисейських полях. Будьте готові до того, що покупки тут будуть занадто дорогими, адже вулиця визнана другою в світі за дорожнечею після нью-йоркської П’ятої авеню. Сюди з’їжджаються багаті туристи з усього світу. Тут ви зможете відвідати магазини таких модних марок, як Louis Vuitton, Lacoste, H & M, Cartier, Nike, Guerlain, Sephora, Yves Rocher, Valentino, Prada і багатьох інших. Тут найбільший магазин фірми Adidas.

«Мулен Руж» («Червоний млин») - кабаре, побудоване в 1889 році Жозефом Оллером. На даху його будинку, розташованого поряд з Монмартром в кварталі червоних ліхтарів Пігаль, можна побачити муляж червоного вітряного млина. «Мулен Руж» відомий як місце появи сучасної форми танцю канкан. Цей танець, спочатку виконувався куртизанками цього закладу для зваблювання клієнтів, пізніше отримав форму окремої розваги і привів до виникнення кабаре по всій Європі. Основна частина вечірньої програми в «Мулен Руж» - вистава. В даний час глядачам пропонується вистава під назвою «Феєрія». Це шоу складається з 4 головних сцен з 69 піснями. Численні дії виконують у цілому 100 артистів, у тому числі танцівниці, акробати, фокусники і клоуни

Французький діснейленд. Поряд з Лувром, Версалем, Ейфелевою вежею і Тріумфальною аркою основною визначною пам’яткою Парижа і його околиць є паризький парк Діснейленд, концепція якого була придумана самим Уолтом Діснеєм. Парк Діснейленд в Парижі – це цілий світ чудес і розваг, розташований в 32 км на схід від Парижа на площі 2000 гектарів. Французький Діснейленд, найбільший парк атракціонів у Європі, був відкритий в 1992 році. Пізніше, в 2002 році був відкритий ще один парк – Дісней Студіо Парк , який дає можливість подивитися на дивовижний світ кіно зсередини. За задумом Уолта Діснея цей чарівний світ створювався не тільки для дітей, а й для їхніх батьків, для сімейного відпочинку та спільного перебування в казковому королівстві. Це ціле місто, крім парку атракціонів і парку Кіностудій Уолта Діснея, тут розташовані розважальні центри, 3 музичних клуби ( рок- н- рол, кантрі, диско ), більше 50 тематичних ресторанів і кафе, що пропонують вечері з концертною програмою, кілька басейнів (відкриті і закриті), тренажерні зали, тенісні корти. Тут також можна покататися на велосипедах, човнах, роликових, ковзанах. У парку також проходять паради і шоу персонажів з казок і мультфільмів, а влітку вечірній парад закінчується феєрверком. На його території пролягає ціла залізнична лінія, по якій рухаються залізничні вагончики, доставляючи туристів з одного пункту містечка в інше, а також з парку в парк. Уздовж вулиць парків побудовані будинки в стилі різних історичних епох або згідно концепції фільмів кіностудії MGM. Парк атракціонів Діснейленд поділений на п’ять частин: Main street USA, Frontierland, Adventureland, Fantasyland і Discoveryland. Main Street чимось схожа на основну вулицю маленького американського містечка часів підкорення заходу позаминулого століття: обабіч вулиці знаходиться велика кількість різнокольорових будинків, магазинів, кафе і ресторанів, а по дорозі їздять ретро автомобілі минулих часів. Будь-який бажаючий може прокататися на них з вітерцем. Скрізь звучать мелодії з улюблених диснеївських мультиків і вестернівських фільмів, панує весела святкова атмосфера. Тут і там можна не тільки побачити, а й сфотографуватися з гуляючими мультяшними персонажами. Часто дорослі настільки переймаються цією атмосферою, що біжать обіймати Міккі Мауса і Мінні Маус або інших героїв навіть швидше своїх дітей. Тут також розташована станція, звідки відправляється поїзд по всьому парку, а по самій вулиці ходить справжня конка. Наприкінці Мейн – стріт знаходиться замок Сплячої красуні. А за ним розташована частина парку для зовсім маленьких дітей. Тут ви знайдете Думбо, лабіринт Аліси в країні чудес, Пітера Пена і купу каруселів. Дуже привертає увагу в парку Діснейленд район Frontier Zone (Прикордонний район). У ньому знаходяться маленький зоопарк і найвідоміші атракціони Діснейленду. «Прикордонна зона» – це шлях в атракціон «Світ Вестерна» з його знаменитою гримлячою горою. На її тунелях і схилах можна покататися на справжній американській гірці – поїзді, переживши всю романтику Дикого Заходу. Радісні крики учасників атракціону чутні на все Діснейлендівське містечко. Гору оточує озеро, де можна покататися або переплисти на індійському каное або ретро – теплоході. У цій частині парку у кожного є можливість стати справжнім ковбоєм, спробувати дивовижне барбекю і побачити неповторний канкан .

Екскурсія на човні по річці Сена. Оглянути визначні пам’ятки Парижа можна, відправившись на екскурсію по річці Сена на катері, або на човні. Канал дуже гарний, Ви побачите багато речей, які були б занадто далекі, щоб дістатися пішки.

Вам були представлені одні із самих визначних місць Парижа.

V. Підсумок заходу.

Прогулянка столицями Європи наближається кінця. До українського кордону подати вже рукою. Залишаючи позаду європейські дороги, архітеркурні пам’ятки, рівень життя з культурою та побутом європейців згадаємо приказку: «Всюди добре, вдома – найкраще». Вам ще рости, і рости, мандрувати по світу, дбати про добробут своєї Батьківщини. Наш народ сильний, мужній і головне для нас не забувати ким ми є! Тож давайте ми з вами своїми вчинками, як майбутнє покоління, будемо дотримуватися всіх цих понять, доказуючи, що ми є європейці і Україна – Європейська держава. Бажаю вам чистого неба над головою, спокійного й радісного життя. Добра, миру, злагоди! Живімо з Європою!

 

doc
Додано
27 жовтня 2018
Переглядів
2033
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку