Урок "Поділ світу на два ворогуючих блоки (друга половина 40-х – перша половина 50-х років)

Про матеріал
Урок для 11 класу(рівень стандарту).Матеріали стануть у нагоді викладачам історії закладів професійної(професійно-технічної )освіти та вчителям закладів загальної середньої освіти.
Перегляд файлу

МІЖНАРОДНІ ВІДНОСИНИ В ДРУГІЙ  ПОЛОВИНІ ХХ СТОЛІТТЯ

МЕТА:

I. Навчальна: Узагальнення з теми. Учні вносять корективи в набуті знання,узагальнюють і систематизують, а також застосовують їх, вчаться аналізувати.

II. Розвиваюча: розвивати вміння та навички самостійної роботи над історичним матеріалом, його осмисленням, формулюванням висновків.

III. Виховна: показати необхідність вирішення конфліктів мирним шляхом, боротися за мир заради збереження людства.

ТИП УРОКУ:  урок узагальнення та систематизації знань

Хід уроку:

І. Організаційний етап

Привітання з учнями і гостями. Перевірка присутніх.

ІІ. Вступне слово викладача

ІІІ. Повідомлення теми, мети та плану уроку

Пояснення роботи з додатковим матеріалом .

 

І. Поділ світу на два ворогуючих блоки (друга половина 40-х – перша

                                       половина 50-х  років)

 

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ:

«Холодна війна» - ідеологічне, економічне, політичне, культурне протистояння соціалістичних і капіталістичних країн у другій половині ХХ століття.

ДАТИ:

1945(1946)р. – початок «холодної війни»

1947 – проголошення «доктрини Трумена»

1949 – утворення НАТО

1955- утворення ОВД

ПЛАН

1. Початок «холодної війни». «Доктрина Трумена».

2. Протистояння військово-політичних блоків.

1. Після закінчення другої світової війни зміцнилися позиції у світі країн-переможниць, особливо СРСР і США. Почалася боротьба двох курсів – радянського і західного – з питань післявоєнного устрою у світі.

  Перше ж розходження виникло через проблему країн Східної Європи. Сталін за домовленістю з Черчіллем (1944р.) хотів мати на західних кордонах СРСР зону  з дружніх і залежних від нього країн. США відстоювали принцип самовизначення країн Східної Європи і були проти запровадження там тоталітарних режимів. Але у країнах, де знаходилася Червона Армія, були створені у 1945 – 1946р.р. коаліційні уряди, в яких ключові пости міністрів внутрішніх справ і державної безпеки займали комуністи, підконтрольні апарату Берії. Вибори 1946р. були проведені на безальтернативній основі, без спостерегачів від держав-переможниць, як було домовлено. Таку «демократію» США відразу ж поставили під сумнів.

   Почалося протистояння між СРСР і США, яке в історії має назву «холодна війна». Історики в СРСР вважали її початком промову Черчілля 5 березня 1945р. у м.Фултон (США, штат Міссурі), в якій він заявив, що на країни Східної Європи опустилася «залізна завіса». Він закликав  західні країни до рішучого протистояння СРСР у зв’язку з посиленням комуністичної загрози. Західні історики  датують початок холодної війни лютим 1946р., коли Сталін

на перших повоєнних виборах в СРСР заявив про розвиток перш за все важкої індустрії. На Заході це зрозуміли як небажання СРСР роззброюватися. У СРСР також, замість демобілізації, солдатам 1926р. народження продовжили строк служби до 7 років (вони повернулися додому лише у 1951р.).

   Складова частина «холодної війни» - зовнішньополітичний курс президента США Г.Трумена. У його основу була покладена доктрина «стримування комунізму» («доктрина Трумена», проголошена у березні 1947р.). Основні її принципи, сформував радник посольства США у Москві, видатний політолог Дж.Кеннан, автор праці  «Джерела радянської поведінки». На його думку, сутність демократії втілена в США – і тому повинна бути розповсюджена американцями у всьому світі. СРСР, вважав Кеннан, протистояв цьому.  Тому США повинні бути сильнішими від СРСР у кожній точці земної кулі, де тільки Радянський Союз виявить «схильність порушити мир і стабільність». Безпосередньою складовою частиною доктрини стало надання  термінової фінансової допомоги Греції і Туреччини у розмірі 400 млн.  доларів. США вважали, що ці країни опинилися під безпосередньою комуністичною загрозою, оскільки СРСР організував антиурядове повстання у Північній Греції та бажав отримати вихід до Егейського і Середземного морів. Складові компоненти «холодної війни»:

  • пропагандистська війна;
  • активна участь в регіональних конфліктах (найбільш відомі – Корейська війна 1950 – 1953 р.р., В’єтнамська війна 1945 – 1954 р.р. та 1964 – 1973 р.р., арабо-ізраїльський конфлікт. Карибська криза 1962р., війна в Афганістані з 1979р. тощо);
  • боротьба за вплив в країнах, що розвиваються;
  • економічна війна;
  • технологічна блокада;
  • гонка ракетно-ядерних і звичайних озброєнь;
  • боротьба розвідувальних служб;
  • ідеологічні диверсії;
  • стратегія взаємного залякування;
  • згуртування воєнно-політичних блоків;
  • гонка у галузі космічних досліджень

 2.  У період «холодної війни» були утворені військово-політичні блоки, що протистояли один одному – в Європі НАТО (Північно-Антлантичний союз – воєнний блок капіталістичних країн, утворений 1949р.) та ОВД (Організація Варшавського Договору – блок соціалістичних  країн, утворений 1955р.), в Азії – СЕАТО, СЕНТО (блок капіталістичних країн та країн, що розвиваються).

   Після введення у Західній Німеччині  у червні 1948р. нової грошової одиниці, яку союзники запропонували ввести і на території Берлину, СРСР запровадив у своїй зоні окупації власні гроші і організував блокаду Західного Берліну (союзницької зони окупації). Перекрили всі сухопутні, повітряні і водні шляхи до американо-франко-англійської зони. Блокада, що тривала 324 дні – з червня 1948р. по травень 1949р. – коштувала  США і Великобританії 200 млн. доларів, оскільки вони через  «повітряний коридор»  регулярно забезпечували  Західний Берлін усім необхідним.

   До краю загострили міжнародну ситуацію  в Азії агресія Північної Кореї (КНДР)  проти Південної (Республіки Корея) у 1959 році. Добре підготовлена Радянським Союзом північнокорейська Армія до червня 1951р. захопила столицю Південної Кореї – Сеул. ООН засудила агресію, 15 країн світу згодилися надати свої війська і під прапором ООН відвернути агресію. Основну частину цих військ складали американські солдати. У результаті наступу американців на чолі з генералом Макартуром швидко було відкинуто північнокорейські війська і до жовтня 1951р. вони оволоділи столицею КНДР Пхеньяном, дійшовши до кордону з Китаєм. На допомогу армії КНДР прийшли радянські спеціалісти і китайські частини. Пропозиція Макартура використати проти південнокорійців ядерну зброю не знайшла підтримки серед керівництва США, між воюючими сторонами розпочалися мирні переговори, що закінчилися укладенням перемир’я у 1953 році у результаті обидві армії відійшли до довоєнної 38-ї паралелі.

ЗАВДАННЯ ТА ЗАПИТАННЯ

1.1. У чому суть повоєнного протистояння між Заходом і Сходом?

1.2. Назвіть основні складові частини холодної війни.

1.3. Коли і з якими країнами були підписані мирні договори, які їх умови?

1.4. Якими країнами і коли були утворені  воєнно-політичні блоки?

1.5. Що ви знаєте про створення ООН?

2.1. «Холодна війна» - це….. (продовжити речення).

2.2. Назвіть основні воєнні конфлікти періоду холодної війни.

2.3. Назвіть основні воєнні блоки періоду холодної війни.

doc
Додав(-ла)
Семенова Ольга
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Ладиченко Т.В.)
Додано
16 січня 2019
Переглядів
4606
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку