Урок "Подорож книгою Рекордів Харкова"

Про матеріал

Розробка уроку-подорожі книгою рекордів Харкова за темою: Розв'язування вправ та задач на всі дії з натуральними числами. У розробці підібрано цікаві факти про рекордні досягнення жителів Харкова та Харківщини та на основі цих фактів складено задачі для розв'язування, тест-онлайн (форма тесту вставлена у розробку)

Розробка уроку створена у форматі Презентації Sway, посилання для повноцінного перегляду: https://sway.office.com/pBrb612Jp6wi6l7H?ref=Link

Перегляд файлу

 

Урок-подорож

"Подорож книгою Рекордів Харкова"

 Тема уроку: Розв'язування вправ та задач на всі дії з натуральними числами.

 

Мета:   Навчитися застосовувати  набуті  знання  до розв'язання вправ та задач.

Розвивати в учнів процеси мисленєвої діяльності: аналізу ситуацій, порівняння, вміння знаходити аналогії; розвивати уміння раціонально, аналітично й критично мислити.

Виховувати інтерес до знань, старанність, культуру відповіді.  

Мобілізувати увагу учнів, стимулювати їх до успіху.

Виховувати любов до рідного краю, гордість за українців, повагу до надбань та успіхів земляків, прагнення до саморозвитку та самореалізації.

ХІД УРОКУ

І. Мотивація навчальної діяльності.

Багато незвичайного і цікавого є в світі: гори-мандрівники, співучі піски, моря, що світяться… 

Але ми з вами здійснимо мандрівку не у якусь країну, а помандруємо сторінками  цікавої книги - книги Рекордів Харкова. Сьогоднішній урок буде незвичним,  тому без відповідного запасу знань туди неможливо потрапити! 

Переглянемо уважно першу сторінку - 15 цікавих фактів про Харків. Будьте уважними, бо за матеріалами цього відео ви складете тест на увагу і готовність до подорожі!  

Під час перегляду  вам необхідно буде виписати всі числа, які будуть зустрічатися у відео: https://www.youtube.com/watch?v=IOa41PBWkKY

 

ІІ. Актуалізація опорних знань.

1. Фронтальна робота

        Прочитайте всі виписані числа.

        Розставте числа в порядку зростання.

        Знайдіть суму всіх чисел.

        Знайдіть різницю між найбільшим трицифровим і найбільшим двоцифровим числами.

        Виконайте множення найбільшого числа на найменше.

        Чи можна довжину найдовшої вулиці Харкова розділити на 3?

        На якій паралелі знаходиться Харків? 

ІІІ. Розв'язування вправ та задач на всі дії з натуральними числами.

1. Робота в парах з картками-доміно:  кожна пара витягує картку навмання,  розв'язує задачу,  шукає пару учнів, у якої на картці-доміно є потрібна відповідь. Тим самим учні для виконання наступної вправи об'єднуються в групи по 4.

 

1.  На честь 70-ї річниці звільнення Харкова від фашистських загарбників та Дня Незалежності

України набережну річки вздовж скверу "Стрілка" у центрі міста прикрасили квітковою клумбою у вигляді стрічки синьо-жовтого кольору. Довжина квіткової стрічки становила 2 км 800 м. Загальна кількість квітів, що пішла на цю окрасу міста, становила 80 тисяч. Тим самим

Харківські квітникарі встановили світовий рекорд по довжині композиції з живих квітів і були занесені до  Книги рекордів Гіннеса.

Визначте, скільки приблизно квітів містилося в кожному метрі стрічки. 

Знайдіть картку з відповіддю, яка підходить до вашої задачі.

 

1  - картки-пари

2.  Харків'янин Олексій Бессонов – володар унікальної пам'яті. На його рахунку не тільки українські, а й рекорди, занесені до Книги Гіннеса. Одним з останніх   є рекорд у «Відтворенні послідовності розміщення максимальної кількості монет у форматі "орел/решка"». За 15 хвилин він запам'ятав послідовність з 322 монет і повторив її на папері.

Визначте, скільки приблизно монет рекордсмен запам’ятовував  за  кожну хвилину.

Знайдіть картку з відповіддю, яка підходить до вашої задачі.

3.  Український тенісист Леонід Станіславський став найстаршим учасником змагань

Міжнародної федерації тенісу (ITF) серед ветеранів. У 2017 р. Харків'янин вийшов на корт у віці 94-х років і  був внесений до Книги рекордів України, як найстарший діючий тенісист-аматор не тільки України, але і Європи. Він продовжує відвідувати різні міжнародні турніри, а тренується три рази на тиждень по півтори години.

Скільки загалом часу на тиждень у переведенні на уроки тренується Леонід Станіславський ? (урок - 45 хв)

Знайдіть картку з відповіддю, яка підходить до вашої задачі.

 

2  - картки-пари

4.  У Харкові вперше був зареєстрований рекорд - найстарша команда  країни з черлідингу. Ідея створення команди належить президенту Харківської обласної федерації черліденгу, старшому викладачеві кафедри фізвиховання ХНУ ім. Каразіна Надії Авдасевій. Зараз в команді дев'ять чоловік з керівником. Наймолодшій учасниці 49 років, а вік самої дорослої - капітана команди Nice Ladies  Валентини Онищенко - 71 рік.

У скільки разів капітан команди старша за наймолодшу учасницю команди?

Знайдіть картку з відповіддю, яка підходить до вашої задачі.

5.  Справжні Харківські романтики змогли потрапити в Книгу рекордів України.  Щороку у місті з'являються  унікальні валентинки до Дня всіх закоханих. Так, в Книзі є валентинка з бісквіту  площею понад 14  кв. м. та найбільше серце зі 100 кг цукерок. Також у Книгу рекордів потрапила листівка  заввишки 2 м і  завширшки 4 м, на якій розмістили 4000 фото закоханих пар. 

Визначте кількість фото, розміщених на ділянці листівки розміром 100 х 100 см.

Знайдіть картку з відповіддю, яка підходить до вашої задачі.

 

3  - картки-пари

6.  У місті  Ізюм  у 2013 р.  зварили найбільшу порцію полуничного варення. На рекордні 518 літрів ласощів пішло 680 кг полуниці і 500 кг цукру.

Визначте, чи вистачить 1 кг полуниці і 1кг  цукру, щоб зварити 1 л такого ж варення?

Знайдіть картку з відповіддю, яка підходить до вашої задачі.

7.  До Дня захисту дітей 3 червня 2019 року у Харкові в парку Горького відбувся сеанс наймасовішої в історії України дитячої одночасної шахової гри, який увійшов до Книги рекордів України. Грали 600 дошкільнят і школярів з міста Харкова.

Керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова зазначила, що серед дорослих український рекорд наймасовішої гри в шахи належить Києву, де одночасно зіграли 752 людини на 376 дошках.

Визначте,  на скількох дошках грали діти.

Знайдіть картку з відповіддю, яка підходить до вашої задачі.

 

4  - картки-пари

8.  Масовий забіг з собаками, яким встановлено новий рекорд України, відбувся 26 травня 2018 року в Харківському Центрі поводження з тваринами. Всього в масовому заході брали участь бездомні собаки і домашні вихованці. Загальна кількість учасників рекорду - 141. У червні того ж року в київському парку відбувся такий же захід. У двох забігіх взяли участь 242 собаки.  

Чи був побитий Харківський рекорд? На скільки собак у київському забігу було більше, ніж у харківському

Знайдіть картку з відповіддю, яка підходить до вашої задачі.

2. Робота в групах. На дошку проектуються задачі. Учасники групи, яка швидше розв'яже всі задачі, отримують відзнаку - Диплом "Перший крок до рекорду" 

 

1.   Харківський блогер і мандрівник Артемій Сурін став першим українцем, який здійснив кругосвітню подорож без авіаперельотів. Він відправився у мандрівку "Big Circle" 15 жовтня 2018 року з  Києва і повернувся в Україну 21 липня 2019 р.  Мандрівник  побував на всіх континентах, включаючи Антарктику, перетнув три океани, всі меридіани і часові пояси. Сурін дістався до найвіддаленішого острова - Піткерн, розташованого у Тихому океані, відвідав 40 країн. Всього він подолав понад 100 тисяч кілометрів по землі, річках, морях і океанах. Ця кругосвітня подорож занесена до Книги рекордів Гіннеса та України. 

Скільки днів тривала подорож?

 

2.   Портрет першого космонавта Юрія Гагаріна, намальований вуличними художниками на фасаді житлового будинку в центрі Харкова у 2013 р., потрапив у Книгу рекордів України як найбільше графіті в країні. Висота малюнка склала більше 35 метрів, ширина - майже 13 метрів. Для створення картини знадобилося близько 500 балончиків з фарбою понад 40 відтінків.

Обчисліть приблизну площу цього графітіСкільки балончиків фарби використовувалося на 1 кв.м?

 

3.   Наймасштабніша в Україні інтелектуальна гра «Що? Де? Коли?» відбулася 23 березня 2019

р. в манежі Харківського Національного аерокосмічного університету «ХАІ». У заході одночасно взяла участь 341 команда, це 1 тис. 705 гравців. Експерти Національного реєстру рекордів України зафіксували новий національний рекорд, який до цього часу належав Києву. У столиці одночасно у «Що? Де? Коли? » зіграли  відразу 1589 учасників.

По скільки гравців було в кожній команді у Харкові?  По скільки гравців було в кожній команді у Києві, якщо їх кількість була не меншою за 2 і не перевищувала 10 учасників ?  

 

3. Самоперевірка виконання розв'язків. Розв'язки задач проектуються на екран, вчитель або учні коментують хід розв'язання, групи перевіряють правильність розв'язань., вносять корекції. 

ІV. Підсумок уроку.   

Нагородження Дипломами гравців команди-переможця.

V. Домашнє завдання: в Інтернеті знайти інформацію про інші цікаві рекорди, встановлені жителями Харківщини; скласти задачі за знайденими матеріалами на дії з натуральними числами.

VІ. Рефлексія. Вправа "Мікрофон"

pdf
Пов’язані теми
Математика, Розробки уроків
Додано
18 жовтня 2019
Переглядів
688
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку