Урок Поема Гомера «Одіссея». Пригодницький, казковий і побутовий елементи поеми

Про матеріал
Поема Гомера «Одіссея». Пригодницький, казковий і побутовий елементи поеми Поема Гомера «Одіссея». Пригодницький, казковий і побутовий елементи поеми
Перегляд файлу

                                                                      УРОК  12

Тема. Поема Гомера «Одіссея». Пригодницький, казковий і побутовий елементи поеми

Мета: сформувати загальне уявлення про поему Гомера «Одіссея»; навчати знаходити в тексті поеми пригодницькі, казкові та побутові елементи, наводити приклади засудження Гомером беззаконня, несправедливої сили (циклоп Поліфем) та самовпевненості й пихи людини (конфлікт Одіссея з Посейдоном); розвивати навички роботи з текстом, увагу; виховувати уважного, вдумливого читача.

                                                                    ХІД УРОКУ

І. Мотивація навчальної діяльності

Всім вам відомі голлівудські фільми «Троя» та «Одіссея» за мотивами поем Гомера. Визнані майстри світового кіно — Андрій Кончаловський та Френсіс Форд Коппола — перенесли на екран геніальний твір Гомера, створивши надзвичайно видовищну стрічку із найвищим бюджетом (45 млн доларів) за всю історію Голівуду — двосерійний фільм «Одіссея».

 (Поеми Гомера вічні, тому що люди за 3 тисячі років не дуже змінилися: вони все ще не припинили воювати; так само, як і раніше, вони закохуються, гніваються, страждають та співчувають іншим. До того ж, твори Гомера захоплюють своїми пригодами та фантастичними подіями, як, наприклад, у поемі «Одіссея».)

ІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Слово вчителя

— Поема «Одіссея» складається з 12 110 віршів і розподілена на 24 частини. Її дія зосереджена навколо одного героя та однієї теми. Цим героєм є Одіссей, син Лаерта, чоловік Пенелопи, батько Телемаха, що воював 10 років під стінами Трої та уславився подвигами і мудрістю.

2. Робота з опорним конспектом № 7

C:\Documents and Settings\Reklama106\Рабочий стол\схема.jpg

Шлях Одіссея з Трої додому, на острів Ітака, до улюбленої дружини Пенелопи та сина Телемаха тривав 10 років.

Першою фантастичною пригодою Одіссея було перебування у країні мирних лотофагів, «їдців лотоса», чудової солодкої квітки (хто скуштує її, той назавжди забуде свою батьківщину і залишиться збирачем лотоса).

Потім Одіссей потрапив у країну циклопів, однооких чудовиськ, де велетень-людожер Поліфем з’їв декількох супутників Одіссея. Після цього мандрівники опинилися в країні велетнів-людожерів, лестригонів, які знищили всі кораблі Одіссея, окрім одного, який потім приплив до острова чарівниці Цирцеї. Вона перетворила супутників Одіссея на свиней, лише Одіссей за допомогою рослини-протиотрути переміг чари і залишався у Цирцеї протягом року. Мандрівникам довелося пропливати повз підступних сирен, які знищують простодушно-довірливих мореплавців; проходити поміж скель, поблизу яких живуть Сцилла і Харібда, що пожирають людей. шився лише він один, хвилями викинутий на острів Огігія, де він перебував у німфи Каліпсо.

Лише після цього мандрівникові вдалося потрапити на острів, де живуть феаки, які, вислухавши його, допомогли повернутися на острів Ітака.

3. Робота з текстом поеми «Одіссея»

Читання «Заспіву» (пісня 1, вірші 1–21)

ЗАСПІВ

(пісня 1, вірші 1–21)

Бесіда

— Чи знаєте ви, що означають слова «навіть і там, серед близьких і рідних, не міг він уникнуть скрути тяжкої»? (За відсутності Одіссея на його острові з’явилося чимало чоловіків, які були претендентами на руку і серце Пенелопи та царювання на Ітаці. Дружина Одіссея — взірець вірності та справжнього кохання — не хотіла виходити заміж, але 20 років відсутності чоловіка змусили її замислитися над майбутнім. Пенелопа та її юний син Телемах не могли чинити опір негідним людям, що зазіхали на царювання на острові. Одіссею потрібно було очистити свій дім від них та поновити себе в правах господаря дому та Ітаки.) Читання уривка «Одіссей і циклоп Поліфем» (пісня 9, вірші 181–566)

ОДІССЕЙ І ЦИКЛОП ПОЛІФЕМ

(пісня 9, вірші 181–566)

- Доведіть, що циклоп Поліфем — дикий велетень, що «ні законів, ні права не знає». (Поліфем порушує всі закони гостинності, не шануючи мандрівників, а жорстко знущаючись над ними. Декілька разів Гомер підкреслює, що циклоп жив «в самотині своїй і ніяких не відав законів», бо не боїться ні Зевса, ні інших богів, у той же час користуючись підтримкою свого батька Посейдона.)

- Які риси Одіссея виявляються в цьому епізоді поеми? (Гомер не випадково називає Одіссея хитромудрим. Як в епізодах із пошуками Ахілла, з троянським конем, так і під час зустрічі з Поліфемом, герой виявляє хитрість, розум, кмітливість. Саме він запропонував напоїти циклопа вином, він зметикував, що краще позбавити велетня єдиного ока, аніж вбивати його; завдяки Одіссею його супутники з печери непомітними для Поліфема і врятуватися. А от епітет «мудрий» нашому героєві не зовсім личить. Наче запальний хлопчисько, кричить він переможеному циклопу своє справжнє ім’я, ризикуючи і собою, і своїми супутниками, накликає лихо, яке дасться взнаки ще не раз.)

- Чи зглянеться Посейдон на прохання свого сина? (Так, слова Поліфема стануть пророчими: Хай Одіссей додому не вернеться, городоборець,Син Лаерта, що має свою на Ітаці домівку. А як судилось у власну йому повернутись оселю, Добре збудовану, й близьких і землю побачити рідну, Товаришів розгубивши, хай з лихом повернеться врешті,— Лиш на чужім кораблі,— і дома лиш горе застане.)

- Подивіться уривок із кінофільму «Одіссея» (США), в якому йдеться про циклопа Поліфема. Порівняйте епізоди з фільму та поеми Гомера. (Епізоди дещо відрізняються: у фільмі Одіссей улещує Поліфема, боїться його; приносить себе у жертву один із мореплавців, музика; мандрівники вибираються з печери не попід баранами, а поміж ними і т. ін.)

- Що дозволяє відчути, зрозуміти екранізація твору? (Чудова гра акторів дозволяє краще зрозуміти почуття героїв, їхні емоції, які передаються не тільки за допомогою слів, а також жестів та міміки.)

ІІІ. Підсумки уроку

- Що ви знаєте про основні події поеми «Одіссея»?

- Назвіть казкові та пригодницькі елементи в поемі Гомера. (Наприклад, зустріч із фантастичною істотою — Циклопом та пригоди, пов’язані з нею; інші фантастичні істоти та пригоди — за ОК № 8.)

- Що ви дізналися про побут давніх греків із прочитаного уривку? (Зрозуміло, що греки займалися тваринництвом, використовуючи м’ясо, молоко, сир як необхідні продукти харчування. Цікаво, що греки не пили вино нерозбавленим (пам’ятаємо: одна з найкращих рис елліна — помірність), в цьому епізоді Одіссей розбавляє вино водою у пропорції 1 : 20. Звичайно, гостинність, повага навіть до незнайомих людей, що завітали в дім,— норма для давніх греків, на відміну від диких циклопів, що не шанують закони.)

- Що засуджує Гомер в поемі «Одіссея»? (На прикладі прочитанного уривку можна стверджувати, що Гомер засуджує беззаконня несправедливої сили в образі Поліфема. Але й Одіссей не є ідеальним героєм: пиха та самовпевненість завдають чималої шкоди йому та його супутникам.)

IV. Домашнє завдання

Прочитати уривок «Лестригони» та «Одіссей у Кіркеї» (пісня 10, вірші 91–399)

«ЛЕСТРИГОНИ» ТА «ОДІССЕЙ У КІРКЕЇ»

(пісня 10, вірші 91–399)

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Наталия Подкуйко Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Базарна Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Зарубіжна література 8 клас (Сімакова Л.А., Снєгірьова В.В.)
Додано
31 січня 2019
Переглядів
10030
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку