Урок "Поняття правопорушення та його склад. Види правопорушень"

Про матеріал

Тема: Поняття правопорушення та його склад. Види правопорушень.

Обладнання: підручники, роздавальний матеріал, презентація.

Поняття та терміни: «правопорушення», «злочин», «проступок», склад правопорушення, вина, мета, мотив правопорушення.

Методи: робота з підручником, творчий проект, робота в групах, мозковий штурм.

Тип уроку: комбінований.

Даний матеріал є додатком до уроку. Можна використовувати як окремі слайди на інших уроках, так і повністю до даного уроку.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку:«Поняття правопорушення та його склад. Види правопорушень».

Номер слайду 2

Мета:- розкрити поняття “правопорушення” та його ознаки;- навчитися визначати склад правопорушення;- вміти користуватися правовою термінологією; - формувати вміння розрізняти види правопорушень;- виховувати розуміння необхідності правомірної поведінки та усвідомлення відповідальності за протиправну поведінку;- вміти застосовувати отримані знання в подальшому житті.

Номер слайду 3

План Поняття правопорушення;Ознаки правопорушення;3. Склад правопорушення; а) Об’єктивна сторона; б) Суб’єктивна сторона; 4. Види правопорушень.

Номер слайду 4

«Розум завжди прагне до чогось братись, і коли він не матиме доброго, то звертатиметься до поганого» Г. Сковорода

Номер слайду 5

ПРАВОПОРУШЕННЯ

Номер слайду 6

ПРАВОПОРУШЕННЯ - ЦЕСуспільнонебезпечна

Номер слайду 7

Деліктоздатність 16 років14 років. Кримінальна відповідальність. Адміністративна відповідальність16 років

Номер слайду 8

Склад правопорушення. Об’єкт. Суб'єкт Об'єктивна сторона. Суб'єктивна сторона

Номер слайду 9

ФОРМИ ВИНИ

Номер слайду 10

Залежно від інтелектуального та вольового змісту вину поділяють на умисел та необережність

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Мотив і мета правопорушень. Мотив і мета вчинення правопорушення - факультативні ознаки суб’єктивної сторони складу правопорушення. Мотив - система чинників, що вплинули на формування бажання вчинити правопорушення (убивство з корисливих і хуліганських мотивів, ревнощів, помсти). Мета - моделювання бажаного шкідливого результату і спрямованість на його досягнення (убивство з метою приховання іншого злочину). Мотив і мета враховуються при кваліфікації правопорушення, при визначенні міри покарання у разі, якщо цього прямо вимагає норма права. Мотив і мета частіш за все до складу проступку не входять, хоча в деяких випадках лише вчинення діяння з певним мотивом або метою становить склад правопорушення.

Номер слайду 13

Склад правопорушення. Об’єкт. Суб'єкт Об'єктивна сторона. Суб'єктивна сторона

Номер слайду 14

- Норма закону -Немає складу правопорушення, немає і самого правопорушення!

Номер слайду 15

Види правопорушень:

Номер слайду 16

Види правопорушень — класифікаційні групи правопорушень за різними підставами розмежовуються між собою за ступенем суспільної небезпечності (злочини,проступки), за об'єктами посягань( матеріальні і не матеріальні), за суб'єктами (особові і колективні), за сферами (соціально-економічні,суспільно-політичні,побутові, дозвіллєві) .

Номер слайду 17

Проступки: Адміністративні проступки. Дисциплінарні проступки. Цивільно-правові проступки. Трудові правопорушення. Конституційні проступки. Податкові проступки. Матеріальні проступки. Процесуальні правопорушення

Номер слайду 18

Для того, щоб правопорушення вважалося злочином, воно повинно містити в собі такі ознаки:-кримінальна протиправність;-суспільна небезпечність; -винність; -караність

Номер слайду 19

ДЖЕРЕЛА ПРАВА

Номер слайду 20

РОЗВ’ЯЗУВАННЯ ПРАВОВИХ СИТУАЦІЙ

Номер слайду 21

СИТУАЦІЯ №1. 19 липня 2013р. приблизно о 23 годині, до чергового Віталія біля складу ТОВ "Прогрес” підійшли Петро та Микола, які перебували у нетверезому стані, і стали просити ,щоб їм дали зерна. Сторож їм відмовив, а коли почав обходити територію зерноскладу, то побачив, що з однієї купи зерна відібрано частину і видно сліди. Петро та Микола реалізували зерно та отримали від продажу 350 грн.  Визначте вид та склад правопорушення. Відповідь обгрунтуйте.

Номер слайду 22

СИТУАЦІЯ №2. Рекламне агентство уклало договір з управлінням метрополітену про встановлення в підземних вестибюлях станцій рекламних щитів. Монтаж щитів було здійснено з порушенням правил пожежної безпеки, за що бригадиру монтажників було призначено покарання у вигляді штрафу. Бригадир оскаржив постанову по справі, вважаючи, що відповідати за порушення правил пожежної безпеки повинен не він. Визначте вид та склад правопорушення. Відповідь обгрунтуйте.

Номер слайду 23

СИТУАЦІЯ №3 Громадянин Петренко, будучи в нетверезому стані, чіплявся до перехожої Самойлової, ображав її нецензурними словами. Потім Петренко не втримавшись на ногах, впав і отримав тілесні ушкодження. Він попросив у Самойлової мобільний телефон, щоб подзвонинити до себе додому. Пошкодувавши його, Самойлова дала йому телефон. Однак зателефонувавши, Петренко не віддав телефон, а поклав його собі у кишеню, заявивши, що тепер це його телефон. Визначте вид та склад правопорушення. Відповідь обгрунтуйте.

Номер слайду 24

Чому людина обирає зло?

Номер слайду 25

На першому місці - соціально-економічні чинники (матеріальна незабезпеченість, низький рівень життя, безробіття)

Номер слайду 26

І на другому місці причини особистого характеру (прагнення панувати над іншими, ревнощі, заздрість, бажання уславитись та інші)

Номер слайду 27

Статистика Згідно із статистичними даними щодо проступків та злочинів в Україні впродовж останніх п’яти років було засуджено понад 100 тисяч підлітків, 328 тисяч поставлено на облік у міліції. На 10 тисяч населення припадає 129 правопорушень і злочинів, серед яких є злісне хуліганство, пограбування, бійка, зґвалтування, вбивства та інші види правопорушень.

Номер слайду 28

«Розум завжди прагне до чогось братись, і коли він не матиме доброго, то звертатиметься до поганого» Г. Сковорода

Номер слайду 29

Домашнє завдання:опрацювати параграф № 12, ст. (130-137);виконати тестові завдання 1-6, ст.(135-136);розв’язати правову ситуацію № IV.

pptx
Додано
2 жовтня 2018
Переглядів
4515
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку