Урок "Поняття презентації та комп’ютерної презентації. Огляд програмних та технічних засобів для створення і демонстрації презентацій"

Про матеріал
Матеріал розміщено: http://www.kharkivosvita.net.ua/cdo/course/view.php?id=256
Перегляд файлу

Урок № 1

Рекомендації:

  • Любі друзі!

На цьому уроці ви ознайомитесь з поняттям презентації, типами презентації та їх призначенням,  дізнаєтесь про перші програми, для створення комп’ютерних презентацій, кому належала ідея створення Power Point, проглянете програмні і технічні засоби, призначені для створення і демонстрації презентацій.

  •     Ознайомтесь  з теоретичним матеріалом, виконайте практичні завдання і перевірте засвоєння теми, виконавши тест для самоконтролю!

 

Тема уроку. Поняття презентації та комп’ютерної презентації. Огляд програмних та технічних засобів для створення і демонстрації презентацій

 

Освітня мета уроку.

Оволодіння учнями поняттям комп'ютерної презентації, ознайомити з типами презентації їх властивостями та призначенням, зі способами показу презентацій у різних програмних середовищах, оглянути  технічні засоби, призначені для створення і демонстрації презентацій.

Розвиваюча мета уроку.

Розвиток предметного сприйняття, вміння концентрувати увагу, наочно-образного мислення. Розвиток оперативної та емоційної пам’яті, уяви.

Виховна мета уроку.

Виховання інформаційної культури, технологічної компетентності, позитивного ставлення до навчання, виховання бережливого ставлення до власного здоров’я та матеріальних цінностей – комп’ютера.

 

 

Очікувані результати: учні повинні знати поняття та призначення комп’ютерних презентацій, порівнювати властивості слайдових та потокових презентацій, описувати призначення й можливості технічних засобів, встановлених для показу і створення презентацій (проекторів, інтерактивних дошок), способи показу презентацій у різних програмних середовищах.

 

 

Словник термінів

https://st.fl.ru/users/dizainer-biz/upload/f_48123337ccf3b.png PowerPoint є частиною Microsoft Office, це графічний пакет підготовки презентацій і слайд-фільмів.

Презентація походить від латинського «prezentation», що означає передаю, вручаю. Отже, презентація – це представлення.

Комп’ютерна презентація (від англ. presentation – подання, представлення) – форма підготовки і представлення матеріалу – електронний документ, що являє собою послідовність слайдів, які змінюють один одного,  тобто електронних сторінок.

Потокова презентація  презентація, призначена для неперервного показу слайдів за раніше запрограмований час.

Слайд    це окрема екранна сторінка, що містить у собі текстові, графічні, відео- та аудіо- об’єкти.

Слайдова презентація – набір картинок-слайдів з певної теми, поєднаних засобами переходів, які зберігаються у файлі спеціального формату.

 

 

 

 

 

 

 

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSbba35oUGjwi-TvIFZKuYq4PpGZuzPoeHUfBO7JPqJKzFQkV12RQ1322108799_2011-11-24_082431.jpgОдним із важливих умінь сучасного фахівця є уміння ефективно представляти, подавати відомості стосовно продукції, що випускається, бізнес-планів, особистих переконань тощо. Публічні виступи часто супроводжуються комп’ютерними презентаціями, які можуть містити текст, зображення, звук, відео, анімацію і демонструються через спеціальне обладнання. Такі презентації дозволяють слухачам краще сприймати подану інформацію, а доповідачу якісно доводити основні положення промови.

Слово «презентація» походить від латинського «prezentation», що означає передаю, вручаю. Отже, презентація – це представлення.

Комп’ютерна презентація (від англ. presentation – подання, представлення) – форма підготовки і представлення матеріалу – електронний документ, що являє собою послідовність слайдів, які змінюють один одного,  тобто електронних сторінок.

При створенні комп’ютерної презентації необхідно враховувати тип обладнання, на якому презентація демонструватиметься; мету презентації; вік та особливості аудиторії.

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQIxZMOy8dxqkyGxPCITP2xDTOPW8mdhcW_jrLZgH1YAs9c3kAE1w

 

 

 

 

 

 

Серед комп’ютерних  презентацій відокремлюють такі види:

  • мультимедійні презентації  – це набір слайдів, поєднаних між собою засобами переходів;
  • флеш-презентації  різновид мультимедійної презентації, проте можуть містити як ряд окремих статичних слайдів, так і безперервний ряд зображень, насичений анімаційними фрагментами, інтерактивними елементами; такі презентації часто виглядають як мультиплікаційний фільм;
  • відеопрезентації  – відеоряд із невеликим супроводом комп’ютерної графіки та анімаційних спецефектів.

Мультимедійні презентації називають ще слайдовими – через те, що утворюються як поєднання окремих слайдів, а флеш-презентації та відеопрезентації – потоковими,  через суцільність графічного та відеоряду та прив’язаність зміни зображень до часової школи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Програми створення слайдових презентацій надають такі основні можливості:

  • форматування тексту, зображень, графіків та таблиць на слайдах;
  • вибір анімаційних ефектів, які можна застосовувати до різних об’єктів на слайді;
  • вибір стильового оформлення окремих слайдів та всієї презентації;
  • вибір анімованих та статичних ілюстрацій, які можна включати до презентації;
  • визначення часового терміну демонстрації окремих елементів презентації;
  • створення інтерактивних елементів;
  • друкування слайдів та коментарів до них на папері;
  • перетворення готової презентації у файл формату *.html, *.gif для розміщення їх на веб-сайті або демонстрації за допомогою спеціального обладнання.

                    

 

  Зміст слайдової презентації:

  •   текстова та графічна інформація;
  •   відео- та звук;
  •   таблиці;
  •   діаграми та графіки;
  •   математичні формули;
  •   гіперпосилання, які дозволяють прив’язати до презентації інші

документи або програми.

Для розробки потокових презентацій призначені програми надають такі можливості:

  • якісне графічне оформлення презентації;
  • вибір траєкторії руху кожного елемента;
  • вибір шаблонів для тла, графіки, векторної графіки, анімації, командних кнопок тощо;
  • забезпечення синхронізації появи кожного елемента у часі;
  • створення презентацій у вигляді мультфільмів; інтерактивних ігор;
  • звукове оформлення презентації.

Створення будь-якої презентації звичайно включає такі основні етапи:

 

 

 

 

 

 

 

Огляд програмних і технічних засобів, призначених створювати та демонструвати презентації

Історична довідка

Першу програму, призначену для візуального створення комп’ютерних презентацій, розробила в 1979 р. компанія Hewlett Packard. Вона отримала назву BRUNO, а потім її перейменували на HP-Draw. Вперше презентацію на екрані персонального комп’ютера було продемонстровано програмою VCN ExecuVision, роз­робленою в 1982 р. Вона давала змогу користувачам супроводжувати текст свого виступу зображеннями, обраними з попередньо підготованої бібліотеки.

Найвідомішими програмними продуктами для створювання слайдових презентацій є PowerPoint, який є частиною пакета Office корпорації – Майкрософт, і програма OpenOffice.org Impress  компанії Sun Microsystems, що е представником відкритого програмного забезпечення цього виду.

Ідея PowerPoint з’явилась у Боба Гаскінса (Bob Gaskins), студента університету Берклі, який вирішив, що настає сторіччя графічних інтерактивних матеріалів.  У 1984 році Гаскінс приєднався до Forethought і винайняв програміста Денніса Остіна (Dennis Austin). Боб і Денніс об’єднали свої зусилля і створили програму Presenter. Денніс створив оригінальну версію програми разом з Томом Рудкіним (Tom Rudkin). Пізніше Боб вирішив змінити ім’я програми  Presenter  на  PowerPoint, яке і стало назвою кінцевого ppt1-on-mac-sys4-screenshot-march-1987-W264H179продукту.

У 1987 р. вийшов PowerPoint 1.0 для Apple Macintosh. Він працював у чорно-білому кольорі, але незабаром з’явилися кольорові Macintosh і нові версії PowerPoint не змусили себе чекати. Наприкінці 1987 р. Forethought та її продукт купила компанія Microsoft за 14 млн. доларів і у 1990 р. вийшла версія для Windows. З 1990 р.

PowerPoint стала невід’ємною частиною в стандартному наборі програм Microsoft Office, що дозволило PowerPoint стати найбільш поширеною в усьому світі програмою для створення презентацій.

Відкрити програму PowerPoint 2007 можна виконавши послідовність дій: Пуск → Усі програми → Microsoft Office → Microsoft Office → PowerPoint 2007.

Після запуску програми на екрані зявляється вікно, схоже на вікно програми Microsoft Word. Ці вікна відрізняються лише робочою областю, яка в PowerPoint поділена на три частини: слайд (6), область структури слайдів (7) та область нотаток (10).

Елементи інтерфейсу вікна PowerPoint:

 http://informat.in.ua/images/PowerPoint_BA34/2.vikno67bede28e1674df7ba2d0155798f3179.jpg

  1. Рядок заголовка (містить кнопку меню, назву програми та документі і кнопки керування вікном)
  2. Головне меню (містить групи команд Файл, Правка, Вигляд, Вставка, Формат, Сервіс, Показ слайдів, Вікно, Довідка)
  3. Панелі інструментів (містять кнопки для швидкого доступу до популярних команд)
  4. Область задач (містить команди, що можна виконати)
  5. Рядок стану (містить інформацію про номер поточного слайду та їх загальну кількість; про використану тему оформлення та про мову поточного фрагменту тексту)
  6. Слайд
  7. Область структури слайдів (має дві вкладки (8): Слайди – призначена для відображення ескізів всіх слайдів презентації та Структура – призначена для планування структури презентації)
  8. Вкладки Слайди і Структура
  9. Кнопки перемикання режимів перегляду (Звичайний режим, Сортувальник слайдів, Показ слайдів)
  10. Поле Нотатки до слайда (потрібне для введення підказок доповідачу під час демонстрації презентації, а також для введення поміток щодо Кнопки перемикання режимів перегляду презентаційредагування чи форматування слайду)

Ще однією відмінністю від вікна Word є наявність кнопок перемикання режимів перегляду:

1) Звичайний режим використовується під час створення, редагування і форматування слайдів презентації;

2) у режимі Сортувальник виводяться ескізи слайдів, що дає можливість оцінити цілісність презентації, змінити порядок слайдів, видалити, приховати окремі з них, чи додати нові;

3) вибір кнопки Показ слайдів призводить до демонстрації презентації, починаючи з поточного слайду.

Формати файлів створених, за допомогою PowerPoint

Формат

Опис формату

РРТХ

Файл презентації, створеної в Microsoft Office PowerPoint 2007.

РРТ

Файл презентації, створеної в Microsoft Office PowerPoint 2003.

РОТ, РОТХ

Файли шаблонів презентації Microsoft Office PowerPoint 97-2003 та Microsoft Office PowerPoint 2007 відповідно.

PPS, PPSX

Файли презентацій, що завжди відкриваються в режимі демонстрації, а не в режимі редагування.

 

Технічне обладнання

Продам Кодоскоп-оверхед   в Санкт-ПетербургеПроте створити презентацію – це лише половина справи,  адже наступним кроком є її демонстраціяпроцес проведення комп’ютерної презентації. Комп’ютерна презентація вимагає й певного технічного обладнання для демонстрації: мультимедійного проектора та проекційного екрану, інтерактивної дошки, кодоскопу або слайдоскопу.

http://images.ua.prom.st/17726174_w200_h200_proektor.jpghttp://aukroreg.s3.amazonaws.com/photos/400x300/26/37/87/49/2637874975 Кодоскоп та  слайдоскоппристрої для проектування на винесений екран зображень з прозорої листової або рулонної плівки, причому зображення на плівку можна наносити, олівцем або фломастером безпосередньо під час проектування.

            

 

Мультимедійний проектор призначений відтворювати на великому екрані інформацію, отриману від комп’ютера, відеомагнітофона, відеокамери, програвача DVD-дисків.

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRdqEIQGdbQ_2gqPoqQxYdnpE0fHqjtk7-7T9Rf-42x4djFxsL6WQIнтерактивна дошкаце сенсорний екран, приєднаний до комп’ютера, зображення з якого                                відтворюється на дошці за допомогою проектора. Це дуже гнучкий і ручний, апаратний засіб, який поєднав можливості різних пристроїв – екрана для відображення інформації, звичайної дошки для записування та аналізування інформації, поданої в будь-якій формі, та інтерактивного комп’ютерного монітора.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSHq2YMOzFRBMbB_HrB5y7GRHIsA8ut2ifd-rtFzpxyPNCYAKx2Cg Інтерактивний планшет використовують для демонстрації презентації невеликим групам. Після під’єднання планшета до комп’ютера та проектора доповідач може відтворювати на ньому екран власного комп’ютера, отримавши при цьому можливість інтерактивної роботи на ньому. Використовуючи спеціальну ручку,  доповідачу досить лише доторкнутися до поверхні дисплею, щоб відкрити будь-який файл, зробити запис на слайдах, веб-сайтах або відеофільмах, зберегти всі створені записи для майбутніх демонстрацій або розмістити їх у Всесвітній мережі.

 

http://4.bp.blogspot.com/-eFgqgjLnmh0/UMxBA6iUPWI/AAAAAAAAAAk/3KUo8jNkk44/s1600/3.jpg Інтерактивний стіл   апаратний засіб для проведення презентацій.  Не потрібні ні миша, ні клавіатура, ні інші пристрої введення – уся робота з файлами та елементами керування відбувається ніби зі справжніми об’єктами. Наприклад, щоб перегорнути сторінку, слайд або кадр з фотоальбому, не потрібно шукати відповідні кнопки або смуги прокручування – досить провести пальцем справа наліво. А кількість користувачів інтерактивного стола, які одночасно можуть працювати з ним, майже необмежена (на сьогодні – 26).

http://cikavo.com/images2/2009/07/06/img_1270499329.gif Сенсорна стіна – вертикальний варіант інтерактивного  столу під назвою TouchWall, що має розміри 1,22 м x 1,83 м. Зображення на цій сенсорній стінці формує проектор, дотик до її поверхні фіксують давачі та інфрачервона камера, а відповідає за взаємодію та роботу цього засобу комп’ютер під керуванням ОС WindowsVista.

Кожний із цих пристроїв має свої переваги і пред’являє певні вимоги до підготовки електронної презентації. Найчастіше зараз використовують мультимедійний проектор з проекційним екраном та інтерактивні дошки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1322108799_2011-11-24_082431.jpg

  1. . Дайте відповіді на запитання.
  1. Чи доводилось вам бачити комп’ютерні презентації?
  2. Якого типу зазначена презентація була за способом організації; за напрямом діяльності? (Можливі відповіді: слайдова, потокова, навчальна, маркетингова.)
  3. Назвіть програмний засіб, який було використано для створення презентації. (Можлива відповідь: найчастіше, якщо йдеться про Інтернет, це Macromedia Flash.)
  4. За допомогою якого апаратного засобу ви змогли переглянути цю презентацію? (Можлива відповідь: мультимедійний проектор.)
    1.        Побудуйте асоціативний кущ до поняття

«Слайдова презентація»

 

 

 

 

 

(Можливі варіанти відповідей: MS PowerPoint, Слайд, анімація, діаграми та графіки, звукові ефекти тощо)

  1.        Позначте істинні та хибні твердження.

Так

Ні

Твердження

 

*

Слайд – основний елемент презентації в Macromedia Flash.

*

 

Програму MS PowerPoint використовують для підготовки комп’ютерних презентацій.

 

*

Виступ доповідача повинен повністю повторювати текст презентації.

 

*

Потокові презентації складаються з окремих сторінок, що змінюються за вказівкою доповідача.

*

 

Презентації можна проводити для користувачів Інтернету.

 

  1.        Вставте в означення слова, яких не вистачає за смислом.

    Слайдова презентація – набір з певної теми, поєднаних засобами , які зберігаються у файлі спеціального .

  1. Перехід       2.  Картинка-слайд      3.  Програма          4.  Формат    5. Плівка

(Відповідь: Слайдова презентація – набір картинок-слайдів з певної теми, поєднаних засобами переходів, які зберігаються у файлі спеціального формату).

 

1322108799_2011-11-24_082431.jpg

  1. Порівняйте властивості слайдових та потокових презентацій (впишіть лише відмінні).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Підпишіть елементи інтерфейсу головного вікна MS PowerPoint.

http://informat.in.ua/images/PowerPoint_BA34/2.vikno67bede28e1674df7ba2d0155798f3179.jpg

  1. ­___________________
  2. ___________________
  3. ___________________
  4. ___________________
  5. ___________________
  6. ___________________
  7. ___________________
  8. ___________________
  9. ___________________
  10. ___________________

 

(Відповідь в теоретичній частині уроку).

 

  1.  Порівняйте інтерфейс програми PowerPoіnt з інтерфейсом Word, виявіть спільні та відмінні елементи, заповніть таблицю.

Елементи інтерфейсу

MS Word

MS PowerPoint

 

 

 

 

 

 

 

 (Рядок заголовку, Кнопки керування вікном, Головне меню, Робоче поле, Панелі інструментів, Рядок стану, Кнопки режиму відображення документа)

Відповідь:

Елементи інтерфейсу

MS Word

MS PowerPoint

Рядок заголовку

+

+

Кнопки керування вікном

+

+

Головне меню

+

 

Робоче поле

Аркуш

Слайд

Панелі інструментів

+

+

Нові вкладки на панелі інструментів Форматування, Конструктор і Створити слайд

Рядок стану

+

+

Кнопки режиму відображення документа

+

+

Режими прегляду

 

  1. Установіть відповідність.

Формат

 

Опис формату

  1. РРТХ

 

  1. Файли шаблонів презентації Microsoft Office PowerPoint 97-2003 та Microsoft Office PowerPoint 2007 відповідно.
  1. РРТ

 

  1. Файли презентацій, що завжди відкриваються в режимі демонстрації, а не в режимі редагування.
  1. РОТ, РОТХ

 

  1. Файл презентації, створеної в Microsoft Office PowerPoint 2007.
  1. PPS, PPSX

 

  1. Файл презентації, створеної в Microsoft Office PowerPoint 2003.

Відповідь:  1- В, 2-Г, 3-А, 4-Б.

1322108799_2011-11-24_082431.jpg

  1. Прочитати теоретичний матеріал. 
  2. Переглянути матеріал презентації «Поняття презентації та комп’ютерної презентації, їх призначення».
  3. Опрацювати тест до уроку.

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сербіна Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
25 березня 2019
Переглядів
7889
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку